SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yıl Sonuna Kadar 4 Bin 225 Konut Hak Sahiplerine Teslim Edilecek'

'Yıl Sonuna Kadar 4 Bin 225 Konut Hak Sahiplerine Teslim Edilecek'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürü Mustafa Türker, olağanüstü bir durum olmazsa yıl sonuna kadar il genelinde toplam 4 bin 225 afet konutunun afetzedelere tesliminin planlandığını bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da afet konutlarının hak sahiplerine teslim edilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor.

AFAD'ın düzenlediği program kapsamında, depremlerden etkilenen Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi İkizce, Kuyulu mahalleleri ile Yeşilyurt ilçesinde etaplar halinde yapımı süren ve tamamlanan konutları basın mensupları yerinde gözlemledi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Türker, İkizce bölgesinde 8 bin 799 afet konutu inşaatının devam ettiğini, Malatya'da toplam 14 bin 338 afet konutunun ihalesinin yapıldığını ve inşaatına başlandığını belirtti.

Türker, olağanüstü bir durum olmazsa yıl sonuna kadar Malatya genelinde toplam 4 bin 225 afet konutunun afetzedelere tesliminin planlandığını bildirdi.

Biten konutların kura çekimiyle teslim edileceğini aktaran Türker şunları söyledi:

"Bununla birlikte ilimiz genelinde toplam 7 bin 550 kırsaldaki köy afet konutlarının ihalesi yapıldı, 3 bin 550'sinin de inşaatı devam ediyor. Yıl sonuna kadar ümit ediyoruz 1100 tanesinin olağanüstü bir problem çıkmadığı takdirde kuralarını çekip anahtarlarını afetzedelerimize teslim edeceğiz. Afet konutlarının yapıldığı yerler zemini sağlam, kayaç olan yerlerden seçilmiş bulunmakta. Hatta kayalar kırılarak, kırılamayan yerlerde de patlatma yapılarak temel atma işlemlerinin ardından inşaatlara başlandı. Bir kısmının da teslimi aşamasına gelmekteyiz. Hızla çalışmalar devam ediyor."

Kura çekiminde herhangi bir önceliğin olup olmadığı sorusuna da Türker, "Bizim için bütün afetzedelerimiz kendi özelinde özel durumlar barındırsa da söz konusu olan afet konutları ve böylesine büyük bir depremin ardından yapılan konutların kurasında herhangi bir ayrım, öncelik düşünülmüyor şu anda. Eşit şartlarda kuralar çekilerek teslim edilmesi planlıyor." yanıtını verdi.

- "Evden memnunuz"

Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi'nde yapımı tamamlanan köy evine yerleşen afetzede Ali Seydi Fırat, birinci depremde merkezdeki evleri yıkıldıktan sonra köydeki evlerine geldiğini, ikinci depremde de buradaki konutların yıkıldığını anlattı.

Konteynerde yaşadıktan sonra iki ay önce köy evini teslim aldığını belirten Fırat, "Allah emeği geçenlerden, Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Buradaki evimiz kerpiçti. Evden memnunuz, çok güzel." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • muharrem (5 ay önce)
    Yazıhan daki deprem konutları bir ay kadar önce bittiği halde neden hak sahiplerine teslim edilmiyor
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Özgür GÜL (5 ay önce)
    Binaların tek başına bitirilmesi yetmiyor ki. Elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon gibi alt yapılar tamam mı ? Onun hakkında hiçbir bilgi verilmiyor. Boş evde insanlar ne yapsın altyapı olmadıktan sonra...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ahmet (5 ay önce)
    Yerinde dönüşümde daha çivi çakılmadı. Belediye bitişik nizama neden izin vermiyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    AFAD İl Müdürü Sayın Mustafa TÜRKER; AFAD'ın hak sahipliği listeleri açıklandığında ağır hasarlı olduğu (itiraz üzerine) iki kez tespit edilen ve Şehircilik Bakanlığınca yıkımı gerçekleştirilen binamızla ilgili hak sahipliği müracatımız için red kararı verildi. AFAD böyle bir kararı nasıl verebiliyor? Anlamak mümkün değil. Şehir dışında olduğumuz için belirtilen süre içerisinde itirazımızı e-Devlet portalı üzerinden AFAD sayfasındaki "itiraz et" kısmından itiraz ettik. Birinci ve ikinci ağır hasar tespit formlarını da sisteme yükleyip müracaatımızı yaptık. Müracaatı tamamlayınca bir uyarı gelmedi ancak portaldaki "itiraz et" butonu kalktı. Bu da itiraz müracaatımızın sisteme alındığı anlamına gelmektedir. Geçen hafta itiraz sonuçları açıklandı. Ancak bizim e-Devlet üzerinden yapmış olduğumuz itirazımızla ilgili kabul veya red herhangi durum belirtilmemiş. (-) işareti var. Bu ne anlama geliyor. Binamızdaki komşularımızdan yazılı olarak dilekçe ile itiraz edenlerin itirazları kabul edilmiş. Bizim gibi e-Devlet üzerinden hak sahipliği itirazı için müracaat eden vatandaşların hak sahipliği durumunun bir an önce açıklanmasını talep ediyoruz. E-Devlet ile yaptığımız müracaat görmezden mi gelinecek? Depremde evini kaybeden vatandaşa bir mağduriyet daha mı yaratılmak isteniyor. AFAD İl Müdürü Sayın Mustafa TÜRKER'den e-Devlet üzerinden itiraz müracaatı yapan vatandaşların durumunu araştırmasını ve açıklama yapması talep ediyoruz. 4.000 konut için yapılacak kura çekilişine süresi içerisibde e-Devlet üzerinden itiraz müracaatı yapan ancak itiraz sonucu açıklanmayan vatandaşlar dahil edilecek mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Yerinde dönüşüm için müteahhitler fark ücret talep ediyor. Depremzede vatandaş ilave bir malayeti karşılayamaz. Zaten devlete borçlanıyor. Bu nedenle merkezde yüksek rakımda ve zemini sağlam bölgelerde gerekli statik tedbirler (kazık temel vs) alınmak şartıyla ve en fazla 7 kat olmak üzere imar durumları bir ya da iki kat artırılabilirse müteahhştler için ek kaynak elde edilir. Ancak müteahhitlere bu kaynağın tamamını ceplerine atmamalıdır. İnsanların ömür boyu yaşayacağı bu evleri standartlara uygun ve kaliteli malzeme + işçilikle imal etmek için çalışmalıdır. Yani eski dönemlerde olduğu gibi "hırsız" olmamalıdır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Adaletin olmadığı yerde herşey olur oluyorda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (5 ay önce)
    Yorumlarda genelde insanlar yerinde dönüşüm istiyor ve TOKİ yapsın diyor. TOKİ de artık eskisi gibi değil.yaptığı evler öyle çokta ucuz değil.100 metre kare ev yapsa 2 milyonu geçiyor. Şehir merkezinde aynı tip proje yapamayacağı için TOKİ girmez.birde merkezde toplu bir alan olmadığı için zor.bir apartman yıkılmış bir apartman duruyor.yerler parça parça buda işin dağınık olması demek. Bu şehir bu fiyatlar ile zor ayağa kalkar bence.hak sahibi olanlar gider alır evini oturur.ama konteyner kentler uzun süre devam eder.gariban mahalleleri haline gelecek konteyner kentler.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mina (5 ay önce)
    Az hasarlı denilen binalar satılmıyor veya yok pahasına gidiyor. Yakın zamanda değişecek gibi de durmuyor. Şu an bir dairenin hakkıyla satılabilmesi için temelinin depremden sonra atılmış olması gerekir. Orta hasarlılara gelince, üniversite hocalarının bilgilendirmesiyle söylüyorum, Güçlendirme yapılan bina eskisinden sağlam olur. Analizi incelemesi yapılmamış binaya tercih edilir. Zira yeni bir bina yapılmış oluyor. Selametle.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Arı vız vız bal yok (5 ay önce)
    Birileride bu yerinde dönüşüme bi başlasada görsek olabiliyormus mu diye Milleti ha şöyle ha böyle oyalamaya devam
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 ay önce)
    Gidiniz Komşu kent Elazığa şehrin merkeze yakın en güzel yerlerine 25 bin konut ve yerinde dönüşüm ve 6 şubat depremlerin den sonra 15 bin konutun inşaatı nasıl ilerliyor bir bakınız bugün bir dostum Helal olsun Bingölün siyasilerine devletten aldıkları hizmetleri görünce sadece imrendim ve takdir ettim dedi.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Nazım (5 ay önce)
    Malatya insanı zengindir, kayısı, hayvancılık, ticaret... Kendi evlerini kendileri yapacak güçte ama elleri ceplerine gitmiyor... Zibil gibi para var, malatyada fakir yok...
    %36
    %64
    Yanıtla
  • ahmet turan (5 ay önce)Nazım isimli kullanıcı yorumuna
    çok doğru söylemişsin gardaş ama doğruları dediğin için seni linç edecekler haberin olsun. fahri kayahan'da 5 milyonu köz gibi basıp ev almaya gelince hepsinin parası vardı. aman klozetim altın varaklı olsun, parası heç möhüm deel ebeyen banyosu da olsun, ütü odası da olsun yoksa ben yapamam diyenler şimdi ağlaşıp devlet bize ev yapsın diyor. pamuk ellerinizi cebinize sokun da devletten beklemeyin her şeyi. bu devlet sizin evinizi yapmak mecburiyetinde değil, zaten bütün dünya bize düşmanlık edip ekonomik sıkıntılar yaşatıyor bir de size ev mi yapacak.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Sizin bu fahrikayahan, bostanbaşı düşmanlığınız nedir arkadaş. Lüzumsuz şeylere tomarla para harcayıp, devleti söğüşleyenlere, hırsızlara lafınız yok öyle mi?Siz bu yüzden bişey sahibi olamazsınız. Ben zorla canımdan tirnagimdan artırıp biyer aldım. Allahın afetini bile hasetlikle yorumluyorsunuz. Size yorum yapmak bile yersiz.Yaziklar olsun.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Sanırım yanlış biliyorsunuz. Bir kısmı hibe yani yurtdışından ve milletten toplanan yardım paraları ile iki kez ödediğimiz MTV. Geriye kalan kısım ise düşük faizli ve taksitle geri ödenecek. Devlete yükümüz yok. Tam tersine AKP müteahhitlerini finanse ediyoruz. Belediye seçimleri yaklaşıyor o kadar masrafı nereden çıkaracaklar?
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Kamuda çalışanları da unutmuşsun.. Birçoğu çalıştığı kamu kurumunda emekli sigortasını dolduruyor... Birçoğunun birinci işi var.. Kamu belki en son işleri...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hacı Ayvaz (5 ay önce)
    Kime hangi daireyi vereceğinizi şimdiden belirleyin. Sonra düzmece bir kura çekimi yaparsınız. Ayrıcalıklı şahısları üzmeyesiniz sonra koltuğunuzdan olursunuz. Demedi demeyin bak.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Oldu olası bu kura işine inanmam, inanın aklımızla alay ediliyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya (5 ay önce)
    Rahmetli babam şubat ayı geldiğinde dayanın şurada yaza ne kaldı derdi, ilimizde 70 bin konut yapılacak yapılan 4 bin bize deniyorki dayanın bakalım geriye 66 bin konut kaldı bu hızla kaç yılda biter bilenmez diğer bir konu biz ikizce uzak derken birde kuyulu konutları çıktı oldu olacak biraz daha uzaklara ev yapsanız daha iyi olur hiç olmazsa bu pahalılıkta şehre gelemez olmayan paralarla alışveriş yapamayız enflasyonun düşmesine bir katkıda biz vermiş oluruz.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Allah rahmet etsin, güzel söylemiş... eski adamlar adam gibi adamdı...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Teşekkür ederim gerçekten öyleydi eve kim borç için gelse senet sepet olmadan verilirdi ama günü geldiğinde borç para verdiğimiz insan borcunu öderdi kısacası insanlık vardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haberi başlığa göre yorumlamayın. Kuyulu konutları diye bişey yok.Kuyulu Mahallesinde evini kaybetmiş insanlar için kuyuluda yani kendi mevkisinde yapılan yerden bahsediyor. Babanıza Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Geri kalan 65.0000 kişide beklemeye devam edecek. Kaç temel attınız söylesenize.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yapabildikleri 4.000 konut. İnsanlar yaşanabilir konteyner kentlerde kışı geçirebilmelidir. Bu nedenle Belediyeler, Afad, Kızılay ve Şehircilik Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı bu insanların en az 2 yıl yaşayacağı anlaşılan konteyner kentleri düzeltsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı mücadele (5 ay önce)
    bu kış degil 5-10 kış çok çetin geçer bizlere. 70 bin depremzede var sadem malatyada 4 bini düş 66 bin kala manzara çok kötü. herhal hepimizin eve gitmesi 10 yılı bula kim ölüyor kim kalıyor zaten..
    %80
    %20
    Yanıtla