SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yazıhan'ın Kadın Eski Kaymakamı Genç Kızların Hayatlarına Dokunuyor

Yazıhan'ın Kadın Eski Kaymakamı Genç Kızların Hayatlarına Dokunuyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Yazıhan'ın eski kaymakamlarından olan, Diyarbakır'ın Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, kız çocuklarının okumaları ve kariyer sahibi olmaları amacıyla hayata geçirdiği proje kapsamında makam koltuğunu öğrencilerle paylaşıyor.

Çeşitli gerekçelerle okula gönderilmeyen kız çocuklarının eğitime kazandırılması için çalışmalar sürerken, Çınar Kaymakamlığınca da "Geleceğin Kaymakamları Çınar'dan" projesi hazırlandı.

Kız çocuklarının ufkunun açılması, gelecek ve kariyer planlamaları yaparken özgüvenlerinin gelişmesi amacıyla 19 Mayıs'ta hayata geçirilen proje ile evinden makam aracıyla alınan kız öğrenci kaymakamlığa getiriliyor.

Burada makam koltuğuna oturan kız öğrenci, kadın yetkililerle tanıştırılıyor, toplantılara katılıp, Kaymakam ile ilçeyi geziyor, hane ziyaretlerinde bulunuyor.

Büyüknalçacı, ayın belirli günlerinde uygulanan bu projenin yanı sıra haftalık değerlendirme toplantılarında da kız çocuklarıyla bir araya gelerek, kariyer planları ve eğitimde karşılaştıkları sorunlarla ilgili görüşüp, onlara rehberlik ediyor.

"Neden Çınar'dan bir kadın kaymakam, hakim, savcı çıkmasın?"
Proje ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan Kaymakam Büyüknalçacı, nüfusu 78 bin olan ilçede 22 bini aşkın öğrenci bulunduğunu söyledi.

Büyüknalçacı, kız çocuklarının okutulmasına karşı ön yargıları kırmak, onlara yüklenen geleneksel rolleri ortadan kaldırarak kızların okullaşma oranını arttırıp, neler yapabileceklerini göstermek amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

İlçede kadın yönetici olarak kız çocuklarına rol model olduğunu anlatan Büyüknalçacı, "Bir kadın savcımız var, bir de kadın yazı işleri müdürümüz var. 'Neden Çınar'dan bir kadın kaymakam, hakim, savcı çıkmasın?' dedik. Bizler burada gelip geçici devletin atadığı memurlarız. Buraya hedefleri değişmiş, hayata geniş perspektiften bakan çocuklar bıraktık." dedi.

Büyüknalçacı, makama gelen çocukların neler yapabileceklerini görme şansı bulduklarını, diğer kız çocuklarına da rol model olduğunu vurguladı.

Kız çocuklarına eğitim hayatlarına ısrarla devam etmeleri halinde nerelere gelebileceklerini göstermek istediklerini kaydeden Büyüknalçacı, "Onların fikirlerinin ilçeyi değiştirmek anlamında ne kadar değerli olduğunu ve bizim de onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gördük. Sadece onlara katkıda bulunmuyoruz, onlardan da çok şey öğreniyoruz. Onların fikirleri bize yön veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Büyüknalçacı, proje sayesinde ekilen fidanların meyvelerini ilerleyen yıllarda toplayacaklarına inandığını belirtti.

"Okutulmayan annelerin kızlarıyız"
Proje ile makam koltuğuna oturan ve bir gününü Kaymakam ile geçiren Çınar Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Gülbahar Atlı (16), ilçenin sorumluluğunu omuzlamanın hem zor hem gurur verici olduğunu söyledi.

Hayatta imkansız diye bir şey olmadığını hissettiğini belirten Atlı, duygularını şu ifadelerle anlattı:

"Annem okutulmamış ve erken yaşta evlendirilmiş. Okutulmayan annelerin çocuklarıyız. Bugün buraya gelerek amaçlarımın ve ideallerimin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha anladım. Kaymakamlık hayali oluştu kafamda. Bunu yapabilirim. İnsanlar çabalarıyla bir yerlere gelebiliyor. Bugün birçok şeyi kafamda değiştirdim. Önemli olan insanların ne düşündüğü değil, senin çabalarının peşinden ne kadar çok gittiğin."

"Neden kaymakam olmayayım?' düşüncesi oluştu"
11. sınıf öğrencisi İlayda Ertem de Kaymakamlıkta eğitim öğretim dönemine ilişkin yapılan değerlendirme toplantısına katılmanın mutluluk ve gurur verici olduğunu söyledi.

Öz güveninin geliştiğini dile getiren Ertem, "Neden kaymakam olmayayım?' düşüncesi oluştu." dedi.

Anne ve babalara seslenen Ertem, kız çocuklarını okutmaları çağrısında bulundu.

Ertem, "Biz yaptık sizin kızlarınız neden yapamasın. Onlarda da bu cesaret var. Önemli olan onların öz güvenlerini artırmak." ifadesini kullandı.

GÜHER SİNEM BÜYÜKNALÇACI

 1979 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümünden 2003 yılında mezun oldu.    2006 yılında Muhasebe Uzmanlığı görevini yaptı. 2009 yılında Muhasebe Denetmenliği  eğitimini  1. olarak tamamlandıktan sonra, önce İstanbul sonra Yalova Defterdarlığında çalıştı.        2013 yılında Çanakkale Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine intisap etti. 2014 yılında Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü M.B.A. (İşletme Masterı) alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.2015 yılında İngiltere de başladığı University Of Portsmouth’ta Master Of Public Administration (Kamu Yönetimi Master’ı ) tamamladı. Rights Of Disabled Adults in UK and Inference for Turkey (Birleşik Krallıktaki Engelli Yetişkin Hakları ve Türkiye Açısından Çıkarsımlar) konulu master tezini vererek mezun oldu. İngiltere de bulunduğu müddetçe İngiltere ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde engellilerle ilgili inceleme ve gözlemlerde bulundu.Yüksek lisans yaparken MATEMAN (KANKA) isimli engellilerin ve onların ailelerinin rehabilitasyonunu konu alan bir stratejik plan hazırladı. Belli aralıklarla görevli olduğu ilçelerde uygulamaya koydu. 

Görev süresince; “Bir Avuç Toprak-Bir Milyon Şehit”, “Kitap Okunur Her Yerde”,  “Engellilerin Haftası Kültür ve Sanat Etkinlikleri” gibi projeleri uyguladı.    

27 Aralık 2016 tarihinde Kaymakamlık Kursunu dönem 2.si olarak bitirip sonra ilk görev yeri olarak Karacasu Kaymakamlığında, 17.09.2018 tarihinde Malatya-Yazıhan Kaymakamlığı görevi döneminde aynı zamanda İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden sorumlu Malatya Vali Yardımcılığına vekalet etti.      10 Ocak 2019 tarihinde Türk İdareciler Derneği tarafından yılın idarecisi seçilerek Özel Hizmet Ödülünü almıştır.      24 Ocak Elazığ depreminde deprem çalışmalarından sorumlu Vali Yardımcılığına vekalet etti.       13.07.2020 tarihli ve 2020/352 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile 27.07.2020 tarihinde Diyarbakır- Çınar'daki görevine başladı.     Çok iyi derecede İngilizce  bilmektedir.

Diyarbakır, AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız