SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yerinde Dönüşüm İsteyenler Süratle Belediyelere Başvursun'

'Yerinde Dönüşüm İsteyenler Süratle Belediyelere Başvursun'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Seddar Yavuz, kentte devam eden rezerv çalışmalarının hızlanması için vatandaşların desteğinin önemli olduğunu söyledi. Yavuz ayrıca kendisine TOKİ konutu çıkan hak sahiplerinin bir an önce evlerine taşınmasını isteyerek, “600’e yakın kalıcı konut teslim edildiği halde konutlarına yerleşemeyen vatandaşlarımız var” dedi.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, Yeşilyurt ilçesine bağlı mahalle muhtarları ile Kongre ve Kültür Merkezinde bir araya gelerek deprem sonrası devam eden yatırımlar hakkında istişarelerde bulundu. Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in de katıldığı toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, son kararnameyle Malatya'ya atandığını ve 6 Şubat merkezli depremin etkilerini ortadan kaldırmak adına birlikte çalışacaklarını söyledi.

Yılmadan ve usanmadan gece gündüz demeden hep beraber Malatya’ya hizmet edeceklerini ifade eden Yavuz, “Deprem sadece binaları değil aslında hayallerimizi, umutlarımızı da bu ölçüde yıkmıştır. Dahası alıştığımız konfordan, düzenden bizi mahrum bırakmıştır. Dolayısıyla hiçbir şey 5 Şubat öncesi gibi olmayacak. Bunu yapmamız elbette mümkün değil. Neden? Çünkü can kayıplarımız var, hatıralarımız yıkıldı, anılarımız kayboldu ve bu hatıralar ve anılar kimisi bizim çocukluğumuzun sokaklarını ve evlerini bizden aldı” ifadelerini kullandı.

Öncelikle depremin etkilerini ortadan kaldırmak adına şehirde ve kırsalda yoğun şekilde inşaatların da devam ettiğini ifade eden Vali Yavuz, “Bu yüksek tempoyla inşallah yıl sonuna kadar çok daha büyük başarılara imza atmış olacağız. Vatandaşlarımızın kalıcı konutlarını teslim etmiş olacağız. Malatya merkez ile ilgili olarak ihalelerimizin birçoğunun yaptık yapmaya devam ediyoruz. Özellikle rezerv alanlarda eğer Malatyalı kardeşlerimiz bize destek olurlarsa suratle inşaatta başlar ve en geç bir buçuk yıl içerisinde Malatya merkezi yeniden ve daha güzel inşa ederek, Doğunun başkenti Malatya kentini hep birlikte inşa etmiş oluruz” dedi.

Kırsalda köy konutlarının inşaatlarının da hızla devam ettiğini ifade eden Vali Seddar Yavuz, yaklaşık 7 binin üzerinde inşaatı ise Kasım ya da Aralık ayı içerisinde bitirip teslim edeceklerini söyledi.

“Lütfen el ele verelim”
Zaman zaman yer tespitlerle ilgili olarak sıkıntılar yaşandığına da dikkat çeken Yavuz, “Mahalle sakinlerinin birbiriyle anlaşamaması ve bu konuyla ilgili sürüncemede kalması bizim de uzlaşmaya vermiş olduğumuz değer vesilesiyle biraz daha sorun yaşadığımız mahalleler söz konusu. Ama buradan bir kez daha sesleniyorum. Lütfen el ele verelim” ifadelerine yer verdi.

Özellikle yerinde dönüşüm konusunda daha hızlı ve daha süratli olunması çağrısında da bulunan Yavuz, “Bir kez daha buradan uyarımı ifade etmek istiyorum. Bizim yaptığımız konutların dışında yerinde dönüşüm yapmak isteyen kardeşlerimizin süratle belediyelere uğramalarını projelerini hazırlamalarını ve inşaatlara başlamalarını bu şehrin normalleşmesi açısından ya da yeni bir normali oluşturması bakımından fevkalade önemli olduğunun altını çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“600’e yakın kalıcı konut teslim edildiği halde konutlarına yerleşemeyen vatandaşlarımız vardı”
Kurada kalıcı konutları çıkan depremzedelerin barındıkları konteynerlerden de biran önce çıkması gerektiğini vurgulayan Vali Seddar Yavuz, “Konteynerde kalıp kalıcı konutlarını kiraya vermenin doğru bir yöntem olduğunu asla düşünmüyorum. Nitekim benim göreve başladığımda bin 980 adet kurası çıkmış ancak sözleşme imzalamamış kardeşimiz vardı. Tebligatları süratle yaptık, hatta 600’e yakın kalıcı konutun kendisine teslim edildiği halde konutlarına yerleşemeyen vatandaşlarımız vardı. Bunlara tek tek gittik ve dedik ki lütfen kalıcı konutlarınıza geçiniz. Bir taraftan kalıcı konutların yetersizliğinden şikayet edip diğer tarafta da kalıcı konutlardaki oturma oranının düşük olmasını izah etmek pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla hepimizin kapasiteyi yani teslim ettiğimiz kalıcı konutları kullanmalarını bekliyoruz” dedi.

Yeşilyurt ilçesinde bulunan İkizce Mahallesi'nde muhteşem yeni bir kent inşa edildiğini de ifade eden Yavuz, “Hepiniz oraya gittiğinizde aslında bizim nasıl bir kent ve şehir kurduğumuzu çok daha net bir şekilde göreceksiniz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bakanlarımız, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız hep beraber bu şehri yeniden inşa ve ihya etmek için yola çıktık” ifadelerine yer verdi.

“Rezerv alanların sürekli aleyhinde olanların da anlamak gerçekten mümkün değil”
Rezerv alanların inşasına ilişkin de konuşan Vali Yavuz, kent merkezindeki çarşıda zemin sağlamlaştırılması adına çakılan fore kazıklarına değindi. Yeni Valilik binasının zeminine sırf 15.3 km fore kazık çakıldığını ifade eden Yavuz, “Bakırcılar çarşısı olarak bilinen alanın altında şu anda tam 300 kilometrelik fore kazık var. Yani Kayseri’ye kadar uzanan bir mesafe. Şunu söylemek istiyorum. Alt yapıya yaptığımız yatırımları hibe ediyoruz. Vatandaşlarımıza bu konuyla ilgili herhangi bir yansıtmamız söz konusu değil. O nedenle rezerv alanların sürekli aleyhinde olanların da anlamak gerçekten mümkün değil. Biz her bir vatandaşımızın hakkını hukukunu koruyacağız. Daha iyisini teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

“9 Eylül öncesi 583 derslik bitmiş olacak”
Yaklaşan yeni eğitim-öğretim sezonu öncesi de okul projeleri hakkında bilgiler veren Vali Seddar Yavuz, depremde kent genelinde 855 dersliğin kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. 2024 yılında toplam 108 okul yatırımının bulunduğunu da ifade eden Yavuz, “9 Eylül 2024 tarihine kadar 42 projemiz toplam 583 dersliğimiz bitmiş, deprem nedeniyle kullanılamayan 855 dersliğin en az 583’i yani yüzde 68’i bitmiş olacaktır. Kasım 2024 ayı sonuna kadar ise toplam 52 okul, 723 derslik inşası tamamlanacaktır. 224 okulumuzun büyük onarımı yapılmış, 5 kurumun güçlendirilmesi devam etmekte olup, 6 kurumun güçlendirmesi ihale aşamasında ve 2 okulumuzun güçlendirme çalışması yine bakanlığımızdan onay geldikten sonra tamamlanacaktır. Dolayısıyla şu an için deprem öncesi konuma gelebilecek yakın bir tarihte bütün dersliklerimizi tamamlamış ve öğrencilerimizi hazırlayacağız. Bunun dışında yaptığımız konutlarda oturan evlatlarımızı da yine arkadaşlarından eğitim ortamından ayrılmamak üzere okullarına taşımak için gerekli planlamaları benim başkanlığımda arkadaşlar yaptı” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Cero (3 ay önce)
    Konutlar teslim oldu da ne oldu. Çoğunun oturulacağı yok. O teslim etmeler sadece reklamlardan ibaret. Bir çok dairenin içine girileceği yok. İnşaat firmaları bu dairelerin gerçekte hiç birini tamamlamış değiller. Devletin de işine geliyor çünkü oturulamaz dairenin anahtarının birini alıp imza attın mı kira yardımını kesiliyor ama daireler taşınılmaz durumda ve giremiyorsunuz. Üç ay önce Yıldızlar İnşaat tan teslim aldığım dairenin elektiriği dahi yeni geldi, tesisata su verince binanın ve dairenin her tarafından patlak borulardan sular akmaya başladı. Yapılan hey işçiliğin yeniden yapılması gerekiyor. Adamlar daireyi kontrol edip teslim edeceğine teslim alana kontrol ettirip eksikleri de tamamlamıyorlar. İnşaat şirketine ve TOKI'ye her hafta şikayet etmeme rağmen her seferinde küçük bir kağıda not alıp atıyorlar. Bu nasıl daire teslim etmektir ve nsıl bir iş ahlakıdır. Yalan reklamlarla milletin aklıyla oynuyorlar. Duyan da sanır ki daireler tamamalanmış ama insanlar inatla taşınmak istemiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 ay önce)
    Nasıl olacak bu iş anlamıyorum şehrin imarlı ve kat planı güncellenmemis19 ay geçmiş hiç bir adım atimamis da -50-60 yıl önceki imar planları ile yerinde dönüşüm yapmak işten belediyeler nasıl bu işi başaracak yeter artık biran önce standart deprem yönetmeliğine uygun kat ve imar planı çıkarılmalı herkes yerinde dönüşüm yapmalı devletimizin sırtında bu yük kalksin ama hala 60 yıl önceki imar veriyor Yeşilyurt belediyesi zemin artı 3 kat böyle olnca hiç bir mutahit girmiyor çoğu eski yerler imar böyle bunlar düzenlenmeli acil yerinde dönüşüm yerel yönetimler desdek vermeli biran önce devletimizin sırtındaki yük kalkmalı yoksa 10-degil 20 yılda geçse bu şehir düzelmez evlerinizi yuvalarimizi yerinde mahallemizde yapmak istiyoruz bu projeler çok acil güncellenmesi gerekiyor sayın yetkililer lütfen en büyük engel eski stokların yerinde yapılması dönüşüm yapılması için bu sorun çok acil çözülmeli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fiyasko (3 ay önce)
    Yıkılan yıktırılan ev için verecekleri sözde hibe ve kredi zaten kuşa döndü. Ayrıca fahiş bedellerle yeniden yaptıracağımız inşaat için devlet biz depremzedelerden utanmadan bir de KDV alacak! %20 KDV demek 3 milyonluk bir inşaat maliyetinde 600 bin TL ek para demektir . Bir Allah’ın kulu ne iktidar ne muhalefet çıkıp ayıptır, bir de KDV neyin nesidir demiyor… 18 aydır süren belirsizlik, beceriksizlik, patavatsızlık, aymazlık da cabası. NOKTA…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Depremzede (3 ay önce)
    malatyalı siyasiler ve ve mevcut būrokrasi depremin açtığı yarayı kapatacak gūçte değiler toplumla alay ediyorlar işler çalışmalar istenilen hızda yūrūmūyor malatyalı umutsuz ve çaresiz şehir gőç veriyor şehirden umudunu kesenler halen başka illere gitmek için yer arıyor millet vekilleri malatyaya gelip aynı tanıdık simalarla boy boy resim çektirip gūle eğlene gidiyorlar şehir boş kalacak yerinde főnūşūm için hiç bir ciddi adım atılmadı vad edilen 15oo tl. ile hiç bir mūtahhit yerinde dōnūşūm işine girmez lūtfen bu acılı insanların aklıyla alay etmeyin ilerde telafisi mūmkūn olmayan sorunlarla karşılaşa biliriz sorunları kūçūmsūyenler sebep olduklarından birinci derecede sorumlu tutulacaklardır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Süratlı (3 ay önce)
    Bende bu belediye bizi niye oyalıyor diyordum. Demek yeterince süratli başvuru yapamamışız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haklı (3 ay önce)
    Bir buçuk milyon TL ile yerinde dönüşüm hayal, kredi ve hibe arttırılması gerekiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya li (3 ay önce)
    Ya bunlar milletle dalga geçiyor resmen yerinde dönüşüm yapanlar elini hızlı tutsun biran önce belediyelere müracat etsin diyor edenler ne yaptı 6 ay dır battalgazi belediyesinde bir türlü imar izni alamadık gün be gün inşaat maliyeti artıyor malatyada şu an 20 binde metre karesi az yapan yok devlet hibe krediyi bir türlü devlet artırmıyor asgari ücretli emekli nasıl üstüne koyup da ödeyecek 100 mt kare bir eve 700,800 bin üste istiyor belediyeler iyki debrem olduda bu milleti mağdur edek diye uğraşıyor kimse bur şey e imza atmak istemiyor geçen yıl imarı cozelerdi bu duruma kimse düşmezdi secim ayağına giden imarı düzeltmedi gelen de kutlamalar felan derken 3 ,5 ay öyle boşu boşuna gitti sayın vekil malatyada 4500 yerinde dönüşüm var dedi peki kaç tanesi imar izni aldı koskoca malatyada 30 u geçmedi allah millete yardım etsin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • OKAN (3 ay önce)
    süratimiz kaç olmalı mesela
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Uğur güncü (3 ay önce)
    Sayın walim öncelikle yeni göreviniz Malatyamiza hayirli uğurlu olsun Şunu belirtmek isterim bizim ewimiz depremden sonra denetlemelerde ağır hasar olarak kaldı 4 ay sonra itiraz sonucu az hasara çevrildi. Hasan warol mah. Deniz sok. 120 ewler 7/3,7/4 blokları için konuşuyorum şuan mewcuttaki sitede 1 blok 20 daire olmak üzere yıkım yapildi ağır hasarlıydi. Bizim blokumuzda aynı yapi aynı demir çimento kullanılarak yapildi. Gerek yıkıma gelen ekip olsun gerek üniversiteden almış olduğum karot örneklerini incelendiği zaman binamızın az hasardakalmasi söz konusu bile olamaz biz hızlı bir şekilde yerinde dönüşüm için uğraşacağız. Lakin mahalle muhtarimizin rezerv alanlarıyla alakalı pasif kaldığını düşünüyoruz bize we ailelerimize yardımcı olmanızı sizden talep ediyorum rica ediyorum sahipsiz kaldık evlerimizin yıkılıp yeniden inşa edilmesini istiyoruz lütfen ilgilenin. Uğur güncü 0544 804 61 44
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (3 ay önce)
    Yerinde dönüşümde rant yok, bölge trafik in arka tarafında eski çöp dökülme alanı arasındaki ormanlık alan önce yakıldı şimdi inşaat çalışması başlatıldı. Memlekette bir Allah’ın kulu çıkıpta ne yapıyorsunuz demedi. Anlaşılan bu alan dünün zencileri olan bugünün beyazlarına peşkeş çekilecek
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Serçin (3 ay önce)
    Daha niyazi mısride neresi rezerv neresi değil belli değil. Hala evler yıkılmamış.Şu an da bile evler tekrar inceleniyor diyorlar 1,5 yıl geçmiş hala ortada bir şey yok. Malatya bu kadar haksızlığı, hukuksuzluğu, liyakatsizliği, sahipsizliği.... hak etmemiştir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (3 ay önce)
    Sayın valim size belediyelerde uygulanan, önceliğin vatandaşa da hizmette uygulandığını sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Enfilasyon Çavuş (3 ay önce)
    Vali bey, 1 yıldan fazla oldu yerinde dönüşüm ve hibe tutarları. Son 1 yılda fiyatlar ne oldu? Haberiniz de mi yok? Siyasiler gibi siz de mi perişan ve evsiz barksız eşyasız vatandaşlarla kafa buluyorsunuz? Emeklilik ve mütahnitler minimum 1 milyon TL ekstra hem de peşin istiyorlar. Nasıl olacak? Kredi ve hibe artırılamıyor ise sıfır faizle uzun vadeli kredi verilsin bari. Aksi halde milletle dalga geçmeyin lütfen.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Lütfen sayın valim (3 ay önce)
    Sayın valimmmm proje olsun muteahitlik olsun diğer işler olsun çok evrak işi oluyor depremzedeyiz biraz kolaylık sağlansın lutfennnnn
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emre (3 ay önce)
    Sayın valinin belediyedeki imar dairelerinin işbilmezlikkerinden haberi olduğunu sanmıyorum, bir projenin oradan çıkması meredeyse altı ay sürüyor, hepsi kayıtlıdır inanmıyorsa soruşturabilir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muratt (3 ay önce)
    Belediye bekletiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kafa bulmaca (3 ay önce)
    Aylardır yerinde dönüşüm için milleti süründürüyorsunuz. 1500 TLnin yarısı zaten buhar oldu. Milletle dalga geçmeyi bırakın ve imar izinlerini verin. Projeler belediyelerde sürünüyor aylardır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (3 ay önce)
    Sayın valim rezerv alanlar konusunda çok gerçekçi bir şey demişsiniz çaktığınız fore kazıkları bizlere hibe etmişsiniz Allah sizden razı olsun elinizden geleni yapmışsınız daha ne yapacaksınız..!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (3 ay önce)
    Sayın valim apartman sakinleri bir araya gelmiyor bir çoğunun hibe ve kredi üstü verecekleri paraları yok bir çoğumuzun evi yıkılmış eşyamız yok keşke şehir dışına evler yapılacağına yıkılan bütün evlerin arsalarına emlak konut evlerimizi yapıp teslim etseydi diyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nebahst (3 ay önce)
    En iyisi toki çıkıp evine geçmeyen ev sahiplerinin hakkı iptal olsun onları kiracılara kiraya mı veya satışını mi yaparsınız konteynirda kalan kiracılar ne olacak bari onlara da hak tanısın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bostanbaşı (3 ay önce)
    Projelerimiz günlerdir belediyede bekliyor onay alırsak başlayacağız inşallah
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Sayın Valim, asıl Sizi anlamak mümkün değil inanın. 300 km fore kazık çakılmış, onu hibe etmişsiniz. E bize armağan edeydiniz Sayın Valim. Bir o eksikti zaten. Rezerv alana karşı çıkanları hala anlamadıysanız helal olsun Sayın Valim Size. Tane tane anlatayım. En son Çevre Şehircilik Bk.lığı Malatya merkezindeki arsaların dönüm fiyatına 3 milyon tl fiyat biçti. Sizin İnönü Caddesinde 200 mkare yeriniz olsa, burası rezerv alana dahil edildi, al sana 600 bin burayı terk et deseler vicdanınız kabul edermiydi ? Ya da Rezerv alanda kalan adamın 400 mkare arsasında hasarsız evinde huzurla otururken (depremden sonra hasarsız olduğu için bir güzel tadilatını yapmış 500 bin / 1 milyon en az harcamış) bir anda kapınıza "15 gün içinde çık, çıkmazsan eşyanı 7 emine koyar, masrafını tapuya borç kaydeder, senide polis zoruyla çıkarırım" yazısı ile karşı karşıya kalsanız ne yaparsınız ? Çevre şehircilik derki, Senin arsana ve avine 2+1 daire veririm, en az yarısını borçlanırsın ya da 5 şubat (depremden 1 gün önce) raiç bedeli ne ise onu alır yerini terk edersin diyor. (o da 2.el araba parası bile zor ediyor) Çok basit bir soru Sayın Valim. Siz emekli ya da asgari ücretle çalışan biri olsanız (-ki Allahın sevdiği kuluymuşsunuz, Vali olmuşsunuz) HASARSIZ olan evinizden çıkıp 15-20 bine kirayı hangi parayla vereceksiniz ? 12.500 tl emekli maaşıyla mı ? Yoksa 17.002 tl asgari ücretli maaşıyla mı ? Umarım rezerv alana karşı çıkanları anlamışsınızdır. Çünkü onlarıda, sizleride ALLAH yarattı. Saygıyla.
    %97
    %3
    Yanıtla