Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM)nün, Türkiye genelinde kendisine ait spor tesislerinin, deprem yönetmeliğine uygunluğu ve sağlamlığı konusunda inceleme yaptırılması kararının ardından, bu işi ihale ettiği özel bir firmanın elemanları tarafından İnönü Stadında da yapılan incelemede, kapalı tribün teras (beton siper) bölümünün sağlam olmadığı ve yıktırılması gerektiği yolundaki kararı tartışma yaratırken, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden gelen 2 öğretim üyesince 15-16 Ağustos tarihlerinde yapılan incelemelerden çıkan ilk izlenimlerin, tribünün yıktırılmasını gerektirecek herhangi bir sorunun bulunmadığı şeklinde olduğu öğrenildi. Kesin raporun 1 hafta içerisinde çıkacağı bildirildi.
NİSANDA İNCELEME, AĞUSTOSTA TEBLİGAT..
Nisan ayında Malatyaya gelerek İnönü Stadında inceleme yapan özel firma elemanlarının, kapalı tribünde sağlam ve güvenli olmadığı anlamına gelen beton ve demir yorgunluğu saptaması yaptıkları, bu kararın 26 Temmuzda GSGM tarafından Malatyadaki il müdürlüğü yetkililerine faksla iletildiği, müdürlüğün de konuyu şifahi olarak aynı gün, stadın kiracısı olan Malatyaspor Kulübüne duyurduğu bildirilmişti. Bu konudaki resmi tebligatın ise, o dönem Valinin Malatyada bulunmaması nedeniyle bekletildiği, Valinin dönmesinin ardından 12 Ağustos Cumartesi günü Malatyaspor Kulübüne iletildiği belirlenmişti.
13 Ağustos Pazar günü sezon açma töreni organize eden Malatyaspor Kulübü, yapılan tebligatta, tribün terasının sağlam olmadığı, bu nedenle kapalı tribüne seyirci alınmaması yolunda bilgi verilmesi üzerine hayli zor durumda kalmış, sezon açılış töreninde tribüne seyirci almazken, konu çeşitli boyutlarıyla tartışılmaya başlanmıştı. Malatyasporun maçlarını dışarıda oynaması alternatifi de dahil birçok konu gündeme gelirken, 1960lı yılların ortalarında inşa edilen tribünde, fiziki olarak herhangi bir sorun görülmemesi nedeniyle, bir incelemenin de Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi uzmanlarına yaptırılması kararlaştırılmıştı.
2 ÖĞRETİM ÜYESİ İNCELEDİ..
Malatyaspor Kulübünün talebi üzerine Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü Yapı Mekaniği Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof.Dr. Mehmet Ülker ile Doç.Dr. Ragıp İnce, 15 Ağustos Salı günü Malatyaya gelerek, fiziki ve cihazlı ölçüm değerlendirme çalışmalarına başladılar.
Prof.Dr. Ülker ile Doç.Dr. İncenin; Ultrasonik Test Cihazı, Donatı Test Cihazı ve Beton Test Çekici denilen Schmithi kullanarak; Kapalı Tribünün, yıkılması istenen teras bölümü de dahil olmak üzere çeşitli yerlerinde inceleme yaptıkları bildirildi.
YIKILSIN DEDİKLERİ TERASA ÇIKMAMIŞLAR BİLE..
Salı ve Çarşamba günleri sürdürülen çalışmalar sırasında, Nisan ayında Ankaradan gelen grubun inceleme sonucunda yıkılsın kararı verdikleri Kapalı Tribünün teras bölümünde hiçbir test yapmadıkları, hatta terasa dahi çıkmadıkları anlaşıldı. O dönem yapılan inceleme sırasında hazır bulunan bazı görevliler de, gelenlerin alt bölümdeki kolonlarda bazı incelemeler yaptıklarını, terasa hiç çıkmadıklarını, herhangi bir ölçüm yapmadıklarını ve numune almadıklarını söylediler.
Prof.Dr. Ülker ve Doç.Dr. İnce ise, daha önce hiç çıkılmayan, ancak yıkılması önerilen bölüme çıkarak ilk incelemeyi orada yaptılar. Uzmanlar, ikinci gün de alt kolonları inceleyip, ölçümler yaptılar, test için örnekler aldılar.
ELDE RAPOR DA YOK, PROJE DE..
Prof.Dr. Ülker ve Doç.Dr. İncenin yaptıkları incelemede yapılan ölçümlerde, Beton Konsol Plaka da denilen tribün siperi dahil olmak üzere, ana kolonlarda herhangi tehlikeli ve acil bir sorun saptanmadığı, kesin sonucun ise yapılan ölçümlerin Elazığdaki fakülte laboratuvarında yapılacak değerlendirmelerle ortaya çıkacağı ve 1 hafta içerisinde belli olacağı bildirildi.
Malatya İnönü Stadı Kapalı Tribününün gerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde, gerekse Bayındırlık Müdürlüğünde projesine rastlanmadığı belirtilirken, inşa tarihi konusundaki çelişkilerin de hafızaya dayanan bilgilerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bazı görevlilerin 1954, bazılarının 1964, bazılarının 1966 yılında yapıldı dedikleri kapalı tribünün yapım tarihiyle ilgili net bir tarih saptaması olmazken, "1960 ortaları"nda karar kılındı.
Bu arada, GSGMnin Tehlikeli.. Yıkılmalı.. kararını ilettiği Kapalı Tribünle ilgili olarak Nisan ayında yapılan tartışmalı incelemenin teknik raporunun Malatyada bulunmaması da, son incelemeyi yapan öğretim üyelerini şaşırttı. Bir yetkili, Rapor yok ama, betonun kalitesi konusunda 6 değeri verilmiş diye duyduk. Bu 6 değeri, tabir caizse parmak arasında ufalanabilecek şekildeki bir kalitesizliği gösterir ki, burada bu kesinlikle görülmüyor. Test için bile beton güçlükle kırılabiliyor, delinebiliyor. diye konuştu.
Elazığdan gelen uzmanların ilk izlenimleri, Malatyaspor yöneticilerini rahatlattı ve tribünün kesin durumunun Elazığdan en geç 1 haftada gelecek raporla ortaya çıkacağı belirtildi.
FOTOĞRAFLAR: Selahattin GÖKATALAY