SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 Yılda Malatya'da Kaç Yabancı Uyruklu Gayrimenkul Sahibi Oldu?

10 Yılda Malatya'da Kaç Yabancı Uyruklu Gayrimenkul Sahibi Oldu?
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son 10 yılda Malatya’da 66 yabancıya gayrimenkul satıldığını açıkladı.  

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın soru önergesine cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’de ve Malatya’da son 10 yılda yabancılara ait tarla, bahçe ve konut sayılarını açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Ocak 2011 tarihi ile 9 Kasım 2021 tarihleri arasında yabancı gerçek kişilerin satış yolu ile Türkiye’de edinmiş oldukları taşınmazların toplamının ise 12 bin 932 tarla-bahçe, 228 bin 842 konut olmak üzere toplam da 239 bin 210 yapancı uyruklu kişiye 241 bin 774 taşınmazın satıldığını kaydetti.

1 Ocak 2011 tarihi ile 9 Kasım 2021 tarihleri arasında yabancı gerçek kişilerin satış yolu ile Malatya’da edinmiş oldukları taşınmazlar hakkında bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’da 11 tarla ve bahçe ile 54 konut olmak üzere toplam 66 adet gayrimenkulün yapancılara ait olduğunu kaydetti. Bakan kurum, bu 65 gayrimenkullerin ise toplam 66 yapancıya ait olduğunu aktardı.

1 Ocak 2016 tarihi ile 9 Kasım 2021 tarihleri arasında yabancı gerçek kişilerin satış yolu ile Malatya’da edindikleri taşınmazlar ile ilgili bilgide 6 Alman vatandaşının 5 bin 260 metrekare, 1 Azerbaycan vatandaşının 121 metrekare, 4 Irak vatandaşının 23 bin 717 metrekare büyüklüğünde gayrimenkul aldıkları kaydedildi.

Malatya’da Ocak’ta 696 konut satıldı 
Bu arada, Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 artarak 88 bin 306 oldu. Malatya’da da bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışında artış oldu.

TÜİK tarafından Ocak 022 Dönemine ait Konut Satış İstatistikleri açıklandı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 artarak 88 bin 306 oldu.  

Malatya’daki konut satışları ile ilgili istatistikte ise; Ocak 2022’de 696 adet konutun satıldığı belirtilirken, bu rakamın Ocak 2021 döneminde ise 560 konutun satıldığı aktarıldı.  

TÜİK rakamlarına göre; Konut satışlarında İstanbul 15 bin 110 konut satışı ve %17,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 255 konut satışı ve %9,3 pay ile Ankara, 5 bin 486 konut satışı ve %6,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 18 konut ile Ardahan, 31 konut ile Hakkari ve 44 konut ile Bayburt oldu.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı. Ocak ayında İran vatandaşları Türkiye'den 761 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 513 konut ile Irak, 479 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Abdullah (2 yıl önce)
    Sayın Ağbaba malatyada konut alan yabancıları gündeme getireceğınize İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp merkezinden yurtdışına ve Ankara,İstanbula kaç hoca gitti onu sorun,birisinden çekinmiyorsanız Turgut Özal Üniversitesindeki yaşanan olayları gündeme getirin.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Bu yabancıların %90 müslüman ülkelerden geliyor. Bir çoğu şeriatla yada dini hükümlerin etkili olduğu yönetim şekli ile idare ediliyor. Bu ülkelerce müslüman bile kabul edilmeyen ülkemize niye göç ediyorlar. Suriyeliler 10 yılı aşkın süredir ülkemizdeler, okul çağındaki çocuklarına bile Türkçe öğretemedik. Yarın bazı bölgelerde çoğunluk sağlarlarsa özerklik istemeyecekleri ne malum. Unutmayın bu gidişle ensarlar muhacir olacaklarıdır. Gidecek ülke bulabilirlerse.
    %69
    %31
    Yanıtla