Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yeni yıla, yeni imajı ‘yöresel mimaride konutlar’ ile hızlı bir giriş yaptı.
TOKİ, 13 şehirde yöresel mimarideki konut projelerini tamamladı. Karabük-Safranbolu, Erzincan, Nevşehir, Gaziantep-Islahiye, Malatya, Niğde, Düzce, Amasya-Merzifon’da yöresel mimarideki konut projeleri uygulama aşamasına geçti. Gaziantep-Nizip ve Bolu-Mengen’de uygulanacak yöresel mimaride konut projeleri de ihale tarihi aldı. Mardin, Kocaeli-Çayırova ve Çanakkale’deki konutlar için de ihale aşamasında gelindi.
TOKİ, inşa ettiği konutların yöresel mimariye uygun olması amacıyla mümkün olduğu ölçüde, projelerin uygulandığı şehirlere has yöresel taş gibi yapı malzemeleri de kullanacak. Bu çerçevede Nevşehir’de inşa edilecek konutlar için Ürgüp taşı, Mardin’de inşa edilecek konutlar için de yöreye has taşlar yapıların dış cephelerinde kullanılacak.
Konutlarda geleneksel Türk mimarisindeki en ve boy oranına uygun pencere yer alacak. Pencere söveleri her ilin bulunduğu bölgeye göre biçimlendirilecek. Doğu’daki illerde pencere söveleri taş, Batı’daki illerde ise ahşap görünümlü olacak. Çatılarda geniş saçaklar, payandalar kullanılacak ve çatılar ‘kırma çatı’ tabir edilen şekilde yapılacak.
Apartman girişlerinde Anadolu Selçuklu mimarisindeki ‘taç kapı’ esas alınacak. Konut ve sosyal donatı projelerinde projenin inşa edileceği ilde yer alan en ünlü geleneksel mimariye ait olan mimari motifler kullanılması amaçlanıyor. Bu çerçevede Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, Konya’da Karatay Medresesi, Safranbolu, Göynük, Beypazarı evleri ve benzerleri örnek alınabilecek. Balkon duvarlarında ise genelde yöresel motiflerin yer aldığı desenler kullanılacak.
TOKİ’nin, Karabük-Safranbolu’da inşa edeceği konutlar Safranbolu yöresindeki konut mimarisi dikkate alınarak tasarlandı. Zemin+2 kat yüksekliğinde olacak binalarda çatı saçağı ile duvar yüzeyi arasında payandaların kullanıldığı projede binaya görsel bir dinamiklik vermesi amacıyla da ‘kayıt’ diye tabir edilen ve binayı enine kesen ahşap görünümlü kuşaklar kullanıldı.
Erzincan-Ulalar ve Kavakyolu’nda yapılacak konutlarda apartman girişi kemerli, pencere pervazları ahşap görünümlü inşa edilecek. Deprem bölgesi olması nedeniyle, binalar zemin+4 kat yüksekliğinde olacak.
Kale çevresindeki çarpık yerleşmeden yakın zamanda arınan Nevşehir’de yıkılan yapıların yerine inşa edilecek binalar Kapadokya’nın hakim rengi bej renkte olacak. Binaların ana girişinde ise Ürgüp taşı kullanılacak.
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yöresel mimariye uygun inşa edilecek, 163 konutluk projede, pencere söveleri, girişin yanında yer alacak sütunlarda ve giriş markizinde taş görünümlü mimari elemanlar kullanılacak.
Malatya’da yine yöresel mimariye uygun inşa edilecek 440 konutun yer alacağı projede, binayı enine kesecek ‘kayıt’ diye tabir edilen kuşaklar bulunacak. Bina girişlerinde Doğu Anadolu yöresel motifleri ve kemer bulunacak.
Niğde-Çamardı’nda inşa edilecek konutlarda da binaların girişi taş kaplama kemerli olacak ve çatı yöreye uygun dizayn edilecek. Gaziantep-Nizip ve Bolu-Mengen’de yöresel mimaride konutlar da ihale tarihi aldı. Ayrıca, Mardin, Kocaeli-Çayırova ve Çanakkale’de yine yöresel mimaride inşa edilecek konutlar da ihale aşamasına geldi.