'Yaya Önceliği' ile ilgili özel çalışma başlatan, yollardaki yaya geçitlerinde öncelikli geçiş hakkının yayalara ait olduğuna ilişkin İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan bu çalışmalar yayınlanan genelgelerle "yaya güvenliği" faaliyeti olarak en öne çıkarılırken, yayaların güvenli ulaşımı için çok önemli olan kaldırım ve meydanların araçlar tarafından işgal edilmesine yönelik herhangi bir duyarlılığın gösterilmemesi eleştirilere yolaçıyor. Özellikle merkeze bağlanan yolların kaldırımlarında araç parkedilmesinin yanı sıra, başta ana cadde kaldırımları olmak üzere ara sokaklarda da, bir kısım esnafın işyerlerinin önüne malzeme koyarak kaldırımı işgal etmeleri ve birçok yerde yayaları kaldırım yerine yolda yürümek zorunda bırakmalarına karşı da, Valilik ve Büyükşehir ile ilçe belediyelerince de önlem alınması, denetim yapılması, kaldırım işgallerine son verilmesi isteniyor. Bu arada, kent merkezindeki meydanda son dönemde, yasak olmasına rağmen, özellikle akşam saatlerinde yoğunlaşan araç parklarına da son verilmesi, Yeni Cami çevresinde ve Soykan Meydanı'ndan başlamak üzere bu karmaşanın sona erdirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
YOLDA 'ÖNCE YAYA' GENELGESİ..
İçişleri Bakanlığı, 2 gün önce 81 İl Valiliği'ne "Yaya Önceliği/Güvenliği" genelgesi gönderdi ve bir süre önce yoğun denetimler eşliğinde başlanan yollardan yayaların güvenli geçişiyle ilgili sorululuklar hatırlatıldı.
Genelgede, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde sürücülere “görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme” yükümlülüğü hatırlatıldı. Genelgede, 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” olarak ilan edildiğine dikkat çekilerek; sürücülerin, yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkarmak suretiyle yavaşlamalarını ve durarak yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla karayolu üzerine yaya önceliğine vurgu yapan “önce yaya” ikonlarının araçların yaklaşım yönünde, tüm ışıksız yaya ve okul geçitlerine çizdirilmesi ve uygulamanın öncelikle şehrin önem ve öncelik arz eden noktalarına çizdirilmesi yönünde talimatlandırıldığı belirtildi.
Ayrıca genelgede, trafik kazasına ve can kayıplarının artmasına neden olan kural ihlallerinin tespit edilmesinde, sürücülerde algılanan yakalanma riskinin oluşturulmasında tek başına trafik zabıtasının yeterli olmadığından, tüm kolluk birimlerinin bir seferberlik ruhuyla etkin bir şekilde görev yapması amacıyla başlatılan “Bu Yolda Hep Birlikteyiz” kampanyasında olduğu gibi yaya güvenliğinin sağlanması konusunda da tüm kolluk personeline görev esnasında ve dışında sorumlu olacak. Bu kapsamda Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen ilgili kanun kapsamında da yaya önceliği konusunda da “Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı” düzenlenecek.
PEKİ NEREDEYSE 'YAYAYA KAPALI' KALDIRIM VE MEYDANLAR NE OLACAK?
Yayaların yollardan güvenli geçişi için yapılan düzenleme ve artırılan denetimlere karşın, sorumsuz bir kısım esnafların yanı sıra araçlarını parkedenler yüzünden yaya güvenliği için tehdit oluşturan kaldırım ve meydan işgallerine karşı da etkili ve caydırıcı denetimlerin yapılması gerekiyor.
İçişleri Bakanlığı'nın, "önce yaya" temalı genelgesinde, kaldırım işgallerine de son verilmesi gerektiği ifadeleri yeralırken, Malatya'da uzun süredir şikayet konusu olan bu durum, ilgili kurumların ilgisizliği nedeniyle engellenemiyor.
Daha önce dubalarla çevrilip araç parkına kapatılan Yeni Cami çevresi ile Soykan Meydanı'nda, kilitli dubaları bir şekilde aşmayı başaran araç sahipleri, araçlarını parkederek yayalara ait bir alanı işgal ederken, bu durum her geçen gün daha da artıyor.
Yine merkeze bağlı sokakların kaldırımlarında da araç parkının yasak olmasına rağmen devam ettiği belirtilirken, aynı durumun ana caddelerin kaldırımlarında bir kısım esnafın mal-malzeme yığarak işgalinin önüne geçilememesi, yerel yönetimlerin zaafiyeti olarak değerlendiriliyor.
Yayaların güvenliği için, öncelikle İnönü, Atatürk, Akpınar, Halep, Fuzuli, Niyazi Mısri, Emeksiz, Mimar Sinan, Turgut Temelli caddeleri başta olmak üzere kaldırım işgallerinin sona erdirilmesi gerektiği, ancak daha önce vatandaşların basında da dile getirdikleri şikayetlere rağmen, yetkili makamların bu konuda duyarlı davranmadıkları, denetimle ilgili polis ve zabıta ekiplerinin fazlalığına rağmen, bu fazlalık paralelinde bir denetim etkinliği olmadığı belirtiliyor.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi
FOTO: Yeni Cami çevresi ve Soykan Meydanı, yasak olmasına rağmen denetimsizlikten oto park yerine dönüştü