6 Şubat depremleri sonrasında enkaz demirlerinin usulsüz bir şekilde elden çıkartılmasına yönelik yürütülen soruşturma sonucunda dönemin Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Öz ile dönemin Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Müdürü Süleyman Düşünceli hakkında müşterek halinde zincirleme zimmet suçunu işledikleri iddiasıyla Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Her iki sanık için 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep ediliyor.

Duruşmaya sanık YİKOB Eski Müdürü Süleyman düşünceli ve avukatı katılmazken, dönemin Malatya vali Yardımcısı Sanık Mehmet Öz ve avukatı duruşmada hazır bulundu.

Duruşma öncesinde Mehmet Öz’ün avukatı mahkemeye dilekçe sunarak, Mehmet Öz’ün ifade verirken devlet sırlarını ifşa olabileceğini ve bununda kamuoyunda infiale neden olabileceğini belirterek, duruşmanın kapalı oturumda yapılmasını talep etti. Talep mahkeme heyetince oy birliği ile ret edildi.

Mahkeme heyeti önünde sesli ve görüntülü olarak SEGBİS üzerinde savunması alınan Mehmet Öz, 6 Şubat depremleri sonrasında oluşturulan enkaz bölgesinden demir hurdaların izinsiz olarak çıkartılmasına ilişkin evrakta imzasının bulunmasına ilişkin suçlama hakkında “İş yoğunluğu çok fazlaydı. YİKOB Müdürü Süleyman Düşünceli tarafından bana kumpas kuruldu. Bu durumu Malatya büyükşehir Belediyesi görevlisinin enkaz bölgesinden demir hurdalarının çıkartılması nedeniyle beni araması sonucu öğrendim. Tarafıma bir kumpas kuruldu. Ben olayı öğrendikten sonra Süleyman Düşünceli hakkında o dönem savcılığa suç duyurusunda bulundum. “ diyerek, kendisine yönelik olarak kumpas kurulması sohbetinin yer aldığı whatpsaap görüşmesi fotoğraflarını mahkemeye sundu.

Mehmet Öz, kendisine kumpas kuran Süleyman Düşünceli’nin aynı dönemde Vali Yardımcısı olarak görev yapan Abdulselam Bıçak ile dirsek temasında olduğunu ileri süren Vali Yardımcısı Mehmet Öz, “Süleyman Düşünceli, benden sonraki Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak ile birlikte hareket ederek bana kumpas kurdular. Beni Malatya Büyükşehir Belediyesinden görevli uyarınca söz konusu imzam olan evrak olayını fark ettim ve hemen yazıyı iptal ettim.” iddialarını ileri sürdü.

Daha önce kamuoyu gündemine gelen whatsaap üzerinde demir hurdalarla ilgili talimat verdiğine ilişkin iddia üzerine ise Mehmet Öz, whatsaap’taki yazışmanın Bakırcılar Pazarındaki enkazın kaldırılması ve temelinin atılması ve temel kazısı yapılması karşılığında hızlı gelişen özel durumdan dolayı firmaya yaptığı iş karşılığında verilen demir hurda olduğunu belirti.

6 Şubat depremleri sonrasında enkaz döküm sahasında güvenlik önlemi alınması, bölgeye kamera takılması iş ve işlemlerinin tamamen kendisi tarafından yaptırıldığını belirten Mehmet Öz, “Art niyetli biri olsaydım, enkaz bölgesine güvenlik kamerası taktırmaz, orada güvenlik önlemi aldırmazdım” dedi.

Vali Yardımcısı Mehmet Öz, “Tarafıma komplo kurularak beni YİKOB’tan uzaklaştırmak istediler. Bunda da başarılı oldular.” iddiasında bulundu.

Mahkeme Heyeti, duruşmaya gelmeyen Süleyman Düşünceli ve tanık Nihat Selçuk’un bir sonraki duruşmaya zorla getirtilmesine karar vererek, duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

Bu arada, YİKOB Müdürü Süleyman Düşünceli, 24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrasında Malatya’daki bazı kamu yıkım ihalelerine ilişkin yürütülen bazı inceleme ve soruşturmalar sonucunda görevinden alınmıştı. Ancak, Süleyman Düşünceli, kamuoyunda kim yada kimler olduğu merak edilen bazı siyasetçilerin baskısı ile 6 Şubat depremleri sonrasında yeniden aynı göreve getirilmişti.

malatyahaber.com