SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İshal Vakalarında Artış Var Ama.."

0
Güncellendi - 2021-06-28 12:18:21
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, son günlerde bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile hastanelere yapılan başvurularda artış gözlendiğini, ancak bu durumun salgın niteliği taşımadığını, vaka sayısındaki artışın mevsimsel olarak beklenen düzeyde olduğunu söyledi.

malatyahaber.com muhabiri, son günlerde Malatya'da, ishal vaka sayılarında artış olduğu yönündeki yayılan iddia ve söylentilerin doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda, Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli ile konuştu.

Son bir ay içinde Malatya'daki hastanelere bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile yapılan başvurularda artış görüldüğünü doğrulayan Prof. Dr. Recep Bentli, "Ancak bu durum önceki yıllarda aynı aylarda görülen artışla benzer bir tablo sergilemektedir. Başvuran vakaların çoğu bulantı ve kusma şikayeti ile başvurmakta, ishal şikayeti ile daha az karşılaşılmaktadır. Müdürlüğümüze bağlı Çevre Sağlığı Birimimiz ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz üzerinden konu yakından takip edilmektedir" dedi.

"Yaz aylarında dönem dönem bu tür vaka artışlarının görülebilmektedir"

Konu ile ilgili Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi M. Selçuk Sinanoğlu'nun, acil servise başvuran hastalarda önceki yıllardakine benzer bir artış görüldüğünü, gelen hastalarda bulantı, kusma ve ateş şikayeti olduğunu ishal şikayetinin daha az olduğunu, çocuk hastalardan yatarak tedavi görmesi gerekenlerin 2-3 gün içinde toparlanarak taburcu edildiklerini beyan ettiğini ifade eden Prof. Dr. Recep Bentli, yaşanan bu vaka artışının salgın düzeyinde olmadığını, yaz aylarında dönem dönem bu tür vaka artışlarının görülebildiğini söyledi.

"Rotavirüs görülme sıklığında artışa rastlanmadı"

Söz konusu şikayetlerin şebeke suyu kaynaklı olup olmadığına yönelik bir soruyu cevaplandıran Prof. Dr. Recep Bentli, şikayetlerin şikayetlerin su kaynaklı olmayabileceğini ve hastalardan alınan gaita numunelerinde rotavirüs görülme sıklığında artışa rastlanmadığını kaydetti.

Şikayet sahiplerinden edinilen bilgiye göre yaz mevsimi meyvelerini yedikten sonra bu tür şikayetlerin doğduğunu ya da şehir dışından geldikleri yönünde beyanda bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Recep Bentli, Çevre Sağlığı birim sorumlusu Necmettin Temel tarafından yapılan incelemede de; düzenli olarak su numunesi alındığı, bakiye klor ölçümleri ve mikrobiyolojik analizlerin düzenli olarak yapıldığı belirtildiğini vurguladı.

"Kent merkezindeki mahallelerde numune ve klor düzeyleri uygun sonuçlanıyor"

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya kent merkezindeki şebekeden beslenen mahallelerden alınan numune ve klor düzeylerinin uygun sonuçlandığı, daha kırsal mahallelerde zaman zaman klor ve numune uygunsuzluğu olduğunda MASKİ ile irtibata geçilerek sorunun çözülmesinin sağlandığını söyledi.

"Bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile ilgili vakalarda belirli bölgelerde kümelenmeye rastlanmadı

Prof. Dr. Recep Bentli, Battalgazi ve Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından bulantı kusma ve ishal şikayetleri ile ilgili yapılan filyasyon çalışması yaptığını da vurgulayarak, bu kapsamda, vakaların adreslerinin tek tek incelendiğini ve her iki bölgede de kümelenmeye rastlanmadığını belirtti. Prof. Dr. Bentli, "Vakalarda bulantı ve kusma ön planda iken ishal daha az görülmektedir. Toplu etkinlik, ortak yemek gibi bir öykü mevcut değildir. Vaka sayısındaki artış mevsimsel olarak beklenen düzeydedir" dedi.

"Vaka sayısında artma yaşanmaması için gereken önlemler alınmaktadır"

Söz konusu şikayetlerin dikkatle ve sistematik biçimde takip edildiğini ve gerekli tedbirlerin ilgili kurumların ortak çalışması ile alındığın kaydeden Prof. Dr. Recep Bentli. "Gerek hastanelerimiz, gerek çevre sağlığı birimimiz, gerekse de İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz üzerinden bulantı, kusma ve ishal şikayeti olan hastalar yakından takip edilmekte olup; vaka sayısında artma yaşanmaması için gereken önlemler alınmaktadır" diye konuştu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Pazartesi akşamı yemekten sonra hastalandım. Önceki gün olduğum aşının yan etkisi olabileceğini düşündüm ama ağrılarım bulantım geçmeyince hastaneye gittim. Acildeki doktor çok sayıda ishal kusma vakası görüldüğünden sulardan hastalık kapabileceğimden bahsetti. 3 koca serum sonrasında kendime gelebildim. Belediyenin beceriksizliği yüzünden hastalık yaşayıp hastane yolunda rezil oluyoruz. Her sene boru değiştiriyorlar yollar delik deşik. Yavuz selim'de her hafta defalarca su kesiliyor zaten. Boş bulunup hazır su yerine parasını verdiğimiz temizliğiyle övündüğümüz(!) musluk suyu içtim diye bunları yaşamak zorunda değilim. Korona zamanı kafamızı çıkartamazken evde hastanelik olmak da ancak Malatya'da olabilecek absürt bir durum -_-
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    pazar gecesi 11ile 1 arası çocuğu acile götürdük kusma bulantı..baya kalabalıklaştı 3 hemşire 1 tane bayan kapalı doktor vardı..diğer doktorlar ve hemşireler bildiğin yatışa geçmişlerdi.çocuğa bakan olmadı yoğunluktan.orda hemşire ve doktorların çoğu arazi oluyorlar .ben tedavi olamadan çocuğu aldım eve götürdüm
    0
    0
    Yanıtla
  • Mpeza (2 yıl önce)
    Yaz mevsimi nin gelmesi bu aylar kayısı hasadı olduğu için isal kusma olabilir sıcaklık da bir etkidir korkacak birşey yok her sene bu zamanlar olan şeyler bildiğimizi de unutturdular. Ne covid 19 Muş
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (2 yıl önce)
    Malatya belediyesi maski kuyu sularını icme suyuna verirse ishal ve bulantı olur icme suyunu berbat ettiniz Malatyada hazır su içiyoruz Yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Eğitim araştırma hastanesinde acil servise gelenlere rotavirüs testi yapılmıyor nasıl oluyor acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalnız kurt (2 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Gaita tahlilinde rota kiti ellerinde yok çünkü
    0
    0
    Yanıtla