SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Cami'nin Tepki Gören 'Abdest Duvarı' Kaldırılıyor

Yeni Cami'nin Tepki Gören 'Abdest Duvarı' Kaldırılıyor
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice ilçesi merkezli olarak meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde hasar gören Yeni Caminin, restorasyonu sırasında avluya alınan ve 'duvar' oluşturduğu için caminin silüetini bozduğu gerekçesiyle tepki gören mermer- beton abdest lavaboları kaldırıldı.

Malatya’nın sembolü haline gelen ve halk arasında Yeni Cami olarak bilinen Teze Cami- Hacı Yusuf Taş Cami, 6.8 büyüklüğündeki depremde büyük çapta hasar gördü. Cami iki yıldır devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Ramazan ayında ibadete açıldı. Restorasyon sırasında kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen caminin özgün yapısındaki şadırvanı kaldırılarak başka bir bölüme alındı. Caminin girişindeki abdest alma alanı ise avlunun kuzey tarafına taşındı.

Avlu kenarına taşınan mermer- demir bloklu abdest lavabolarına, vatandaşlar ve STK’lar tarafından, caminin siluetini bozduğu gerekçesiyle tepki gösterildi. Tepkilere yol açan abdest alma lavaboları Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından alınan kararla kaldırıldı.

Vatandaşlar, caminin siluetini ve bütünlüğünü bozan blokların kaldırılmasından memnun olduklarını dile getirdi.

Abdest yerlerinin avluda yeni bir şadırvan oluşturularak buraya alınacağı öğrenildi.

Bu arada, caminin abdest alma yerlerinin yeniden cami ana yapısının kenarına alınması için, bu bölgede zemine döşenen mermerlerin söküldüğü, ancak şadırvan oluşturulması kararı üzerine bundan vazgeçildiği, sökülen mermerlerin de yeniden döşendiği bildirildi.

malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • hakan yolaçan (1 yıl önce)
    camiye gitmeyenler cami hakkkında yorum yapıyor. duvarlar gayet güzeldi. ama derdiniz(bir kısmının) ne cami ne de duvar. amacınız belli. yarın dersiniz şemsiye neden kondu. dün inşaat izleyenler bugün burada yorum yapıyor
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Firma yaptı görmezden geldiniz.Parasıni ödedini.Şimdi mi kaldırmak aklınıza geldi.Yazıklar olsun.Uyuya Malatya sen uyumaya devam et.Nasılsa oy verdiğini zparti sizi cennete götürecek.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    tüm yorumları okudum bu yazışmalara bakınca gerçekten helal olsun malatya merkezdeki yeni camimiz içler acısında bu kadar da sahipsiz bir memleket insanları olan bir dönemde yaşıyoruz artık bundan sonra siyasiler gelip gidecekler neden seçim havası oluşacak birazda onun için hareket oluştu galiba hiç bir gün yapıldımı şu güzelim şehirde anket bir sorun vatandaşa nasıl olacak diye nasıl olsa para akıyor vatandaş versin biz yiyelim konumuna geldi diyebiliriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan Ç. (1 yıl önce)
    Maşallah Süphanallah. Yahu ne kadar zengin bir memleketiz ki yap-yık-yap-yık-yap modeli ile ne eserlere imza atıyoruz. Memleketimin büyüklüğüne bir daha hayran kaldım. Maşallah. Bu arada avlunun önündeki şapkacıyı bu gün gördüm, arkadaşımızın biri yorum yapmıştı o geldi aklıma, yeri çok iyi, kesin o söktürmüştür sonradan yapılma abdest alma yerlerini. Maşallah. İsraf haram falan değil bu arada, bize yanlış öğretmişler ! Yetimin hakkı-hukuku da hikaye... Maşallah yiyebilene, Maşallah !
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Yeni camiinin projesine verilen tepkinin kökeninde, ihalenin bazı siyasilere yakın çevrelerce alınamadığı bu sebeple de iptalinin sağlandığı yönünde bir duyum aldım. Bu iddianın araştırılmasını da cesur gazetecilerimizden bekliyorum
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yavuz (1 yıl önce)
    Yeni Caminin kuzeydoğu köşesine sonradan yerleştirilen ve genişleyerek dükkan haline getirilen kulübenin de kaldırılması gerekiyor bence. yıllardır orası kapatılmış durumda. görüntü hoş değil. cami külliyesinde ve bitişiğinde bu tür görünümlere yer verilmemelidir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    Malatya meydanlarına çeki düzen verilsin. Hiçbir büyük şehirde böyle görüntü kirliliği yok. Eski Belediye meydanındaki Malatyaspor store, Kızılay tırı ve emekliler parkı acilen kaldırılarak orası yeşil alanları, süs havuzları ve vatandaşların oturup dinleneceği banklarla Malatya'ya yakışır bir meydana dönüştürülmeli keza Yeni Cami önündeki gereksiz çadırlar ve satıcılar kaldırılarak başka yere nakledilmelidir. Bu arada Malatya Park Avm'nin arkasındaki meydana cami yapılacağı söyleniyor. Allah rızası için cami her yere yapılır ama meydan kıtlığı yaşanan bir şehrin her yerine meydan yapılamaz orası meydan olarak kalsın, mitingler, konserler orada yapılsın. Cami her yere yapılabilir sonuçta.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali Yiğit (1 yıl önce)
    Bir vatandaş olarak teze camii restorasyonuna şu ana kadar ne kadar harcandı Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu konuda bir açıklama yapmalı ilk ihale bedeli 9 milyon civarıydı ama daha sonra 15 milyonu buldu iddiaları var. Tecde Reşadiye Cami bitişiğinde 700m3 vakıflara ait arsa var.Daha önce burası cami yeri idi.Imarda ticari alanı dönüştü.Biz bu alanı gençlik merkezi ve Kuran Kursu yapmak üzere Ankara Vakıflar Gn Müdürlüğüne gittik cami heyeti olarak.Buranın tahsis edilmesi için istedik. Gn Müdür Burhan Ersoy burası ticari alan çok kıymetli piyasa değeri üzerinden veririz oda ihale yoluyla olur kim fazla verirse onda kalır demişti.Daha sonraki görüşmelerde denk bir arsa veya dükkan karşılığı takas yapılır dendi takas olmaz ise 1 milyonun bir rakam telaffuz edildi.Elbette 1 milyon rakamı bulamadığımızdan arsayı alamadık arsa hala boş bir şekilde 2 yıldır bekliyor belki şimdi 1,5 milyon denecek elbette vakıf arazileri milletin malıdır kıymeti verilmeli ama yeni camideki yap bozlara bakınca cami yanındaki bizim arsa bi şemsiye parası ediyor.. Cami Ticari Alan Olmaz Demeyin Her şey oluyor..
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ali Yiğit (1 yıl önce)
    Şimdi sıra caminin kıble tarafında soykan meydanı adeta panayır yerigibi cami görünmüyor siyasi partiler STK lar kim çadırı kapsa Soykan meydanında madem cami siluetini kapattığıiçin soykan parkındaki ağaçlar kesildi çay bahçesi kaldırıldı dükkanlar taşındı. Bu konuda malatya habere haber olarakta göndermiştim. Soykan meydanında yapılacak etkinlikler valilik kararı ile kaldırılması ve Kapalı çarşı üzerinde yapılması için karar alınabilir Bu konuyuda gündeme getirmeniz temennimizdir..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Çımıhtılı (1 yıl önce)
    Yahu o tarihi caminin önündeki barakadan,saçtan neidüğü belirsiz bir şekilde yapılmış çok çirkin duran o şapkacıyı hicmi kimse görmüyor. Bence o yıkılan abdest yerlerinden önce o şapkacı barakadan olan dükkan kalkmaliydi ordan. Ama adamın tüm siyasilerle arası iyi diye duydum kimsenin gücü yetmiyor galiba onu kaldırmaya
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Şapkacıyı rahatsız ediyor diye camiyi kaldıracaklarmış
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok doğru yazmışsın. Bırakın başka ülkeleri bizim ülkemizde dahil hiçbir kilise, havra vs. durana bitişik, kaldırımında bir satıcı göremezsiniz. Asıl caminin görümünü bozan bunlar. Bunlara belediye başka bir yer vermeli orada işin yapsınlar. Ha bu arada etraftaki esnafta süpürge ve paspaslarını cami bahçe duvarına da asmayı engellesinler.. Bu millette nezaket, zarafet kalmadıysa uyaracaksın kardeşim. üstelik BB başkanı ve Bgazi B başkanı da bu durumu yıllardır biliyor...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aşağışeherli (1 yıl önce)hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Kimse dokunmadığına göre demek ki şapkacı da artık tarihi eser olmuş kim bilir .Onu da restore etmek lazım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bı restore işini yüzünüze gözünüze bulastirdiniz,caminin içini dışını yanını ne hale getirdiniz,bişey bilmiyorsanız gidin İstanbul daki tarihi camilere bı bakın,tarihi havasını maffettiniz, icerdeki avize monteleri halılar ne halde, kim onay veriyor bu iş tamam diye olur veren yetkili kimse görevden alinmali,yıllardır önünden akan suyu bile kapatıldı bunuda mi görmedi bu yetkililer
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet BÜLBÜLOĞLU (1 yıl önce)
    Alkışlar Malatya Haber ailesine
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Alp (1 yıl önce)
    Bunun parasal maliyetini kim ödeyecek Yetersiz yöneticiler mi müteahhit mi Vatandaş mı Yazıklar olsun bu şehri bu hale getirenler
    %87
    %13
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Caminin aslına uygun restore edilmesi adına olumlu bir adım darısı çadırların başına. Haftada bir dolan meydan için meydanı geçici kapatacak daha basit bir aç- kapa düzenek yapılabilir.
    %75
    %25
    Yanıtla