SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kırağının Böylesi Hiç Görülmedi!

Kırağının Böylesi Hiç Görülmedi!
A- A+ PAYLAŞ

Darende Yeniköy’de kırağıdan* dolayı buzlanan ağaç dallarının kırılması nedeniyle ciddi zarar meydana geldi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, üreticilerin hasarlarının tespit edilerek, destek verilmesini istedi.

Darende ilçesinde son günlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle meydana gelen kırağı sonrası kayısı ve badem ağaçları büyük zarar gördü. İlçenin bin 500 rakımlı Palanga ve Yeniköy Mahallelerinde hava sıcaklıkları geceleri eksi 10-12 dereceye kadar düşmesi nedeniyle  ağaçlar kırağıyla kaplandı.Kırağının dallarda buzlanmaya sebep olması ve sonrasında buzdan dolayı dalların kırılması bölge sakinleri için ciddi bir maddi kayıp yarattı.

BUZLANAN DALLAR KIRILDI
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Darende Yeniköy’de yaşayan yurttaşlarımız soğuk hava nedeniyle ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Kırağıdan dolayı ağaçlarının dalları buzlanıp,ağırlığı kaldıramayan dalların kırılması nedeniyle tek geçimleri kayısı olan üreticiler mağdur olmuştur.Yaklaşık 12-13 bin dönüm arazide dikili kayısı ve badem ağaçlarında buzlanmanın yol açtığı zarar önemli boyuttadır.Mahalle muhtarımız ve mahalle sakinleri ile görüşmelerimiz devam etmekte, ilçe örgütümüz konuyu yakından takip etmektedir” ifadelerini kullandı.

"TARSİM’E AĞAÇ SİGORTASI YAPTIRAN YOK DENECEK KADAR AZ"
TARSİM tarafından meyve ve ağaç sigortası yapıldığını, ancak Malatyalı üreticilerin neredeyse tamamının ağaç sigortası değil meyve sigortası yaptırdıklarını hatırlatan CHP’li Ağbaba, “Görünen o ki Darende Yeniköy’de meydana gelen ve bölgede ilk kez karşılaşılan buzlanmaya bağlı ağaç zararları TARSİM kapsamına girmeyecek.Girse de poliçe yapan üretici bulunmayacak. Bu poliçe yok denecek kadar az.Bu nedenle,TARSİM kozunun öne sürülmesi bölgede yaşayan insanlara ‘başınızın çaresine bakın’ anlamına gelecektir. Üreticilerin zararlarının tespit edilerek gerekli işlemler yapılmalıdır” dedi.

"GECELERİ -12 DERECEYE KADAR DÜŞÜYOR"
Bu arada, ilçenin bin 500 rakımlı Palanga ve Yeniköy Mahallelerinde etkisini gösteren soğuk hava nedeniyle oluşan manzara dikkat çekerken, mahalle sakinlerinden Latif Şimşek, bu sene henüz kar yağmadığını belirterek, "Hava sıcaklıkları geceleri eksi 12 dereceye düşüyor. İnşallah yakın zamanda kar yağışı olur." dedi.

*KIRAĞI, havanın içinde bulunan nemin, sıvı forma dönüşemeden hızlı soğuma neticesinde buz formuna geçmesidir. Sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda gerçekleşmesi mümkündür. Kısacası kırağı, yeryüzü üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır.

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 yıl önce)
    Her bólge ayní domurlar yanmis
    0
    0
    Yanıtla