SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Beydağı'nın Fidanları Boyu Geçti

0
Güncellendi - 2021-05-20 07:15:23
Beydağı'nın Fidanları Boyu Geçti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da türkülere konu olan 2 bin 544 metre yüksekliğindeki Beydağı'nda 12 yıl önce başlatılan ağaçlandırma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

Beydağı eteklerine yaklaşık 25 yıl önce Orman İşletme Müdürlüğünce deneme amaçlı dikilen fidanlarda başarı sağlanması üzerine 2009'da Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi başlatıldı.

Daha çok kayalık bir görünüme sahip olan dağda iş makineleriyle kayalık alanlar kırılarak fidanlar dikildi. Fidanların sulanması amacıyla ise sondaj yapılarak 13,2 kilometre çelik borular döşendi. Beydağı'nın farklı noktalarını inşa edilen 4 havuzda biriktirilen su ise kapalı sistemle çelik borular yardımıyla fidanlara can verdi.

Ağaçlandırma çalışmaları meyvelerini verirken, 12 yıl önce dikilen fidanlar boy vermeye, dağ ise yeşil bir görünüme bürünmeye başladı.

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, AA muhabirine, Beydağı'nın asıl bitki örtüsünün ardıç olduğunu söyledi.

Çeşitli tahribatlar nedeniyle ardıç ağaçlarının sadece dağın zirvesinde kaldığını anlatan Kalaylı, "Beydağı'nın büyük kısmında ağaç kalmamıştı. Dağın ana kayası kalker yani kireç taşı. Bu taşın özelliği ise suyla çabuk erimesi ve üzerindeki toprak yapısını çok çabuk kaybedebilmesidir. Ardıç ağaçlarının tahrip olmasından sonra üzerindeki toprağı kaybetmiş ve üzerinde ana kaya kalmış." dedi.

Beydağı'nda 1980'li yılların sonunda ağaçlandırma çalışmaları için deneme yapıldığını ve başarı elde edildiğini hatırlatan Kalaylı, örnek çalışmanın ardından 2009'da dönemin Valisi Ulvi Saran'ın talimatlarıyla dağda yoğun ağaçlandırma faaliyetine başlandığını ifade etti.

- "İş makineleriyle çukurlar kazılarak fidanlar dikildi"

Kalaylı, Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesinin hazırlanmasının ardından çalışmalara başlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"2009'da başlayan çalışma 2013'e kadar devem ediyor. Burada toprak kalmadığından dolayı büyük iş makineleriyle önce 1 metre ebatlarında çukurlar kazıldı. Ağaçların etrafındaki taşların tamamı çukurlardan çıkarıldı. Daha sonra yüzeydeki toprak kısım alınarak çukurlar dolduruldu ve tüplü fidan dikildi. Bu fidanlar ardıç, sedir, kara çam, badem, mahlep ve akasya gibi türler. Fidanların kuraklıktan dolayı sulanması gerekiyordu ve büyük masraflarla buraya 3 tane 500 tonluk sulama havuzu sistemi yapıldı ve 4 yıl boyunca teşkilatımız tarafından fidanlar sulandı."

Kalaylı, Beydağı eteklerine iş makineleriyle dikilen ağaçlara 2017'de su vermeyi bırakarak, takibe aldıklarını, fidanların gelişiminde herhangi bir olumsuzluk görülmemesi üzerine sulamayı sonlandırdıklarını söyledi.

- "Yüzde 90 başarı var"

Şu an fidanların koruma ve bakım çalışmasını yaptıklarını dile getiren Kalaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında 680 hektarlık bir alanda 682 bin fidan dikildi. Yeşilyurt'un Konak Mahallesi'nde başlayan ve Battalgazi Orduzu Göletine kadar devam edem bir proje. Tespitlerimize göre yüzde 90 oranında başarı var. Fidanların ortalama boyları artık 2 metreyi geçti. Buradaki fidanlar kent merkezindeki vatandaşların evlerinden baktıklarında görülebilecek hale geldi."

Yakup Kalaylı, ağaçların oksijen deposu olduğunu belirterek, "Bir sedir ağacı yılda yaklaşık 50 insanın soluduğu oksijeni üretecek kapasitededir. Ağaçlar havadaki karbon salınımını da tutuyor, dolayısıyla hava kirliliğinin önlenmesinde büyük öneme haiz. Ormanlık alan erozyonu önlüyor ve yağışların sele dönüşmesini ve zararı önlüyor. Ağaçlandırmanın ardından Malatya'da Beydağı'ndan kaynaklanan bir sel olmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Ağaçların büyüdüğünde Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma alanının rekreasyon alanına dönüştürüleceğini belirten Kalaylı, vatandaşların aileleriyle Beydağı'ndaki ağaçların gölgelerinde kentin manzarasını seyredebileceğini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

39 yorum yapılmış

  • Hasan Altuntaş (2 yıl önce)
    Malatyada 2009-2013 yılları arasında görev yaptım.Bir Karadenizli olarak Beydağlarının orman örtüsünden yoksun olmasını üzülerek izlerdim.O tarihlerde verilen emeklerin bugün yeşermiş olmasını çok sevindirici buluyorum.Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hulya (2 yıl önce)
    1984 te üniversitenin kampusunde eğitime başlayan ilk öğrencilerindenim, daha sonra lojmanda da oturdum, Elazığ yolundan, bakınca bir bozkırın içinde toprak rengi evlerdi,o mesafeden eve giren insanlar görülecek kadar boştu, yıllar sonra kampusu gördüğümde orman olmuş binalar görünmüyordu, Beydağında da ağaçlandırma denemeleri yapılıyordu, ölmeden önce yapacağım tek şey, Beydağını tıpkı kampus gibi orman olarak görmektir, emeği geçenleri tebrik ediyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (2 yıl önce)
    Bu ilde sayın valimiz doç Dr Ulvi saran beyin basarisinin sırrı neyi doğru görüyorsa onu yapmaya çalışması ilin siyasilerinin dümen suyuna gitmemesi ve özellikle sayın cumhurbaşkanımız dan sonsuz destek alması idi keşke uzun süre kalsa veya bir dönem ilimizde belediye başkanlığı yapsa idi mangal yürekli insan sizi unutmuyacagiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)
    Sayın valimiz doç.dr.ulvi saran Beydağı etekleri emeklerini unutmayacak bu ilde son yıllarda gerçekten çok çalışkan valiler geldi sayın vasip şahini,sayın mustafa Toprak ve sizi unutmak mümkün değil .
    0
    0
    Yanıtla
  • Semih (2 yıl önce)
    Allah bin kere razı olsun.Bir Malatyalı olarak hayatta en çok istediğim şeydi Beydağını yeşil görmek.Başta dönemin valisi Ulvi Saran ve Orman işletme ekipleri olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Şahin (2 yıl önce)
    Her yere dağa taşa ağaç dikelim... YARINIMIZ yeşersin. Emeği geçenlere selam olsun. Allah onlardan razı olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (2 yıl önce)
    Sayın valimiz ulvi saran'a çok teşekkür ediyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    ODTÜ, İTÜ, Ankara Üni. Gibi üniversitelerde çok değerli çevre mühendisleri, jeoloji mühendisleri, peyzaj mimarlığı, ziraat müh. gibi alanlarda çok kıymetli hocalar var. Keşke bu kişilerle, yerel yönetimler; Valilik, büyükşehir gibi kurumlar iletişime geçse şehrimize davet edip bir saha gezintisine çıkarıp uygun ağaç çalı türleri hangileridir belirlenip toprak analizleri yapılıp bir eylem planı oluşturulsa ne kadar harika olur. Bu bahsettiğim husus trafiğin düzenlenmesi gibi konularda da sinyalizasyonu düzenlemek için fikir almak için de yapılabilir. Teknokentlerde trafik üzerine firmalarda ürün geliştiren mühendislerimiz ve şehir bölge planlamacılarımız var. Bilimin ve akılcılığın nimetlerinden faydalanmamız lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • canmalatya (2 yıl önce)
    Vali Ulvi Saran bir belediye başkanı gibi projeler üetip uygulamaya koydu. erken ayrıldı Malatya'dan diğer projeler sahiplenilmedi. O zaman dikim için alınan bağış fidanın 3 yıllık bakımı ve dikimini kapsiyordu. o yüzden dikilenler kurtuldu. Ağaçlandırmaya devam edilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa BULUT (2 yıl önce)
    Harika olmuş. Emeği geçenlere tşk ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • VAYLOG 44 (2 yıl önce)
    Bu güne kadar en çok buna sevindim o gördüğümüz beydagı etekleri inşallah yıllar sonra aynı karadeniz gibi olur.Yemyeşil tek arzum buydu emeği geçenlerden Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Koray (2 yıl önce)
    Kayaların dibine sarmaşık türü şeyler dikin. Yazın komple kapatır, muhteşem bir görüntü olur. Zaten su da varmış. Yakında doğal hayat da artar orda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (2 yıl önce)
    Emeği geçen herkesten ,ALLAH bin kere razı olsun,kalıcı bir hizmet devamını bekleriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim KOCAASLAN (2 yıl önce)
    Ağaç yetiştiren tüm arkadaşların eline sağlık.Bu çabaların devam etmesini temenni ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (2 yıl önce)
    bu faaliyetler için emeği geçenlere teşekkürler. beydağının geri kalan bölümü için de (inderesi - karagöz arası) bu tür yeşillendirme devam edebilir mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Emeği geçenlerden allah razı olsun. Yanlız mümkünse büyük fidanlar dikilmeli.12 yılda bu fidanlar insan boyunu biraz geçmiş. Oysa 12 yıl önce insan boyunda veya daha büyük fidanlar dikilmiş olsa idi şimdi koca ağaç olmuşlardı. Ayrıca fotoğraflardan fidanların çoğunluğunun çam olduğu görülüyor. Oysa çam ağacının bölgemiz için çok da uygun olduğunu düşünmüyorum. Tarihte Anadolu dan Meşe denizi diye bahsedilir. Mümkünse dikenli ağaçlar yerine meşe vb ağaçlar dikilmeli. Çam ağacı herhangi bir orman yangınında da, yangını büyüten bir ağaç. Bir de sulamayı bırakmamak gerekir. Sulama yapılmazsa bu ağaçların büyümesi çok yavaşlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (2 yıl önce)
    Ulvi SARAN değil.M.Yaşar ÇERÇİ DÖNEMİNDE Meclis kararı ile çıkmıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Bari sulamasını ihmal etmeyin. O kayalar üzerinde tutunan yeşilliği korumak için her şeyi yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (2 yıl önce)
    Olağan üstü bir proje idi, ilmiz için cumhuriyet tarihinin en önemli, en faydalı çalışmasıydı desek her halde abartmış olmayız. Dönemin Valisi Sn. Ulvi Saran beyefendi olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. Saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • O valinin malatyaya kattığı tek şey bu ağaçlandırma idi.diğerleri tam bir fiyaskoydu.gezinti teknesi.film festivali.kayat merkezi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengız (2 yıl önce)
    Sayın Ulvi Saran valim, Malatyamızı yakınen takip ettiğinizi biliyorum.Bu ormanın oluşmasındakı üstün gayretinize, çabanıza ve liderliğinize şahidiz.Temennim, gönüllerimizde yaşayan isminizin bu Kuşak Ormanında da yaşatılmasıdır.Saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • gurbet (2 yıl önce)
    Ulvi SARAN gibi iki yürekli insan daha çıksa beydagı tamemen orman olur.Sonra beydagını ADIYAMAN a bağlarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Bir agac bir insan Derek emegi gecenlere tesekkurler Allah razi olsun sizlerden herzaman su vermek gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (2 yıl önce)
    Allah razı olsun Ulvi Saran Valimizden...Bazı insanlar kalıcı eser bırakır, amel defterleri açık kalır ona her zaman dualar gider. Valimiz siyaset üstü bir kişilik Malatya dan devamlı duaların gideceği insan...O ağaçlardan faydalanan her insan o ormanlığa sebep olan kişiyi kişileri dua ile anacak...Ulvi Saran Valimiz son 20 yılın en iyi valilerinden...Film Festivali, Malatya evlerinin kazandırılması .çok güzel hizmetleri oldu. Allah razı olsun...Valimize sağlıklı huzurlu güzel bir ömür diliyorum...Ağaçlandırma noktasında hizmetleri olan Yeşil Kuşak Projesi kapsamında emeği geçen orman işletme müdürlüğü personelini kutluyorum...Allah razı olsun....
    0
    0
    Yanıtla
  • Ulvi saran nın tek kattığı eser bu ağaçlandırma.allah aşkına malatya film festivali gereksiz bir organizasyondan öte bi çalışma değil.sadece valiliğin ve belediyenin sırtına mali yük.gelelim malatya kerpic evlerine.ya malatyada mevcut kerpiç evleri yıkarken,korumaya almazken,eskiyi koruyup kollamayıp milletin paralarını,milyonları götürüp oraya gömmek akıl karı değil.o valinin döneminde bilmem haberiniz varmı Hekimhan köylü köyüne kayak merkezi ve otel yapıldı.o zamandan beri atıl durum da.yine o valinin döneminde gezinti teknesi yapıldı.baskil feribotunun olduğu yerde.sıfırdan yapılan tekne suya indirildiğinde denge sorunu vardı ve düzeltilmesi için gene bi dünya para harcandı.valilik arkasındaki vilayet parkıda yanlış hatırlamıyorsam gene o vali döneminde ayak altı edilip,şimdiki halini aldı.şimdi soruyorum son 20 yılda malatya böyle bir vali görmedi.doğru.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (2 yıl önce)
    Ulvi Saran dan Allah razı olsun. Çok büyük bir proje. İlimizin yetkili makamları bu tarz projeleri artırmaları lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 yıl önce)
    Başta dönemin Malatya Valimiz Sayın Ulvi Saran bey olmak üzere, bugünlere gelmesine sebep olan, emek harcayan herkese sonsuz teşekkürler. Oranın ilk (12 yıl öncesi) ve bugünkü hali çok farklı, oralara her zaman giden amatör bir dağcı olarak ki seviyorum, çok mutlu oldum. İnşallah bu güzel görüntüyü korur, muhafaza ederiz. Bir kaç sene sonra şehirden çok güzel bir görünüm bizleri bekliyor nasip olursa sabredip göreceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (2 yıl önce)
    Ulvi Saran valimize bu projeyi başlattığı zaman deli diyenler, orada ağaç olmaz, kurur, parayı çarçur ediyor diyenler, daha neler neler söyleyenler şimdi utanacaklar mı acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • orduzulu (2 yıl önce)
    Bu prejeyi başlatan sayın Valimize,Orman İşletme Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (2 yıl önce)
    Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı en etkili mücadele ağaç dikmek ve ormanlık alanları genişletmektir. Sayın Ulvi Saran ın kişisel çabaları ile başlatılan ağaçlandırma çalışmalarının bugün meyvelerini vermesi güzel bir haberdir. Emeği geçenlere minnet borçumuz vardır.Bu ağaçlık alanların genişletilmesi ve korunması başta tüm Malatyalıların ve il yöneticilerin öncelikli görevi olmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Caner (2 yıl önce)
    Maşallah emeği geçenlerin eline sağlık çok sevindim. İnşallah çocuklarımıza yemyeşil mis gibi havası olan bir Malatya bırakırız
    0
    0
    Yanıtla
  • bilir kisi (2 yıl önce)
    Malatyadaki daglik butun kesimlere agalandirma calismasi yapilmasi lazim. Ulke turzimine de katkisi olur. Turistler temiz hava ve ormanlik alanlara geliyorlar marmaris gibi. Malatya da firat nehri var. yat turizm i icin bence ideal.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaplan 44 (2 yıl önce)
    Yapandan, başlatandan, ağaçlara bakandan Allah binkez razı olsun işallahhhhh.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Malatya’da beni en çok mutlu eden proje bu oldu. Şimdi oralar yemyeşil orman olsaydı nasıl güzel görünürdü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Celal Erdem (2 yıl önce)
    2009-2012 yılları arasında Malatya Valiliği yapan M.Ulvi Saran'ın ağaçlandırma konusunda çok emeği var.Allah kendilerinden razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • serdal (2 yıl önce)
    Maşallah Emeği geçenlerin eline sağlık İnşallah devamı da gelir. Bir şehir için kalıcı eser kalıcı hizmet böyle olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    bu muhtesem projeyi hayata geciren muhterem prof ULVI SARAN beyefendiyi rahmet ve minnettle anmayi lutfen gecmeyin,ahde vefa insanin karekterinde olmalidir
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (2 yıl önce)
    Allah Ulvi SARAN valimizden razı olsun. Onun vizyonu ve inatçı kişiliği sayesinde Beydağları ağaçla ve yeşille anılacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 yıl önce)
    Eski valimiz Sayın Ulvi Saran dan Allah razı olsun bu onun eseri eğer gitmeseydi hayata geçireceği 120 nin üzerinde projesi vardı ; yarım kalan eserlerini kendisinden sonra tamamlayamadılar proje değişikliğine gittiler. Ufku dar olanlar vizyonu olmayanlar da ancak eleştirdiler.
    0
    0
    Yanıtla