SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"'Devlette Devamlılık Esastır' Sözünü Söylüyoruz Ama.."

0
Güncellendi - 2020-12-11 03:15:28
A- A+ PAYLAŞ

SAYIŞTAY BAŞKANINDAN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR.. Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ) internet ortamında düzenlediği, “Denetim Tarihi ve Kariyer Planlaması” başlıklı söyleşide, hukuki mevzuat açısından Selçuklu ile Osmanlı arasında kopukluk bulunduğunu, buna karşılık Osmanlı ile Cumhuriyet arasında organik bir bağ olduğunu söyledi.

Seyit Ahmet Baş, Türkiye’de sıklıkla tekrar edilen, “Devlette devamlılık esastır” söyleminin tekerleme haline getirildiğini, ancak, esasta bu sözün doğru bir söz olduğunu kaydetti.

“Hukuki Mevzuat bağlamında, Selçuklu ile Osmanlı arasında kopukluk, Osmanlı ile Cumhuriyet arasında organik bir bağ var”

TBMM adına kamu idarelerinin hesaplarını incelemekle, bu kurumların gelir – gider hareketlerinin yasal ve usulüne uygun yürütülüp yürütülmediğini denetlemekle görevli olan ve aynı zamanda, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama görevi yönünden Yüksek Yargı Organı olan Sayıştay’ın Başkanı Seyit Ahmet Baş, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ nin uzaktan – söyleşisinde ilginç açıklamalar yaptı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, üniversite personeli ve öğrencilerinin katılımı ile yapılan söyleşide, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, hukuki mevzuat ve devlet kurumlarının denetlenmesi bağlamında Selçuklu – Osmanlı ilişkisizliğine vurgu yaparken, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemi arasında organik bir ilişki olduğuna dikkat çekti.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, “Selçukludan, Osmanlı Devleti’ne geçerken yaklaşık  100 yıllık bir kopukluk var. Selçukludan Osmanlı’ya doğru organik bire bağlantıyı göremiyoruz. Ancak Osmanlı’dan Cumhuriyete geçerken bu organik bağlantıyı biz bu mevzuat hazretleri üzerinden rahatlıkla takip edebiliyoruz” dedi.

“Biz ‘Devlette devamlılık esastır’ sözünü tekerleme olarak söylüyoruz ama..”

Türkiye’de siyasetçi ve devlet görevlilerinin sıklıkla tekrar ettiği “Devlette devamlılık esastır” söylemine farklı bir bakış getiren Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, bu sözün tekerleme haline geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Şahıslar gelir geçer fakat kalıcı olan şey organizasyonel yapının temellerini oluşturan kurallardır. Biz ‘devlette devamlılık esastır’, derken bunu bir tekerleme olarak söylemekle birlikte, aslında gerçekten doğru bir sözdür bu.  O anlamda bu kuralların ne kadar derinlere dayandığını görürsek devletimizin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu daha iyi kavramış oluruz diye düşünüyorum”.

“Devletimizin mali açıdan modernleşmesi Osmanlı döneminde, 1839’da başladı”

Sayıştay Başkanı Baş, devlet kurumlarının mali denetiminde bugünkü sistemlerin uygulanmaya başlamasının, Tanzimat Dönemi’nde başladığını hatırlatarak, “Bugünkü sistemlerin uygulanmaya başlaması yani devletimizin mali açıdan modernleşmesinin altyapısı 1839’da atılıyor. Osmanlı döneminde 1839’dan itibaren merkezi bütçe çalışmaları başlıyor. Çift kayıt yönteminin uygulanması ise 1879’dan itibaren başlıyor. Biz bugün Düstur’un 5. tertibindeyiz. mevzuat.gov.tr üzerinden herhangi bir kanunu indirip sayda numarası vermek istediğimizde o sayfa numarası 1’den başlamayacak. Bu neden öyle oluyor. O kanunun başlık tarafına bakılırsa TBMM kabul tarihi, remi gazete yayın tarihi, düştür tertibi, düstur cildi gibi bilgiler yazar. Bize verdiği numara işte bu düstur cildindeki sayda numarasıdır.” dedi ve “Selçuklu’dan, Osmanlı Devleti’ne geçerken yaklaşık  100 yıllık bir kopukluk var. Selçuklu’dan Osmanlı’ya doğru organik bire bağlantıyı göremiyoruz. Ancak Osmanlı’dan Cumhuriyete geçerken bu organik bağlantıyı biz bu mevzuat hazretleri üzerinden rahatlıkla takip edebiliyoruz.” bilgisini verdi.

“Sayıştayların Üyeleri görevlerinde bağımsız ve görevden alınmama garantisine sahip olmalıdır”

Yüksek denetleme kurumlarının mutlaka Anayasa’da yer alması gerektiğini ifade eden Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Sayıştay’ın bütçesinin Maliye Bakanlığı’ndan değil, doğrudan TBMM’den geçmesi gerektiğini söyledi.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Sayıştay’ın sahip olması gereken özellik ve ayrıcalıklar hakkında şunları söyledi:

“Kamu güvencesi bağlamında baktığımızda tepede bir kuralları koyan, yetkilendirme yapan kamu otoritesi olacak. Yetkilendirme yapılanlar denetim işlerini yürütecekler, görüş verecekler. Düzenlenen denetim raporları da ilgili kamu gözetimi kurumları tarafından yani devlet organizasyonu tarafından zaman içerisinde gözetlenmek sureti ile denetimin kalitesi, sürdürülebilirliği sağlanmış olacak. Özel kurumlarda kamu güvencesi bu şekilde sağlanıyor.

Kamu tarafında ise ilkelere göre denetim yapacak olan Yüksek Denetim Kurumları mutlaka anayasa da yer almalı. INTOSAI Sayıştaylar anayasayla düzenlenmeli, kanunlarla düzenlenmeli, Sayıştayların bütçesi yönetim organından yani maliye bakanlığından geçmemeli doğrudan meclise gitmelidir.

Üyelerinin görevden bağımsızlığı olmalı, görevden alınamama garantisi olmalı.

Programını kendisi yapmalı, denetim metedolojisini kendisi belirlemeli ve raporlama sistematiğini kendisi belirlemeli. Bir denetim kurumunun, yüksek denetim kurumu olarak kabul edilebilmesi için işin olmazsa olmazı, kendi programını kendisi yapıyor olmasıdır.”

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut da yaptığı konuşmada, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Covid - 19 pandemi sürecinde, Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrencilerin eğitimlerinde mağduriyet yaşamalarına izin vermeden, eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, “Düzenlemiş olduğumuz Kariyer ve Marka Sohbetlerini tüm bölümlerimiz için gerçekleştirmeye devam edecek, akademik eğitim ile pratik alandaki başarıları da yan yana getireceğiz” dedi.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, söyleşinin son bölümünde, öğrenciler tarafından yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Bülten- malatyahaber.com

GÖRSEL: Söyleşi ile ilgili olarak MTÜ'nün basına gönderdiği görüntüler

GÖRSEL: Söyleşi ile ilgili Sayıştay'ın internet sayfasında yer alan görüntü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • mlx (4 yıl önce)
    Benim atadığım kişi beni nasıl denetleyecek objektif olarak....boş beleş işler,devlette devamlılık esastır sözünü,devlette torpil esastır haline getirdiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    korku ile denetim yapılmaz ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek bu (4 yıl önce)
    Bu Aysun Hanım İn boş işlerini haber yapmaktan bıkmadınız mı Malatya Haber. Biz bu bayanı hergün buralarda gereksiz boş işleriyle görmekten bıktık. Tüm Malatya bıktı.
    0
    0
    Yanıtla
  • dogan (4 yıl önce)
    Suat kuluşaklı isimli arkadaşın üniversitedeki görevi nedir. Gözlüklü sağdaki arkadaş. Biri cevap verebilirim acaba tamamen merakımdan soruyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kale MYO Müdürü ve Sayın Rektörün Programlarının Sunucusu
    0
    0
    Yanıtla
  • tr (4 yıl önce)
    yurt dışına gidip aşıyla dünyaya umut olan bilim insanlarımız bakınca ve malum akademik alemimizi görünce vah halimize
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (4 yıl önce)
    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin düzenlediği “Arslantepe Höyüğü ve Territoryumunda Arkeolojik Peyzajları Yenileme ve Yönetim Stratejisi Olarak Arkeolojik Park Modelinin Geliştirilmesi Projesi yapıyor haber yapan yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmetcan (4 yıl önce)
    Hiç bir yaptırımı olmayan kurum yapmış olduğu denetimin kime ne faydası var? Buradan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş sormak isterim. Denetimini yapmış olduğunuz hangi kurumla ilgili düzenlemiş olduğunuz rapor ile ilgili hukuki bir işlem yapıldı. Eskiden tüm kurumlarla ilgili Sayıştay raporları TBMM gelir ve komisyonlarda görüşülürdü. Şimdi ise raporların hiç biri görüşülmeden çöpe postalanıyor.
    0
    0
    Yanıtla