İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi, Malatya Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yerel Medya Çalışanları Eğitim Programı’ kapsamında düzenlenen seminerlerde yerel medyanın öneminin her geçen gün arttığına vurgu yapılarak, ‘Büyük medya kuruluşları da yerel medyanın gücünün farkına varmaya başladı. Bu nedenle büyük sermaye de yerel medyaya yönelik yatırımlarını arttırırdı’ tespitine yer verildi.
Programın açılış dersini veren Prof. Dr. Erhan Yüksel ise, gazetecinin mesleğini icra ederken devlet otoritesinden önce halka karşı sorumlu olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Selma Karatepe: Medyada İnsan Kaynakları Kalitesi Büyük Önem Taşıyor
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin öncülüğünde düzenlenen Medya Çalışanları Eğitim Programı’ Cuma günü üniversite yerleşkesindeki Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Yerel medya mensuplarının mesleki birikimlerine akademik bir bakış açısı kazandırmayı da amaçlayan program kapsamında iletişim Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri, çeşitli alanlarda medya eğitim seminerleri veriyor.
Cumartesi günü de devam edecek olan ‘Yerel Medya Çalışanları Eğitim Programı’nın açılış konuşmasını İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe yaptı. Konuşmasında, genç bir iletişim fakültesi olarak, Türkiye’nin iletişim bilimleri alanındaki akademik markası Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimler Fakültesi’nin, akademik birikim ve deneyimini Malatya’ya taşıyarak Malatya yerel medyası ile paylaşmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Selma Karatepe, “İletişim alanındaki hızlı gelişmeler, bu alandaki yeni bilgilerin ve gelişmelerin paylaşımını önemli kılan bir unsur olarak ortaya çıkıyor” dedi.
Geçtiğimiz yılın sonunda Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon’un da ‘Türkiye’de İletişimci Olmak’ başlıklı bir konferans için İnönü Üniversitesi’nde ağırladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Selma Karatepe “Bugün de yine aynı fakültede görev yapan iletişim bilimleri alanında çok faydalanacağımız çalışmalara ve projeler imza atan değerli akademisyenler ile birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Davetimizi kırmayarak iki gün devam edecek olan programımıza katılma ve birikimlerini Malatya medyası ile paylaşma nezaketini gösterdiler. Kendilerine üniversitemize ve fakültemize verdikleri büyük destek için teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.
Yerel medyada istihdam edilen insan kaynakları kalitesinin medyanın ürettiği içeriğin zenginleşmesi bakımından büyük önem taşıdığına işaret eden İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe, iletişim fakültesi olarak Malatya yerel medyası ile ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini kaydetti ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ne katkılarından dolayı teşekkür etti.
Prof. Dr. Erhan Yüksel: Gazeteci Devlet Otoritesinden Önce Halka Karşı Sorumludur
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe’nin konuşmasından sonra programın açılış dersine geçildi.
‘Haber Yazmanın Altın Kuralları’ konulu açılış dersini Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Yüksel video-konferans sistemi ile verdi.
Gazetecilik meslek ahlakı, ilkeleri ve sorumluluğu ışığında haber yazma kurallarını anlatan Prof. Dr. Erhan Yüksel, gazetecinin kamu otoritesi ve işverenden önce halka karşı sorumlu olduğuna vurgu yaptı. Gazetecinin basın özgürlüğünü halkın doğru haber alma ve bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yüksel, gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını öncelikle sorumlulukları ve meslek ilkelerinin belirlediğini söyledi.
Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazetecinin kendi açısından sonuçları ne olursa olsun gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorunda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yüksel, gazetecinin bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunması gerektiğine işaret etti.
Gazetecinin mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştırmasının kabul edilemez olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Erhan Yüksel, “Gazeteci mesleğini icra ederken ilan - reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz. Gazetecinin bu yönde yapacağı herhangi bir faaliyet gazetecilik meslek ahlakı ve ilkeleri ile çelişir” diye konuştu.
Açılış dersinden sonra, Turgut Özel Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Mavi ve Pembe salonlarda eğitim seminerleri gerçekleştirildi.
Seminerleri, Malatya’da yayın yapmakta olan gazete, dergi, tv çalışanları, yöneticileri ve kamu kurumlarının basın birimi çalışanları takip etti.
Yrd. Doç. Dr. İzlem Vural: Yerel Medyanın Etki Gücü Büyüyor
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İzlem Vural, ‘Radyo ve Televizyon Haberciliği ve Konuşma Dili Tekniği’ başlıklı sunumunda küreselleşme hareketlerine karşın, medya alanında yerelleşmenin de dikkat çekici biçimde yükseliş içinde olduğunu söyledi. Küresel medya politikalarında insanların kanaat oluşturmasını sağlamayan türden bir habercilik yapılmasının sonucu olarak büyük medya kuruluşlarının yerel ölçekte yatırımlara giriştiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İzlem Vural, “Günümüzde yerel medyanın öneminin daha derinlemesine anlaşılmaya başlandığını gözlemliyoruz. Bunun göstergelerinden biri olarak ulusal ölçekte yayın yapan gazeteler bölgesel ya da kent ekleri yayınlamaya başladı” şeklinde konuştu.
Global medya düzeninden ve bakış açısından daha yerel olana doğru bir yönelimin yaşandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Vural “Daha yerele gelmeye başladık. Yerel olanın daha cazip, daha çekici unsurlar içerdiğini, hayatın içine doğrudan nüfuz eden bir özelliğinin olduğunu görmeye başladık” dedi.
Yerel medyanın etki gücünün sadece ekonomik süreçler üzerinde değil, siyasi süreçler ve yerel yönetimler üzerinde de denetleyici etkisinin bulunduğunu kaydeden Vural, “Bir kentte bir televizyon ya da bir gazetenin iki gün üst üste kentin valisi ya da belediye başkanı hakkında yaptığı yayınlar kamuoyunun bu yöneticiler hakkındaki algısının yönetilmesi üzerinde ciddi etkiler yaratabilmekte, yöneticiler hakkında üst makamlardan soruşturma açılmasının sağlayabilmektedir” diye konuştu.
Yerel Medya Eğitim Programı kapsamındaki diğer seminerlerde ise, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve AÜ Haber Ajansı Haber Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Haluk Birsen, ‘Haber Yazma Teknikleri’, Yrd. Doç. Dr. Özgül Birsen“Haber Toplama ve Görüşme Teknikleri”, Doç. Dr. Sibel Onursoy “Sayfa tasarımı ve Indesign”, Doç. Dr. Deniz Kılıç “Haber Yazma Teknikleri: Ters Piramit Tekniği”, Yrd. Doç. Dr. Funda Erzurum “Televizyon Haberciliğinde Yeni Görüntü Edinme Teknikleri ve Haber Kaynakları” başlıklı konular işlendi.
Seminer konuşmacıları sunumlarından sonra da katılımcıların sorularını yanıtladı.
‘Yerel Medya Çalışanları Eğitim Programı’ Cumartesi günü gerçekleştirilecek seminer sunumlarından sonra sona erecek.
Haber: Niyazi DOĞAN