Ahilik Haftası nedeniyle AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AKP Malatya İl Başkanı Ali Bakan ve  AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı ve partililer  Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin'i ziyaret etti. Ziyarette deprem sonrası esnafın yaşadığı sorunlardan kira fiyatlarına, konteynerlerden kalıcı işyerlerine geçiş sürecinden esnaf kredilerine ve Malatya'daki ulaşım yatırımlarına kadar birçok konu gündeme geldi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ahilik Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken Ahiliğin bir yaşam biçimi olduğunu vurguladı.

Deprem sonrasında Malatya esnafının önemli bölümünün konteynerlerde ticari faaliyetini sürdürdüğünü belirten Keskin, yeni çarşıya geçişin gerekli olduğunu söyledi: “Malatya'da esnafımızın çoğu hâlâ konteynerlerde. Yer bulamayan, sıkıntı içerisinde olan esnafımız var. Esnafımızı gezdiğim zaman mutlaka söylüyorum; artık konteynerden çıkmalıyız. Çarşısız şehir olmaz. Mutlaka çarşıyı doldurmamız lazım.”

“Kiralar 1,5-2 katına çıktı”

Yeni iş yerlerindeki kira fiyatlarına dikkat çeken Keskin, ““300, 400, 500 bin, hatta 1 milyona kadar çıkan kiralar var. Esnaf yarın oraya taşındığında sermayesini tüketirse orayı boşaltmak zorunda kalacak. Çünkü kaldıramayacak. Diğer taraftan esnafımızın vergi yükü de ağır.”

Akaryakıt fiyatlarının esnaf üzerindeki etkisine değinen Keskin, özellikle taşımacılık sektöründeki maliyetlerin diğer sektörlere de yansıdığını ifade eederk “Özellikle bu son akaryakıt zamları gerçekten taşıma sektörünün belini büktü. Artık biz de zam yapmaktan illallah ettik. Sürekli zam yapmak zorunda kalıyorsunuz. Taşımaya zam geldiği zaman her şeye zam geliyor.” dedi.

Trafik cezaları ve radar uygulamalarına tepki

Keskin, konuşmasında trafik cezaları ve radar uygulamalarını da gündeme getirdi: “Sayın Bakanım, bu trafik cezaları nedir? Ankara'ya gidip geliyorsun, üç tane ceza geliyor. Hız sınırı koymuş, arkasında üç tane radar var. Bu radarlar ve trafik cezaları gerçekten milleti illallah ettirdi. Cezalar çok ağır.”

Esnafın emeklilik için prim gün sayısının düşürülmesine yönelik beklentisini de dile getiren Keskin “İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde 7 bin 200 gün prim konusu artık gündeme gelir." dedi.

Esnaf için yeni finansman imkânı isteyen Keskin: “Esnafımıza mümkün olsa da can suyu gibi bir kredi imkânı sağlansa esnaf biraz kendine gelir, kendini toparlar. Esnafsız şehir olmaz, şehirsiz esnaf olmaz. Esnafımız bu dönemde sıkıntı içerisinde.” dedi.

Konut fiyatları için düzenleme talebi

Deprem sonrası konut edinme şartlarına da değinen Keskin, özellikle kiracı ve dar gelirli vatandaşların durumunun yeniden değerlendirilmesini isteyerek,  “Sosyal devlet açısından burada bir yanlışlık görüyorum. Mülkiyet sahiplerine yaklaşık 485 bin liraya  konutları veriyorsunuz. Gerçekten ihtiyacı olan fakir fukaraya ise 4 milyon, 4,5 milyon liraya yakın rakam çıkıyor. Burada bir yanlışlık var. İhtiyacı olmayan, evini kiraya veren insana sosyal devlet destek oluyor ama gerçekten eve ihtiyacı olan kiracıya çok yüksek bedeller çıkıyor. . Gariban, esas eve ihtiyacı olan insanlar büyük sıkıntı içerisinde.”

Malatya'nın toparlanma sürecinin devam ettiğini belirten Keskin,  Arapgir Yolu'nun önemine dikkat çekerek “Arapgir Yolu şehirler arası bir yol. Gerçekten çok önemli, Türkiye'nin en zor yollarından biri. Şarampol değil, bazı yerlerde uçurum var. Yıllardır orayı bir türlü yapamadık. En azından yatırım programına alınması çok önemli.” ifadelerini kullandı.

AKP Malatya İl Başkanı Ali Bakan, Ahilik Haftası dolayısıyla MESOB'u ziyaret ettiklerini belirterek Ahilik kültürünün toplumsal yapının önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

 “Esnafımız yeniden eski yerlerine dönecek”

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise Ahilik geleneğinin yüzyıllardır toplumun sosyal ve ekonomik yapısında önemli bir görev üstlendiğini söyleyerek,“Bugün İl Başkanımız, ilçe başkanımız, teşkilat başkanımız ve teşkilatımızla beraber Ahilik Haftası dolayısıyla Başkanımızın şahsında bütün esnafımızı ziyaret etmek adına odamızda bulunuyoruz. Başkanımıza ev sahipliği için teşekkür ediyorum.” ifadelerini

Ahilik kültürüne ilişkin Tüfenkci:  “Ahilik yüzyıllarca bu toplumun içerisinde gelişmiş; toplumun büyümesine, güçlenmesine, ahlaki ve insani değerlerin yücelmesine vesile olmuş bir gelenek. Esnaf ve sanatkârlarımız da hâlâ bu geleneği devam ettirmekte, bu ilkeleri ve kuralları işlerine sindirmeye çalışmakta. Odalarımız da bu ilkelerin canlı tutulması noktasında gayret göstermekte.” dedi.

“Yıl sonuna kadar Malatya Çarşısı'nın tamamını teslim edeceğiz”

Depremin esnaf üzerindeki etkilerini anlatan Tüfenkci şunları söyledi: “Geçmişte Ahilik Haftalarını çok canlı şekilde kutlayıp bütün esnafımıza ve Malatyalı hemşehrilerimize yayıyorduk. Ama depremle beraber, yıkıcı etkilerini hisseden kesimlerden biri de esnafımız oldu. Birçok esnafımızın dükkânı yıkıldı. Çünkü çarşılarımız yıkılmıştı.”

Yeniden yapılanma sürecine ilişkin Tüfenkci: “Çarşılarımızın, evlerimizin ve şehrimizin yeniden inşası ve ihyası noktasında büyük gayret gösterdik. Geldiğimiz noktada Allah'a hamdolsun, yaklaşık üç yıllık bir dönem içerisinde konutlarımızın ve iş yerlerimizin önemli bir kısmını teslim etmiş durumdayız. İnşallah yıl sonuna kadar Malatya Çarşısı'nın tamamını da teslim etmiş olacağız. Esnaflarımız da yavaş yavaş eski yerlerine ve ticaretlerine dönecekler. İlk önce esnafımız için çadırdan konteynere giden bir yolculuk yaşandı. Konteynerlerin bulunması, yerleştirilmesi, esnafın oralara alışması safhasında Başkanımızla beraber çok gayret gösterdik. Yerlerin belirlenmesine kadar belediyelerimizle beraber çalıştık. O gün ‘Bu konteynerlerde ticaret yapılmaz’ deniyordu. Bugün birçok arkadaşımız artık alıştı ve ‘Biraz daha süre uzasın’ diyor. Bunun sebeplerinden biri de yeni yerlerde kira fiyatlarının henüz oturmaması.”

Konteynerlerin kaldırılmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Hak sahibi esnafımızın yerine taşınana kadar konteynerlerde idare edilmesi noktasında bir kanaat var; doğrusu da bu. Ama özellikle boş konteynerlara yönelmemiz lazım. Onların kaldırılması gerekiyor. Kapatıp giden esnafımızın konteyneri kaldırılmalı. Dükkânı çıkan esnafımız da konteynerini boşaltmalı. Şehrimizin ticaretini yeniden canlandırmamız lazım.”

Akaryakıt fiyatlarına ilişkin Keskin'in değerlendirmelerine de değinen Tüfenkci şunları söyledi: “Türkiye'nin akaryakıt üreticisi olmadığını, enerjide dışa bağımlı olduğumuzu düşündüğümüzde dünyadaki gelişmeler bize birebir yansıyor. Hükümetimizin aldığı tedbirlerle fiyatların etkisi mümkün olduğu kadar azaltılmaya çalışılıyor. Ama bu fiyatlar esnafımıza ve genel itibarıyla Türkiye ekonomisine ağır geliyor. Bunun bir maliyeti var. Devletimiz mümkün olduğu kadar bunu absorbe etmeye çalışıyor ama bunun da bir yansıması oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Biz hızlı trenden vazgeçmedik”

Keskin'in hızlı tren konusundaki sözlerine yanıt veren Tüfenkci: “Başkanım, ‘Biz hızlı trenden vazgeçtik’ dedi ama biz hızlı trenden vazgeçmedik. Geçtiğimiz milletvekilleri toplantısında Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Malatya milletvekillerimiz ve diğer milletvekillerimiz huzurunda Cumhurbaşkanımız hem ilgili birim başkanına hem de Bakanımıza gerekli talimatı verdi. 2027 yatırım programına alınması noktasında inşallah bunu gerçekleştireceğiz.”

Tüfenkci, Malatya'nın sanayi ve ticaretine yönelik demiryolu projesine ilişkin de şu bilgileri verdi: “Malatya ticareti ve sanayisi için çok önemli olan, yaklaşık dört-beş senedir takip ettiğimiz, Malatya'nın limanlara erişimini hızlandıracak ve lojistiğini ucuzlatacak bir demiryolu projesi vardı. Allah'a hamdolsun onun ihalesini yaptık.” dedi.

Projenin sağlayacağı ulaşım sürelerine ilişkin Tüfenkci: “Artık İskenderun Limanı'na buradan OSB'den yüklenen mallar yaklaşık 4 saatte, Mersin Limanı'na da 4,5 saatte ulaşabilecek. Bu çok iyi bir rakam. Malatya'daki OSB'lerin değeri artacak ve istihdama katkı sağlayacak. Malatya için gerçekten çok önemsediğimiz projelerden biri. Allah nasip ederse ekim ayının sonu itibarıyla çevre yolu ulaşıma açılacak. Havalimanımızın terminali bitti. Onu da ekim ayı başı itibarıyla kullanmaya başlayacağız. Altı apron olacak.” dedi.

Uçuş sayılarına ilişkin Tüfenkci: “Ankara seferlerimize haftada üç gün gündüz uçuşu ekledik. İstanbul seferlerine de bir sefer artışı koyarak Malatya'nın hava yoluyla ulaşımını kolaylaştırmış olduk.” ifadelerini kullandı.

“Arapgir Yolu gerçekten çok önemli”

Keskin'in gündeme getirdiği Arapkir Yolu'na da değinen Tüfenkci şöyle konuştu: “Başkanımızın ifade ettiği Arapgir Yolu gerçekten çok önemli. İlçeler arasında ve iller arasında yapılmayan önemli yollarımızdan biri diyebiliriz. Biz başka projeleri beklemeden yatırım programına alınması noktasında gayret gösteriyoruz. Teşkilatımızla, milletvekili arkadaşlarımızla ve belediyemizle bunun için çalışıyoruz. Benim çok önemsediğim Adıyaman-Çelikhan-Malatya yolu var. Adıyaman-Çelikhan arasını ihale ettik, çalışmalar devam ediyor. Çelikhan-Yeşilyurt arasını da yeniden ihale edeceğiz. Böylelikle yaklaşık 180 kilometre olan Adıyaman yolumuz 80 kilometreye düşecek. Bu hem iki il için hem de Malatya ve Adıyaman esnafı açısından çok önemli. Elazığ'ı da düşündüğünüzde 80-90 kilometrelik bu üçgende yaklaşık 2 milyonluk nüfusa hitap etme imkânı olur. Dolayısıyla bölge için çok önemli ve elzem bir yol. Yatırım programında var ama ödenek ayrılması gerekiyor. Onu da takip ediyoruz.” dedi.

Esnaf kredilerinde yeni limitler

Tüfenkci, konuşmasının sonunda esnaf kredilerine yönelik yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi verdi: “Özellikle esnaf kredilerinde, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri eliyle kullanılan kredilerin miktarlarını artırdık. Geçtiğimiz ay önemli bir düzenleme getirdik. Bildiğiniz gibi borcu olan esnafımız bu krediyi, SGK'ya ve vergi dairesine olan borcunu ödedikten sonra kullanabiliyordu. Şimdi yüzde 20 ve yüzde 25'ini kullanma imkânı getirdik. Dükkân veya taşıt aracı aldığında 3,5 milyona kadar, diğer kredileri de 1,5 milyona çıkartarak biraz olsun esnafımızı rahatlatmış olduk.” dedi.

Minibüs ve Taksi Durakları İle İndirme- Bindirme Yerleri Belirleniyor
Minibüs ve Taksi Durakları İle İndirme- Bindirme Yerleri Belirleniyor
İçeriği Görüntüle

Tüfenkci konuşmasını, MESOB Başkanı Şevket Keskin ve yönetim kuruluna ev sahipliği için teşekkür ederek tamamladı.

MİAD'DAN ZİYARET

MİAD Malatya Şube Başkanı Rıdvan Budak ve beraberindeki heyet, Ahilik Haftası dolayısıyla Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret etti. Malatya’da gerçekleşen buluşmada ahilik kültürünün yanı sıra deprem sonrası ticari hayatın yeniden canlandırılması, esnafın çarşıya dönüşü, konteyner iş yerlerinin geleceği, yeni iş yerleri ve kent merkezinin yeniden düzenlenmesi ele alındı.

MİAD Malatya Şube Başkanı Rıdvan Budak, “Çarşıdaki o dükkanlar dolmazsa çarşı dolmaz. İnsanların gelip o dükkanları açması lazım. O dükkanlara gitmek lazım. Şehrin kalbi de çarşıdır. Çarşımızın olması lazım. Sizlerin de desteğiyle hep beraber insanları teşvik edip çarşıda yer açmalarını sağlamamız lazım.”

“Malatya’dan giden esnaf yeniden dönmeli”

Depremden sonra şehir dışına çıkan esnafın yeniden Malatya’ya dönmesi gerektiğini belirten Budak, MİAD olarak bu yönde çağrıda bulunduklarını söyledi.

Budak, “Özellikle biz de hep çağrıda bulunuyoruz. Bu şehrimizden giden esnafların tekrar Malatya’ya dönmeleri lazım. Ticari hayata katılmaları lazım. İnşallah sizlerle, bizler de hep beraber bu işe destek oluruz. Malatya’dan giden esnafın tekrar Malatya’ya dönmesi lazım. Konteynerlerin de şehrin normalleşmesi için bir şekilde etap etap kalkması lazım” dedi.

Budak’ın ardından konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin,  “485 bin liraya mülkiyeti olan zengin adama siz orada konut veriyorsunuz, fakir fukaraya, ihtiyacı olanlara 4,5 milyona pazarlık yapıyorsunuz. Bu ne adalettir? Sosyal devletin yapısı bu mu?” ifadelerini kullandı.

Keskin, “Benim esnafım sakızla, cips satarak, bir kalıp peynir satarak çocuğunun nafakasını kazanıyor. Sen orada benden 400-500 bin, 1 milyon lira kira istersen ben o kirayı veremem. Ben buradan da çıkmam. Sen elektriği kesersin, ben yine otururum” ifadelerini kullandı.

Kentte alınan kararların yalnızca belirli ekonomik grupların taleplerine göre şekillendirilmemesi gerektiğini savunan  Keskin, “Biz bu şehirde yaşayacağız. Yarın atama ile hizmet etmeye gelenler gidecek. Biz de bir gün gideriz ama biz burada kalacağız. Mezarımız burada olacak Allah nasip ederse. Onun için mutlaka birlik beraberlik içerisinde istişare yapılması lazım. ” dedi.

Bülten