SON DAKİKA
SON DEPREMLER

15 Katlı 9 Bina Eş Zamanlı Patlayıcı Kullanılarak Yıkıldı

15 Katlı 9 Bina Eş Zamanlı Patlayıcı Kullanılarak Yıkıldı
A- A+ PAYLAŞ

Asrın felaketinde ağır yara alan Malatya’da tünel kalıpla inşa edilen 9 bloktan oluşan 540 dairelik Yeşilevler Sitesi aynı anda bin 660 kilogram patlayıcı kullanılarak yıkıldı. Dünyada ilk kez aynı anda bu kadar çok binanın yıkımı gerçekleştirilirken, yüzlerce vatandaş da patlamayı canlı olarak izledi.

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin başında gelen Malatya’da ağır hasarlı binaların yıkımlarına hız verilirken, yüksek katlı binalar ise patlayıcı kullanılarak yıkılıyor. Bugün de Yeşilyurt ilçesine bağlı Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde bulunan 11 bloklu Yeşilevler Sitesi’nin 9 bloğu aynı anda patlayıcı kullanılarak patlatıldı. Dünyada ilk kez aynı anda bu kadar çok binanın tek seferde patlatıldığı Malatya’da bu anı yüzlerce vatandaş izledi.

15 katlı 9 bloğun patlatılması öncesi polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Site çevresindeki tüm ev ve iş yerleri de güvenlik gerekçesi ile boşaltılırken, yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Patlatma öncesi yine çevredeki camilerin hoparlöründen patlatma olacağı duyurularak, sitelere yaklaşılmaması istenildi.

Patlamayı vatandaşlar ve site sakinlerinin yanı sıra kent protokolü de kendilerine ayrılan platformdan canlı olarak izledi.

Deneme amaçlı olarak geçtiğimiz hafta 2 bloğu yıkılan Yeşilevler Sitesi’nin geri kalan 11 bloğunun yıkımı öncesi konuşan Yıkım Firması Yetkilisi Hamit Avcı, 15 katlı tünel kalıp sistemi ile yapılan 9 bloğun tek seferde patlatılmasının dünyada bir ilk olduğunu da söyleyerek, toplam 110 kişiden oluşan ekipleri ile tüm güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi.

Alınan tüm tedbirlerin ardından 700 daireden oluşan 9 blok geri sayım yapılarak patlatıldı. Büyük bir gürültü ile patlayan binaların ardından gökyüzünü toz bulutu sardı. Şehrin birçok noktasından görülen patlama sonrası uzun süre toz bulutları çevreyi kaplarken, 9 bloğun tamamının da sorunsuz şekilde yıkımın tamamlandığı belirtildi.

Kent genelinde 7 kat ve üstü yaklaşık bin 400 binanın ağır hasarlı olduğu ve bu şekilde patlatma yöntemi ile yıkımlara devam edileceği öğrenildi.

İha-AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Malatya Belediyesi. (7 ay önce)
    Malatya’da tünel kalıpla inşa edilen Malatya Belediyesinin inşaa ettiği desen Malatya Haber. Ama taraflı bir sitesiniz. Sizin yaptığınız haberlerin doğruluğu sorgulanır. Gerçi ülkemizin acı gerçeği parayı kim verirse gazateci onun isteğidiği gibi haber yapar.
    0
    0
    Yanıtla
  • adil (7 ay önce)
    Ortalık tozdan geçilmiyordu bu mu aldığınız önlem. Çevreye patlama öncesi yakın mahallere anons yapılmadı. Patlama sırasında millet deprem zannedip evinden kaçtı. Bir de kalkmış yıkımın rekoru bizde falan diyorsunuz. Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz ya?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Soru (7 ay önce)
    Soru) Bu binaların depremde ağır hasar almasının sorumluları kimlerdir? a) Belediye b) Projeyi yapan mimar ve inşaat mühendisi c) Müteahhit d) Yapı Denetim Firması e) Binanın yapımında çalışan usta ve işçiler
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Naif (7 ay önce)
    Almanya bizi ne de kıskanıyordur şimdi
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ESİNTİ (7 ay önce)
    Dünyada ilk kez...(DÜNYADA İLK KEZ DEĞİL) DAHA ÖNCEKİ TARİHTE 15 GÖKDELEN AYNI ANDA ÇİNDE PATLATILMIŞ. https://www.youtube.com/watch?v=y5REVFyo7qI Dünyada ilk kez aynı anda bu kadar çok binanın tek seferde patlatıldığı Malatya’da bu anı yüzlerce vatandaş izledi.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Yeşilevlerli (7 ay önce)
    Bu binaların yapım tarihi 1994 den itibaren Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Münir Erkal Tarafından belediye iştiraki esenlike Oradanda taşeron olarak Ankara Merkezli TUNA inşaata yaptırılmıştır. Tuna inşaat kimin peki. Melih Gökçek göre den alındıktan sonra onun yerine göreve gelen Mustafa Tuna nındır. Konun hülasası yine bir sağ parti olan refah partisi döneminde yapılmıştır. Zaten çeyrek asırdırda onun devamı olan parti ülkeyi yönetmektedir. Buradan tüm Yeşilevler halkına geçmiş olsun diyorum. İlk yerel seçimde yine sandığa gidince bu duygu ve düşüncelerle gidiniz...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Erhan (7 ay önce)
    Bir yanlış yapıldı oralar imara açıldı. Dünyada eşi benzeri olmayan bir afet yaşandı ama hala akıllanılmadı! Üniversiteleri yüz yüze açmak nedir ya ? Daha Malatyanin yerel halkının kalacak yeri yok, orta hasarlı yurtlara mi yerleşecek bu çocuklar! Zaten kapasite tüm öğrencileri karşılamıyor 15 bin 20 bin e kiraya mi çıksınlar! Bu tozun topragin için de okuyacak diye kanser mi olsunlar ! Hırsızlık, sapıklık var güvenlik tam sağlanamıyor çocuklar hiç bilmedikleri şehirlerde başına ne gelecekleri belli değil! Memurları zorla işe çağırıyorsunuz onların okula giden çocukları ne yapsın ? Bu şehri 1 yıl kapatın, herkese refah içinde yaşayacak evler yapın, güvenliği sağlayın, 1 yıl sonra herkes kaldığı yerden devam etsin. Bu pisliğin içine milleti zorla çağırmak ve bir de iş beklemek vebaldir ! Şunu da unutmayın ki Malatya da hala deprem de olacaj diyor bilim adamları, millet de psikoloji de kalmadı ki !!! bir daha deprem olur millet ölürse de vicdan azabından kurtulamazsınız!!! Akıllı ve vicdanlı olalım biraz ...
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Özkan Çelik (7 ay önce)
    Akp döneminde yapıldı, akp döneminde yıkıldı.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Atatürk döneminde yapılanlar da yıkıldı. Böyle mi demek gerekir.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Akpli değilim aksine muhalif bir görüşe sahİbim fakat Yeşilevler 1995 yılında yapıldı.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Titanik (7 ay önce)
    Malatya için çok üzücü.Malatya olarak keşke başka şekilde avrupanın en büyüğü olsaydık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (7 ay önce)
    Belediyenin ve kamunun bu yıkımlardan sonra yeniden inşa edilmesi için beton santralleri kurması gereklidir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (7 ay önce)
    Bugün cuma hutbesini bir çoğumuz dinledik kaç kişi şapkasını önüne alıp düşündü bilmiyorum. Çok büyük bir afet yaşadık ama afet sonrası yaşananlar maalesef afetten daha beter oldu. Rabbim bizlerin değilde günahsız çocuklarımızın yüzü suyu hürmetine yere göğe sakinlik versin. Biz adam olmuyoruz ve maalesef olmayacağız...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • ercan bey (7 ay önce)
    işi şova döktüler iyice.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (7 ay önce)
    Valla halal olsun bize; binaları yaparkene degilde, yıharkene ne gadar mahir olduğumuzu cihana ispatladık gayri bize garada ölüm yoh.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Davul zurna halay ekibi nerde
    %85
    %15
    Yanıtla