- CHP'li Özgür Özel, Veli Ağbaba, Aykut Erdoğdu ve Selin Sayek Böke, Malatya'da "Parti Emektarları" ve "Büyük Buluşma" toplantılarına katıldılar.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu ülkeyi yıllardır bire matematik hesabıyla yönetiyor. OBEB (Ortak Bölenlerinin En Büyüğü) kendisi. Ayırıyor, uzaklaştırıyor, kutuplaştırıyor. Bizde OKEK’i (Ortak Katlarının En Küçüğü) öğrendik. Bizde bunun panzehri olarak işte adalet” dedi.
Özel, CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Aykut Erdoğdu, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, kentteki bir otelde Malatya parti il teşkilatı tarafından düzenlenen ‘Parti Emektarları’ toplantısına katıldı.
Toplantıda konuşan Özel, “Ben eczacıyım, siyasete atılana kadar en bulaşıcı hastalık nezleydi. Siyasete atılınca öğrendim ki nezleden de bulaşıcı bir hastalık var o da umutsuzluk. Ülke açısından zor günlerden geçiyoruz. Çıraklık, kalfalık, ustalık dönemlerinde şimdi bir telaşla cumhuriyetin bütün kazanımlarını topyekun yıpratma, cumhuriyetle hesaplaşma ve hedefledikleri dönüşümü bir an önce gerçekleştirmek için saldırıya geçmiş durumdalar. Hedef 2023 diye bir şey kalmadı çünkü 2019 seçimleri, referandumu bir genel seçime çevirerek kazanmaya çalıştılar ve karşılarında büyük bir güç gördüler. En az kendileri kadar güçlü bir yüzde 50’nin var olduğunu ve bu yüzde 50’nin her geçen gün kendilerinden biraz daha inançlı bir görüntü sergilediğini gördüler. Önce ‘yüzde 70’e 30 kazanırız’ diyorlardı. Toplayınca da rakamları neredeyse bu çıkıyordu. İki parti birleştiler, toplamları 67’ydi, 50 artı 1’i mühürsüz oylarla, şaibeyle, hileyle, desiseyle sağladılar. Ama karşılarında bir şey gördüler ‘bunlar bir daha bir araya gelemez’ dedikleri o hayırcılar, bu soruyu sorulamaz hale getirdi. Bu sorunun üzerinden Kemal Kılıçdaroğlu 432 kilometre yol yürüdü, ‘Adalet Yürüşü’nü gerçekleştirdi” dedi.
2019’da yapılacak seçimlerin önemli olduğunu ifade eden Özel, şunları söyledi:
“Sabahleyin kalkıyor, ‘TEOG sınavını kaldırdım’ diyor. O sınava hazırlanan binlerce öğrenci ağlamaya, sızlanmaya, ne yapacağını bilemez hale geliyor. Aslında çalışmaya motive olan çocuklar, ‘yaşasın artık ders çalışmayacağız’ diyor, her şey bir anda allak bullak oluyor. Amerika’da mikrofon uzatıyorlar, yurt dışına beyin göçünü eleştirirken, ‘yurt dışında eğitim alanlar ajandır’ diyor. ‘O ülkelerin ajansı haline geldi’ diyor. Bu salonda önde iki tane ajan oturuyor, Aykut Erdoğdu ve Selin Sayek Böke. Yurt dışında eğitim aldılar, iyi ki de aldılar, bu ülkeye faydalı olmak için geldiler burada emek veriyorlar. Turgut Özal Amerika’da eğitim aldı. Şuan ki kabinede 6 bakan yurt dışında eğitim almış. Yol arkadaşı Abdullah Gül yurt dışında eğitim almış. Kendi 4 çocuğu yurt dışında okumuş. Hulusi Akar yurt dışında eğitim görmüş gelmiş. 2019’da ya da daha önce yapılacak seçim onun açısından son hesaplaşma, bizim açımızdan da referandumdan önce ‘köprüden sonra son çıkış’ diyorduk. Referandumu yüzde 65’e 35 ya da 70’e 30 kazansaydı, bizler hep beraber bir büyük mücadeleyi, zaferi başarmasaydık, şuanda o rejim yerleşmişti. Şimdi bir kez daha sorulacak. Önemli bir seçimle karşı karşıyayız.”
Özel, her geçen gün güçlendiklerini ve inançlarının arttığını kaydederek, “Bu ülkeyi yıllardır bir matematik hesabıyla yönetiyor. OBEB (Ortak Bölenlerinin En Büyüğü) kendisi. Ayırıyor, uzaklaştırıyor, kutuplaştırıyor. Bizde OKEK’i (Ortak Katlarının En Küçüğü) öğrendik. Bizde bunun panzehri olarak işte adalet. ‘Adalet Yürüyüşü’ dedik, Cumhuriyet Halk Partisi dışında bir sürü parti geldi. Adalet Kurultayı öyle oldu. Son yapılan anketler şunu gösteriyor; ‘Adalet Yürüyüşü’nü referandumda oy veren seçmenden bizimle birlikte ‘hayır’ diyenin yüzde 98’i destekledi. Adalet, demokrasi, özgürlük ve çağdaşlık ve hepimizin çocukları, torunları için yaşanabilecek bir ülke umudu adalet ve referandum ruhu önemli. Umudun her geçen gün yükseldiğini görüyorum” ifadelerini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise daha umutlu bir hikaye yazacaklarını ‘parti emektarları’ toplantısına katılanların varlığıyla teyit ettiklerini söyledi.
Böke, ülkenin her karış toprağına aşık olduklarını ifade ederek, “Türkiye’ye heyecan duyan Malatya’ya da heyecan duyuyor. Veli Ağbaba’nın Türkiye, adalet, özgürlük, eşitlik için verdiği mücadele, esasında Malatya’ya duyduğu sevginin Türkiye’ye taşınmış hali. Biz eğer işte bunu kendi toprağına duyduğu sevgiyi ve saygıyı bütün Türkiye heyecanıyla yaşatabilecek insanları bir araya getirebilirsek, o zaman zaten aydınlık ve özgür Türkiye’yi bugünden Malatya’da nasıl yaşatıyorsak, bütün Türkiye için yaşatabilir hale geleceğiz” dedi.
Böke, 2019’un kendileri için yeni bir toplumsal sözleşmeyi Türkiye’de yaşatacakları milat bir tarih olacağını kaydederek, “2019’u beklemeden bugün o tarihi yazmamız gerekiyor. O tarih karşınıza bir şahıs özelinde ortaya konan siyasetin karşısına, yeni bir siyasetten geçiyor. Onun için 94 yıllık Türkiye tarihini yazmış olan bu parti, bundan sonra ortaya çıkacak olan Türkiye tarihinin de yeniden yazılımının mutlaka öncüsü olmak zorunda” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da Türkiye’de bir moral bozukluğu olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Türkiye’deki moral bozukluğu bu düzenin kalıcı olacağı için değil, Türkiye’deki moral bozukluğu hepimizin kaybettiği fırsatlar adına ve bu siyasal hareketin vatanımıza ve milletinize verdiği zararlar adına. Bütün kritik tesislerimiz yabancılara satılmış, bizim çocuklarımız ve torunlarımız yabancıların asgari ücretle işçisi, moral bozukluğu. Bir tane komşumuz yok.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Amaçları 1923’ün rövanşını almak. 1923 Kurtuluş Savaşı kime karşı yapılmıştı? Bu ülkeyi işgal eden ülkelere karşı yapılmıştı. Örgütlü bir kötülük ile Türkiye’yi geriye götürmeye çalışan bir hareketle karşı karşıyayız. Buna karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Okullarda Atatürk kaldırılıyor, müfredat değiştiriliyor, bir taraftan tüm Türkiye imam hatipleştirilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz da ‘Parti Emektarları’ komisyonunun önemli işlere imza attığını belirtti.
Kiraz, komisyonu kurarken köklerinden gelen, geleneklerinden aldıkları güçle geleceğe emin adımlarla ürümek olduğunu ifade ederek, “Çeşitli nedenlerle partiden uzaklaşmış arkadaşlarımızı bu mücadeleye katıp, birlikte geleceğe yürümek için bu toplantıları yapıyoruz. Komisyon başarılı işlere imza atıyoruz. Emin adımlarla, yaptığınız işlerle bu parti bugünlere geldi” dedi.
BÜYÜK BULUŞMA..
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Onların hesabına göre biz yüzde 49’duk, onlarda 51’di. Adalet yürüyüşü ve büyük mitingden sonra kamuoyu araştırmaları yaptılar, araştırmaların sonucu şu; yüzde 49’un 48’i hemen hemen hepsi ‘yürüyüşü destekledim, katıldım, gönülden iştirak ediyorum’ diyor. Bunda şaşılacak bir şey yok. Biz olduğumuz yerde birlikte duruyoruz ama öbür tarafta bir sıkıntı var. Onlar yüzde 51’di, pasta gibi yüzde 17 olarak üçe bölünmüşler” dedi.
CHP Malatya İl Başkanlığı tarafından Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Büyük Buluşma’ etkinliğine katılan Özel, vatandaşlara hitap etti.
Özel, 16 Nisan referandumuna ilişkin, “23 Nisan 1920’de saraydan alınıp halka verilen yetkileri, şimdi sessiz sedasız, kimseye bahsetmeden, başka şeyler konuşarak halktan alıp saraya teslim etmeye çalışıyorlar. Buna teslim olmayacağımızı söyledik. Onlar için evdeki hesap çarşıya uymamıştı. Çünkü iki partinin oylarını topladığınızda yüzde 65’lere yaklaşıyordu ve yaptırdıkları kamuoyu araştırmalarında da hesap kitap ‘yüzde 70 evet alıp geçeriz’ diyorlardı. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardı, onlara şunu söylemiştik, “Birine ‘başkomutan’ diyorsunuz, ‘kurucu genel başkanımız’ diyorsunuz. O söyledi mi bizim gençler havaalanına koşuyorlar, onu karşılarken kot üzerine perdelik kumaştan kefen geçiriyorlar ve bu rejimi değiştirmeye kalkıyorsunuz.” İleri giderseniz dedik, bu sefer başka bir kurucu genel başkan, başka bir başkomutan ve o söyledi diye kot üzerine kefen giyenler değil, toprak altında kefensiz yatanların torunları çıkar meydana dedik. O ruhla, bilinçle, emekle mücadele edildi. Türkiye’nin dört bir yanında büyük emek verildi. Bütün adaletsizliklere, devletin bütün imkanlarını kullanmalarına, 100 katımız billboard, 84 katımız reklam bütçesine karşın tam karşılarında bir ‘dur’ bakalım diyen, cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkan ve o gün hesapları altüst eden bir birliktelik yaşandı” ifadelerini kullandı.
16 Nisan’ın büyük bir başarı olduğunu kaydeden Özel, şunları söyledi:
“Esas mesele bunun bir kez daha vatandaşın önüne gelecek olması. Bir kez daha soracaklar ‘demokrasi mi, tek adam mı, kuvvetler ayrılığı mı, yoksa kuvvetlerin tek elde toplanması mı, meclis ve halk mı, yoksa saray rejimi mi?’ bir sabah kalkıp TEOG’u kaldırmalar, bir taraftan üniversite sınavına laf etmeler, Amerika’ya gidip, ‘yurt dışında okuyanlar ajandır’ demeler. Referandumda ‘artık bunlar bir araya gelebilirler mi?’ sorusu artık sorulamaz durumda neden, çünkü biz onun üzerinden 432 kilometre yol yürüdük. Adalet, Türkiye’de bugün ortak katların en küçüğüdür. Yüzde 87’si ‘ülkenin adalet sisteminden memnun değilim’ diyor. ‘adalet iyi değil, haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik var’ diyor. İnsanlar, adalet duygusunda birleşiyorlar. Bunlar ‘hayır’ı koruyabilir mi, onların hesabına göre biz yüzde 49’duk, onlarda 51’di. Adalet yürüyüşü ve büyük mitingden sonra kamuoyu araştırmaları yaptılar, araştırmaların sonucu şu; yüzde 49’un 48’i hemen hemen hepsi ‘yürüyüşü destekledim, katıldım, gönülden iştirak ediyorum’ diyor. Bunda şaşılacak bir şey yok. Biz olduğumuz yerde birlikte duyuyoruz ama öbür tarafta bir sıkıntı var. Onlar yüzde 51’di, pasta gibi yüzde 17 olarak üçe bölünmüşler. ‘Hayır’cılar bir daha bir araya gelir mi, gelir ama çoğalabilir mi, yolunu buldu çoğalıyor. Çünkü sahici şeyler konuşuyoruz. Biz birliktelikleri konuşuyoruz, bundan sonra da böyle yapmaya devam edeceğiz.”
Özel, 2019’daki seçimin referandum niteliğinde olduğunu belirterek, “O seçime kadar hem parti içinde hem de ‘hayır’ın gücünü kırmama adına ‘hayır’ bileşenleri ve devamında giderek çoğaldığımız adalet yürüyüşçüleri olarak ‘gözünün üzerinde kaşın’ var diyerek kimseye bakmadan, kimsenin eksiğini görmeden, fazlasını söyleyip teşvik ederek, farklılıkları konuşmayıp, ortaklıkları yükselterek biz onu nasıl yeneceğimizi ve hedefi nasıl önce 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yıl dönümü ve sonrada hedefin nasıl cumhuriyetin yüzüncü yıl dönümü olduğunu dosta düşmana hep beraber göstereceğiz” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba sayesinde kayısı hakkında her şeyi çok iyi bildiklerini anlattı.
Erdoğdu, Malatya’dan iki vekile ihtiyaçlarının olduğunu ifade ederek, “Şehirler sembolleriyle bilinirler. Tarihte İsmet İnönü, Turgut Özal gibi simgelerini var ama bugün gerçekten iyi bir simgeniz var, o da Veli Ağbaba şehriyle simge olmuş, vicdanlı, irfanlı, ahlaklı, dürüst, namuslu bir milletvekili” dedi.
Ağbaba ile bir çay ocağında oturup, insanlarla görüştüklerini aktaran Aydoğdu, “İşçi kahvesinde oturduk, CHP’nin bu işçi kahvesinde hiç oyu yoktu. Baktılar, ‘sizin neden korumanız yok?’ diye sordular, dedim ki ‘siz varsınız ya.’ Bunu söyleyince bir yakınlaşma oldu ve dertlerini anlatmaya başladılar. Siyasetçinin yolu nedir, bizlerin yolu nedir, siyasette dört ilke yolumuzda olmak zorunda; eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve zenginlik. Bir yurtsever, vatanperver milletine bunları sağlamak için çalışıyorsa o görevini yapmış demektir” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “Buraya gelirken ‘her şey, herkes için yüründü, kayısı için niye yürünmedi?’ dendi. Dünyada eşi olmayan hem mesafe hem de gün olarak dünyanın en uzun yürüyüşünü ve o yürüyüşün bir parçası olmaktan onur duyuyorum ve dünyanın en barışçıl yürüyüşü ‘Adalet Yürüyüşü’ yapıldı. Türkiye tekrar bir moral buldu. Türkiye’de farklı kesimlerden insanların bir arada yürüyeceğini herkese gösterdik. Şimdi, ‘fındık için yürüdünüz, kayısı için niye yürümüyorsunuz?’ deniliyor. Ordu’dan Giresun’a fındık için yürüyenler Cumhuriyet Halk Partili değildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yöneticileri yürümedi. Orada yürüyenler fındık üreticileriydi, önderlik eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Genel Başkan Yardımcılarıydı. Buradan Malatyalı çiftçilere bir çağrı yapıyorum, eğer ‘kayısıda adalet yok, 15 yıldan beri kanalizasyon suyuna mahkumuz’ diyorsanız, siz yürüyüşü başlatın önünüzde biz olacağız. Siz ‘yürüyeceğiz’ deyin, genel başkanımız ve bütün milletvekillerimizi de buraya davet etmek bizim boynumuzun borcu” dedi.
Etkinliğe CHP Parti Meclisi Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile partililer katıldı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com