SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yıkımın Ana Nedeni Kalitesiz Beton, Kötü İşçilik ve Bodrumsuz Binalar"

A- A+ PAYLAŞ

Erzurum'da gönüllü 18 inşaat mühendisi, depremlerin ardından Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yaptıkları hasar tespit çalışmasında yıkımların ana nedeninin "kalitesiz beton, kötü işçilik ve bodrumu bulunmayan binalar" olduğunu gözlemledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından bir araya gelen mühendisler, afet bölgesinde gönüllü çalışmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurdu.

Bakanlık tarafından hızla başlatılan hasar tespit çalışmalarına destek için Valilik izniyle bölgeye giden gönüllü mühendisler, görevlendirildikleri Doğanşehir ilçesi ile merkeze yakın köylerde bir hafta boyunca binalardaki hasar ve yıkımların nedenini araştırdı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Abdulkadir Orhan, AA muhabirine, Doğanşehir'e vardıklarında çok sayıda yıkılmış binayla karşılaştıklarını belirtti.

İlçede geriye kalan çoğu binanın da ağır ve hasarlı olduğunu anlatan Orhan, "Bakanlığın verdiği tabletlerde hangi binalara bakacağımız belliydi. Bizim için üzücü bir durumdu. Hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına başladık." dedi.

- "Atılan demirin faydasının olmadığını tespit etmiş olduk"

Binalardaki incelemelerinin ardından akşamları toplanıp sorunlar ve kusurlar üzerinde konuştuklarını belirten Orhan, şöyle devam etti:

"Bunda en öne çıkan husus beton kalitesi oldu. Betonun depreme karşı davranışına baktığımızda iki ana temel sonuca vardık. Birincisi, halk arasında betonun sulanması olarak bilinen betonun kürlenmesi. Betonun doğru kürlenmediğini ve zamanında betona kür yapılmadığını tespit ettik. Buradan kaynaklı oradaki beton olması gereken dayanımda olmadığından binaların yıkıldığını gördük. İkincisi ise betona su katmanın ne kadar sıkıntılı olduğunu gördük. Arkadaşımız şunu tespit etti, beton parçalanmış çıkmış. İçinin demir donatısına baktığı zaman gönyelerin doğru yapıldığını, etriyelerin doğru örüldüğünü ve hepsinin tamam olduğunu ama beton kalitesi olmadığından oraya atılan demirin faydasının olmadığını tespit etmiş olduk."

Zemin etütlerinin güzel yapılması gerektiğine dikkati çeken Orhan, deprem bölgesi için yıkıma yol açan ana sebeplerin kalitesiz beton, kötü işçilik ve bodrumu bulunmayan binalar olduğunu belirterek, "Bodrumu olmayan çok bina gördük, bodrum katsız 3-4 katlı binalara denk geldik. Yanındaki bodrum katlı binanın ayakta kaldığını, hasar aldığını ama bu tarafta bodrum katı olmayan subasmanlı olarak yapılan binaların yıkıldığını gördük. Daha çok proje hatalarına da denk geldik." diye konuştu.

- "Bilim ve tekniğe uygun yapılan binalarda herhangi bir problem olmadığını gördük"

Kamu kurum ve binalarına da baktıklarını, yeni yapılan mühendislik hizmeti almış binalarda problem olmadığını ifade eden Orhan, "Doğru tekniğe göre gerçekten bilim ve tekniğe uygun yapılan binalarda herhangi bir problem olmadığını, uygun olmayanlarda sıkıntı yaşandığını net bir şekilde gördük." dedi.

Abdulkadir Orhan, şunları kaydetti:

"Bizzat tecrübe ettiğim bir olay oldu. Halk Eğitim Merkezine gittik, hasarsız iki katlı bina ile karşılaştık. Çok hafif sıva çatlağı bile denmez boya çatlağı vardı. Betonarme binanın ne zaman yapıldığını sorduğumuzda 1979'da yapıldığını söylediler. Hemen yanında yıkık bina vardı. Onun yapılma zamanını sorduğumuzda maksimum 10 yıllık bina olduğunu söylediler. Buradan şu sonuca da varabiliyoruz; eğer zeminse ikisi de aynı zemindeydi. Demek ki bütün problem zemin değil."

Depremin değil binaların öldürdüğüne işaret eden Orhan, "Ciddi manada bilim ve tekniğe uygun binalar inşa ettiğimiz zaman sıkıntılar yaşanmayacağını gördük. Özellikle köylerde yeni yapılan ve hasar alan binaların birçoğunun ruhsatsız olduğu ve bir şekilde mühendislik hizmeti almadığını görüyoruz." diye konuştu.

Proje denetimlerinin yeniden İMO'lara verilmesinin daha sağlıklı olabileceğini belirten Orhan, her şantiyede inşaat mühendisinin bulunması gerektiğini, sorunların önceden tespit edilerek hataların daha kısa sürede düzeltilebileceğini söyledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Taylor (1 yıl önce)
    Vay be ! Böyle bilimden uzak insanların yüzünden bu insanlar öldü.sebepler 1- yumuşak zemin çok kat 2- dükkanların yüksek olması 3- bitişik nizam 4- hazır betonun gerçek değerlerde olmaması 5- betonu sulama yok 6- kalite kontrolün olmaması7- her ustanın maliyeti düşürme sevdası 8- çok kazanma hırsı 9- kasaptan, manavdan, fırıncıdan encümen olması ve imara karar vermesi 10- isteyen herkesin mütahit olarak bina yapması 11-siyasi rant
    %100
    %0
    Yanıtla
  • her şeyi bilmeyin (1 yıl önce)
    adamlar mühendis...kendilerine Doğanşehir verilmiş..gitmiş incelemişler..sonuçları paylaşıyorlar...kalkmış bir sürü gereksiz laf ediyorsunuz..her şeyi bilmeyin biraz ya, herşeyi bilmeyin...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Git yıkılan binaları bir analiz et tabi anlıyorsan. Ha anlamıyorsan ahkam kesme ..sulak yerde 14 kat’a izin verirsen olacağı bu
    %75
    %25
    Yanıtla
  • her şeyi bilmeyin (1 yıl önce)Taylor isimli kullanıcı yorumuna
    Covid zamanı covid uzmanı, orman yangını zamanı onun uzmanı, deprem olur deprem uzmanı ... biz de her şeyi bilen çok ...ha Google la sormuşsun, ha bu her şeyi bilenlere....git bakalım Doğanşehir de 14 katlı yıkılan bina var mı...? adamlar dogansehhir araştırmasını söylüyorlar sen hala bostanbasin14 katlı binayı şöyle dur....eminim 40 sene sonrada bunu söyleyeceksin .. tüm milletimize geçmiş olsun...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ilkerefendy (1 yıl önce)Taylor isimli kullanıcı yorumuna
    doğanşehir diyor doğanşehir. bostanbaşı değil. doğanşehir. arkadaş okuduğunuzu da anlamıyosunuz ki...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bre adam Doğanşehir de farklı bir deprem şekli mi var ? Ama benim yazdığım yazıyı anlayacak kadar eğitim görmediğini var sayıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (1 yıl önce)
    Yıkımın Ana Nedeni Kalitesiz Beton, Kötü İşçilik ve Bodrumsuz Binalar tamam anladık peki 1)Tarım arazisini imara açanın suçu yokmu 2) Bunlara bukadar yüksek kat verenin suçu yokmu 3)Kalitesiz İşyapan Mütahitlerin ve bunlara iş yapantıranın suçu yokmu 4)Her seçim imar afı çıkaranların suçu yokmu 5)Bunları denetleyen mütahitlerin maşaları olan yapı denetimin suçu yokmu 6)Mütahitlik yaparak yüzlerce kişiyi dolanran ve ölümüne sebep olan mütahitleri ilk mahkemede dışarı salanların suçu yokmu 7) Buralarda zemin etütü yapanların suçu yokmu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Odanıza gidin (1 yıl önce)
    Ne alaka bodrumsuz bina boş boş konuşmayın zemin ve malzeme önemli iki tane bilimden uzak oda temsilcisi gelmiş konuşuyor
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Doru söze ne denir (1 yıl önce)
    Sen kalk Erzurum’da Diyarbakır’da musta iki koyun dahi yaymak için teslim edilmeyen insanları ucuz işçilik diye getir memlekete Demir ustası duvar ustası sıva ustası dıye meşhur et sonra kalk işçilikten bahset .adamım zaten tecrübesi olsa memleketi bırakıp gelmezdı şimdi bakın bınalara heryerden bırının eksıgı acemılıgı yetersızlıgı çıkıyor neymış efendim mutayıt az malıyetı olsun oldu baya bınlerce canı cahil cubaraya kurban ettınız malatyayıda mutayıt teroru bıtırdı bunu kımse unutmasın
    %92
    %8
    Yanıtla