Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya'da yeri ve mimarisi hakkında henüz kamuoyuna bir bilgi verilmeyen, ancak şehir imarını katletmek ve çeşitli etkinlikler için il merkezinde kullanılan tek yer olan Büyükşehir Belediyesi ile AVM arasındaki alana yaptırılması için radikal kesimlerin baskı kurduğu iddiaları konuşulan 'büyük cami' ile ilgili, bir toplantı daha düzenlediği öğrenildi.
Konuyu gündemde tutmak için zaman zaman toplantılar düzenleyen, daha önce de Sümerbank Fabrikası'nı alıp AVM'ye dönüştüren Malatya Girişim Grubu'na dahil bir ailenin cami yaptırmayı düşündüğü, tepkilere rağmen temelini kazdığı, ancak o dönem Malatya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, islam mabedinden çok 'Aztek Tapınağı'na benzeyen mimarisini, 'Paşabahçe Şişe Fabrikası'na benzetmesi, daha sonra camiyi yaptırmak isteyen ailenin bazı mensuplarıyla ilgili FETÖ soruşturmaları yapılmasıyla gündemden kalkan, Büyükşehir Belediye Binası ile AVM arasındaki alana, Gürkan'ın yaptırmayı çok arzu ettiği caminin yapılması için başta Büyükşehir Genel Sekreteri Cemal Nogay olmak üzere bazı kişi ve grupların yoğun kulis çalışması yaptıkları biliniyor.
Daha önce mitingler ve toplantılar için kullanılan Valilik binası önündeki meydanın, herhangi bir etkinlik sırasında çevre yolların kapanmasıyla şehrin tüm trafiğini kilitlemesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi ile AVM arasındaki alan miting ve sosyal etkinlik alanı olarak kullanılırken, çeşitli kurum, kuruluş ve sosyal tesislerin o bölgede bulunması nedeniyle diğer günlerde oto park ihtiyacını da büyük ölçüde karşılayan bu alana, yapılanı 'göze sokmak' amacından başka bir anlam ifade etmeyeceği gibi, şehri yine bir başka noktada kilitleyecek olan bu yer alternatifinin gündem dışı kalması gerektiği belirtiliyor. Küçük Sanayi Sitesi'nin taşınacak olması, yine Sancaktar Mezarlığı yanındaki Şire Pazarı'nın 'Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'ne nakledilecek olması nedeniyle, bu iki yer başta olmak üzere birçok yer alternatifinin cami için değerlendirmeye alınması gerektiği kaydediliyor.
Nereye inşa edileceği ve mimarisi sır gibi saklanan, ancak Büyükşehir ile AVM arasındaki Sümer Camisinin de bölgeye çok yetersiz kaldığı gerekçe gösterilerek buraya yapılmasına gayret gösterilen caminin yerinin doğru seçilmesi, kentin ulaşım ve yerleşim yoğunluğu ile yeni bir sorunla karşılaşmaması için ilgili meslek gruplarının da uyarıcı olarak harekete geçmeleri gerektiği belirtilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, geçtiğimiz günlerde bu camiyle ilgili, bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle belediyede bir toplantı düzenledi. Muhafazakar gruptaki STK temsilcilerinin katıldığı toplantıyla ilgili, sosyal medya hesabından paylaşım yapan Gürkan, "Şehrimizde ina edeceğimiz büyük bir merkez camii için kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle istişarelerde bulunduk. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi ve toplantıda konuşulanlarla ilgili başka bir ayrıntı vermedi.
Ancak, toplantıda cami yapımı için vakıf kurulması, yaklaşık maliyeti 300 milyon TL olacak caminin yapımı ile ilgili finansman bulunması konuunun da ele alındığı, 1 ay içerisinde kapsamlı bir toplantının daha yapılması için görüş birliği sağlandığı öğrenildi.
İLK KEZ 10 ŞUBAT'TA DUYURULMUŞTU..
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, daha önce hiç bahsedilmeyen bir cami projesini, ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında düzenlediği toplantıyla duyurmuştu.
Gürkan, toplantıda Kevork Özkaragöz'ün mimarı olduğu cami projesiyle ilgili olarak 10 Şubat 2022'de Büyükşehir Belediyesi'nden şu bülten yayınlanmıştı:
"Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda, Malatya’ya simge bir eser olarak kazandırılması planlanan ve yeni yapılacak olan cami ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
Yüksek Mimar Kevork Özkaragöz tarafından yeni yapılacak olan Cami Sunum Programına, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Artan, Şehir Gönüllüleri Meclisi üyeleri, STK ve Kanaat Önderleri katıldı.
Konuyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, proje için büyük bir emek ve çaba harcandığını belirterek, “Projeyle ilgili olarak gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Bu konu ile alakalı olarak Diyanet İşleri Başkanımızla da konu ile ilgili istişarelerde bulunacağız. İnşallah yaptığımız istişareler sonrasında bir yol haritası belirleriz. Kevork Bey güzel bir çalışma yapmış kendilerine teşekkür ediyorum. Cami inşaat alanı, özellikleri, müştemilatları ve ek düzenlemeler noktasında değişiklikler olabilir. Yapılacak olan işlerde istişare edilmesi ben duygusu ve nefsi olarak değerlendirilmemesi o işin önünü ve ufkunu açıyor. Bu anlamda bütün arkadaşlarımızın ve paydaşlarımızın fikir ve düşüncelerini almak yön haritamızı ve pusulamızı belirlemede önemli katkı sağlamaktadır. İlgili arkadaşlarımız hazırlanan proje ile ilgili gerekli inceleme ve çalışmaları yapacaklar.
Önemli olan bir hizmetin doğru ve düzgün bir şekilde yapılabilmesidir. Bu camimizi Malatya’ya kazandırırken çok aceleci bir şekilde davranma gibi bir durumumuz yok. Bütün fikir ve düşünceleri alıp bunları harmanlayarak, yol haritamızı belirleyerek, çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.
Sunum öncesi kısa bir konuşma gerçekleştiren Yüksek Mimar Kevork Özkaragöz, “Böyle bir projenin içerisinde olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Kısmet olursa bizde ata toprağımıza eser kazandırmak istiyoruz. Gelecek nesiller Malatya’yı bu şekilde ansın istiyorum” dedi.
Konuşmasının ardından Yüksek Mimar Kevork Özkaragöz, yeni yapılacak cami projesi ile ilgili olarak sinevizyon eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi. Yeni yapılacak olan caminin özellikleri, içerisinde barındırdığı müştemilatları ve hali hazırda hazırlanan projenin kapalı ve açık alanları ile ilgili bilgiler, Mimar Özkaragüz tarafından katılımcılara aktarıldı."
malatyahaber.com