Malatya Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Toplantısı başkan Ahmet Çakır başkanlığında ve üyelerin katılımı ile gerçekleşti. Meclis salonundaki toplantıya, 2012 Mali yılı Performans Programı üzerinde yapılan tartışmalar, kaçak fırın sayıları, abonesiz kuyu suyu kullananlardan alınacak katı atık bedelinin belirlenmesi, bağışlarla kazanılan arsaların akıbeti, müdürlüklerin temsil ve ağırlama giderlerinin yüksekliği, MOTAŞ’ın araç ve yedek parça alımı yapabilmesi için bankalardan 6 milyon TL kredi kullanması gibi konular damgasını vurdu. İmar konularında ise kat artışı talebi, akaryakıt istasyonu, sağlık tesisi alanı gibi cins değişikliği, imar planı değişikliği gibi maddelerin birçoğu incelenmesi için ilgili komisyona havale edilirken bazıları da reddedildi. Kabul edilen imar maddeleri arasında Bakırcılar Çarşısı'nda yapılacak restorasyon bedelinin bir kısmının anlaşmalar doğrultusunda esnaflardan karşılanması maddesi yer aldı.
"MALİYETİ ÇOK YÜKSEK.."
İlgili müdürlüklerden gündeme alınması ile verilen maddelerin ayrı ayrı okunup gündeme alınmasından sonra bağımsız üye Mehmet Moran’ın Belediye çöp toplama alanına enerji üretecek tesisin kurulması ve yine aynı alanda bitkisel yağların dönüşümünü yapacak tesislerin kurulması yönünde çalışmalar başlatması önergeleri okundu. Bağımsız üye Moran, önergeleri hakkında açıklayıcı bilgiler verdikten sonra söz alan AKP’li Salih Büker “ Katı Atık bertaraf tesisleri yanında enerji dönüşümünü sağlayan tesisler var. Bunun örnekleri bir çok ilimizde ve ilçelerimizde var. Ama bizim tesiste bu düşünülmemiş, düşünülse iyi olur” diye görüş belirtti.
Başkan Çakır’da “ Katı atıklardan enerji üretimi konusunda başta Almanya olmak üzere bir çok bölgelerde incelemeler yaptık. Firmalar çağırdık. Günlük toplanan 380-400 ton çöpün enerji üretimi için yeterli bir oran ama kurulacak tesisin maliyeti çok yüksek. O nedenle rantabl görülmedi. Ama bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” diye bilgiler verdi.
Yapılan konuşmalardan sonra enerji üretimi tesisi AKP’li Aziz Görgeç’in de gündeme alınması için evet vermesine rağmen AKP’lilerin oylarıyla reddedilirken, Biodizel Tesisinin kurulması önergesi AKP’li Meclis üyesi ve başkan yardımcısı Erten Mumcu başta olmak üzere bir çok AKP’li üyenin oylarıyla gündeme alınması kabul edildikten sonra gündem maddelerine geçildi.
"YİNE YAT LİMANI VAR!.."
Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Malatya Belediyesi 2012 Mali Yılı Performans Programı komisyon raporu görüşülürken söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş” 2012 yılı raporunda raylı sistem, yat limanı gibi Malatya’yla alakası olmayan ifadeler var. Görüntü ve ses kirliliği yaratan reklamlar için ne yapılacak, o yok. Mahalle sınırları ilan edilmedi. Neden? Ruhsatsız çalışan 130-140 fırının ismini adresleriyle birlikte Zabıta müdürüne verdim. 1 yıldır ses çıkmadı. Bu konuda neler yapıldı, bize hala bilgi verilmiş değil. 2010 da kalan park ve bahçeler için bu yıl bir şey yapılmadı, 2012’de de yapılmayacak mı? Hal binasında 67 dükkan var, ama 38 personel görev yapıyor, bunların görevi ne?, Çamurlu köyü gibi diğer yerleşim alanlarında belediyeye hibe edilen arsalar var bu arsalar duruyor mu, şu anda ki durumları ne?” sorularını sordu.
Gündem maddeleri arasında bulunan Belediye’nin 2012 Mali Yılı Performans Programı, Plan ve Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda 300.131.250.00 TL olarak kabul edilirken, 2012 Mali Yılı Belediye Bütçe ve Ücret Tarifesi ile Abonesiz kuyu suyu kullanımında uygulanacak ücret tarifesi maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’na, Müdürlüklerin Görev ve Çalışma Esasları Yönetmelikleri ise İdari Hukuki ve Teknik İhtisas Komisyonu’na havale edildi.
MEZARLIK VE TURİZM.. NE ALAKA?
Bağımsız üye Mehmet Moran tarafından da, “Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün temsil ve ağırlama gideri 200 milyondan 1 trilyona çıkmış, bu parayla ne yapılacak? Mezarlıklar Müdürlüğünün, turizm amaçlı 4 adet büyük kentsel alan oluşturma talebi var. Mezarlıklar müdürlüğünün turizmle ne alakası var? Ve Zabıta Müdürlüğünün 2010 ve 2011 yılında 1'er eğitim ve bilgilendirme toplantısı yeterli mi? Hele de 3 yabancı turisti yaka-paça eden zabıtaların olduğu birimde daha çok eğitim programları yapılması gerekmez mi?" soruları yöneltildi.
Kültür ve Sosyal İşlerden sorumlu belediye başkan yardımcısı Ertan Mumcu, “ Bu rakam yanlıştı, düzelttik. Esas rakam 1 milyon değil, 500 bin lira civarındadır. Sempozyum, panel gibi kültürel etkinlikler tek bir kalem adı altında gösterilmiştir” diyerek rakamların sehven yazıldığını ifade ederken Başkan Çakır “Kültürel etkinliklere bütçeden daha fazla pay ayırmak gerekli, çünkü çok önemli." diyerek kültüre ayrılan paranın yetersiz olduğunu belirtti.
Gündemdeki bazı maddeler incelenmesi için ilgili komisyona havale edildikten sonra, MOTAŞ Genel Kurul Toplantısı’nda MEGSAŞ’taki hissesini Malatya Belediyesi’ne devretme kararı alan ve bu devirden dolayı 103.400.- TL’lik rüçhan hakkı ile sermaye artırımından kaynaklı belediye hissesine düşen 3 milyon 832 bin liranın MOTAŞ’a ödenmesi kabul edildi.
Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu’nun üye sayısının artırılması yönündeki maddeyi de görüşerek kabul eden Belediye Meclisi, verilen teklif doğrultusunda Komisyon üyeliklerine Meclis Üyeleri Yasemin Kurt ile Meltem Kavuk’un eklenmesini kabul etti.
İMAR MADDELERİ..
Gündemdeki, bazı yerlerin ticari alandan akaryakıt istasyonu ve sağlık tesisi alanına dönüştürülmesi, kat artışı, imar değişikliği talebi gibi bir çok imar maddeleri incelenmesi için komisyona havale edilirken, kat artışı, nizam değişikliği gibi bazı imar maddeleri de reddedildi.
"MOTAŞ'TA..YÖNETİM ZAAFİYETİ VAR"
Gündem dışı verilen ve MOTAŞ’ın araç ve yedek parça gibi malzemelerin alınması için bankalardan 6 milyon kredi kullanması için yetki verilmesi maddesi görüşülürken baığımsız üye Mehmet Moran, “MOTAŞ’da yönetim zafiyeti vardır. Bu zafiyet MOTAŞ’a değil Belediye yönetimine mal edilmektedir. Bir an önce bu zafiyet giderilmelidir.” Temennisinde bulundu. Başkan Çakır, “Bu temenninizi dikkate alacağız” diyerek yanıtladı. Yapılan oylamadan sonra MOTAŞ’ın kredi kullanımı için yetki verilmesi kabul edildi.
BAKIRCILAR ÇARŞISI PROJESİ..
Bakırcılar Çarşısının yenilenmesi (restorasyon) çalışmalarında yapılacak harcamaların çarşı esnafından yapılan anlaşmalar çerçevesinde karşılanması önergesi görüşülürken bilgi veren belediye başkanı Çakır “ Çarşıda 249 esnafımız var. Bunlarla teker teker görüşüldü ve anlaşmalar sağlandı. Demirci esnafına Sanayi’de özel bir alan tahsis ettik. Kalan esnafımız da harcamalarımıza hisseleri oranında ortak olacaklar” diye konuştu.
CHP’li Doğan Ağdaş ve Günnur Almasulu, ile bağımsız üye Mehmet Moran, projenin bölge anlamında komple ele alınmasını istediler. Konuşmalardan sonra yapılan oylamada harcamaların bir kısmının esnaftan alınması yönündeki önerge kabul edildi.
Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nı 2 Kasım 2011 Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdı.