SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yerli ve Milli'lerden Bir Ecnebi İsim de Oraya!

'Yerli ve Milli'lerden Bir Ecnebi İsim de Oraya!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, güçlendirme ve yenileme çalışmalarının devam ettiği YİMPAŞ binasında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında ilgililerden bilgiler aldı. Bu arada, söz konusu projeye ‘Malatya City’ adının verildiği, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın açıklamasıyla ortaya çıkarken, bu isim yadırgandı.

Şantiye Şefi Emre Bozan YİMPAŞ binasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktararak, Kurban Bayramı sonrasında AVM kısmının açılarak Malatyalıların hizmetine sunulacağını belirtti. 

YİMPAŞ binasındaki çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini belirten Başkan Gürkan inceleme gezisi sırasında yaptığı açıklamada, “Çalışmaların tamamlanmasının ardından YİMPAŞ binası Malatya City ismiyle hizmet verecek. Çalışmalar kapsamında bina içindeki çalışmalar tamamlanmış durumda bina dışı ile ilgili çalışmalar devam etmekte. Yapmış olduğumuz görüşmelerde özellikle Kurban Bayramı sonrası AVM kısmının açılacağı ve diğer kısımların açılması için de çalışmalar sürdürülmekte. Çalışmalar hızlı bir şekilde sürmekte, şantiyede görevli arkadaşlarımız yoğun gayret ve çaba içerisinde çalışmaktalar. İnşallah bayram sonrası ilk AVM kısmının açılışını yapar ve daha sonra da gençlik merkezi, sanat merkezi otel konseptimizin açılışını yapar hemşerilerimizin hizmetine sunmuş oluruz. Burası yıllardan beri metruk bir şekilde olan bir binaydı. Kendi haline terk edilmiş milli bir servetti ve çürümeye terk edilmişti. Malatya’nın doğunsun da bu bina varken batıda da Vagon Onarım Fabrikası vardı. Vagon Onarım Fabrikası Kızılay’ın üretim merkezi haline getirildi. İnşallah burasıda bir hizmet merkezi haline gelerek milletimize ve hemşerilerimize hizmet edecek. Hizmet sektörü olarak düşünüldüğü zaman bu alanda yaklaşık olarak bin kişiye istihdam sağlanmış olacak. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte çok yönlü bir Merkezi Malatya’ya kazandırmış olacağız” dedi.

Başkan Gürkan konuşmasının devamında, “önümüzdeki süreçte Özel Harekat Merkezinde yaklaşık olarak 4 bine yakın Özel Harekat Polisimiz Malatya’da eğitim sürecine başlayacaklar. O süreç içerisinde Otelimiz faaliyete geçerek Polislerimizin ihtiyaç duyduğu sosyal ihtiyaçları bu merkezde karşılanacak. Çalışmaların kısa süre içerisinde tamamlanarak Malatya Cıty’nin Malatya’ya hizmet etmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

İşyeri ve konut sitelerine yoğun bir şekilde yabancı dilden isimler verilmesinin ardından, söz konusu yere de ‘Malatya City’ adının verilmesi, ‘yerli ve milli’ bilincinin sorgulanmasına yol açıyor.

OKUYUCU TEPKİSİ..

Bu arada, bu haberin altına yapılan yorumlarda ilginç görüş ve eleştiriler yer aldı.

‘Malatya City’ adı verilmesini yanlış bulmayan bir okuyucu ile ona tepki gösteren bir diğer okuyucu şunları yazdılar:

"-Haci
Yapılan işe bakmak gerek, o bina yıllardır atıl haldeydi başkan bey çalışıyor ben takdir ediyorum başarılar..

-Mahmut
Haci isimli kullanıcı yorumuna
Sana da 'pilgrim' diyek o zaman Haci efendi... Senin adının da İngilizcesi bu... İsim önemsiz mi, Malatya City adını kendine yakın bulabiliyor musun? O sayın 'mayor (belediye başkanı)'da bu bilinç olsaydı, Malatya City adını duyduğu an 'Bu ne' diye tepki göstermesi lazımdı. Demek ki, milliyetçi ulusalcı muhafazakar bilinç, ideoloji görüntüleri göstermelik. Ben çarşıdaki yabancı isimli birçok işyerini, Tecde civarındaki pahalı sitelere verilen yabancı isimleri görünce, adamların parası var, bu dükkanları açıp, bu evlerde oturuyorlar ama zerre bilinçleri yok diye onlar adına üzülüyorum. Sanki bir Türk şehrinde değil de, Amerika'da, Avrupa'da dolaşıyorum. O kadar öz benlikten uzak, o kadar cahilce, o kadar özenti, o kadar kompleksli bir durum ki..."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Ali (1 yıl önce)
    MALATYA CITY Malatya isminin tarihini yokladım tarihten günümüze kadar bir çok isimle anılmış.. Melid,Melidi,Meliddu, Meliddu,Milidya,Melidia,Melita,Melitene, Aspuzu ve daha bir kaç isimde geçmiş tarihlerde söylenmiş.. Malatya CITY ismini göremedim taki YİMPAŞ binasının yeniden restorasyonu yapılmaya başlandığında kenarına çekilen reklam panolarını görene kadar.. Hatta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'da Malatya CITY alışveriş merkezi ismini telaffuz edince şaşırdım.. Çünkü Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan Türkçe isim hassasiyeti olan bir kişi Şöyle ki; açılan yeni yol ve kavşaklara özellikle tarihi geçmişi olan Türk şahsiyetleri , şehir ve mahalleyle ismi özdeşleşmiş isimlerin konulması talimatlarını yakınen bilen bir kişiyim.. Malatya CITY ismini yadırgadım.. Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyeyim.. Malatya Anadolu Kitap Fuarı tanıtım programının ''Coffe Break'' ismiyle duyurmak ne alaka.. Hem bir kültürel faaliyette bulunacaksınız hem de kültürünüze zıt bir kelime ile tanıtım yapacaksınız.. Genç kuşakların bilinç altına şu yabancı isimleri aşina ettirmeyiniz.. CITY İngilizce olup KENT ve Şehir-Büyükşehir anlamına geliyor.. Hem yerli ve milli isimlerden bahsediyoruz hem de CITY kelimesini Malatya'ya yapıştırıyoruz.. Malatya ''ASPUZU'' alışveriş merkezi demenin suyu mu çıktı. Malatya ASLANTEPE, Malatya Büyük alışveriş Merkezi veya KAYISI BAŞKENTİ MALATYA ALIŞVERİŞ MERKEZİ.. Büyük bir alışveriş merkezi olduğuna işaret etmek için ille de CITY'mi demek gerekiyor.. Kaldı ki; 2021 yılını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyib Erdoğan Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan etmişti.. Özel işyerleri ve sitelere yabancı isim koyma merakı had safhada olduğu bir gerçek.. Resmi kurum ve kuruluşların buna ön ayak olmamaları gerekmez mi? Konulan yabancı isimler yüzünden artık şehrinize değil oturduğunuz mahalleye dahi yabancı olduk.. Ahmet Ağa Konağının yerini Grand Newyork, dereboyu küme evlerinin yerini Hill House, Öllüklük mevkii, Stil polo, Kayalık semti Grand Plus, Reşadiye yokuşu sokağı, Paradis House, Mercimeklik cıty park evleri olmuş.. Doğma büyüme aynı mahallede oturan amcaya soruyorlar.. Amca buralımısın.. Evet oğlum doğma büyüme buralıyım.. Kime sorduysak şu adresi bilemediler sen bilirsin.. Neresi evladım.. Grand Hill House evleri varmış nerede.. Amca.. Oğlum 75 yaşındayım ne öyle bir yer duydum nede öyle bir yer biliyim.. Şu aşağıyı tarif ettiler 400 metre
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Gerçekten de ismi hiç güzel olmamış, Aslantepe AVM veya Orduzu AVM olsa daha iyi
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Atıl kalmasından ve çürümeye terkedilmesinden iyidir. İstihdama katkı sunması ayrı bir artısı...Üniversite öğrencileri ve çevre nüfus yoğunluğu da dikkate alindığında bir ihtiyacı karşılamış olacak. Emeği geçenlere teşekkürler.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • York dükü (1 yıl önce)
    Allah başka dert vermesin. Herhangi bir maddenin etkisindemisiniz. Bunun haber değeri var mı. Konuştuğunuz Türkçenin ne kadarı türkçe, kaldı ki malatya kürt yoğunluklu bir şehir. Dolayısıyla Türk faşizmini yükseltmenin bir anlamı yok. Milli, muhafazakar değere sahip insanların memleketi getirdiği hal ortada.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Malatya Kürt yoğunluklu değil, hangi rüyada uyuyorsanız uyanın...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bu kadar cümle yazmışsın ama tek kelimesi doğru değil.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kızılelma (1 yıl önce)
    Kroluk da zirveye çıkan Müteahit anlayışı maalesef en büyüklere kadar sirayet etmiş gözüküyor.Bir vatandaş olarak koymaya utandığımız isimleri utanmadan apartmanlara koyan zihniyet, yavaş yavaş öz evlatlarının isimlerini de İngiliz, Fransız isimleri koymaya başladığını görüyoruz.Ey Türk istikbalinin evladı muhtaç olduğun kudret damarlarında ki asil kanda mevcuttur.Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir.Bu konuda Büyükşehir Belediye başkanını millet vekillerini sorumluluğa davet ediyorum.Lütfen doğduğunuz mahalleyi, dedenizin ninenizin, annenizin babanızın kim olduğunu unutmayın.Çanakkale’de , kurtuluş savaşında bizim için toprağa düşmüş askerlerin (Mehmetlerin,eliflerin)kemiklerini sızlatmayın.Onların Aziz hatıralarına ihanet etmeyin.Hatta tövbe edin, şehadet getirin İmanınızı tazeleyin.Fesupanallah
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Güzel proje başkanım seni destekliyoruz yanındayız.Ama belediye deki idareciler araçları iş saatleri dışında hafta sonları dahil kullanıyorlar avm de bile görüyoruz arabaları buna çözüm bulursan memnun oluruz yazık devletin parası
    %88
    %12
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    bu işin belediye ile alakasını çözemedim.orayı belediye firmanın birine 30 yıllığına kiraya verdi bir nevi sattı.%5 i galiba belediyenin.hepsi kendisinin gibi dolaşıyor.işte bu algıdır sayın okuyucular.iyi bir ekibin olursa siyasette cumhur reisi bile olursun.elini kaldırır her yeri işaret edersin kontrol bende dersin olay biter .kimin umurunda resme bak yeter,afişlerde kamunun yaptığı işlerin yanına resmini yapıştır hayırlı olsun de .iş senindir o kadar..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ahmet KARA (1 yıl önce)
    Zaten o MAYOR değil mi ki sırf bazı egoları tatmin olsun diye MALATYA mızı derbeder hale getirdiler.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Semih (1 yıl önce)
    Öneri olarak "HAN MALATYA" verilebilir.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    1946 dan bu yana sümer ilkokulu olarak bildiğimiz okulun adinida hangi şahsiyet diniye Çalık olarak değiştirdi lütfen bununda haberini yapın kime sorularak bu isim değiştirildi, yarım asır dan beri oranın adı sümer ilkokuluydu kime yalakalık yapildida isim değiştirildi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • alper tunga (1 yıl önce)
    mahmut bey bence önce adınızı değişin övülmüş koyun çünkü arapça. sonra şu cümlenizdeki yabancı kelimeleri düzeltin "Ben çarşıdaki(Farsça) yabancı(Farsça) isimli(Arapça) birçok işyerini, Tecde civarındaki(Arapça) pahalı(Farsça) sitelere(Fransızca) verilen yabancı( Farsça) isimleri(Arapça) görünce, adamların( Arapça) parası(Farsça) var, bu dükkanları(Arapça) açıp, bu evlerde oturuyorlar ama zerre(Arapça) bilinçleri yok diye onlar adına üzülüyorum.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Buraya yazdığın ad öz be öz Türkçe olan arkadaş, benim bu Malatya City ile ilgili yorumumu eleştirirken, bayağı yörüngeden çıkmışsın ve takma da olsa adına yakışmayacak bir yöne doğru çekmişsin. Kabul görmüş, dilimize yerleşmiş kelimeler, isimlerle bu özenti olarak konulan Malatya City ya da birbirinden garip ve acayip dükkan- site isimleri aynı şey mi? Sen git de, babana, babaannene Malatya City çarşısını, bilmemne Towers ya da bilmem ne Golden vs. sitesini, coiffeur esnafının ne iş yaptığını anlat. Benim yazdıklarımı da ona oku, anlamıyorsa sonra konuş. Kusura bakma ama, beni eleştirirken yaptığın tam bir 'zevzeme (bu da zevzekten türetme, benden icat)' olmuş!
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Muhtar Ali (1 yıl önce)
    Malatya haberin Türkçe isim hassasiyetine teşekkür ederim.Tecde mahallesinde açılan bir çok işyeri ismi yabancı olduğu için dükkanın içerisine girene kadar ne açıldığını bilmiyoruz Site isimleri ise alası Hill House,Paradis,Grand plus, vaybe halil ağa konağı oldu Nevyork. Aslında başkanımız isim konusunda çok hassas eminim gözünden kaçmış yada unutkanlığına gelmiştir kendisine bizzat sorayım..
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Haydar (1 yıl önce)
    Çürümeye terkedilen binanın onarılarak ekonomiye kazandırılmasını takdir ediyorum. Ancak isim konusunu ben de yadırgıyorum. Türkçede isim kalmadımı ki, özentiye ve komplekse girip, ingilizce isim arayışına giriyorsunuz. Başka yerlerde Türkçe isimler terk edilse de Malatya halkı olarak yabancı kelimelere karşı durmalıyız. Bir ülkedeki dejenerasyon kendi dilimizi, örf ve ananelerimizi terk etmekle başlar. Muhafazakarlık değerlerimizi korumakla olur, lafla olmaz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya Haberin Türkçe isim konusundaki hassasiyetine teşekkür ederim. Yanlışlıkla verdiğim oy için özür dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alperen (1 yıl önce)
    Bunların yeli ve milli olma durumları sadece sözde! Bu YİMPAŞ işinde anlaşılmayan bir durum var Büyükşehir Belediye Başkanı burayı devletten 30 yıllığına kiraladı 13 trilyonluk harcama yaptıktan sonrada burayı 29 yıllığına Malatya dışındaki bir Gayrimenkul firmasına kiraya verdi. Şimdi BBB Gürkan neyi teftişe gitmiş yapılan Malatya City AVM'nin ve içindeki Otelin belediye ile hiç bir alakası yok ki.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Zafer (1 yıl önce)
    Helal olsun.Hizmete doymayan B.Bld.Başkanı Selahattin Bey,Malatya'nın neresinde kangren olmuş bir sorunu varsa oraya el atıp çözüyor.Akpınar,Cumhuriyet Kuyumcular Caddesi ve Şire-Sebze Pazarı civarın(daki düzenlemeler harika olmuş.Önceden boyasız,kirlenmiş binalar,her taraftan fırlamış kablolar,iplerden dolayı acayip bir görüntü kirliliği vardı.Nankör olmamak lazım.Sayın Başkan,Mehmet Buyruk (Valikonağı)Caddesinin kaldırımları delik deşik olmuş durumda.Buraya da el atarsanız müteşekkir oluruz.(Özellikle Hürriyet Parkından yıkılan eski öğrenci yurdunun bitimine kadar olan bölümü)
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Zafer bey siz büyükşehir adına görevli bir trollmusunuz. Akpınar,Cumhuriyet Kuyumcular Caddesi ve Şire-Sebze Pazarı civarı yapılanlar zevksizlik ötesi bir çalışma
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Türkçe nin Önemi (1 yıl önce)
    Türkçe'nin güncel sorunu dilimize yerleşen yabancı kelimeler ve bunları benimseyen toplum. Ayrıca spikerlerin Türkçeyi yeteri kadar bilmemesi.
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Spiker sözcüğü, Fransızcadan dilimize giren "Radyo ve televizyonda programları, haberleri sunan kimse" anlamında kullanılan yabancı bir sözcük. Sanırım toplumla birlikte sizde yabancı sözcükleri benimsemişsiniz. Spiker sözcüğünün yerine, "Sunucu" sözcüğünü kullanabilirsiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gönül (1 yıl önce)
    Bina üzerindeki sıkıntıyı söyleyeyen yok devletten ne diye kiralandı kaç yıllığına kiralandı ve kime verildi bir ara çok gündem olmuştu akabinde özel hareket binası sayın cumhurbaşkanımız tensipleri, iç işleri bakanımızın desteği ve vekillerimizin gayreti ile oldu
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Yapılan işe bakmak gerek, o bina yıllardır atıl haldeydi başkan bey çalışıyor ben takdir ediyorum başarılar..
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Sana da 'pilgrim' diyek o zaman Haci efendi... Senin adının da İngilizcesi bu... İsim önemsiz mi, Malatya City adını kendine yakın bulabiliyor musun? O sayın 'mayor (belediye başkanı)'da bu bilinç olsaydı, Malatya City adını duyduğu an 'Bu ne' diye tepki göstermesi lazımdı. Demek ki, milliyetçi ulusalcı muhafazakar bilinç, ideoloji görüntüleri göstermelik. Ben çarşıdaki yabancı isimli birçok işyerini, Tecde civarındaki pahalı sitelere verilen yabancı isimleri görünce, adamların parası var, bu dükkanları açıp, bu evlerde oturuyorlar ama zerre bilinçleri yok diye onlar adına üzülüyorum. Sanki bir Türk şehrinde değil de, Amerika'da, Avrupa'da dolaşıyorum. O kadar öz benlikten uzak, o kadar cahilce, o kadar özenti, o kadar kompleksli bir durum ki...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Tamam yanlış seçim gelin görün ki maalesef Fahri Kayahan Bostanbaşı Tecde civarı sitelerin birçoğu İngilizce isim
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Alaaddin Doğan (1 yıl önce)
    Belediye başkanınıza 'mayor' ya da 'city manager' diyelim mi ?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • erhan (1 yıl önce)
    Yıllardir çürüyen bina hizmete giriyo.bişey bulamiyonuzda isminimi eleştiroyonuz. Eleştirilecek çok konu var onlari haber yapin.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • yelli (1 yıl önce)
    çok yazık
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)yelli isimli kullanıcı yorumuna
    Yazık ki ne yazık burayı kim işletecek otel kısmında polislerimiz mi kalacak diğer alanlarda ne yapılacak açıklama tam ismi gibi olmuş.
    %85
    %15
    Yanıtla