SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teze Cami'ye Yeni Yapılan 'Avlu Duvarı'na Tepki

'Teze Cami'ye Yeni Yapılan 'Avlu Duvarı'na Tepki
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020'deki Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar gören, ana yapısının restorasyon ve onarım çalışmaları tamamlanan Yeni Cami'nin (Teze Cami), avlusunun etrafına yapılan ve adeta duvar gibi, caminin görünümünü büyük ölçüde engelleyen panolar tepki ve eleştirilere yol açtı. Bu arada, Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Dr. Ahmet Ercan Uçkan da, bu durumun yanı sıra diğer bazı düzenlemeleri de eleştirerek, "Malatya'nın simgesi Yeni Cami'ye yazık edilmiştir." dedi.

6,8 büyüklüğündeki depremin verdiği hasar nedeniyle ibadete kapatıldıktan yaklaşık 10 ay sonra restorasyon ve onarımına başlanan, bina ve zemin güçlendirmesi gerekçesiyle, özgün mimari yapısına yeni kolonlar eklenen, kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen, ancak caminin özgün yapısındaki abdest muslukları kaldırılıp bahçenin bir başka bölümüne alınan camide yapılan çalışmada, en büyük eleştiri, caminin avlusunun çevresini saran, demir ve mermerden oluşan 'duvar' tepki topladı. Bunların caminin özgün görüntüsünü de bozduğu belirtilirken, bu işin yeniden ele alınarak yanlıştan dönülmesi istendi.

"YENİ CAMİYE YAZIK EDİLMİŞTİR"
Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Dr. Uçkan da, camideki bazı yapımlara tepki gösterdi ve şunları söyledi:

"Malum olunduğu üzere 2020 de yaşanan deprem sonrası, Malatya Yeni Cami hasar görmüştü. Bu hasarın ardından yetkililer harekete geçerek restorasyon çalışmalarına başladılar. Şu anda gelinen noktada Cami'ye yapılan işlemlerin, Tarihi Yeni Cami'nin dokusana uygun olmadığını söylemek istiyorum. 

Özellikle avluya konulan ne olduğunu anlamadığımız demir sutunlar var. Bunlar Camimizin hem görünmesini engelliyor, hemde siluetini bozuyor. O güzelim avlu daraltılmış, abdest yeri ve pano yapılarak manzaranın ruhu bozulmuş. Camiler inşa edilirken etraflıca geniş avlular olmasına dikkat edilir, dışardan görünümünü engelleyecek yapılar tercih edilmezdi. 

Şu anda yapılan işlemler ne yazık ki Yeni Cami'nin doğasını bozmuş ve güzelliklerine gölge düşürmüş. Malatya'nın simgesi Yeni Cami'ye yazık edilmiştir. Bu tür tarihi mekanlar onarılırken, işin uzmanlarına danışılmalı, yapının tarihi geçmişi göz önüne alınıp aslına uygun bir şekilde restore edilmeli. Umarım yetkililer tez zamanda yaptıkları bu yanlıştan geri adım atarak camimizi aslına uygun olarak tekrar hizmete açarlar." 

malatyahaber.com                                                                                                                    
FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • MALATYALI (2 yıl önce)
    tabi şişirecek hesabı birileri bol gitsin malzeme nasıl bostanbaşı kanalına tonlarca demir yapıldı rant için buda aynı işte inşallah rabbim en iyi gören duyandır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)
    Halâ anlamadınızmı?Birileri para kazanacak!Gereksiz taşkullanılacak, demir eklenecek vs. bunlar ilk kez olmuyor ki?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aslan (2 yıl önce)
    Bu ne hapishane duvari gibi ,bu neyin kafasi ne oluyor diyen kimse yok mu yetkili ve etkikilerden ? Aloo?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mahmut (2 yıl önce)
    estetik, tarihi eserin görüntüsünü kaybetmek umurlarındamı. Sanki mütahhide ek para kazandırmak için pahalı malzemelerle pahalı iş yaptırmaya ve daha fazla kar ettirmeye yönelik gibi gözüküyor. Zaten buranın ihalesiyle ilgilide konuşulan çok şey var.Malatya Vakfılar Bölge müdürünü niye görevden aldılar? Bu AKP'nin bir tek doğru düzgün ihalesi varmı acaba?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Kemal (2 yıl önce)
    En cahil adama ver bu işi bunu yapmaz bu nasıl bir akıldır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Önceki müdürün camide yapmış olduğu sunumda bunlar yoktu.Caminin oradaki musluklarin kalkması, şadırvanin kalkması bunların yapılması sonradan eklenmiş projeye İlk projede bunlar yok. Camiye yazık olmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • NİHAT TUNÇ (2 yıl önce)
    Dışardan bakınca hazır reklam panosu yapılıyormuş gibi bir durum var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Bu uygulama yapılmadan önce illaki birilerinin onayından geçti bu insanların gözü körmüydü camiyi bu şekilde perdelercesine bi kapatma saçma içerisinin kolayca görülebilir olması daha güzel emin olun bu yapılan daha masraflıdır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Hiçbir şey olmaz. Bir süre kalsın sonra pınarbaşında yeldeğirmeninin etrafını çeviririz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Üstünde bez çeksinler hepsini örtsunler buneya hangi zeka yoksunu bunu yapıyor anlamak mümkün değil
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    muhtemelen profillere mermer ile kaplanıp süs yapılacak malum millet olarak süsü severiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz 44 (2 yıl önce)
    Allah askina sunu cizen begenen onaylayan, hepinizi Allah nasil biliyorsa öyle yapsin su mübarek günde. Bir Malatyali olarak suna 100 üzerinden 1 verdim oda emege calisina olan saygimdan..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Derhal levhaların kaldırılması gerekir, çok aramıslarmı acaba hiç uygun olmuş mu ,bir şey yaparken istişare yapılmadığı belli kendi kafalarına göre yapıyorlar galiba.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sıtkı (2 yıl önce)
    Hele bideyiverin ; Cami restorasyonu, içinde yapılan ibâdetin ihlâsını kaç gram azaltır acaba ?
    %10
    %90
    Yanıtla
  • 1651009115 (2 yıl önce)Sıtkı isimli kullanıcı yorumuna
    Boşa ve kötü yapılmış bir işe harcanan paraya, bir şey demiyenin camideki ihlasdan bahsetmesi tek kelime ile zuldur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Hangi iş bilmez bu hale getirdi acaba tarihi camii ne hale gelmiş önünde akan sularida kesmişler buz gibi su akardı hicmi bı yetkili görmüyor bu hali
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ERHAN (2 yıl önce)
    iyi olmuş, namazı gizli kılarlar
    %50
    %50
    Yanıtla
  • 1650898888 (2 yıl önce)ERHAN isimli kullanıcı yorumuna
    O zaman herkes dışarda kılar :))))
    %58
    %42
    Yanıtla
  • halil (2 yıl önce)
    bu kadar kötü bir imalat daha olamazdı.mahvetmişsiniz.Güzelim caminin ihtişamını. çok düşündünüzmü bunu yapmak için.umarım aklı selim biri bunu kaldırtır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kamil can (2 yıl önce)
    Resmen ucube ve görüntü kirliliği böyle bi ayıp olamaz Malatyaya bunu reva görenleri cimer e yazın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • NİZAMETTİN OPANOĞLU (2 yıl önce)
    Bu düzenlemeyi Tarihi bir yapıya bir Camiye yapılacak en büyük kötülük olarak görüyoruz.Bu düzenlemeye Kim ne derse desin vatandaş bunu sadece birilerine bir rant sağlama düzenlemesi olarak görüyor.Bu ucube duvar ya da her ne ise derhal kaldırılmalı ve Yeni Cami eski güzel görünümüne derhal kavuşturulmalıdır.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • zurna44 (2 yıl önce)
    Liyakat ve ehliyet yoksunu iş güzarlar güzelim camiyi cezaevi gibi kapatmışlar. Yazık, gözümüz ve gönlümüz kanadı bu resmi görünce.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Morris (2 yıl önce)
    Allah akıl versin. bari o yarım minareyi de tamamlasaydınız..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Rıdvan (2 yıl önce)
    Ne kadar kötü bir görünüm;o levhalar hiç konmasa,eski hali gibi olsa olmuyor muydu...Hadi koydun,bari yapıya uygun olsaydı rengi..Ya hu bunlar nasıl bir yaratık, hangi gezegenden bunlar,neye ellerini atsalar mahvediyorlar..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Şadırvan sorununun bir şekilde çözülmesi şart, mevcuttaki malatyaya yakışmıyor ve yetrsizdi, avluya ekleme yapılınca tarih kaybolmaz , en önemli camilerde bile az da olsa ekleme var, kıyamet koparmaya gerek yok
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Abdulkadir artan (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sizin mantığınıza göre Süleymaniye,Sultan Ahmet,Fatih,SelimiyeCamilerinin,İstanbul Yeni Cami'nin abdest alma yerleri de yakışmıyor. Malum bu camilerin tamamının şadırvanlarının yanı sıra bizim Teze cami'nin ucube çevre düzenlemesiyle kaldırılan abdes alma yerleri gibi camiye bitişik abdest alma yerleri var. Bu arada saydığım camilerin Mimar Sinan dahil Mimarları cahil( !) kimselermiş.Cami avlularının üzerini bezle kapatmak akıllarına gelmemiş.Biz ,güneşten korunmak için bu(şahane!?) restorasyonda bunu da yapıyoruz.Efendim Medine'de öyleymiş. Peki ya Mescid i Haram'da..?Allah akıl versin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cevat (2 yıl önce)
    Memleketimiz her geçen gün geriye gidiyor
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Kemali (2 yıl önce)
    Hiç hoş olmamış hemen kaldırmalı caminin görünümünü bozmuş . Mimarlik faciası
    %100
    %0
    Yanıtla