SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"2020 Depremi Sonrası İnşa Ettiğimiz Konutlar Dimdik Ayakta"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inşaat sürecinde dikkat edilmesi gereken temel hususlara değinerek, “Fay hattından uzak yer seçerseniz, zemin etüdünü doğru yaparsanız, zemin dayanıklılığını iyi tespit ederseniz, zeminde yeterli güçlendirme yaparsanız ve doğru teknik kullanırsanız inşaatı her zaman yapabilirsiniz. En iyi örnek Malatya ve Elazığ! 2020’deki deprem sonrası inşasını 20’nci günde başlattığımız konutlar, bu büyük afet sonrası dimdik ayakta” dedi.

Kurum, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, inşaat yaparken hassasiyet gösterilmesi gereken noktaların doğru tespitler ve doğru teknikler olduğunun altını çizdi. Bakan Kurum paylaşımında, “Fay hattından uzak yer seçerseniz, zemin etüdünü doğru yaparsanız, zemin dayanıklılığını iyi tespit ederseniz, zeminde yeterli güçlendirme yaparsanız ve doğru teknik kullanırsanız inşaatı her zaman yapabilirsiniz. 2020’deki deprem sonrası inşasını 20’nci günde başlattığımız konutlar bu büyük afet sonrası dimdik ayakta” ifadelerine yer verdi.

“En ufak çatlak yok, güvenle oturuyoruz”
Bakan Murat Kurum’un sosyal medya hesabından paylaştığı videoda ise Malatya ve Elazığ’daki TOKİ konutlarından görüntüler yer aldı. Videoda TOKİ konutlarında ikamet eden vatandaşların da görüşlerine yer verildi. Vatandaşlar, “Depremin şiddetini çok hafif hissettik, hiçbir hasarımız yok çok şükür. Allah devletimize zeval vermesin. Binalarımız sağlam; en ufak bir çatlak, boya döküntüsü görmedik. Maşallah, alçılarımızda bile bir patlak yok. Evlerimiz, kendini bu depremde ispatladı ve oldukça güvenli durumda. Deprem olduğunda korkup kaçmıyoruz, evlerimizde güvenle oturuyoruz” şeklinde konuştu.

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Salih (1 yıl önce)
    Beylerderesinin batı tarafında konut yapımı düşünülen bölgede bir milletvekilinin yakını- yakınları tarafından sahiplenilmiş önemli miktarda arazi olduğu yıllardır konuşuluyor.O bölgedeki arazilerin şahıs arazilerinin kimlere ait olduğu ve ne zaman adlarına tapulandığı ortaya çıkarılmalı.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • serkan (1 yıl önce)
    bingöl ovacık fay hattı hareketinde belli olur nek adar saglam oldukları
    %46
    %54
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    akçadağdaki en son yapılan toki konutları ağır hasarlı.zaten elazığ pötürge taraflarında kerpiç evlerde sağlam
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Toki düzgün zemine konut yapmasa kusura bakmasınlar övünecek pek bina kalmaz. İşin sırrı zemine göre bina yapmak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Allah'tan korkun 2 senelik bina ile reklam mı yapılıyor
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Vahap (1 yıl önce)
    Beydağı eteklerine yeni yerleşim planlamaları yapılmalıdır. Gündüzbey'den Konağa oradan da Cemal Gürsel ve Kerneğe kadar olan bölgede doğru düzgün imar çalışmaları yapılmalıdır. Zemin bakımından oldukça sağlam olan buralar tarımsal üretim açısından verimsizdir. Bu aksın hemen alt kısmında yer alan ve nisbeten daha az engebeli olan alanlar da işyerleri ve şehir merkezi olarak planlanabilir.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Sayın bakanım allah devletimize milletimize zeval vermesin ama Allah rızası için Sivas caddesindeki 2020 yılında depremde yıkılan ve toki tarafından yeniden yapılan atmaca apartmanı ve yağmur apartmanlarınin kar yağışı ve depremle birlikte çatısı çöktü evlerimiz eşyalarımız hep su içinde duvarlar hep su almış durumda luften bunların da tamiratini yapar mısınız çok zor durumdayız sesimizi duyun luften toki sağlamsa neden bu apartmanlar bu durumda neden biz tokinin yaptığı apartmanlarda mağduruz...
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Benim açıklamadan anladığım kadarı ile "biz tokileri sağlam zemine doğru analiz ve değerlendirmelerle yaptık hiçbirşey olmadı" adama sorarlar çevre şehircilik belediyelerin açtığı imar yerlerinden ve yapılan zemin etütleri ile bu yerlere uygun yapıları yaptırmaması veya yapılmasını sağlayacak yönetmelik hazırlamamasından sorumlu değil mi? Bunları denetleyen mekanizma çevre şehircilik değil mi? Şimdi duyuyoruz açıklama yapan olmadığı için doğru mu bilmiyoruz; imara açılan bazı yerlerde mühendislerin kat yüksekliğini 5-6 olmalı demesine rağmen encümen kararları ile iki katına çıkarıldığını duyuyoruz. Eğer bu duyduklarımız doğru ise ve bu kararı veren yetkililer dışarda elini kolunu sallayarak geziyorsa tam yetkili olan sizi ve diğerlerini ALLAH a havale ediyorum. Tek bir kanu görevlisinin bırakın tutuklanması görevden alındığını veya istifa ettiğini bile duymadık. suçlu en başta paragöz müteahhit diğeri aç gözlü arsa sahibi sonuncusu sıvılaşan zemini bakarak analiz edemeyip ev alan sorumsuz bakkal amca, öğretmen abla veya doktor abi.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Malatyada çürük zemine tarım arazilerine binaları bay Kemal diktirdi. Üstelik bu binaların yapımı için de ürettiği duvar tuğlalarını kullandı müteahhitler! O yüzden sıfır yaşında 1-2 yaşında binalar ağır hasarlılar
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Sağlam kolon demir temel iscilik az.kat.esas unsur dağ da yapılan evlerdede kaymalar sıkıntılar oldu binlerce örneği var kaya üzerine yapılması demek cozum olarak gorulmesin düz alanlar sağlam temeller işçilik demir kontrol kesinlikle en güzeli yeterli herşey hakkıyla yapılsın.zaten bazı sayılı mutehathitlerin evlerini gördük TV lerde çizik dahi yok böyle.yapilsin herninsaatin onunede.yikilmis bir bina pankartı assinlar her sabah işe baslamadan baksınlar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mustaa (1 yıl önce)
    Yerin önemi tabiki var ama daha önemlisi beton demir ve gerekli kontroller az katlı binalar sonrası sağlam kalıcı konutlar her zaman daga ev daha yapilacak diye birşey yok dağ dediğinizde her zaman saglam olmayabilir ovalar güzeldir öyle olmasa inilmezdi tarih boyunca.saglam ev hayat kurtarır.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Erkan (1 yıl önce)
    Elazığ depreminden Elazığ kısmen Malatya ise hiç ders çıkarmamış. Her iki ili bilen birisi olarak söylüyorum. Elazığ depreminden sonra uzmanlar bir çok uyarı yaptı. Elazığda 2020 yılındaki depremlerde etkilenenler için hala inşaatlar bitmedi. Öyle hemen 1 yılda olmuyor muş. Daha depremin haftası dolmamışken Kahramanmaraşta deprem bekliyoruz diyerek bölgedeki iller uyarıldı. Malatya son gaz süslü süslü zayıf zemin üzerine binalar inşa etti. Hem de 10-15 kat. Yetmezmiş gibi her blok 4 daire üzerine 15 kat. Yani bir blokta 60 daire. Şimdi çoğu pert oldu. Neden 4 daire üzerine bina inşa ettiniz diye sorarlar? Cevap Malatya'da müteahhitler daha çok kazansın. 4 daire üzerine inşaat duvardan maliyet düşecek, asansörden maliyet düşecek, çatıdan maliyet düzecek. Milyonların üzerine milyonlar. Bir de zemin sakat olunca olan oldu. Herkesin kendisine gelmesi gerekir. Çok katlı 4 daire üzerine bina yapmak yerine kaya zeminlere iki daire üzerine, perde betonlu ve bodrumlu az katlı bina inşa edilmelidir. Malatyada yeterli denetim yapılmadığı da ortaya çıktı. Ovalarda tarım yapılmalıdır, bina değil.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Herşeyi anladım ama 4 daire yerine 2 daireyi anlamadım. 4 daireli 12 katlı bina 2 daireli 12 katlı binadan daha mı güvenli?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Soruyu şöyle soralim ? Neden 2 daire üzerine değil de 4 daire üzerine? Burada da rant var. Zaten çürük bir yapılaşma var. Moda olan 4 daire üzerine yapılmış bir binada bir kolon hasar gördüğünde 60 daire çöp oluyor. Diğerinde 30 daire. Bostanbasinda böyle çöp olan onlarca bloklar var. Yerin mi yok ki 4 daire? Ama hesap başka. 2 daire uzeri yapsa ,30 daireye bir asansör koyacak fazla kar edemeyecek. Bunun gibi maliyet düşürme hevesleri. Müteahhitler az kazansın 2 daire üzerine olsun.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Elazığ depreminden sonra deprem testleri düzgün yapılsaydı malatyadada en az 25 bin konut ve eski çarşı merkezindeki iş yerleri yenilenir ve bugün can kaybımız belki olmaz yıkılan binalarla birlikte hatıralarımız yok olup gitmezdi, Elazığ toki evlerinde kapı, mutfak dolabı vb yerlerde kullanılan malzeme kaliteli değil, bazı binalarda 1.katın altında bodrum kata benzer 2 daire olmasa iyi olurdu, Elazığ da 3,5 yıl oldu devam eden inşaatlar var inşallah bizim evler bir yıl içinde teslim edilir.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kadir (1 yıl önce)
    Elazığ depreminde malatya yok sayıldı hasarlı binalar hasarsıza çevrilip millete kiraya verdiler ve Sivas caddesi millete mezar oldu.Şimdide 3/2 si yok olan şehri yok sayıp dağlara ev yapıyorlar.Malatya yerine inşa edilmeli şehri yok edip kabile şekline döndürmeyin.Malatya yerine inşe edilmeli daha sağlam binalarla.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Maski binası arkasına temel yerleri hazırlanmış keşke elazıg Abdullah paşa mahallesinde olduğu gibi uygun olan yerlerde eski yerlerine yapılsaydı diyorum.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Keşke Maski binasının arkasında kalan araziler kimindir, bir de bu araştırılarak sorgulansa, şahıs arazisimi, kamu arazisi mi, eger öyleyse kamulastirildi mı, satın mı alındı. Cahiliz bu konuda, canımız yanmış ha bire soruyoruz. Mesela Maski binasının yapıldığı yer, devlet arazisine mi yapildi,yoksa kiralandimi o arazi on yirmi seneliğine. Bunları sorgulayın bunlar en doğal hakkımız. Hani hep dedikodu yaparız ve hiç sorgulamayız ya. Toki evlerinin buraya yapılmasını sayın bakanımıza kim tavsiye etti. Ne zaman ve ne çabuk buranın zemin etüdü yapıldı, sağlamlığı onaylandı? Ne bileyim yine deli sorular kafamızda. Kime soruyorsam.İki çocuğum geceleri bağırarak uyanıyor,benim uğraştığım konulara bak gece gece.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (1 yıl önce)Ali Aydın isimli kullanıcı yorumuna
    O raya yapılan bölgede hazine arazisi sanırım 500 dönüm civarında
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dulkadir (1 yıl önce)Kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Evler tarih boyunca dağlara yapılmıştı sonra şehirlerin rant ağaları ortaya çıkıp çarşıyı belli noktalarda kümelendirdiler servetleri ne servet kattılar yıkilan çarşıdaki binaların en az %40belediyeye terk etcekler kalan yerde onları kurtarmayacak inşaat yapmaya her tapu 100senede bir aslına döner rant ağaları da paranın yenmedigini ögrenirler.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatyanın çeşitli bölgelerinde tespit edilmiş rezerv yerlere TOKİ giriyor. Çarşıda üç beş bina yerine, onlarca yıkımın olduğu alanlara yapılıyor. Üç beş yıkılan yer varsa sağında ve solunda sağlam binalar duruyorsa TOKİ girmiyor. Elazığda 4 rezerv alanda 2 mahallede TOKİ yaptı. Bu arada dağlara yapıldı. Öyle de olması lazım. Yıkılan binaların çoğunun yerinde hiç bir şey yapılmadı.
    %86
    %14
    Yanıtla