SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Zaten Sorun Var, Yeni Ruhsatlar Verilmeye Çalışılıyor"

0
Güncellendi - 2019-09-20 01:15:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde kurulan taş ocaklarına karşı eylem yapan vatandaşlar, sağlıklarının tehdit altında olduğunu savunarak yetkililerden yardım istedi.

Olay, Yeşilyurt ilçesi Görgü (Cafana) Mahallesi'nde meydana geldi. Mahalle girişinde toplanan vatandaşlar ellerinde pankartlarla bölgede bulunan taş ocaklarının kaldırılmasını talep etti. Bölge halkı olarak taş ocaklarının hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren köylüler, yine bölgede kurulacak olan çimento fabrikasının da aynı şekilde kendilerini mağdur edeceğini ileri sürdü.

Vatandaşların eylemlerine destek veren CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’da, bölgede bulunan tüm mahalle muhtarları ve halkı ile Görgü Mahallesi'nin bu mücadelesinde yanlarında olduklarını söyledi. Bölge halkının bu duruma isyan ettiğini ifade eden Kiraz, “Bu insanlar burada tarım yapamaz hale gelmişler, hayvancılık yapamaz hale gelmişler. Taş ocağındaki patlamalar nedeniyle su kaynakları kayboluyor. Vatandaşların oturduğu evler adeta deprem olmuşcasına çatlıyor. Bir kişi para kazansın diye burada yüzlerce insan yok sayılıyor, bu asla kabul edilebilir bir durum değil” ifadelerine yer verdi.

Maden ve taş ocaklarının yerleşim bölgelerine yakın alanlarda kurulmasına karşı çıktıklarını dile getiren Kiraz, “Burada eskiden bir taş ocağı sorunu vardı ama yeni ruhsatlar verilmeye çalışılıyor. Bu yetmiyormuş gibi birde çimento fabrikası yapılıyor. Halk burada zehir soluyacak. Herkesin sağlığı tehdit altında burada. Yarın çimento fabrikasının da kurulması ile burada oynayan çocuklar zehir soluyacak. Burada halkın doğası sağlığı ekmeği yok ediliyor” diye konuştu.

Kiraz, köylülerin başlattığı hukuki süreci de parti olarak yakından takip ettiklerini ve her zaman destek vereceklerini söyledi.

Eylem sırasında bazı vatandaşların Malatya-Kayseri karayolunu kapatmak istemesi ise kısa süreli gerginliğe neden oldu.

Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem daha sonra sona erdi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • 44malatya (5 yıl önce)
    Orda oturan.vatandaslar.hakli insan.sagligi.cok. Onemli.sayin. valimize.kaymakamiza.belediye. Baskanimiza.ruhsat.verenlere.soruyorum.sizler. O.tas.ocaklarinin.yaninda.cevresinde.ailece.ikamet. Etseniz ne yaparsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Baki (5 yıl önce)
    Bu ruhsatları kim veriyor, YİKOB Doğal Kaynaklar Müdürlüğü, bunlar hiç gidip bakmıyorlar mı? Yakında yerleşim yeri var mı? Su kaynağına zararı var mı? Patlatma ya kim izin veriyor? yazık günah bu insanlara,
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (5 yıl önce)
    Kimse objektif yorum yapmıyor. Öncelikle hepimize gereken temiz bir çevre. Temiz su kaynakları ve solunabilir hava. Bunun yanında genişleyen kentler, yol ve bina yapımı ihtiyaçlarını doğuruyor. İnsanoğlu var olduğundan beri her türlü yapı malzemesini doğadan temin ederek evler, yollar, setler, köprüler yaptı. Günümüzde de yapıyoruz. Sorun taşocağı, siyanürle altın çıkarımı değil. Sorun işletmelerin yasalara ne kadar uyduğu. Mesela taşocağı patlatma yaparken yerleşim yerlerini dikkate alarak mı yapıyor, tek patlatmada maksimmum malzeme çıkarabilmek için mi yapıyor. Tozla mücadelesi yeterli mi? Sızdırmaz foseptik kuyusu var mı? Atıklarını (yağ, filtre, lastik vb.) yönetmeliğe uygun depolayıp bertaraf ediyor mu? Örnekler çoğaltılabilir. Şirketler yasal mevzuata uygun faaliyet yürütüyorsa, çevreye ve insana etkisi asgari düzeydeyse, endüstriye hammadde temini için çalışması gerek. Araçları hız limitlerine uyuyorsa, yollar düzenli ve yeterli sulanıyorsa, gürültü ve patlatma kaynaklı sarsıntı kontrol ediliyorsa varsın çalışsın. İtiraz eden köylü amca kendince haklı. Fakat şunu da unutmasın. Evini, havuzunu yaptığı çimento başkasının köyünün doğasından geldi/geliyor. Amca, yere en ufak bir çöp (çözünebilirler hariç) atıyor mu? Çevreye ne kadar duyarlı? Herkes samimi olarak bu soruya cevap versin. Şirketler mevzuata uymuyorsa gerekli yaptırım uygulansın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (5 yıl önce)
    Beterine düşün inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Öznur Çalık nerede?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (5 yıl önce)
    İnsanlar taş ve çimento yiyerek karnını doyuramaz.Türkiyenin her ilinde olduğu gibi malatyada da konut fazlası var.Ülkemizde çimento fabrikası fazlalığı var heleki uzun süreceği aşikar bu ekonomik kriz ortamında pek çok çimento fabrikası atıl durumda.Beton ekonomisinin doğaya verdiği zararın yanı sıra ekonomimizi getirdiği durumu yaşayarak görüyoruz ve bu kafa ile gidersek uzun süre milletce ekonomik krizlerle uğraşacağız.Çözüm sanayi, tarımsal üretim ve bileşim sektörünü geliştirmekten geçiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • 1. Ülkemizin hangi ilinde Çimento fabrikası fazlalığı var, bahsettiğin fazlalığı nasıl hesapladın. 2. Yeni yerleşim yerleri yapılıyor ve insanlar o evlerede oturuyor bahsettiğin gibi o evler yapılmasa Siz dahil insanlar nerde barınacak spor salonları yada parklardamı yaşayacaklar lavabo ve banyo gibi temel gereksinimlerini nerede giderecekler. 3. Tarımsal üretim için hiç hayatında fidan diktinmi yada en basitinden domates yada biber yetiştirdinmi.(kendin tüketmek için)
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysel Bey 1.si ben Üllkemizde Çimento fabrikası fazlalığı var dedim.Bunu sektördeki fabrikaların kapasite kullanım oranlarının düşüklüğüne bakarak internette sizde görebilirsiniz ayrıca ülkemizin çimento ihracat eden bir ülke olduğunu da unutmayın. Çimento fabrikalarının doğaya verdiği zarar ile ihraç ürünü olması arasındaki fayda zarar ilişkisi ayrı bir tartışma konusu 2.si plansız üretim sonucu ilimizde ve ülkemizde konut fazlalığı var dedim, Bunu şehrimizin değişik semtlerindeki boş dairelerden sizde gözlemleye bilirsiniz,sayıca konut fazlalığı olduğu gibi m2 olarakta atıl duran konutlar var dünyada örneğini çok nadir göreceğimiz bir şekilde 2 kişilik orta gelirli bir ailenin 4+1 lerde oturması gibi. 3.sü ben hiç tarımsal üretim yapmadım ama 30 yılı aşkındır inşaat sektöründe konut ürettim.Ve devletin insan kaynaklarını 15 yıldır plansız kullanması sonucu, tarım ve sanayi üretiminde olması gereken milyonlarca insanın inşaat balonunun patlaması sonucu aç ve sefil durumda kaldığına tanık oldum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rojin (5 yıl önce)
    gelismis ulkeler tarim ve hayvacilikla mi ayakta duruyor ? sen heralde sanayi devrimi oncesinde yasıyorsun :) bilmeden yorum yapıp komik duruma düşme ... sırf muhalefet yapacağım diye de şacmalama..
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)Rojin isimli kullanıcı yorumuna
    Evet sanayi devrimi iğneden ipliğe çinden ithal edilen bir sanayi devrimi.inşaatdan , betondan başka birşeyin olmadığı sanayi devrimi.Neyse senin yerli uçağın göklerde kaçırma ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Gelişmiş ülkeler tarım ve hayvancılıkta en azından kendi kendine yeter durumdalar gelismis ulkeler bak avrupaya betonla asfaltta iyi durumda olduklari icin gelismis olmuyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Orada abuzerin veya bir yakininin murlaka bit çıkarı varki öyle dabunuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (5 yıl önce)
    Herkes bos konusuyor.. KUTFEN DİKKATLİ OKUYALİM... TAS OCAKLARİ KURULDUGUNDA BİTANE EV YOKTU CAFANA ORAYA GELELİ KAC YİL OLDU??? ORDAKİ TAS OCAKLARİNDAN CİKAN MALZEMEYLE YOL ASFALT YAPİLİYOR.. BOS VE GEREKSİZ BİR EYLEM... SADECE SORUN TAS OCAGİMİ ONCE KURULDU YOKSA KOYMU?? O BOLGENİN TAMAMİ SANAYİ BOLGESİ AMA KİMLERİN KAC DONUM O BOLGEDE ARAZİ ALDİGİNA BAKİN...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)Erhan isimli kullanıcı yorumuna
    Erhan bilmeden yazmişsin...cafana gökyüzünden düşmedi...bilinen tarihi..700 yildir ordalar...taşocagi en geçmişi 30 yili geçmez.....iş makineleri bırak malatya yi...türkiyeye gelişi 50 yil etmedi....
    0
    0
    Yanıtla
  • Tebrik ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer (5 yıl önce)
    yatirimlar engellenmeye calisiliyor o kum ocaginda ve kurulacak cimento uretim tesisinde 100 lerce kisi calisacak boyle yol kapatarak yatirimlari engelleyemezsiniz.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer Bey; siz o köylerde yaşayan biri olsaydınız bu yorumu yapar mıydınız? Merak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Peki o bölgede üretim yapan yüzlerce köylü ve ailelerini ne yapacaksın abuzer bey
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)Abuzer isimli kullanıcı yorumuna
    Bir ülkeyi tarım ve hayvancılık ayakta tutar.100 kişi beton yığınlarına malzeme yetiştirip asgari ücretalacak diye su kaynaklarının kaybolmasına, çevreye ve doğaya verilecek zarara ses çıkarmamak olmaz.Yalnız toplanan insanların yüzde doksanı eminim akp ye oy veriyordur.Su götürmez gerçek
    0
    0
    Yanıtla
  • tarım ve hayvancılık demişsiniz malatya da kaç tane tavuk ve büyük baş besisi var devlet desteği ile yapılan sonradan çalıştırılmayan su kaynakları kaybolmasın önce evde israf yapıyormusun suyu onu bir düşün sonra yaz sen tarım ile uğraşıyormusun acaba merak ettim bence herkes kendi çıkarında ses getiriyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)Abuzer isimli kullanıcı yorumuna
    Peki abuzer çevresinde 6 köy var...1500 hane yapar onlar ne yapak
    0
    0
    Yanıtla