Jeoloji Mühendisleri Odası yönetimince, 6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla yapılan açıklamada, Malatya'nın deprem felaketi ile ilgili yeterince gündeme gelmediğine de değinilirken, "Bir an önce, hiçbir sektörel ayrıcalık, muafiyet ve istisna içermeyen; iklim krizi nedeniyle büyüklüğü ve şiddeti artan afet risklerine karşı yaşam alanlarımızı daha dirençli ve hazırlıklı hale getirecek, doğa tabanlı çözümler içeren yeni bir afetlerle mücadele stratejisine ihtiyacımız var." denildi.
Oda yönetiminin açıklaması şöyle:
"Öncelikle Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz.
6 Şubat 2023 tarihli depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Canlarımız gitti, sağlığımız gitti, hatıralarımız gitti. Diğer şehirlere göre hasar-can kaybı oranımız az olduğu için Malatya ne yazık ki çok gündeme gelmedi. Yaptığımız program ve çalışmalarda, katıldığımız her platformlarda gündeme getirmeye çalışmamıza rağmen ulusal çapta Malatya sanki depremden çok etkilenmemiş gibi bir algı oluştu. 2 yıl geçmesine rağmen hala yıkılmayı bekleyen binalar mevcut.
Sıradan doğa olaylarının felakete dönüşmesini engellemeyen, doğal çevremizi yok eden, bizlerin ve doğadaki diğer canlı varlıkların yaşam hakkını korumayan, adı ve kaynağı ne olursa olsun bir türlü çalışmayan ya da çalıştırılmayan ,çoğunluğu kâğıt üzerinde kalan strateji ve belge düzenlemelerini kabul etmiyoruz!
Bir an önce, hiçbir sektörel ayrıcalık, muafiyet ve istisna içermeyen; iklim krizi nedeniyle büyüklüğü ve şiddeti artan afet risklerine karşı yaşam alanlarımızı daha dirençli ve hazırlıklı hale getirecek, doğa tabanlı çözümler içeren yeni bir afetlerle mücadele stratejisine ihtiyacımız var.
Merkezi ve yerel idareler; afetlerle mücadele ve korunma strateji belgelerini, bugüne kadar yaşanan afet ve acil durum deneyimlerini, uluslararası afet yönetim tecrübelerini ve Birleşmiş Milletler Afet Risklerinin Azaltılması Sekretaryası tarafından yayınlanan "Dirençli Kentler" ve "Kentimi Hazırlıyorum" kampanyalarını baz alarak "Afet Risk Azaltma Manifestosu" hazırlamalıdır.
Toplum deprem ve jeoloji konularında hala bilinçli değil. Deprem ülkesinde yaşıyoruz ve şehrimizin çevresi aktif faylarla çevrili. Jeolojinin önemini sadece deprem oldukça hatırlamamız çok üzücü bir durum. Deprem kadar acı olan bir konu da yaşadığımız depremi hiç olmamış gibi ve bir daha olmayacak gibi unutmamız.
Sonuç olarak, 6 Şubat 2023 depremlerindeki gibi on binlerce can kaybı ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayıpla bir daha karşılaşmamak için, yaşadığımız acılardan ve tecrübelerden ders alarak; yetkilileri halkın sesini duymaya, bilimsel ve teknik gerçekler ışığında adımlar atmaya davet ediyoruz."
Bülten