Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait iken özelleştirme kapsamına alınan Yıldıztepe mevkiindeki yaklaşık 89 dönümlük arazi için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ikinci kez satış çıkartılan satış ihalesinde bu kez 2 teklif geldi.
Yıldıztepe mevkiinde bulunan 89 bin metrekare büyüklüğündeki Hazine arazisi özelleştirme ile satışa çıkartılan ihale için 2 başvuru yapıldığı bildirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığından yapılan duyuruya göre; satış ihalesine Hacı Osman Kalı ile Çamsan Yapı İnşaat Mobilya ve Pvc Doğrama Sanayi Ticaret Ltd. Şirketi’nin başvuruda bulunduğu açıklandı.
Ucbağlar Mahallesi, 985 ada, 8 parsel üzerinde “Susuz Tarla” vasfı ile kayıtlı olan ve Yıldıztepe Mahallesi, Yıldıztepe Villaların üst kısmında bulunan 89 bin metrekarelik alan için ilk ihalede talipli çıkmamıştı.
BELEDİYE KARŞI ÇIKMIŞTI
Malatya Belediyesi tarafından Temmuz 2011’de Özelleştirme İdaresine gönderilen yazıda, bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı belirtilerek alanın yapılaşmaya açılmaması gerektiği belirtilmişti. Söz konusu bölge 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor. İlk ihale duyurusunda 1. derece deprem bölgesinde yer aldığı belirtilen araziyle ilgili 2. satış ilanında, bundan bahsedilmemesi dikkat çekti.
Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2011 yılı Temmuz ayında Özelleştirme İdaresine gönderilen yazıda, bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı belirtilerek alanın yapılaşmaya açılmaması gerektiği belirtilmişti.
Malatya Belediyesi ÖİB’nin araziyi satışına itiraz ederken şu gerekçeleri sıralamıştı:
"1-1980’li yıllarda yapılan İmar planında bölge yapılaşmaya uygun görülmemiş ve “Ağaçlandırılacak Alan” olarak planlanmıştır. Aradan geçen süre zarfında, bölgenin yapımlaşmaya açılması yönünde bir imar planı değişikliği düşünülmediği gibi, bu yönde bir plan değişikliği de yapılmamıştır.
2-Parselin bulunduğu saha Jeolojik-jeofizik verilere göre “Önlemli Alan” olarak belirlenmiştir. Tepede arazi eğimleri yüzde 20 ile 40 arasında değişimler göstermekte olup toprak yapısı nedeniyle yağış etkisi ile ayrışımların (Toprak kayması) olması muhtemeldir.
3-Televizyon verici istasyonları, Telekom link ve Emniyet telsiz istasyonları da bu tepe üzerinde olup bahse konu alanın yerleşimden ziyade, ağaçlandırma çalışması yapılarak bu kullanımların olumsuz etkilerinin de azaltılması mümkün olabileceği düşünülmektedir.
4-Parselin ağaçlandırılacak alan olarak düzenlenmesi ve yukarıda bahsedilen olumsuzlukların giderilmesi uygun olarak düşünülmektedir.
Sonuç olarak: Parselin ilk imar planın yapıldığı yıldan bugüne kadar “Ağaçlandırılacak alan” olarak planlı alanda olduğu, parselin kente hakim olan tepe de kent korusu ve seyir tepesi olarak kullanılmasının uygun olacağı, jeolojik verilere göre “Önlemli Alan” olarak belirlendiği parselin, yerleşime açılmasının imar planı yapıl yönetmeliğinin 27, 28 ve 30 uncu maddelerine aykırı olacağı ciheti ile parselin konut ve kısmen rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi yönünde hazırlanan imar planı değişikliği önerisinin kurumumuzca “UYGUN OLMADIĞI” sonucuna varılmıştır.”
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com