SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni 'Teze Cami' Sağlam Temeller Üzerine İnşa Ediliyor

Yeni 'Teze Cami' Sağlam Temeller Üzerine İnşa Ediliyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın simgelerinden olan ve 2020'deki Elazığ depreminde hasar alan, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ise yıkılan tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nin temeli beton kazıklarla güçlendirildi.

Malatya'da yapımına 1893'te başlanan ve Sultan 2. Abdülhamit'in verdiği destekle 1912'de tamamlanan ve halk arasında "Yeni Cami- Teze Cami" olarak adlandırılan Hacı Yusuf Taş Camisi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıldı.

Kubbesi çöken, minaresinin bir kısmı yıkılan ecdat yadigarı caminin ayağa kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.

Hasar tespiti yapılan caminin yeniden eski ihtişamına kavuşması için bilim kurulu oluşturuldu.

Tüm çalışmaların bilim kurulunun önerileri doğrultusunda yürütüldüğü caminin enkazından toplananlar, onarımda kullanılmak üzere sınıflandırıldı.

Bilim kurulunun hazırladığı proje doğrultusunda camiyi yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bacanlı, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerde kentteki çok sayıda yapının yanı sıra tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nin de büyük hasar gördüğünü anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünün depremden hemen sonra tescilli yapıların ihyası için büyük bir seferberlik başlattığına dikkati çeken Bacanlı, tarihi Hacı Yusuf Taş Camisinin de tescilli eserlerden biri olduğunu söyledi.

Depremde caminin kubbesinin tamamen çöktüğünü ve çok büyük hasar aldığını aktaran Bacanlı, "Birçok yapıda olduğu gibi Hacı Yusuf Taş Camisi için de bilim kurulu oluşturuldu. Ortadoğu Teknik, İnönü ve Hacı Bayram Üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinden akademilerin yer aldığı bilim kuruluydu. Bilim kurulu olası depremlerde, depremin etkisini en aza indirebilmek için ne yapılması gerektiği konusunda çalışma yaptı. Bu konuda çeşitli öneriler vardı. Öneriler incelendi, analizleri yapıldı." diye konuştu.

Bacanlı, tarihi caminin olası depremlerden daha az etkilenmesine yönelik hazırlanan projenin uygulamaya konulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Zeminin ıslahı ve iyileştirilmesi için yaklaşık 270 adet bir metre çapında ve 25 metre derinliğinde beton kazıklar inşa edildi. Yapıda ise caminin kubbesi çelik olacak şekilde malzeme değişikliğine gidildi. Duvarlar, fil ayaklarının içleri betonarme, dışları özgün taş malzemeyle yapılmak üzeri proje hazırlandı. Bunların deprem performans analizleri yapıldı, uygunlukları görüldü. Koruma kurulundan gerekli izinler alınarak faaliyete başlandı. Proje çalışması tamamlandı, imalatlara başladık."

Yüklenici firmanın 2026'nın sonuna kadar iş bitirme süresi bulunduğunu dile getiren Bacanlı, "Biz bunu daha öne çekmek için uğraşıyoruz. Elimizden gelen her türlü imkanı kullanarak bir an önce bu yapımızı da vatandaşlarımızla buluşturmak için bütün gayretimizle çalışıyoruz." dedi.

Depremde yıkılan caminin beden duvarlarının bazı yerlerinin 130, bazı yerlerinin ise 140 santimetre genişlikte olduğunu belirten Bacanlı, "Yapılan analizler, çalışmalar ve hesaplamalara göre 70 santimetre betonarme yapı uygulanacak, dışına ise caminin özgün taşlarıyla kaplaması yapılacak." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • ilkerefendyy (1 ay önce)
    oldu sana "tepteze camii"
    %100
    %0
    Yanıtla
  • cafer canbay (1 ay önce)
    22.Yıldır memleketi yediniz yeni cami Elazığ depreminde yandaşlarınıza ne kazandırdınız cami harcanan rakamı kimse bilmiyor ye babam ya yaptını elinize ayağınıza sağlık deprem yine yıktı yine aynı sistem ye mamo ye sistemi eskide 45 pli plaklar gibi dönüyor dünüyor milletin neyine beliyor yetmedi utanmaz arsıalar söğütlü camii çaldılar haberiniz varmı çalınan yer kime gitti Eski belediye yerine söğütlü cami inşası başlasın diyeğer camileri hal ettiniz yohu vatandaşın iş yerini yap ibadetin evde yapar yürüken yapar iki yıl oldu halen bakırcılar çarında çıkmadınız dün zapcıoğlu yıkıma başladınız utanın beyler utanın bu güzelim şehir nasıl ayağa kalakacak rabim işyeri sahiplerine Konut sahiplerine rabim yardıcısı olsun ŞU MOTAŞIN İŞİNE BAKIN HANGİ OTOBÜS HANGİ MAHLEYE GİDİYOR NERDE KALKIYOR TABELA YOK YER YOK ÇOK YAZIK BUNUN YÖNÜNÜ ZORDEĞİL LÜTFEN İLGİLENİN sAYIN CUMUR BAŞKANIMIZ MALATYA GELİYOR SEFELAR GETİRSİN YAHU MEMLEKET TOZ TOPRAK İÇİNDE GÜZELLİK OLSUN CUMHURA TÜM FEN İŞLERİ ANA YOLADA YAZIK YAZIK
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Arkadaşlar yapılacak söğütlü ve yenicami nin tüm giderlerini hepsini bir hemşerimiz karşılıyor devletin kasasında 1 kuruş çıkmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Deli (1 ay önce)
    Ya ! Akıl bedava.. O camiyi biraz büyük yapılsa alt üstlü .. şehire yakışacak şekilde diyecem de nerede o üst akıl.....yazık şehir eski halinden beter oluyor....
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ramazan Yıldırım (1 ay önce)Deli isimli kullanıcı yorumuna
    Camiyi zaten tamamen yıkmışlar. Deprem dayanıklı betonarme bir cami yapılmakta. Dış cephesinide önceki cami gibi taşlarla süsleyecekler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Korkmaz44 (1 ay önce)Deli isimli kullanıcı yorumuna
    Camiden ziyade cami altı ve çevresi yeşil alanlar kapalı otopark yapılabilirdi. Sığınak modeli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mimar Hayrettin (1 ay önce)
    Depremden önce yapılması gereken fore kazıklar ile caminin temeli güçlendirilmiş olacak. İnşaata malzeme değişikliği ile caminin harim kısmı genişletilmiş olur. Camiinin eski zemin kotunu yarım metre yükseltmek suretiyle alt katında da namaz kılınabilir. Camiinin önünde eskiden akan sular tekrar yapılabilirse özgün şeklini almış olur.
    %67
    %33
    Yanıtla