Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi iş birliğinde yürütülen “Sivil Toplum Atölyeleri” projesinin altıncı dersi, “STK'larda Proje Hazırlama Programları ve Finansal Sürdürülebilirlik” başlığıyla gerçekleştirildi. Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen ders, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Uluslararası Projeler Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Ekrem Akbulut tarafından verildi.

Program kapsamında Avrupa Birliği’nin kurumsal yapısı, hibe programları ve Erasmus+ Ana Eylem 2 (KA2) İşbirliği Ortaklıkları detaylı bir şekilde ele alındı. Proje hazırlama süreçlerinin sivil toplum açısından önemine değinen Doç. Dr. Ekrem Akbulut, “Erasmus+ KA2 projeleri, katılımcı kuruluşların uluslararası iş birliği konusunda deneyim kazanmalarına, kurumsal kapasitelerini güçlendirmelerine ve yüksek kaliteli yenilikçi çıktılar üreterek finansal sürdürülebilirliklerini artırmalarına imkân sağlıyor” dedi.

Proje türleri ve başvuru öncelikleri hakkında bilgi veren Akbulut, “Program kapsamında İşbirliği Ortaklıkları (KA220) ve daha esnek uygulama kurallarına sahip Küçük Ölçekli Ortaklıklar (KA210) olmak üzere iki farklı model sunulmaktadır. Proje başvurularının değerlendirilmesinde dâhil etme ve çeşitlilik, çevre ve iklim değişikliği ile mücadele, dijital dönüşüm ile ortak değerler ve sivil katılım gibi yatay öncelikler belirleyici rol oynamaktadır” dedi.

Proje yönetimi, bütçelendirme ve gösterge mekanizmalarına dikkat çeken Akbulut, “Başarılı bir proje planlama, hazırlık, uygulama ve izleme/yaygınlaştırma aşamalarından oluşur. Götürü bedel (lump sum) bütçe modelinde harcamalar 120.000 €, 250.000 € veya 400.000 €’luk seçenekler üzerinden kurgulanmakta; proje hedeflerinin ise net, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı (SMART) ilkelerine uygun belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

Avrupa Birliği fonlarından yararlanma süreçlerine de değinen Akbulut, “Sivil toplum kuruluşlarının hibe imkânlarına erişebilmesi için AB kurumlarının işleyişini ve NextGenerationEU stratejilerini iyi analiz etmesi, doğru uluslararası ortaklıklar kurması ve Funding & Tenders portalı üzerinden kurumsal profillerini oluşturması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Eğitimin son bölümünde soru-cevap kısmına geçilerek katılımcıların proje başvuru süreçleri, hibe şartları ve uygulama detaylarına ilişkin soruları Doç. Dr. Ekrem Akbulut tarafından yanıtlandı. Program, katılımcıların aktif etkileşimi ve teşekkür konuşmalarının ardından sona erdi.
Bülten