SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'3 Yılda 5 Bin Konut Hak Sahiplerine Teslim Edildi'

'3 Yılda 5 Bin Konut Hak Sahiplerine Teslim Edildi'
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli olarak  24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'da depremin üçüncü yılında 5 bin konut hak sahiplerine teslim edildi.

Sivrice merkezli depremde Malatya'nın Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçeleri başta olmak üzere Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri olumsuz etkilendi.

Söz konusu ilçelerde bazı binalar yıkılırken çok sayıda bina da ağır hasar gördü.

Depremin hemen ardından harekete geçen ve yardım faaliyetlerine başlayan ekipler, devletin şefkatli elini depremzedelerin yanında hissetmesini sağladı.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, AA muhabirine, 41 kişinin yaşamını yitirdiği depremde Malatya'nın Doğanyol ilçesinden de 4 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Depremin ardından yapılan tespitlerde Malatya'da 7 bin 200'ün üzerinde ağır hasarlı bina, bağımsız bölüm olarak da 15 bin konut tespit edildiğini anlatan Şahin şöyle konuştu:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük, sadece Malatya'da değil tabi, depremden etkilenen başta Elazığ olmak üzere çok hızlı ve çok büyük bir kentsel dönüşüm ve deprem yaralarının sarılması operasyonu başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bugün geldiğimiz noktada 8 bin 944 çeşitli kapsamlarda konut ihale edildi. Bugün itibarıyla bu konutların 5 bini teslim edildi, diğer işler de devam ediyor. TOKİ, bir kısmını afet kapsamında yapıyor, bir kısmını kentsel dönüşüm, yerinden dönüşüm, ya da sosyal konut kapsamında yapıyor."

Şahin, kırsalda 300 köy evinin ihalesinin coğrafi şartlar, mülkiyet ve benzeri nedenlerden beklediğini, Hekimhan'da ise 200 kadar çok katlı binanın yapılmasının planlandığını söyledi.

Bunların dışında yıkımların da bir taraftan devam ettiğini belirten Şahin şunları kaydetti:

"15 bin civarında ağır hasarlı bina yıktık, 800 kadar kaldı. Sadece 24 Ocak 2020 depreminde değil, öncesinde de depremlerde zarar görmüş ama yıkılmamış binalar vardı, bunların da yıkımına devam edeceğiz. Hatta vefat eden 4 vatandaşımız da geçmiş yıllarda depremden hasar görmüş, ağır hasarlı ancak yıkılmamış, içinde kalmaya devam edilen evlerde vefat etti. O yüzden biz ağır hasarlı binaların tamamını yıkmaya çalışıyoruz, yüzde 95'lere kadar geldik. Mahkeme süreçleri olan bazı binalar var, onlarla ilgili süreçler devam ediyor, bundan sonra da bu süreç devam edecek."

- "9 okul, 9 cami yapıldı"

Şahin, depremden zarar gören okulları da yeniden yaptıklarını dile getirerek "9 okul yapıldı, hepsi bitti, hazır. 9 da cami yapıldı, 5'i bitti, 4'ü bitmek üzere. Sadece konut değil çok sayıda ticarethane, ahırlar, yollar yapıldı." dedi.

Doğanyol ilçesine depremden sonra büyük yatırım yapıldığına değinen Hulusi Şahin şöyle devam etti:

"Doğanyol bir film platosu gibi, yıkılıp yeniden yapılmış bir ilçe var karşınızda. Gerçekten çok güzel oldu, binalar da çok güzel oldu. Vatandaşlarımıza teslimatlar da büyük oranda yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Vatandaşlarımız da evlerine girmeye başladı, yaşam başlıyor. İlkbaharla birlikte buralar tamamen şenlenecektir. Emeği geçenlere, başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve İçişleri bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir emeğin sonucudur. Yine bakanlıklarımızda, il müdürlüklerimizde görev yapan bürokratlarımız, yüklenici firma da gerçekten zor şartlarda, zor coğrafyada çok büyük işler yaptı. Hepsine şükranlarımı sunuyorum."

- "Doğanyol'da şehir yapıldı"

Şahin, depremden etkilenen Doğanyol ilçesinin yeni baştan kurulduğunu vurgulayarak, "Bir konut yapmak var, bir de şehir yapmak var. Konut yapacağınız zaman bir temel atarsınız, onun üzerine binayı inşa edersiniz ama şehir kuracağınız zaman her şeyi sıfırdan yapmanız gerekir, burada o yapıldı. Yollar, altyapılar yapıldı, içinden dere geçiyor, bu derenin ıslahı gerçekleştirildi, ticarethaneler, dükkanlar... Şehirle ilgili tüm işler, sosyal tesisler, okullar, camiler, hepsi yapıldı." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna ve Malatya'nın da deprem kuşağının tam ortasında yer aldığına dikkati çeken Şahin, depremle yaşamayı öğrenmek, hasarlı binalarda yaşamak yerine devletin de bu konuda sağladığı bazı imkanları kullanarak binaları yenilemek gerektiğini anlattı.

- "Allah devletimizden razı olsun"

Doğanyol'da TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm kapsamında tamamlanan evlerine geçen depremzedelerden Kadriye Ayyıldız ise yeni evine yerleşmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek "Evimiz güzel, memnunuz, oturuyoruz çok şükür, Allah devletimizden razı olsun." dedi.

Zeynep Küçükdoğan ise depremde İstanbul'da olduğunu, döndüğünde evinin yıkıldığını aktararak eşyaları taşıdıklarını, sonra devletin kendilerine konut yaptığını söyledi.

Küçükdoğan, "Hükumetimizin biri bin olsun. Memnunuz. Eskiden yıkık evlerde oturuyorduk. Çok şükür, Allah razı olsun. Çok güzel, temiz temiz. Bu yaşa kadar böyle temiz ev mi gördük?" şeklinde konuştu.

“EVLERİMİZ VİLLA GİBİ GÖL MANZARALI”

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'nın Kale ilçesindeki depremzedeler, göl manzaralı tatil köyünü andıran konutlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından afetzedeler için yapılan konutlar kent genelinde yükselirken, kırsalda yaşayan vatandaşlar için de Battalgazi, Kale, Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde köy tipi konutlar inşa ediliyor.

Hak sahiplerine yapılan 1497 köy evinden 1173'ü teslim edildi, 324'ünün ise yapım süreci devam ediyor.

Kale ilçesindeki depremzedeler için Bent Mahallesi'nde yapılan konutlar, adeta tatil köylerini andırıyor.

Karakaya Baraj Gölü manzaralı köy tipi evlerin tamamı çelik konstrüksiyondan, depreme ve yangına dayanıklı olarak inşa edilirken, bahçesinde ahırı da bulunuyor.

Lüks bir villayı andıran köy tipi konutlar, depremzedelere güvenli ve konforlu yaşam imkanı sunuyor.

- "Evlerimiz villa gibi göl manzaralı"

Bent Mahallesi Muhtarı Selim Kızıltaş, AA muhabirine, depremde mahallelerinin büyük zarar gördüğünü söyledi.

Mahallelerine 110 köy tipi konut yapıldığını dile getiren Kızıltaş, şöyle devam etti:

"Depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlarımız, yetkililer hepsi 24 saat içinde buraya geldi. Vatandaşla birebir sorunlarıyla ilgilendiler. İlk günden beri çadır, konteyner, yiyecek, olsun vatandaş mağdur edilmedi. Allah Cumhurbaşkanımızı başımızdan eksik etmesin, onun ayağına taş değirmesin. Vatandaşlarımız hepsi konutlarından memnun daha önceki evlerimize kıyasla şimdiki evlerimiz villa gibi göl manzaralı. Evler 1,5 dönüm arazi üzerine kuruldu, ahırı ayrı yapıldı. Vatandaşımız tüm tarımsal işlemlerini burada yapabiliyorlar. Şu an burası gerçekten tatil kenti gibi oldu. Bu konuda bütün yetkililerimize teşekkür ediyoruz."

- "Burası bizim için köy tipi konut değil villa"

Mahalle sakini depremzede 50 yaşındaki Murat Sönmez ise depremde yaşadıklarını halen unutamadıklarını söyledi.

Sönmez, kerpiç evlerinin depremde kullanılamaz hale geldiğini anlatarak, "Allah bizi korudu. Köyde yakınlarımızın evi yıkıldı enkazında kalanlar oldu. O gece devlet bizle ilgilendi hiç mağdur etmedi. Allah devletimizden, Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun." dedi.

Şu an kendileri için yapılan lüks konutlarda yaşadıklarını aktaran Sönmez, şöyle konuştu:

"Eski evimiz kötüydü şimdi devletimizin yardımıyla 1,5 dönüm arsa üzerine mükemmel bir ev yapıldı. Şu an kışın ortasında olmamıza rağmen tek sobayla ısınıyoruz. Çok memnunuz. Burası bizim için köy tipi konut değil villa. Çok modern, harika bir ev yaptılar, Allah devletimizden razı olsun. Ayrıca bizim konutların manzarası çok güzel. Yaz aylarında eve hiç girmiyoruz, havadar bir yerimiz var. Karakaya Barajı gölü manzaramız var, yerimiz çok güzel. Çok memnunuz."

- "Hayalimdeki eve geldim, çok mutluyum"

Sönmez'in eşi Serpil Sönmez ise depremde yaşadıklarını unutamadığını, evinin yıkıldığını söyledi.

Devletin kendilerine yeni konut yaptığını anlatan Sönmez, "Evimden çok memnunum. Hayalimdeki eve geldim, çok mutluyum. Eski evimiz çok kötüydü ama burada yeniden dünyaya geldik gibi. Komşularım da çok memnun. Rabbim devletimizden razı olsun." diye konuştu.

Depremzede Cemile Altınok ise depremde herkes gibi kendisinin de çok korktuğunu, evlerinin ağır hasar gördüğünü anlatarak, 2 yıl içerisinde yeni konutların kendilerine teslim edildiğini ifade etti.

Depremden sonra hiç mağduriyet yaşamadıklarını anlatan Altınok, "Allah devletimizden razı olsun. Evlerimizden çok memnunuz." dedi.

Depremzede Mustafa Akyol ise yeni konutlarında ahırın dahi bulunduğunu anlatarak, 1 büyükbaş hayvanına bakarak geçimini sağladığını kaydetti.

Hayatından memnun olduğunu anlatan Akyol, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkür etti.

ÇALIK VE BAKANLIK AÇIKLAMASI..

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'da depremin üçüncü yılında 4 bin 945 evin hak sahiplerine teslim edildiğini açıkladı.

Milletvekili Çalık, Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2020'de meydana gelen, Malatya'nın da etkilendiği 6.8 şiddetindeki depremin üçüncü yıldönümünde açıklamada bulundu. Elazığ ve Malatya'da depremde hayatlarını kaybeden 41 vatandaş için Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabır dileyen Çalık, "Malatyalı hemşehrilerimizin yaşadığımız acı günleri unutmayarak, deprem bölgesinde olduğunu unutmadan depreme karşı tedbirli ve üzerine düşen sorumluluğu sadece kendisi için değil geleceğimiz için de yapan bireyler olarak hayatlarına devam etmesi çok önemlidir." dedi.

Depremin ardından Malatya'da inşa edilen konutlardan bugüne kadar 4 bin 945'inin teslim edildiğini belirten Çalık, "Deprem sonrası yapılan çalışmalarda 7 bin 293 binanın (14 bin 492 bağımsız bölüm) ağır hasarlı, 316 binanın (1458 bağımsız bölüm) ise orta hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte daha önce meydana gelmiş olan depremlerde ağır hasarlı olarak tespit edilen konutlarla birlikte bugüne kadar toplam 15 bin 308 adet konutun yıkım ihalesi yapılmış olup, bunlardan 14 bin 498 adet bağımsız bölümün yıkımı gerçekleştirilmiştir. Ağır hasarlı konutlardan güvenli yerlere taşınmaları için 5 bin 445 afetzede aileye 35 milyon 705 bin 500 TL nakdi yardım yapılmıştır. Tespit çalışmalarından hemen sonra depremde evleri ağır hasar gören vatandaşlarımız için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ilimizde 6 bin 391 çok katlı afet konutu ve bin 497 köy evi yapım sürecine başlanmış, 4 bin 945 adet konut ve köy evinin teslimi gerçekleşmiştir. 324 adeti köy evi olmak üzere toplam 2 bin 619 adet konutun ise yapım süreci devam etmektedir. Bununla beraber 9 adet okul binası (196 derslik 2 adet atölye) yine afet kapsamında yapılarak tamamlanmıştır. Ayrıca 9 adet caminin 5'i ve 144 adet ticarethanenin de yapımı tamamlanmıştır. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Depremi yaşayan tüm vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

Malatya’da toplam 8 bin 405 konut üretildiği belirtilen  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamasında, bu konutlardan 4 bin 891’inin afet konutu, 2 bin 922’sinin kentsel dönüşüm konutu, 592’sinin sosyal konut olmak üzere şimdiye kadar 5 bin 174 konutun teslim edildiği bildirildi.

Açıklamada, depremden yoğun şekilde etkilenen Malatya’da il merkezi ile 8 ilçede çalışma yürütüldüğü ifade edilerek, gerçekleştirilen çalışmaların detayları şöyle aktarıldı:

"Yapılan bin 592 köy evinden bin 173’ü teslim edildi. 284 ticari birim yapılırken bunlardan 144’ü teslim edildi. 8’i hasar görmüş okulların yerine, 1 tanesi ise yeni planlanan olmak üzere 9 okul inşa edilirken; bu okullarda toplam 196 derslik bulunuyor. Okulların tamamı teslim edildi. Planlanan 8 camiden 5’i bitirildi, 1 Millet Bahçesi tamamlanarak hizmete girdi, 1 Millet Bahçesinin de yapımı sürüyor. Yapımı devam eden 1 adet Polis Özel Harekat (PÖH) Merkezi bulunuyor. Gelinciktepe mevkiinde ise 550 milyon lira bedelle toplam bin 527 konut üretildi ve bu konutların teslimleri gerçekleştirildi."

AA- iha- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Sehitfevzi (1 yıl önce)
    Sayın yetkililer sesimizi duyun.sehitfevzi vatandaşları zor durumda ev sahipleri ile kavga dövüş gün geçmiyor kiraları odeyemiyoruz fakire iyilik döverek yapıldı.yardim bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (1 yıl önce)
    Nereden nereye geldik.Allah emeği geçenlerden razı olsun.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Yavuzun Torunu (1 yıl önce)
    Fotoğraftaki kadın neden dışarıda ekmek pişiriyor? Projede buna neden yer verilmemiş anlaşılır gibi değil. Bu kadın neden evinde ekmeğini pişirme imkanı bulamıyor? bu tür projelerde yerel paydaşların, daha doğrusu yerelde yaşayan paydaşların fikirleri neden alınmaz çok merak ediyorum.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • 99 depreminde 5 sene çamurun içinde bez çadırlarda yaşam mücadelesi verenleri ne çabuk unuttunuz.muhalifliginde sınırı vardır
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Yavuzun Torunu (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Muhaliflikle ne alakası var kardeşim. Tabi ki yapılan şeyler çok güzel. Ama projeler uygulanırken yerelde insanların ihtiyaçlarına uygun proje seçimi çok mu zor. Kışın sen açık alanda hiç ekmek pişirdin mi? ya da pişirebilir misin saatlerce. Heybende armut, ayva, şeker, nar gibi şeyler var. biri senden nar istiyor sen seçme zahmetinden bulunmuyorsun sana elma daha güzel göründüğü için al sana bir elma veriyorum diyorsun. nar isteyen adamın isteğini tam karşılamış oluyor musun. benim söylediğim, nasıl olsa bir proje uygulanacak. sadece uygulayıcılar zahmet edip yöreye ve insanların ihtiyaçlarına uygun olanı seçmesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da önerisi o şekildedir. önemli olan proje değil önemli olan projenin ihtiyaca yönelik olmasıdır. burayı ıskalamayalım.
    %34
    %66
    Yanıtla