SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

YÖK, MTÜ Skandallarına Karşı Kör- Sağır ve 'YOK'!..

YÖK, MTÜ Skandallarına Karşı Kör- Sağır ve 'YOK'!..
A- A+ PAYLAŞ

Üniversitelerdeki; yönetim ve eğitim kalitesini, akademik ve idari personel hareketlerinin yasal olup olmadığını, üniversitelere tahsis edilen parasal kaynakların, yasal çerçevede ve etkili bir biçimde kullanılıp kullanılmadığını gözetim ve denetim altında bulundurmakla görevli Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’nun, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin medyaya ve kamuoyuna yansıyan çok sayıdaki yasa dışı- keyfi iş ve işlemi ile Rektör Aysun Bay Karabulut ve eşinin “hızlı zenginleşme” iddialarına yönelik olarak bugüne değin hiçbir işlem ve denetim yapmaması, “YÖK bunların hepsini onaylıyor mu?” sorusunu gündeme getirdi. 

YÖK, MTÜ’deki skandallara kör ve sağır… 

Rektör Aysun Bay Karabulut’un, akademik ve idari personel hareketleri konusunda yasa tanımazlığının yanı sıra, eşi veteriner Ercan Karabulut’u “eş rektör” olarak konumlandırıp, üniversitenin tüm işleri konusunda yasa dışı biçimde yetkili kılması, 2018 yılında icralık olmalarına karşın, pahalı ihalelerin ardından rektörlük görevine başlamasından çok kısa süre sonra  kendisi ve eşi adına 3 villa, 4 araç almalarından kaynaklı ‘hızlı zenginleşme’ iddiaları, geçici temizlik işçisini, üniversitede üretilen sertifika ile öğretim görevlisi yapması, 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ve 657 Sayılı Devlet memurları Kanunu’na muhalefet ederek, ‘sicili bozuk’ Ömer Akkuş’u Genel Sekreter olarak ataması malatyahaber.com tarafından gündeme getirilmişti. 

Yine devletin üniversite projelerini desteklemek üzere üniversiteye aktardığı paraların özel şirketlere tahsis edilmesi, üniversiteye ait olması gereken ancak özel bir şirkete ait kılınan bir tesiste MTÜ logosu ve referansı ile ‘kanser tedavisinde etkin’ olduğu ileri sürülerek satışı yapılan acı kayısı çekirdeği ekstresinde Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği miktarın 132 katı siyanür bulunması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu ürün için 36 bin TL ceza kesmesi ve Malatya 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin bu cezayı tescil etmesi, MTÜ’deki yolsuzluk iddialarına ilişkin yazılar yazan Gazeteci Burhan Karadumun’a 29 Ekim 2021 tarihinde yapılan alçak saldırıda, Rektör Aysun Bay Karabulut’un eşi veteriner Ercan Karabulut’un adının  resmi evraklara ‘azmettirici’ iddiasıyla geçmesi, üniversitenin parasal kaynaklarının ve bütçesinin amaç dışı kullanılması, 3 yıl içinde 9 rektör yardımcısı, sayısız daire başkanı ve şube müdürünün değişmesi, son derece yoğun mobbing şikayetleri bugüne değin YÖK’ün denetim ve gözetim radarına girmezken, YÖK’ün görevini ihmal ettiği ve savsakladığı da haber konusu olmuştu.

“MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut’un bunca yasa dışı iş ve işlemine karşın, onu yasalar karşısında dokunulmaz kılan nedir?” sorusunun sorulmasına yol açan YÖK’ün üç maymunları oynamak niteliğindeki bu tavrı kamuoyu ve akademik camia tarafından eleştiri konusu oluyor. 

YÖK bol sıfırlı karnelerine rağmen, MTÜ’de neden denetim yapmıyor?

YÖK’ün bizzat kendisinin hazırladığı ve üniversitelerin başarı – başarısızlık karnesi olarak nitelendirilen Üniversiteler Değerlendirme ve İzleme Raporu’na göre, 2019 ve 2020 yıllarında, akademik, yönetsel ve eğitim alanlarındaki çok sayıdaki temel kriterden bol sıfırlı karneler alarak adeta sınıfta bırakılan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde Aysun Bay Karabulut yönetiminin skandal niteliğinde çok sayıdaki icraatına karşın YÖK’ün ‘hatır- gönül- siyasi nüfuz baskısı’ iddiasıyla sessiz, suskun ve seyirci kalması, MTÜ’deki eğitim, insna kaynakları yönetimi ve bütçe yönetim kalitesinin çok daha kötüye gitmesine neden oluyor. 

Aysun Bay Karabulut ve eşi Ercan Karabulut’un adeta skandallar üniversitesine dönüştürdüğü Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ndeki yasa dışı iş ve işlemler YÖK tarafından denetlenmez ve yasa dışı işlerin hesabı sorulmazken, Rektör Aysun Bay Karabulut’un, sık sık YÖK’ü ziyaret ederek YÖK Başkanı ve YÖK bünyesindeki bazı kurul başkanları ile fotoğraf vermesi, hediyeler dağıtması da çeşitli soru işaretlerinin doğmasına neden oluyor. 

MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut, öğrencilere harcanması gereken üniversite bütçesinden finanse ettiği hediyelerle, ‘rektör’ sıfatını kullanıp, aralarında YÖK görevlilerinin de bulunduğu   üst düzey yöneticilere hediye ettiği iddiası da, üniversitenin YÖK denetiminden kurtarılmasına yönelik bir atraksiyon olarak değerlendiriliyor. 

Son olarak, üniversite yönetimini, 2 yılda geçici temizlik işçiliğinden memurluğa, oradan da ‘çok özel’ yöntemlerle öğretim görevliliğine aldığı bir personele teslim ettiği, kendisinin ve kocasının bulunmadığı dönemde, üniversiteyi adeta bu personele yönettirdiği öne sürülen rektörün, iktidar partisi AKP’ye de büyük zarar verdiği konuşuluyor. Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde ortaya çıkan skandallardan, AKP’nin de çok rahatsız olduğu, birçok yerde Öznur Çalık dahil milletvekillerine ve parti yerel yöneticilerine vatandaşların tepkisini bizzat dile getirdikleri, bu rahatsızlığın AKP’nin üst yönetimine de iletildiği ifade ediliyor.

3,5 yıla yaklaşan görev süresinin büyük bölümünü, evinin ve ailesinin bulunduğu Ankara’da geçiren, Ankara’da bulunduğu süreyi, üniversitenin hangi göreviyle bağdaştırdığı bilinmeyen, rektör sıfatıyla devlet yöneticileriyle, siyasilerle ve üst düzey bürokratlarla çektirdiği fotoğrafları  ‘üniversitenin ne olduğu bilinmeyen projelerini anlattığı’ notuyla sosyal medyasında yayınlayan Aysun Bay Karabulut’un, bu davranışlarıyla, ciddi olarak YÖK’ün üniversitelerle ilgili yönetimini, denetimini ve işlevini yapmadığına ilişkin iddiaları güçlendirirken, bunda en büyük etkenin, rektörün ablası AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık olduğu belirtiliyor.

Kız kardeşi ve eniştesi ile ilgili aylardır gündeme getirilen skandallar konusunda tek söz söylemeyen Çalık’ın, kız kardeşi ve eniştesinin çıkarları uğruna ‘Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ markasının ciddi itibar kaybına uğramasına seyirci kaldığı iddia ediliyor.

malatyahaber.com

FOTO: Zamanının büyük bölümünü Ankara'da geçiren, bu dönemde üniversite rektörü sıfatıyla neredeyse ziyaret etmediği üst düzey devlet yöneticisi,siyasi ve bürokrat kalmayan, bu faaliyetlerini fotoğraflarla sosyal medyasında paylaşarak, ‘nüfuz istismarı ve baskı oluşturduğu’ öne sürülen MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut'un ziyarette bulunup hediye ‘takdim ettikleri’ arasında YÖK Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar da bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Buket (2 yıl önce)
    Geçen gün sayıştaycılar geldi. Çay içip, yemek yiyip gittiler. Vallahi billahi iki alım dosyasına bakmadılar. Bu kadar mo hukuksuz bir ülkeye dönüştük. Ömer akkuş,u ezgisi kral olmasın da kim olsun. Tayip bey. Seçimde malatya da oyun çok düşecek. Bilin bunu
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Abdullah (2 yıl önce)
    Veli Ağababa bu olaya karşı neden sessiz herhangi bir açıklamasını duymadım acaba birilerinden mi çekiniyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Yök ne zaman doğru bir karar aldı ki? Sorular çalındı yine kör sağır oldu. Şaşırdık mı? Hayır. Devletin bir çok kurumu işlevsiz oldu. Hayaldi gerçek oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (2 yıl önce)
    Çok pervasız lar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Adalet sadece bir isim olarak kaldı
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Bu Malatya haber neden büyükşehiri haber yapmıyor hep mtü saldırıyor. Tamam orayı da yapın ama büyükşehir de işçilere mobing uygulanıyor maaşları asgari ücret Bi gram zam yapılmadı. Tekniker de aynı maaşı alıyor ilk okul mezunu da artık hiç fark yok sabah 2 dakika geç kalsa tutanak isteniyor. Bunlara sessiz neden kalıp haber yapmıyorsunuz
    %62
    %38
    Yanıtla
  • ahmet arkadas sen haklisin durus calisan kul haki yemeyen insanlar emeginin karsiligini alamazlar rusvet devlet malina zarar verenler calismadan bankamatikten maas alanlar gri pasaport verenler ceza almazlar cezalar her Zaman yoksul garibanlara kesilir
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Madem bu kadar kotu haldesiniz siz neden hakkınızı aramak için eylem yapmıyorsunuz yada hukuki yollardan hakkınızı aramiyorsunuz ? Armut pis ağzıma düş ne güzel dünya. İsci maaşlarına zam yapılmaması haber konusumu sizce ? Hayır haber yapilsada belli ki belediye koridorlarında bu ne biçim haber diye söylenip gezecek insanlarsiniz.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Selahattin (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Memnun değilseniz iş değiştirin Ahmet bey
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Selahattin (2 yıl önce)
    Neden bu usulsüz işler araştırılmıyor.Araştırılsın sonucu kamuoyuna açıklansın.Suçlular cezasını çeksin.Suçsuz olanlar devam etsin göreve.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • hacı (2 yıl önce)
    tükan öznur ablanın kimse bişey diyemez..hem sizene adamların tükanı degilmi..:)
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kızılelma (2 yıl önce)
    Kusura bakmayın devletin bahsetmiş olduğunuz mercileri yoğun oldukları için kapsama dışı.Bir gözüm görmüyor,bir kulağım duymuyor, bir elim tutmuyor ,hayat sensiz yarım. Sen anlat Karadeniz, geçcek geçcek inşallah.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Bu sorusturmada hic birsey cikmaz ablasi vekil torpileri var bir gariban memur bu olaylarin icinde olsaydi gorevden alinirdi hapise atilirdi
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ruba (2 yıl önce)
    Bunlar bilinen skandallar,ciddi bir denetim sonucu ne skandallar çıkacaktır.bakalim ercan karabulut o zaman ne yapacak.
    %93
    %7
    Yanıtla