Malatya Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)İl Temsilcisi Fevzi Çiçek, kaçak ve sahte tarım ilaçları başta olmak üzere çeşitli konularda uyarılarda bulundu.
Çiçek tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz hasat döneminde özellikle de kayısı başta olmak üzere meyve ağaçlarında yüksek verim elde edildiği, önümüzdeki üretim döneminde ağaçlarda fizyolojik yorgunluktan kaynaklanan sorunların yaşanacağı ve bu nedenle de bakımının özenli yapılması gerektiği belirtilirken, üreticilerin ayrıca yaklaşan ilaçlama dönemi ile ilgili olarak üreticileri uyararak kaçak veya sahte ilaç konusunda dikkatli olmaları istendi.
ZMO İl Temsilcisi Fevzi Çicek yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
"Kayısı yetiştiricilerinin sonbahar bakımı için zirai ilaç hazırlığı başlamıştır.
Geçtiğimiz üretim sezonunda özellikle kayısı olmak üzere meyve bahçelerinde yüksek verim nedeniyle meyve ağaçları önümüzde ki üretim sezonuna yorgun gireceklerdir. Bu nedenle gerek sonbahar da gerekse de İlkbaharda bakım-besleme ve mücadele çalışmalarına diğer yıllara nazaran daha da bir önem verilmelidir. Budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele bilinçli bir şekilde ehliyetli teknik elemanların bilgilerine başvurularak yapılması gerekmektedir.
Geçmişte ruhsatsız, sahte, amaca hizmet etmeyen aşırı ve zamansız ilaç kullanımından dolayı çiftçilerimizin ağır fatura ödediğini biliyoruz. Bu nedenle de çiftçilerimizi uyarmak istiyoruz.
Değerli üreticilerimiz; gerek gübre gerekse de zirai mücadele ilaçları alırken hangi ürüne hangi amaçla kullanılacağı bilinmesi gerekmektedir. İhtyaç belirlenmeden kullanılan gübre veya Zirai ilaç hem milli ekonomimize hem de ürün üzerindeki olumsuz etkileri yönüyle telafisi olmayan zararlar açmaktadır.
Özellikle son günlerde önemi daha da iyi anlaşılmaya başlanan ürün üzerinde ki kimyasal kalıntılar, üretilen ürünün büyük bir kısmının ihraç ürün olması nedeniyle birincil sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle teknik elemanların tavsiyesi dışında ilaç ve gübre kullanılmaması, miadı dolmuş, menşei belli olmayan ve gelişigüzel, ruhsatı veya ehliyeti olmayan kişilerden ve yerlerde satın alınmamasını öneriyoruz
Değerli üreticiler;
İlaçları bildiğiniz ve güvendiğiniz bayilerden ve kurumlardan alınız. Kaçak ya da sahte ilaç kullanarak ürününüzü ve emeğinizi riske atmayınız. Yasalara aykırı olarak haksız kazan sağlayanlarda destek vermek suçu teşvik etmektir.
Kaçak ya da sahte ilaçlar içeriğinde ne olduğu belli olmayan etkisiz, çevreye ve uygulanan ürüne fayda yerine zarar verme ihtimali daha yüksektir.
Bu nedenle; bu ürünleri satma yetkisi ve ruhsatı olmayan satıcılardan alınmaması, bu kişilerin belirlenmesi durumunda da yetkili mercilere ihbarının yapılması bir vatandaşlık borcudur.
Bu kapsamda gerek Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizlere, gerekse de il ve ilçe Tarım müdürlüklerine başvurmadan kulaktan duyma rastgele tavsiyelerle ilaç ve gübre kullanılmamasını önerir üreticilerimizin emeğinin karşılığını hak ettiği kazanmasını dileriz."