Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Karakaya Baraj Gölünde hizmet vermesi için yaptırılan gezinti gemisiyle ilgili gündem yaratacak açıklamalar yaptı. Ağbaba, gemiyi yapan firma yetkililerinin hak edişini alabilmek için, Maliye Bakanının abisini, bakanlık genel müdürlerini devreye soktuklarını, bu kişilerin ödemenin yapılması için dönemin Malatya Valisi ile defalarca görüştüklerini ifade etti.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Koordinesinde yürütülen soruşturmada, Malatya Valiliği ile İNDEKS A.Ş. arasında yapımı yılan hikayesine dönen gezinti gemisi detaylarıyla yer alıyor. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, soruşturma kapsamında ortaya çıkan belgelerde yapılan usulsüzlüklerin tüm detaylarıyla yer aldığını belirterek, Ulaştırma Bakanına sorular yöneltti.
İL GENEL MECLİSİ KARARI OLMADAN SÖZLEŞME İMZALANDI
“2010 yılı Ekim ayında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü ile İndeks A.Ş. arasında Malatya-Karakaya Baraj Gölü’nde hizmet vermesi için 14 metre boyunda bir tekne yaptırılarak Malatya İl Özel İdaresi'ne devri hususunda bir sözleşme imzalamıştır. Ancak daha sonra Malatya Valiliği'nce İndeks A.Ş.'den yapımı planlanan geminin ebadının büyütülüp, 150 kişi kapasiteye çıkarılması talep edilmiş ve Valilik ile İndeks A.Ş arasında bu yeni teknenin yapımı için İl Genel Meclisi kararı alınmadan 01.03.2011 tarihli bir sözleşme imzalanmıştır.” İfadelerine yer veren Ağbaba, “Dönemin valisinin şifai isteği ile gerçekleşen ve yasal alt yapısı bulunmayan işlemin kamunun binlerce lira zarar etmesi sonucunu doğurduğu belirtilmektedir.Ayrıca firma yetkililerinin kapasite artımından kaynaklı talep ettikleri hak edişleri almak için siyasi nüfuzu bulunan kişileri ve üst düzey bürokratları devreye soktukları ve bu kişilerin ödemenin yapılması için Malatya Valisi ile defalarca görüştükleri ifade edilmektedir.”dedi.
ÖDEME İÇİN VALİLİĞE TALİMAT VERİLDİ Mİ?
Ağbaba’nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde; Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen gezinti gemisinin sözleşme dışına çıkılarak, daha büyük yapılması sonucu ortaya çıkan zararın miktarı ne kadardır? Bu bedel kim tarafından ve nasıl ödenecektir? 8 Mayıs 2012 tarihinde ihale süreci biten gezinti gemisi ile ilgili Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Malatya Valiliği’ne yazı yazılmış mıdır? Yazılmış ise yazının içeriği nedir? Denizcilik Müsteşarlığı’nın özel bir şirketin ceza almasını engellemek için Malatya Valiliği’ne talimat verdiği doğru mudur?
BAKANIN ABİSİ DEFALARCA VALİYİ ARADI
İNDEKS şirketi yetkililerinin alacaklarının tahsil edilmesi için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in abisi Selahattin Şimşek’le 19.07.2012’de,20.07.2012’de ve 02.08.2012’de görüştükleri, Bakanın abisinin sorunu çözmek için dönemin Malatya Valisi ile telefonla defalarca konuştuğu, bakan olan kardeşine de sorunu ilettiği iddiaları doğru mudur?
GENEL MÜDÜR ŞİRKET SAHİBİYLE MALATYA’YA GELDİ
Ulaştırma Bakanlığına bağlı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü’nün feribot ihalesinin parasının ödenmesi için İNDEKS Şirketi yetkilileri ile birlikte Malatya’ya gittiği ve burada dönemin Malatya Valisi ve Battalgazi Kaymakamı ile görüşmeler yaptığı doğru mudur? Doğru ise bu ziyaret, bir bürokratın bir şirketin işini takibi anlamına gelmemekte midir?
KOSGEB’TEN PARA ALMAK İÇİN PARÇA FATURA
Bürokratlar ve siyasi nüfuzu bulunan kişilerin devreye girmesi sonucu Malatya Valiliği’nin para arayışına girdiği, KOSGEB ‘den para alabilmek için de parça faturalar kestirdiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise hukuken bu mümkün müdür?
İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA VAR MI?
Malatya Valiliği ile İNDEKS şirketi arasında imzalanan sözleşmenin, ihaleye fesat karıştırma olarak değerlendirildiği doğru mudur? Doğru ise sözleşmede imzaları bulunan kişiler hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır?
BAŞKA İHALELERE DE MÜDAHALE EDİLDİ Mİ ?
Yolsuzlukla isimleri ayyuka çıkan AKP’ yöneticilerinin Malatya’daki başka ihalelerde etkileri olmuş mudur?"