SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeşilyurt Belediyesi'nin 'Yandaşa Tahsisli' Villaları Gündemde

Yeşilyurt Belediyesi'nin 'Yandaşa Tahsisli' Villaları Gündemde
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin Temmuz Ayı toplantısı tek oturumla tamamlandı. CHP Grubu, belediyenin 2016 yılında yapılarak kurasız ve kuralsız olarak aralarında milletvekilleri, meclis üyeleri, belediye ve  AKP yöneticileri de bulunan bazı 'tanıdıklara- yandaşlara' satıldığı öne sürülen villalarını bir soru önergesi ile gündeme getirirken, toplantıda üst kadrolara yapılan atamalar, yetki devri iptali, Yakınca Bölgesi için yapılan imar planına yapılan itirazlar, İkizce TOKİ’ye emniyet binası ve lojmanı, güçlendirme projelerine özel, belediye tarafından belge düzenleme izni verilmesi, Villalara otopark yapımı güncellemesi gibi konular görüşülerek karara bağlandı.

GÖRÜŞÜLEN VE KARAR VERİLEN KONULAR..
Meclisin Belediye Başkanı İlhan Geçit başkanlığında yapılan toplantısında gündeme getirilerek onaylanan atama kararlarına göre, Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna Yakup Arkın, Belediye Başkan Yardımcılığı kadrosuna Kemal Oruç, Koordinasyon İşleri Müdürlüğüne Yahya Gencay, Bilgi İşlem Müdürlüğü kadrosuna Ahmet Berber, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü kadrosuna da İbrahim Bingöl getirildiler.

Gündemde yer alan ve görüşülerek karara bağlanan gündem maddeleri şöyle sıralandı:

• Gündüzbey Mahallesine koruma amaçlı imar planı yapımı için Kültür Bakanlığına meclis kararıyla verilen yetkinin Barguzu, Kilayik, Banazı bölgelerini de kapsayan bütüncül plan ve parselasyon çalışması yürütüldüğünden verilen yetkinin iptali oy birliği,

• Yeşilyurt Belediyesi’nde Sivil Savunma uzmanı kadrosunun açılması oy birliği ile

• Belediye bünyesindeki İŞGEM Şirketinin farklı muhtemel yatırım alanlarında kullanmak üzere, ihtiyaç duyulabilecek gayri nakdi teminat mektubu alınabileceği ön görülmüştür. Konu ile alakalı olarak tüm Kamu Bankaları, Katılım Bankaları ve Öze! Bankalar ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet gösteren finans kurumları nezdinde 30.000.000,00 TL (otuzmilyontürklirası) gayri nakdi teminat mektubu alınması ve Yeşilyurt Belediyesinin kefil olarak anılmasını içeren önerge oy çokluğu,

• 15. Etap Yakınca Mahallesini kapsayan 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına yapılan 26 adet itirazların bir kısmının reddine, bir kısmının ise kısmen kabulüne oy birliği,

• Resmi Kurum Alanı fonksiyonuna sahip İkizce Mahallesi 129 ada 81 nolu parselin bir kısmının Emsal 1.20 Yençok 15.50 (5 Kat)yapılaşma koşullarına sahip Resmi Kurum Alan (Emniyet Hizmet Alanı) ve Lojman olarak değiştirilmesi önergesi oy birliği,

• Yeşilyurt Belediye Meclisi tarafından, 2 katlı veya villa tipi inşaatlarda yapılacak olan otoparklar alanı oluşturma kurallarıyla ilgili 02.03.2002 tarihinde alınan karar güncellendi. 22 yıl önce alınan kararda; “Tabii zemini yoldan yüksek veya yola nazaran set teşkil eden arazilerde yapılması planlanan bodrum hariç iki katlı veya villa tipi yapıların tabi zeminden kotlandırılması halinde, ön bahçe mesafesi içinde, tabi zemin altında kalmak ve bahçe vasfını ortadan kaldırmamak şartıyla, iç net yüksekliği 2.60 metreyi aşmayan ve uygun olduğu hallerde esas yapı ile irtibatı buradan sağlanan, civarın karakteri veya yol ve arazi durumu incelenerek esas yapıya ait kapalı set altı otopark yapılmasında ilgili idare yetkilidir. Yapılacak olan set altı otopark uygulamalarının olduğu yerlerde veya arazi meyillerinin yüksek olduğu yerlerde, tüm inşai faaliyetler göz önünde bulundurularak duvar yüksekliği en fazla 3,5 metre olmalıdır. Uygulamalar mühendislik esaslarına göre projelendirilerek idare onayından sonra yapılmalıdır. Set altı otoparklar projelendirilirken; Taks ve emsal alanına dâhil edilmeyip, otopark alanı inşaat alanına dâhil edilmelidir. Bir araç için net otopark alanı 25 m2 olmalı ve her yapı için 2 araç otopark alanı düzenlenmelidir. Otopark kapıları dışa doğru açılmamalıdır. Birden fazla ana yapı yapılması planlanan parsellerde ise her yapı kendi içinde değerlendirilmelidir. Set altı otoparklarla ilgili uygulamalar mimari estetik komisyonunun uygun görüşü alınarak izinlendirilecektir.” yönünde aldığı karar” ifadeleri yer almıştı.

Aradan geçen süre içinde mağduriyetlerin yaşandığı gerekçesiyle; “Ancak geçen süre zarfında bölgede bodrum hariç iki katlı veya villa tipi yapıların yapının tabi zeminde kotlandırılmış olması durumunda ön bahçe mesafesinde eğimin bertaraf edilebilmesi için tesviye yapıldığı bu kapsamda 02.03.2022 tarih ve 79 sayılı Belediyemiz Meclis kararı ile izin verilen otopark yapımına ilişkin kıstasta yol kotu ile parsel sınır kotu arasındaki ara değerlerde mağduriyetlerin olduğu bu kapsamda bahse konu Meclis Kararında zikredilen “…tabi zemin …” ifadesinden “tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin….” olarak güncellenmesi oy birliği, 

• İlçe sınırları içerisinde bulunan orta hasarlı yapıların güçlendirme projelerine vatandaşlara kolaylık sağlama amacıyla hazırlandığı iddia edilen “Yapı Kullanma izin belgesinin” belediye tarafından düzenlenmesi önergesi üzerine söz alan CHP’li üye Günnur Tabel, “Alınan bu kararla, söz konusu inşaatlara bir nevi af getirmiş olmuyor muyuz?” sorusunu yöneltti. Soruyu imardan sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Atay, “Düzenlenecek belge, sadece güçlendirme projelerini kapsıyor. Güçlendirme projeleri dışında “Yapı kullanma izin belgesi verilmesi söz konusu değil” ifadeleriyle yanıtladı.

Konu ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Meclis Başkanlığına sunulan önergede;  “7269 sayılı kanun kapsamında düzenlenen güçlendirme ruhsatları için güçlendirme bitiş tutanağı düzenlenmiş yapılara ait güçlendirmeye esas yapı kullanma izin belgesinin düzenlenmesine yönelik hazırlanan, “ 7269 sayılı kanun hüküm ve esaslar çerçevesinde Valilikler ‘in (İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri) yetkili kılındığı, orta hasarlı konutlar için onarım ve güçlendirme genelgesi doğrultusunda, işlemlerinin tamamlanıp, tamamlanmadığı ve tamamlanan konutları ait yapı kullanım izninin verilmesi hususlarının belediyelerin görev ve sorumluluklarına girdiği belirtilmektedir. Bu kapsamda düzenlenen güçlendirme ruhsatları için güçlendirme bitiş tutanağı düzenlenmiş yapılara ait güçlendirmeye esas yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi gerektiğinden söz konusu yapıların düzenlenen belgenin sadece güçlendirme imalatına istinaden düzenleneceği binanın daha önceden yapım aşamasında kaynaklanan hatalar ve ihlallerin müktesep hak teşkil etmeyeceği kullanıcı vatandaşların hali hazır haklarının korunması amaçlanmıştır.” İfadeleri yer aldı. Önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

8 YIL ÖNCEKİ 'YANDAŞA VİLLA' KONUSUNDA SORULAR..
Maddelerin tamamlanmasından sonra, CHP’li Günnur Tabel, Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılan villaları konu alan yazılı soru önergesini okudu.

Önergede; "2016 yılında Merkez Gedik Mahallesinde, Yeşilyurt Belediyesi tarafından villa yapımına başlandı ve o zamanki belediye başkanımıza (Hacı Uğur Polat), mecliste bu villaları kaça ve nasıl satılacağını öğrenmek istediğimizi söyledik.

Ve başkan, kura ile satacağını ve fiyat bilgisini vermedi. Sonradan öğrendiğimize göre büyüklüğüne göre 300 ila 600 bin lira arası ve taksitle satıldılar. Biz ondan sonra kura çekilmediğini ve kendi belirledikleri yandaşlarına verildiğini öğrendik. Bu arada alanlar 2.3. şahıslara karları ile sattılar. Geçen dönemde sorduk. Şimdi yine sorularımızı sormak istiyoruz. Umarım bu dönem cevap alabiliriz.

1- Bu villaların ilk sahipleri kimlerdir?
2- Bu villalar kaça mal oldu?
3- Belediye bu villalardan ne kadar zarar etti?
4- Bu villaları şimdi 3.şahıslar aldı ama henüz bitmedi. Bu 3.şahıslar mağdur, villaları ne zaman teslim edilecek?
5- Bu 3. Şahılar ekstra ödememi yapacak, yoksa aradaki farkı belediye mi karşılayacak?
6- Şimdi bu villalar ve bunun gibi zarara uğratan diğer işlemler için ne yapacaksınız?" soruları gündeme getirildi.

Başkan Prof. Dr. Geçit, “Kişisel olarak belediyelerin villa tipi konut üretmelerini doğru bulmuyorum. 100-110 m2’lik sosyal konutlar üretebilirler. Villaların akıbeti ile ilgili  hak sahipleri ile görüşmelerimiz sürüyor. Konu ile ilgili bilgileri ayrıntılı olarak tarafınıza yazılı olarak bildireceğiz” ifadeleriyle yanıt verdi.

Maddelerin görüşülmesi ve konuşmaları tamamlanması bir sonraki toplantının 8 Ağustos günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra oturum sona erdi.

Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Aslan (13 saat önce)
    İlhan başkan çok doğru söylemiş, belediye villa yaparım hemde şehrin koda anlarına! Faizsiz taksitle... Yaparsa dar gelirliye evi olmayan gariban vatandaşa taksitle ev sahibi yapar. Hacı uğur, Mehmet çınar bu şehre ihanet etmişler yazık... İlhan başkanın Allah yardımcısı olsun inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cero (21 saat önce)
    Malatya belediyelerinin hepsi özellikle de yeşilyurt belediyesi kanununsuzluklar ve hukuksuzluklarla anılıyor hep. Adamlar son 20 yılda soyup soğana çevirmişler şehri. Sanki belediye değil organize suç örgütleri. Bir tane dürüst insan çıkıp bunları ele vermemiş. Seçilenler hep iş bilmeyen, beceriksiz adamlar ama ilçeyi soymaya ve yandaşlara peşkeş cekmeye gelince bir numaralar. Yıllardır kalitesi ve becerisi eksilerde olan insanları seçen Malatya'da da bir sorun var sanırım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (1 gün önce)
    İsim isim bu villaları alan yandaşlar belirlenmeli ve ifşa edilmeli. Parti il veya ilçe yöneticilerinin de bu villalarda payları var mı.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Delikadir (12 saat önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Belediye baskN yrd si vardı 3 tane alti 2 kisini kar ederek sattı işçilere sorsan onlarda biliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)
    Yandaş sattı vatandaş mağdur edildi, hiçmi değişmeyecek bu düzeniniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (2 gün önce)
    villaların en üst kuşağına konuşlanmış ağabeylere selamlar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Orhan (2 gün önce)
    Yeşilyurt Belediyesi nin üvey evlat muamelesi yaptığı İşgem personelleri....İlhan Geçit düzelt şu belediye içindeki haksızlıkları...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 gün önce)
    Özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanan liyakatsiz kişi belediye şirketleri üzerinden yapılan işlerin takipçiliğini yapmaya devam etsin. O işleri kimin yaptığını takip ederken , halk da yapılanları takip ediyor…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (2 gün önce)
    Ezanimizi susturamazsiniz, bayrağımızı indiremezsiniz. Bunlar diş gujlerin bir oyununa benziy
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Takipçi (2 gün önce)
    Bide kendisine sorsaydınız daha bismillah demeden işgem üzerinden tesislere kac kişi almış aldığı yandaşları hep kriminal kişiler yazık çok yazık biz dedik bari doktor yapmaz oda aynı çıktı Allah sonumuzu hayır getire
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Adsiz (2 gün önce)
    Keşke o dönem makam sahibi olupda hangi serçenin 3 tane aldığı ikisini satıp 1 i ni bıraktığında arastirilsa
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (2 gün önce)
    Malatya yeşilyurt belediyesimi yoksa inşaat mutahitimi anlayamıyorum yandaşlara ucuz villa yapıp satmak içinmi belediyeler var.vah malatyam vah.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (2 gün önce)
    Başlığa bak başlığa değerli editör halka villa yapacaklarınımı bekliyordunuz ne zaman gözleri doyarsa biz sıradan insanlara sıra gelebilir diyeceğim ama insanoğluna bir vadi dolusu altın verin ikincisini arar onlar ararken bizede seyretmek düşer.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Müslüman (2 gün önce)
    O dönemde bizler de villa almak istedik ama sadece Müslümanlara verileceğini söylediler
    %56
    %44
    Yanıtla