SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeri ve Mimarisi 'Sır' Merkez Camisi İçin Bir Toplantı Daha..

Yeri ve Mimarisi 'Sır' Merkez Camisi İçin Bir Toplantı Daha..
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya'da yeri ve mimarisi hakkında henüz kamuoyuna bir bilgi verilmeyen, ancak şehir imarını katletmek ve çeşitli etkinlikler için il merkezinde kullanılan tek yer olan Büyükşehir Belediyesi ile AVM arasındaki alana yaptırılması için radikal kesimlerin baskı kurduğu iddiaları konuşulan 'büyük cami' ile ilgili, bir toplantı daha düzenlediği öğrenildi.

Konuyu gündemde tutmak için zaman zaman toplantılar düzenleyen, daha önce de Sümerbank Fabrikası'nı alıp AVM'ye dönüştüren Malatya Girişim Grubu'na dahil bir ailenin cami yaptırmayı düşündüğü, tepkilere rağmen temelini kazdığı, ancak o dönem Malatya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, islam mabedinden çok 'Aztek Tapınağı'na benzeyen mimarisini, 'Paşabahçe Şişe Fabrikası'na benzetmesi, daha sonra camiyi yaptırmak isteyen ailenin bazı mensuplarıyla ilgili FETÖ soruşturmaları yapılmasıyla gündemden kalkan, Büyükşehir Belediye Binası ile AVM arasındaki alana, Gürkan'ın yaptırmayı çok arzu ettiği caminin yapılması için başta Büyükşehir Genel Sekreteri Cemal Nogay olmak üzere bazı kişi ve grupların yoğun kulis çalışması yaptıkları biliniyor.

Daha önce mitingler ve toplantılar için kullanılan Valilik binası önündeki meydanın, herhangi bir etkinlik sırasında çevre yolların kapanmasıyla şehrin tüm trafiğini kilitlemesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi ile AVM arasındaki alan miting ve sosyal etkinlik alanı olarak kullanılırken, çeşitli kurum, kuruluş ve sosyal tesislerin o bölgede bulunması nedeniyle diğer günlerde oto park ihtiyacını da büyük ölçüde karşılayan bu alana, yapılanı 'göze sokmak' amacından başka bir anlam ifade etmeyeceği gibi, şehri yine bir başka noktada kilitleyecek olan bu yer alternatifinin gündem dışı kalması gerektiği belirtiliyor. Küçük Sanayi Sitesi'nin taşınacak olması, yine Sancaktar Mezarlığı yanındaki Şire Pazarı'nın 'Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'ne nakledilecek olması nedeniyle, bu iki yer başta olmak üzere birçok yer alternatifinin cami için değerlendirmeye alınması gerektiği kaydediliyor.

Nereye inşa edileceği ve mimarisi sır gibi saklanan, ancak Büyükşehir ile AVM arasındaki Sümer Camisinin de bölgeye çok yetersiz kaldığı gerekçe gösterilerek buraya yapılmasına gayret gösterilen caminin yerinin doğru seçilmesi, kentin ulaşım ve yerleşim yoğunluğu ile yeni bir sorunla karşılaşmaması için ilgili meslek gruplarının da uyarıcı olarak harekete geçmeleri gerektiği belirtilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, geçtiğimiz günlerde bu camiyle ilgili, bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle belediyede bir toplantı düzenledi. Muhafazakar gruptaki STK temsilcilerinin katıldığı toplantıyla ilgili, sosyal medya hesabından paylaşım yapan Gürkan, "Şehrimizde ina edeceğimiz büyük bir merkez camii için kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle istişarelerde bulunduk. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi ve toplantıda konuşulanlarla ilgili başka bir ayrıntı vermedi.

Ancak, toplantıda cami yapımı için vakıf kurulması, yaklaşık maliyeti 300 milyon TL olacak caminin yapımı ile ilgili finansman bulunması konuunun da ele alındığı, 1 ay içerisinde kapsamlı bir toplantının daha yapılması için görüş birliği sağlandığı öğrenildi.

İLK KEZ 10 ŞUBAT'TA DUYURULMUŞTU..
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, daha önce hiç bahsedilmeyen bir cami projesini, ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında düzenlediği toplantıyla duyurmuştu.

Gürkan, toplantıda Kevork Özkaragöz'ün mimarı olduğu cami projesiyle ilgili olarak 10 Şubat 2022'de Büyükşehir Belediyesi'nden şu bülten yayınlanmıştı:

"Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda, Malatya’ya simge bir eser olarak kazandırılması planlanan ve yeni yapılacak olan cami ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Yüksek Mimar Kevork Özkaragöz tarafından yeni yapılacak olan Cami Sunum Programına, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Artan, Şehir Gönüllüleri Meclisi üyeleri, STK ve Kanaat Önderleri katıldı.  

Konuyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, proje için büyük bir emek ve çaba harcandığını belirterek, “Projeyle ilgili olarak gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Bu konu ile alakalı olarak Diyanet İşleri Başkanımızla da konu ile ilgili istişarelerde bulunacağız. İnşallah yaptığımız istişareler sonrasında bir yol haritası belirleriz. Kevork Bey güzel bir çalışma yapmış kendilerine teşekkür ediyorum. Cami inşaat alanı, özellikleri, müştemilatları ve ek düzenlemeler noktasında değişiklikler olabilir.  Yapılacak olan işlerde istişare edilmesi ben duygusu ve nefsi olarak değerlendirilmemesi o işin önünü ve ufkunu açıyor. Bu anlamda bütün arkadaşlarımızın ve paydaşlarımızın fikir ve düşüncelerini almak yön haritamızı ve pusulamızı belirlemede önemli katkı sağlamaktadır. İlgili arkadaşlarımız hazırlanan proje ile ilgili gerekli inceleme ve çalışmaları yapacaklar.

Önemli olan bir hizmetin doğru ve düzgün bir şekilde yapılabilmesidir. Bu camimizi Malatya’ya kazandırırken çok aceleci bir şekilde davranma gibi bir durumumuz yok. Bütün fikir ve düşünceleri alıp bunları harmanlayarak, yol haritamızı belirleyerek, çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

Sunum öncesi kısa bir konuşma gerçekleştiren Yüksek Mimar Kevork Özkaragöz, “Böyle bir projenin içerisinde olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Kısmet olursa bizde ata toprağımıza eser kazandırmak istiyoruz. Gelecek nesiller Malatya’yı bu şekilde ansın istiyorum” dedi.

Konuşmasının ardından Yüksek Mimar Kevork Özkaragöz, yeni yapılacak cami projesi ile ilgili olarak sinevizyon eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi. Yeni yapılacak olan caminin özellikleri, içerisinde barındırdığı müştemilatları ve hali hazırda hazırlanan projenin kapalı ve açık alanları ile ilgili bilgiler, Mimar Özkaragüz tarafından katılımcılara aktarıldı."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Ehmet (1 yıl önce)
    TV ve radyo vericilerin bulunduğu şehir gösteren tepesine yapılsın ve orada bulunan TV radyo vericilerini İst Çamlıca tepesi deki gibi tek verici yapılsın
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Alp (1 yıl önce)
    Türkiye'nin hiç bir ilinde eline ısmarlama bir proje alıp biz bu camiyi nereye yapalım diye toplantı yapılmaz. Eğer bir ilde bir bölgede camiye ihtiyaç var ise o bölgede belirlenen yer için cami projesi yapılır ve inşaata başlanır. Bu olay her yönü ile yanlış İstanbul Camlıca Cami gibi..... Gitmesekde içinde namaz kılmasakda o cami bizimdir 2019 yılında açılan 63 bin kişi kapasiteli Çamlıca Camisi’ne 7 Ağustos tarihinde Cuma namazı için yalnız 190 kişi geldiği doğrulandı. Camide görevli personel sayısı ise 147 kişi olduğu belirtiliyor. Bunların amacı cami yapmak değil yandaşlara cami adı altında milyonlarca kaynak aktarmak.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • ALİ (1 yıl önce)
    STK temsilcileri diyor kudretli başkan fotoğrafta STK temsilcisi yok gibi. Hep reklam. Bari cami meselesini malzeme yapmayın. Selahattin Gürkan her şeyin şovunu yapıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yolcu (1 yıl önce)
    Sayın editör senden ricam Allah için başkan nın algı ile insanların kandırmasına izin verme Expo 2023 botanik kararmanmaraşın 12 Şubat belediyesi yapıyor bizde Büyükşehir hemde daha 2028’e adamlarınki seneye bu kadar şahşahası yok yazık günah israf Allah rızası için dile getir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdul Vahap (1 yıl önce)
    Allah rızası için israf da, şatafatlı gösterişten, desinlerden ve şehrin bir yaşam alanı meydanı heba etmeyin. Yazıktır günahtır harcanacak 300 değil en az 500 - 600 milyon harcanacak helede bu ekonomik krizde. Dolu fakir fukaramız var. Hatta bir bayram ve cuma namazında bir kaç çamimiz anca cemaat doluyor. Allah rızası için şirin görünmeye desinlere gitmeyin.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ruhi (1 yıl önce)
    Yerinin belirlenmesi önemli,umut ederim kamuoyunca kabul görülen yere yapılır.Benim gönlümden geçen projenin tamamen çift cam tuğlası ve cam motiflerle araya tamemen led ışıklar döşeyerek geceleri görüntüsü ile herkesi etkileyecek bir caminin yapılması adının NUR cami olması ışıl ışıl bir cami olması.Inşallah en iyisi yapılır.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Söğütlü cami yıkılıp alanı açık nir bir meydan gibi olsa bence çok güzel olur aynı sultan Ahmet Ayasofya gibi birleşmis olur Zatn çoğu şehide camilerin onu açık bir malatya da bu var
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Yerelli (1 yıl önce)
    Merkez camii merkezde olacak diye bir durum yok . Malatya merkezde bunun için yer de yok. Böyle büyük bir camii çevre donanımı, araç park yeri vs ile büyük bir arsada yapılmalıdır. Yeri konumu da yüksek olmalıdır. Bence Taştepe su deposunun kuzeyindeki tepe üstü Malatya ovası için harika olur. Yeni kuzey çevre yolu da oradan geçiyor. Akçadağ, Yazıhan, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinin tamamında görünür. Görünmelidir. Yüksek binaların yapılmasıyla birlikte camilerimiz artık görünmez oldu. Bunun için yüksek bir yer seçimi büyük bir öneme sahiptir.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Bilirkişi (1 yıl önce)
    Pazar günleri Rus pazarının kurulduğu yere yapılmalıdır belediyenin yanı uygun değildir
    %75
    %25
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Allah rızası için camiyi büyük şehrin yanına yapmayın. Büyük şehirler, meydanlarıyla tanınıp nam salmıştır, meydan kıtlığı olan bu şehre ihanet etmeyin. Cami her yere yapılır ama meydan her yere yapılamıyor maalesef. Orası meydan olarak kalsın. Kaldı ki inançlı ve dindar bir müslüman olarak söylüyorum, bir de here yere cami yapılması da uygun değil, mevcut camileri bile cuma ve bayram namazları dışında dolduramıyoruz maalesef, camiler ihtiyaç duyulan yerlere yapılsın.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Malatya BB Gürkan'nın bile haberinin olmadığı Ankara da AKP genel merkezli tarafından ısmarlama müteahhitlere iş vermek için çizilen bir projedir. Proje bedeli tamamlandığında yazıldığının çok üzerindedir. 500 milyon TL. Gürkan!a senin adın gibi bir Selaattin Cami Malatya ya yakışır diye yanındaki ortak akıl tarafından ayrıca pazarlanmaktadır. BB Gürkan da siyasi geleceği için bu projeyi onaylayacaktır. Başka şansı yok Masa da oturan Akıl adam denilen kişilerin Malatya ile bağları NEDİR????
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Adalet (1 yıl önce)
    O bölgede büyük bir cami gerekli. Rabbim önc ayak olanlardan razi olsun. Bunun yanında vakit namazlarini camide kilmaya özen göstermeliyiz. Siz degerli basin mensuplari da bu konunun önemi hakkinda halkimizi biliclendirirse harika olur. Selamlar
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Yer arayana kadar Yeni Camiinin büyütülmesi daha mantıklı değil mi? Dokusuna uygun zarar vermeden. Olamaz mı?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Hayrettin (1 yıl önce)
    Belediyenin arkasındaki alan, miting, otopark gibi ihtiyaçları karşılamaktadır. Yeni yapılacak cami için başka uygun yerler de var, mesela eski köy garajının yeri olabilir, 1001 dev adam okulunun yanındaki alan da olabilir.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Adil (1 yıl önce)
    Artık bu şehirden gitmek istiyorum. Sözün bittiği yer. Şehirde başıboşluk had safhada, suçlar(uyuşturucu, fuhuş, cinayet, dolandırıcılık vb) almış başını, trafik, işsizlik, ahlak, kültür, sanat, eğitim geriye giderken ve hatta vakit namazlarında cami içleri boşken cami yaptırmak nedir? Vakit namazına camiye gitseler görecekler amma… Demokrasi açısından ise O toplantıya katılan STK lardan hiçbiri STK olamaz. Sivil değiller. Toplumu yansıtmıyorlar. Başkana yağcılık sivillik değildir. Olsa olsalar Selahattini Tanıtma Kazançlıları (STK) anlamında demek daha iyi olur. Hepsi temsilcisi olduğu dernekten rant reklam ego vs devşiriyor. Eğer Allah din iman dertleri varsa uyuşturucu ile, fuhuş ile , ahlaksızlık ile mücadele etsinler. Cami yaptırmak Malatya için doğru değil . Bir belediye başkanın işi bu değil. Şehirde belediyecilik diplerde ama doğru söyleyecek olanlar nerde? Sözün ve bazı insanların bittiği yere geldik. Artık inelim
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Erkan (1 yıl önce)
    Yardıma muhtaç bu kadar insan varken 300 milyonu bir camiye basmak çok da mantıklı değil.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Camiinin yapımını yeni camiyi restore eden süper ekibe vermeyinde aman diyoruz yani yeri bulunur başkan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ölüm Var (1 yıl önce)
    Malatyada ne kadar kendisinden başka kimseye faydası olmayan STK başkanı varsa, Ne kadar hanımını,çocuğunu, yakınını belediyede işe aldıran STK varsa onların hepsi getirtilmiş istişareye.Yemişim istişarenizi ama bu millet artık yutmuyor.Ölüm hepinize var bilmem nasıl can vereceksiniz.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    İnşaAllah Hayırlı sı Olsun
    %15
    %85
    Yanıtla