Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Bireysel Emeklilik Kanunu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlıdır." dedi.
Yeni kabul edilen kanun ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Milletvekili Şahin, "Bugün Türkiye'de tasarrufların gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 13-14, yatırımların gayri safi yurt içi hasılaya oranı ise yüzde 22 civarındadır. Aradaki yüzde 8'lik fark ise cari açık demektir. Ayrıca yasa, bireysel emeklilik sisteminden faydalanma oranlarının yükseltilmesi, vatandaşların daha etkin şekilde tasarrufa teşvik edilmesi ve sistemin uygulama süresince karşılaşılan sorunların çözülmesi amacıyla, bireysel emeklilik sisteminde değişiklikler yapmaktadır. Bugün 17 milyon nüfuslu Hollanda'nın sigorta sektörünün sağladığı sigortacılık primi 110 milyar dolar iken, 75 milyon nüfuslu ülkemizin sigortacılıkta sağladığı prim sadece 8 milyar dolardır. Şu anda 15 emeklilik şirketi bu konuda faaliyet göstermektedir. 2 milyon 794 bin 542 katılımcı mevcuttur. 1 Haziran 2012 itibariyle katılımcıların toplam fon tutarı, 16 milyar 458 milyon liradır. Geçen yıla göre artışımız yüzde 15'tir. Kişi başına düşen fon bedeli 5 bin 900 liradır. Bugüne kadar sadece 4 bin 743 kişi emekli veya toplu para almış bulunmaktadır. Emekli olan katılımcıların ortalama birikimi 43 bin 600 liradır. Emeklilerin yüzde 75'i ise 17 bin 800 lira üzerinden emeklilik ödemesi almıştır. Bu düzenlemeyle bireysel emeklilikte vergi matrahından indirim teşviki yerine doğrudan devlet katkı sistemi getirilmektedir. Devlet katkı sisteminde katılımcı, katkı payını katılımcı bireysel emekli sistemi hesabına yatırmakta ve bireysel emeklilik sistemi katkı payı bilgisini Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildirmektedir. Emeklilik Gözetim Merkezi de devlet katkısını hesaplayarak yüzde 25'lik devlet katkısının hazine tarafından yatırılması sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Mustafa Şahin, açıklamasının devamında "Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlıdır. 1 Temmuz'dan itibaren bu rakamın aylık 940 lira 50 kuruş olacağını düşünürsek, yıllık devlet katkısı da 2 bin 822 lira civarında olacaktır. Dünyada yüzyılın en büyük krizlerinden birinin yaşandığını düşündüğümüzde, bu yıllarda ülkede tasarrufu artırmak ve finansman imkanlarını çeşitlendirmeye yönelik olarak hazırladığımız bu yasa, ülke ekonomimizin daha sağlıklı bir yapıda gelişmesine katkı sağlayacaktır. Hedefimiz dünyayı algılayan, ekonomide her türlü yeni ve farklı yöntemleri doğru bir biçimde uygulayan bir hükümet olarak yolumuza güvenle devam edebilmektir." dedi.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.