SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Bulunan İlaç Antibiyotiğe Dirençli Süper Bakterilere Çözüm Olabilir

Yeni Bulunan İlaç Antibiyotiğe Dirençli Süper Bakterilere Çözüm Olabilir
A- A+ PAYLAŞ

Utrecht, Bonn ve Northeastern üniversitelerinin, Almanya Enfeksiyon Araştırma Merkezi ve NovoBiotic şirketiyle yaptığı ortak çalışma sonucu bulunan bir antibiyotik, bu ilaca dirençli süper bakterilere karşı tedavilerde kullanılabilecek.

News Medical'ın haberine göre, Northwestern Üniversitesinden Kim Lewis ve ekibinin yaptığı çalışmada, "bakteriyel karanlık madde" isimli organizmayı büyütmek için geliştirilen cihazla yetiştirilmiş bakteriden "Clovibactin" adı verilen antibiyotik izole edildi.

NovoBiotic Farmakoloji şirketinin açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, Clovibactin antibiyotiği geniş aralıktaki patojenik bakterilere etki ediyor ve farelerde "Staphylococcus aureus" süper bakterisini tedavi edebiliyor.

Araştırmacılardan Bonn Üniversitesi Profesörü Tanja Schneider liderliğindeki bir grup ise Clovibactin’in alışılmışın dışında bir yok etme mekanizmasına sahip olduğunu ve hücre duvarı oluşumunda gerekli 3 farklı molekülü hedef aldığını keşfetti.

Ekip, Clovibactin'in incelenmesi sırasında nükleer manyetik rezonans (NMR) adı verilen özel bir teknik kullandı.

Clovibactin, gelişmiş teröpatikler için bir potansiyel olabilir
Utrecht Üniversitesi araştırmacılarından Dr Markus Weingarth, Clovibactin'in bakteriden izole edilmesinden dolayı diğer antibiyotiklerden farklı olduğunu belirtirken, patojenik bakterilerin söz konusu ilaca karşı direnç oluşturacak zamanı olmadığını kaydetti.

Weingarth, Clovibactin'in pirofosfatı sıkı bir şekilde, "bir kafes gibi" sardığını belirterek, "Clovibactin hedefinin değişmez, korunmuş kısmına bağlandığından, bakterilerin buna karşı direnç geliştirmesi çok daha zor olacaktır. Çalışmalarımızda da Clovibactin'e karşı herhangi bir direnç gözlemlemedik." ifadelerini kullandı.

Söz konusu hücre lifinin sadece bakteri hücre zarında oluştuğunu, insanlarda görülmediğini söyleyen Weingarth, "Clovibactin'in bakteri hücrelerine seçici olarak zarar verip insan hücreleri için zararlı olmamasının nedeni de muhtemelen budur." ifadesini kullandı.

Weingarth, Clovibactin'in direnç gelişimi olmaksızın bakteriyel patojenleri öldüren gelişmiş terapötiklerin tasarımı için bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Öz Kernekli (1 yıl önce)
    NMR? sanırım kilit teknik burası.. Cas9 enzimi ile CRSPR teknolojisine alışamamışken bir de NMR çıktı. Gerçekten devrim. ama şöyle bi soru geldi aklıma, süper dirençli bakteri-virüsler için geliştirilmişse, süper virüs ve bakteriler nerede? Umarım bu sorumun cevabı gelmez.
    0
    0
    Yanıtla