Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Malatya'da bu yıl yaşanan don olayı hadisesinin geçen yıl yaşananın aksine geniş çaplı ve yüksek oranda olmadığını belirterek, bölgelerin rakımına göre hafif ve orta şiddette don hasarı görüldüğünü bildirdi. TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, 4-5 Nisan’da yaşanan don olayında rakımı bin 250 metre kadar olan yerlerde, 22-23 Nisan’da ise rakımı bin 550 metreye ulaşan yerlerde hafif ve orta şiddette don olayı görüldüğünü kaydetti.
Nisan ayında çeşitli tarihlerde yaşanan don olayından sonra hasar gören alanları gezenTARSİM Genel Müdürü Satoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt ve Bölge Müdürü Bünyamin Kadak ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, eksperler tarafından sürdürülen hasır tespit çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“12 bin 640 poliçe için hasar ihbarı alındı”
Malatya’da don teminatı kapsamında bulunan 13 bin 65 poliçeden 12 bin 647’si için hasar ihbarı yapıldığını söyleyen TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, “ Kayısı için hasar tespit çalışmaları her parsel ve bahçede fiilen inceleme yapılmak suretiyle geçici olarak gerçekleştirilmektedir. 7 Nisan tarihi itibariyle 100'e yakın eksperimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Geçici ekspertizler tamamlanmak üzere. Görünen o ki tespitlere göre değişik boyutlarda don hasarını görüyoruz. Ancak bir kısım yerlerde son derece düşük, bir kısım yerlerde ise orta derecede don hasarına rastlıyoruz. Bazı bölgelerde ise herhangi bir don hasarıyla karşılaşılmıyor. Şu an teknik açıdan hasarın boyutunu tespit etmek mümkün olmamakla birlikte, bilahare hasat zamanında yapılacak kesin tespitler sonucunda hasarın boyutu belirlenecektir” dedi.
Malatya’da bu yıl, geçen yıl yaşanan don hasarının olmadığını ifade eden Satoğlu, ilk don hasarının yaşandığı 4-5 Nisan tarihlerinde bin 250 metreye kadar olan yerlerde kısmi don hadiseleri gördüklerini, 22-23 Nisan tarihlerinde ise bin 550 metre yüksekliğinde olan bölgelerde don hasarıyla karşılaştıklarını kaydetti.
“Sigorta yaptıran çiftçilerimiz endişelenmesin”
Sigorta yaptıran çiftçilerin endişe duymamasını isteyen Satoğlu, “Gereken çalışmalar hassasiyetle, titizlikle ve en hızlı şekilde sürdürülmektedir. Burada tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sigorta yapılan bahçelerde, hasar olsun veya olmasın gerekli bakım koşullarını yerine getirmeleridir. Bakım koşullarının gerektiği gibi sağlanmaması halinde ağacın gelişimi ile birlikte bir sonraki yılın verimi de olumsuz yönde etkilenecektir” diye konuştu.
“Sistemin sürdürülebilir olması için bu uygulamalar şart”
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, çiftçilerin prim ödemesi sırasında yapılan kesintilerin yüksekliğinden şikayetçi oldukları yönündeki bir soru üzerine de, sigortacının üstlendiği riskleri belirli bir oranda kısıtlayarak, riskin sigortalı ile paylaşımıyla sigorta priminin ucuzlatılmasını hedefleyen uygulamalar anlamına gelen muafiyet ve müşterek sigortanın sistemin sürdürülebilir olması için şart olduğunu söyledi. Satoğlu, şunları söyledi: “ Bütün bunların neden uygulamaya konulduğunu anlamak için TARSİM’i iyi kavramak lazım. TARSİM, ticari amaçla kurulmuş, kar amacı güden bir kurum değil. Bir kamu havuzu ve bunun sürdürülebilir olması için bu uygulamalar şart. Zaten bütün Avrupa ülkelerindeki tarım sigortaları sisteminde bu uygulama var. Çiftçilere, primleri ödenebilir hale getirmek için bu uygulama var. Ancak biz çiftçilerimizi daha çok sisteme dahil edersek, bu kesinti miktarları kendiliğinden düşecektir. Havuz ne kadar büyük olursa, bundan çiftçi yararlanacaktır.”