SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'19 Yılda Malatya'da 14 Baraj Hizmete Alındı'

'19 Yılda Malatya'da 14 Baraj Hizmete Alındı'
A- A+ PAYLAŞ

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta ve beraberlerindeki heyet Malatya’da ilk olarak 92. Şube Müdürlüğünü ziyaret ederek, Şube Müdürlüğünde düzenlenen koordinasyon toplantısında Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü görev alanında kalan tamamlanmış ve devam eden projelerin durumu hakkında Bölge Müdürü Kenan Akyürek’ten brifing aldı.

DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca ve beraberindeki heyet 21 Ağustos Pazar günü DSİ 92. Şube Müdürlüğünde AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık,  Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Cemal Nogay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, İlçe Belediye Başkanları, AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca, AKP İlçe Başkanları ve Sulama Birlik Başkanları’nın katılımları ile düzenlenen koordinasyon toplantısında Malatya yatırımları görüşüldü.

DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, Toplantının ardından yaptığı açıklamada, Malatya ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını belirterek şunları söyledi:

"Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin dört bir tarafında olduğu gibi Malatya’da da çok önemli projelere imza attık. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2022 yılları arasında Malatya iline toplam 4.562.210.396 TL yatırım yapılarak, 90 adet tesis hizmete alınmıştır.

Bu tesislerin; 14 adedi Baraj, 1 adedi Gölet, 1 adedi Yeraltı Depolaması, 12 adedi Sulama Tesisi, 4 adedi Arazi Toplulaştırma ve TİGH, 48 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 10 adedi  Hes Tesisidir. Baraj depolama kapasitesi 228,86 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Gölet depolama kapasitesi 0,31 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 401.300 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 250.994.081 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Toplam 1.071.470 dekar alanda ATTİGH tescili yapılmıştır. 46 yerleşim yeri ve 4.682 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.

Malumunuz olduğu üzere gıda ve suyun hayati önem taşıdığı bir yüzyıla girdik.  DSİ olarak son 20 yılda devasa su yapılarını inşa ederek, aziz milletimizin istifadesine sunduk. Artık bu yapılarda depoladığımız suların iyi yönetilmesi lazım. 2023 yılından itibaren planlamalarımızı bu minvalde yapmalıyız. Özellikle yeraltı su kaynaklarımızı korumamız lazım. Bugün yeraltından kullandığımız her bir damla su, torunlarımızdan hatta onlarında torunlarından ödünç aldığımız sulardır, gelecek nesillerimizin kaynağıdır. Dolayısı ile gelecek nesillerin kaynaklarını bugün bizim kullanmamız doğru değildir.

Tarımsal sulamanın bilinçli ve tasarrufa yönelik yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde küresel ısınmaya bağlı olarak hem sulama hem de bitki çeşidi bakımından tasarruflu olanların tercih edilmesi su kaynaklarının verimli kullanılması açısından çok önemlidir.

Gıda güvenliğini de riske atmadan, su kaynaklarımızı, havza bazında planlayarak kullanmamız gerekiyor."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Bekir Sözen (1 yıl önce)
    D.S.İ.nin Malatya 'da önemli işler yaptığı doğru.Darende Günpınar'da her şiddetli yağmur sonrası srl gelen Patpat deresi tensip benndinin yenilenmesi ile ilgili iki yıldır çaba sarfediyoruz.Sn.Genel Müdür ve yardımcısı gelmişken bu konu da çöxüme ulaşsa çok iyi olurdu.Umarım Şube Müdürümüz aktarmıştır konuyu.Geçenlerde Günpınar'a gelen Sn.Öznur Çalık'a da yazılı bilgi iletip yardımlarını isyemiştik.Umarım sorun çözülür.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    14 Baraj yapılmış ama daha çolakoğlu ve yarımcahan ovası Gobi çölünden farksız. Eyyy akp. siyatsetçileri vekilleri siz hiç bu bölgeye den geçtinizmi ve duydunuzmu vatandaşın neler çektiğini yazıklar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Bitmeyen, bitirilemeyen proje Arguvan Yoncalı barajı. 1996 Yılında başlanan 26 yıldır bir türlü bitirilemeyen proje. Neden acaba? Projenin Arguvan da olması mı? Neden hala bitirilemediğinin mantıklı bir cevabını verecek kimse var mı acaba bu toplantıda? Arguvan da bu vatanın toprağının bir parçası değil mi? Orada yaşayanlar da bu ülkenin vatandaşı değil mi?
    %100
    %0
    Yanıtla