YUNUS 66
BİLİM VE KUR’AN IŞIĞINDA DİĞER DÜNYALARDA YAŞAM
Hemşerimiz Raşit KISACIK tarafından kaleme alınan ilginç bir kitaptır. Kitap birçok açıdan ilginçliğini ele vermektedir. Birincisi yazarı Raşit KISACIK’ın düşünce dünyasında meydana gelen yeni döneme ışık tutmasıdır. Zira kitap, Sayın Kısacık’ın süregelen düşünce konseptinin dışında durmaktadır. İkincisi, kitabın yazılma nedenidir ki bu çok daha ilginçtir. İlkinde bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde “nabzı durdu, hastayı kaybediyoruz” dedikleri bir sırada kendini kaybeden Kısacık’ın rüya ile hayal arasında gördüğü bir “hal” - ki biz burada o hali vermeyeceğiz, okuyucu bizzat okumalıdır- onu hayli düşündürür. Aradan bir müddet sonra yine bir başka rüya görür ki, etrafındaki dindar bilge kişiler “bu rüyan hayırlı bir rüyadır kimsenin yanında anlatma” diyeceklerdir. Kısacık’ın gördüğü bu “hayırlı” rüyayı da burada anlatmayacağız.
Bu her iki rüya da gördüğü işaretlerden hareketle araştırmalarına başlayan Kısacık, İslami kesimdeki yazarların çok da merak etmediği ama herkesinde merak ettiği bir konuyu İslamın temel referansı olan Kur’anı ve Hadis kitaplarını araştırarak ortaya koymaya çalışmıştır. Evrenle ve yaratılışla ilgili modern bilimin ortaya koyduğu araştırmaları da yedeğine alan Kısacık hayli özgün bir kitap ortaya koymuş. Bu emek ürünü çalışma mutlaka okunmalıdır.
IŞIK KOKUSU
“Işık Kokusu” hemşerimiz Kemal DENİZ’İN 5 şiir kitabıdır. Uzun yıllar eğitim camiası içerisinde bulunmuş olan Sayın Kemal DENİZ, gazeteci ve yayıncı özellikleri ile son zamanlarda birikimlerini kitaplaştırma konusunda hayli verimli çalışmalar yapmaktadır. Malatya’mızın entelektüel hayatına sunduğu araştırma ve şiirleriyle öne çıkan DENİZ’İN bu son şiir kitabı 123 şiirden oluşmaktadır.
Sayın Deniz’in Kor, Vefa, Deli Dumrul, Pervane, Kernek Ağlıyor, Âşık Eyledi Beni, Cemre Düşünce ve Geçiyor Ömür gibi hem genel hem de yerel anlatımları içeren şiirleri dikkate alındığında bir halk şairi temasını başarıyla kullandığını görüyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.
BABA İSHAK (KEFERSUDİ)
Araştırmacı-yazar Mustafa YUKA tarafından kaleme alınan eser tarihi roman denemesidir. Tarih-inceleme ve şiir kitapları da olan yazarın dergi ve çeşitli yerel gazetelerde yazıları da yayınlanmaktadır. YUKA’nın bu son eseri; 13. Yüzyılın ortalarında Orta Asya’da bir taraftan Moğol işgal ve istilalarının yaşandığı diğer taraftan Anadolu’da Alâeddin Keykubat’ın ölümünden sonra Selçuklu devletinde yaşanan dağılma sürecinde Baba İlyas ve Baba İshak’ın kalkışma hareketini konu edinmektedir. Roman, geleneksel Sünni yaklaşımın dışında bir deneme çalışmasıdır. Alevi-Türkmen inanç kültünün açık sade ve anlaşılır bir dil ile roman tadında yoğun olarak verilen kitap hayli özgün bir çalışmadır. Babai ayaklanmasını farklı bir yaklaşımla keyifle öğrenmek isteyenler için fırsat niteliğinde bir kitap. 462 sayfalık tarihi roman şu şiirle başlamaktadır:
Bir elin parmakları gibiydik.
Kimimiz bozkırlı şaman,
Kimimiz Mezopotamyalı Zerdüşti,
Kimimiz Harranlı Süryani,
Kimimiz Gazzeli İbrani,
Kimimiz Hıristiyan,
Kimimiz Müslüman’dık.
Biz bir kimlik edindik,
İnsan olmakla yetindik
Adına Babailer koyduk
Babai hareketinin kimliğini şiirde özgün bir şekilde özetleyen yazar, hem tarihi bilgiyi hem de dönemin ve bugüne yansıyan yaşayan bir kültürü özgün bir şekilde bir araya getirmiştir.
İSTİKLAL HARBİNDE TÜRK’ÜN KÜRT’Ü
M. Şahin DUMAN tarafından kaleme alınan “Türk’ün Kürt’ü” adlı eser Milli Mücade döneminde Malatya – Elazığ çevresinde adı sık sık geçen Hacı Kaya Sebati Duman’ın kısa biyografisi ile başlamış.
İzol aşiretinin Abdullah Ağa’dan sonraki lideri olan Hacı Kaya’nın I.Dünya savaşında Sarıkamış cephesine katılması ve üstün başarı kazanması üzerine devlet tarafından “Kırmızı Kordelalı Harp Madalyası” kazandığı ifade edilmektedir. Rusların doğu bölgesini işgal etmeleri üzerine yurtlarını terk eden mültecilere de kucak açan Hacı Kaya’nın milli mücadele başladıktan sonra Mustafa Kemal’e sonuna kadar destek verdiği ayrıntılarıyla anlatılmaktadır.
Daha o zaman başlayan ayrılıkçı Kürt hareketine karşı çıkan Kaya, Şeyh Sait ayaklanması sırasında da kardeşkanı dökülmemesi için uğraştığı belirtilen kitapta ayaklanma sonrasında sakıncalı görülerek Konya bölgesine sürgün edildiği hikâye edilmektedir.
356 sayfalık kitap hem içerdiği belgeler açısından hem de Malatya-Elazığ bölgesinde o dönemde gelişen olayları ayrıntılarıyla bir araya getirilmiş olması yönüyle değerli bir çalışmadır.
EYMİR'Lİ ÂŞIK ALİ ASGAR (SEFİLİ) BERKTAŞ'IN HAYATI VE ESERLERİ:
Eymirli Âşık Ali Sefili’nin hayatını ve şiirlerini bu eseri T. Volkan Aslan adlı yazar tarafından hazırlanmıştır.
İlk 30 sayfayı Sefili’nin hayatına ayıran yazar geri kalan 270 sayfayı şiirlerine ayırmıştır. Küçük yaşta anasını kaybeden Sefili’nin üvey analarının elinde büyüdüğünü ifade eden yazar kitabın ilk sayfalarına şu şiirini koymuş:
Böyle tecelliye böyle kadere,
Onun için küstüm zalim feleğe,
Ana deyip sarılmadım bir kere,
Felek acımadan aldı anamı.
Sefili’yem ben anadan gülmedim,
Ana ninnisiyle büyüyemedim,
Bağrına yaslanıp uyuyamadım,
Felek acımadan aldı anamı.
DERLEYEN: Orhan TUĞRULCA