Bazı yerel yönetici ve siyasilerin, "düşük profilli isim" tercihleri bunları yaşatıyor..
İsmet YALVAÇ
Geçtiğimiz 2 sezon sponsorluk için anlaştığı şirketin "Evkur" markasını adının önüne ekleyen Yeni Malatyaspor'un, yaptığı iş ve işlemleri bir türlü açık ve şeffaf olamayan, başkanından başkasının üyelerinin bütününü pek tanınmadığı yönetimi, bir mali kongre daha yapacak.
Geçen yıl "oldu-bittiye getirilerek" 30 milyon lira olduğu belirtilen 1. Lig şampiyonluk dönemi hesapları, kendilerinden başka kimsenin bilememesi için gösterilen yoğun çabayla yıllık olağan mali kongresini yapan Yeni Malatyaspor'un yönetimi, bu yıl da hesaplarının pek konuşulmasını, duyulmasını istemiyor olacak ki, işe ilginç bir kongre tarihi belirleyerek başladı.
9 Haziran'da başlayan transfer dönemi öncesinde yapılması, bir sonraki sezonu doğru düzgün planlama- transfer politikası tespiti için gerekli olan kongre için, ilk tarih 27 Mayıs Pazar günü, yer olarak da Orduzu Pınarbaşı'ndaki Nurettin Soykan Tesisleri gösterildi. İlk toplantıda, çoğunluk sağlanamaması halinde -ki sağlanamayacağı çok açıktı- çoğunluğun aranmayacağı ikinci toplantı için bir hafta sonrası yerine, 20 gün ileriye atılarak, hem de Ramazan Bayramı'nın 3'üncü günü olan 17 Haziran tarihi belirlendi. Yani 24 Haziran seçimlerinden de 1 hafta önceki bir tarih uygun görüldü. Sanki, bayram günü telaşesinin içerisinde konuyu gündem dışı tutmanın yanı sıra seçim gününe bu kadar yaklaşılarak, mali kongre ve hesapların daha yoğunlaşacak seçim gündeminin arasında "gargaraya getirilmesi" hedefleniyor, gibi.
Süper Lige yükselen kulübün, 2017 Haziran'ındaki mali kongresinde, 2017- 2018 bütçesi 90 milyon TL (90 trilyon lira) olarak öngörülmüştü. Kulübün süper lig tahmini bütçesi, "tamamen kapalı yönetilen" bir önceki dönemden tam 3 kat daha fazla olmasına karşın, bu hesap verme durumu yine benzer bir tavırla geçiştirilmek isteniyor sanki.
Malatya Belediyespor'un kaynağını oluşturduğu Yeni Malatyaspor'un Adil Gevrek başkanlığındaki yönetiminin göreve getirilmesi ve devam etmesinin, kulüple ilgili tüm inisiyatifi elde tutan Büyükşehir Belediyesi'nin o dönemdeki başkanı Ahmet Çakır tarafından "düşük profilli, yönetilebilecek, söz dinleyecek" bir yönetim tercihinden kaynaklandığı biliniyor.
Kendisiyle hiç karşılaşmadığımız, hakkındaki bazı bilgileri kendisini çok yakından tanıyan İstanbul'daki eski Malatyaspor taraftar derneğinin bazı yöneticilerinden öğrendiğimiz bir isim Adil Gevrek. Malatyaspor Süper Ligde iken İstanbul'da önemli bir güce erişen taraftar derneği yönetimine girme çabaları, verdiği bir belgenin niteliği ile o dönemde yaptığı iş ve işlemlere dair bilgilerle sınırlıydı bildiklerimiz.. O bilgiler ışığında merakla izledik, Yeni Malatyaspor macerasını.. Kulübe katkısının ne olduğu hakkında bir bilgimiz yok. Ancak, geçen yıl yapılan mali kongrede onaylanan 30 milyonluk bütçede, tüm yöneticilerin kulübe parasal katkısının, bütçenin 30'da 1'inin de altında, ancak 900 bin TL civarında olduğunu bilgisine göre, bir parasal katkı verdiğini söylemek de mümkün değil.
Neyse.
Gevrek başkanlığındaki ilk yönetimde yeralan, ancak son yönetime girmeyen, ancak kulüple de çok yakından ilgili olan, İstanbul'da ikametli Çakır'ın çok önemsediği bir ismin de, daha önceki dönemlerde tüm eleştirilere rağmen, Gevrek tercihinin sürdürülmesinde rol oynadığı bir gerçek. Yeni Malatyaspor'un, 2. Lig'den 1. Lige yükseldiği dönemde, Malatyaspor'da yaşadıkları ve verdiği söz nedeniyle yeniden görev almak isteyen Hikmet Tanrıverdi'ye sıcak bakılmamasının arkasında da bu yatıyordu. 2. Ligdeki "süper şansın" 1. Ligde de aynen devam etmesi, her iki sezonda, her iki ligdeki tüm takımların öne ittiği Yeni Malatyaspor'a peş peşe iki şampiyonluk kazandırınca, Gevrek bu sonuçlarla yerini pekiştirdi. Öyle ki, 1. Lige yükseldiği yıl takıma yeniden talip olacağı konuşulan, ancak "yüksek profili" nedeniyle Malatya'daki karar vericiler tarafından sıcak bakılmayan Tanrıverdi, peş peşe gelen bir üst lige yükselme başarılarının ardından, yönetime talip olmayı dahi düşünmedi.
90 milyon TL'lik bütçenin, daha göz önünde olan 2017- 2018 sezonu Süper Lig macerasında, daha açık, şeffaf bir yönetim anlayışına yolaçacağını düşünenler bir kez daha yanıldıklarını gördüler. Önemli gelir kaynaklarına kavuşan Yeni Malatyaspor'da, ne sponsor anlaşmalarının mali boyutu ve koşulları, ne transfer politikası, ne hangi futbolcunun hangi bedelle transfer edildiği, bu transferlere kim ya da kimlerin aracı olduğu, hangi menajerin hangi nedenle seçildiği, ne kadar para harcandığı, hangi futbolcunun ne kadar maaş aldığı, hasılat, prim vs. konularında yönetim açık olmadı, hesap ve bilgi vermedi. Bu konudaki eleştirilere de kulak tıkadı.
Mesela, Malatya kamuoyunun bilmediği bir sponsor konusu var. Yeni Malatyaspor Süper Lige yükseldikten sonra, sahibi Malatya- Hekimhanlı Hamit Yıldırım olan Teleset Mobilya Şirketi, kulübe sponsor olma teklifini iletiyor. Bunu Gevrek yönetimine bildiriyor. Yıllık isim sponsorluğu için düşündüğü rakam 5 milyon TL, ama Malatya için 6 milyon TL'ye de çıkabileceği hesabını yapıyor. Ancak, tüm çabalarına rağmen, kendisine geri dönüş olmuyor, kimse arayıp sormuyor. 1-1.5 ay haber bekliyor Yeni Malatyaspor yönetiminden, kimse aramıyor. İş bağlantılarının olduğu Akhisarspor yöneticileri, bu sponsorluk konusunu öğreniyor ve Yıldırım'la hemen irtibata geçiyorlar. Yıldırım, yıllık 5 milyon TL karşılığında Akhisarspor'a sponsor oluyor ve "Teleset Mobilya Akhisarspor" ismi böyle ortaya çıkıyor.
Gevrek yönetiminin uzak durduğu Malatyalı işadamı, kendi memleketinin takımı yerine bir başka takıma sponsor oluyor.
Ha, Yeni Malatyaspor'un mevcut isim sponsoruyla yapılan anlaşmanın koşullarını, mali boyutunu bilen var mı? Yok tabi. O da Gevrek'in sırrı. Ama rakamın, Hamit Yıldırım'ın Yeni Malatyaspor'a vermeyi düşündüğünün çok altında olduğu konuşuluyor.
Bir önceki sezon, Malatya'daki bir maçtan sonra alacakları ödenmediği için saha ortasında seyircinin gözü önünde futbolcuların sergilediği tavırlar "doğru olmayan" açıklamalarla kapatılmaya çalışılırken, geçtiğimiz sezon da Beşiktaş maçı öncesi, alacakları ödenmeyen futbolcuların maça gitmeyecekleri haberiyle Yeni Malatyaspor bir kez daha gündeme geldi. Kulüp Başkanı, bu konuyla ilgili olarak kendisini arayan arkadaşımız Ferdi Durdu'yu, "biraz sonra arayacağı"nı söyleyerek "ekmeyi" tercih etti (ve tabi aramadı), doğru olan bu iddialar ve yaşandığı aşikar olan bir sorun yine uyutuldu.
Yeni Malatyaspor Kulübü'nün iyi yönetilmediğine ilişkin önceki sezon takım 1. Ligde iken belirginleşen, ancak sahadan gelen "umulmadık" başarının yarattığı hava ve ikinci plana attığı sorunlar, açıkça gözlenirken, Süper Lige yükselmiş kulübü üstlenecek çok önemli isimler de ortaya çıktı. Bunlardan en ciddisi, İstanbul'da sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir Malatyalı gruptu (bu isim Mehmet Ali Aydınlar değil). Bu grubun Yeni Malatyaspor'u almaya sıcak bakarken, Yeni Malatyaspor'un karar vericilerinden dönemin Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile milletvekili Öznur Çalık'ın, Gevrek yönetiminin devam etmesinden yana tavırları nedeniyle bu girişimin başlamadan bittiği biliniyor. Hatta bu konuda Bakan Bülent Tüfenkci'nin, köklü bir ticari ve mali yapısı olan grup ya da gruplarla gelecek "değişim"i destekleyen tavrına rağmen, ikilinin ısrarını kıramadığı da konuşuldu.
Süper ligde, rakiplerine göre çok da güçlü bir kadrosu olmamasına rağmen ilk yılında, "ligde kalarak" başarılı olan Yeni Malatyaspor'un bu durumu, "düşük profilli yönetim" yanlısı yerel yönetici ve siyasiler için Gevrek tercihini makul bir zorunluluk haline getiriyor. O da, hesap vermeyerek, mali tabloları kamuoyunun gözünün önünden uzak tutarak (2017 Haziran mali kongresinde Gazeteci Burhan Karaduman, hesapları yöneticilerden alamadı, ancak kamerayla kaydettiği görüntülerden rakamları tespit ederek kamuoyuna duyurdu), "alengirli" kongre tarihleri belirlemek gibi alışkanlıklarla işini sürdürme gayretinde.
Deyim yerindeyse, kulübü keyfine göre yönetiyor. Basınla diyalogu, sadece kendi tercih ettiği kanallar üzerinden. Önceki transfer sezonunda yaşananlar, "imza attığı" fotoğrafları dahi basına verilen bir teknik direktörle (Bayram Bektaş) aslında anlaşma yapmadığı, fotoğraf çekimi için imza pozu verdirdiği Bektaş'ın kendisine verilen sözler yerine getirilmeyip kulübü bırakmasıyla ortaya çıktığı gözönüne alındığında, transferlerinin ne kadarının gerçek olduğu bilinmiyor. Biz kendi açımızdan, fotoğraflara rağmen transferlerin ne kadarının gerçek olduğu konusunda tam emin olamıyoruz, futbolcu sahaya çıktığında göreceğiz artık!
Bu dönem tam da transfer dönemi, futbol kamuoyu doğru- düzgün haber bekliyor, ama peşin söyleyelim, bu dönemde hepimiz hayli yanıltıcı haberlerle yine karşı karşıya kalacağız gibi. Doğru ve düzgün bilgi verilmediği, habercilerin doğru olmayacak- yanıltıcı haber kaynaklarına (menajerler, adını duyurmak isteyen kimi yöneticiler vs.) yönelmek zorunda bırakıldığı bir dönemin daha içindeyiz. Malatya futbol kamuoyu bunu bilmeli, okuduğu haberleri değerlendirirken. Kulüp başkanının, tercih ettiği kanalları da ne kadar doğru bilgilendirdiği konusunda kuşkuların olduğunu söylemek durumundayız. Bir örnek: Ligin sona ermesinin ardından Erol Bulut'la yapılması planlanan görüşmenin yapıldığı haberi de, Gevrek'in tercih ettiği kanaldan geldiğinde, "doğrudur" diye yayına koymuştuk. Ancak, daha sonra Gevrek'in telefonlarına çıkmadığı- dönmediği muhabir arkadaşımız Ferdi Durdu'nun "görüşme olmadı" haberi ve onu teyiden Erol Bulut'un açıklaması, "görüşme yapıldı" diye yanıltıcı haberi veren arkadaşlarımızla da doğru bir iletişiminin olmadığını ortaya koydu.
Bir süredir, Adil Gevrek'in kaynak olduğu ajans haberlerinin, "daha düşük profilli" haberlere yer verdiğimiz sütunlarda olmasının sebebi de bu.
Söyleyeceğimiz o ki, ülkenin kaderini belirleyecek yorumları yapılan 24 Haziran seçimlerinin bir hafta öncesine, bir bayram gününe denk getirilen, yerel yöneticiler ve siyasilerin, seçim gündemlerinin Yeni Malatyaspor'un çok önüne geçmesi nedeniyle ilgilenemeyeceği bir dönemde Gevrek'in elini çok daha güçlendiren olağan mali kongreyi sorgulayın ve olanları- olacakları dikkatle izleyin.