SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Aaaaaah Kernek Aaaah...!!!

Aaaaaah Kernek Aaaah...!!!
A- A+ PAYLAŞ

...Malatya, içinde yaşayan insanların ruhuyla örtüşmeyen bir yapıya büründü...     

Nezir KIZILKAYA nezir.kizilkaya@hotmail.com

Kalbimde bir hayâli kalıp kaybolan şehir! Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir! Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene, Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene. Yahya Kemal Beyatlı

Kentlerin onları canlı tutan, mana katan, tarihi, kültürel dokusunu ruhumuza işleyen ve bir hafızası olmasını sağlayan sembol mekânları, yapıları vardır. Bu mekânlar ve yapılar, içinde bulunduğu kentin ortak dilidir. Çünkü orada yaşayan herkes, o mekânlardan aynı şeyi anlar.

İşte bu yüzden bu kentteki her şeyin bizler için bir anlamı bir karşılığı vardır. Bizi kente bağlayan ve onu bize sevdiren de bu mekân ve yapıların, hepimiz için aynı şeyi ifade etmesi, hepimiz için aynı dili kullanmasıdır. Kentle iletişimimizi sağlayan bu ortak dilin yaşaması için de bu mekân ve yapıların korunması kaçınılmaz bir zorunluluktur.

FOTOĞRAF: Kernek su kaynağı ve şelalenin 1950'lerdeki görüntüsü

Kentin hafızasının silinmesi, geçmişinin yok edilmesi, içinde yaşayan insanların tüm geçmişini silmek gibi, onların fotoğraf albümlerini yakmak gibidir. Kenti geçmişinden koparmak telafisi imkânsız sorunların oluşmasına sebep olur. Kentin geleceğinin daha iyi planlanması, ancak tarihsel süreç içerisinde ekonomik, sosyal, kültürel ve toplumsal olarak geçirdiği değişim ve dönüşümün doğru okunması ile mümkün olacaktır ki, işte bu yüzden kent mekân ve yapılarının sürekliliğinin korunması önemlidir. Ancak ne yazıkki Malatya’nın son dönemde bu açıdan karnesinin kırıklar ile dolu olduğu da hepimizin bildiği acı bir gerçektir.

FOTOĞRAF: Kernek 1950'ler

Şimdi buraya kadar yazılanları okuyanların hafızalarında mutlaka sayısız mekân belirecektir. Spora ilgi duyanlar için İnönü, Şeker ve Sümer statları, Kapalı Spor Salonu, özellikle çalışanları için Sümerbank ve Tekel Fabrikaları, çarşının müdavimleri için Eski Belediye binası, daha eskiler için Şirkethan, Akpınar’ın aslanlı çeşmeleri bunlardan bazıları olacaktır. Ama eminim ki bu kentte yaşayan herkesin aklına tek ortak mekân gelecektir; “Kernek”. Unutulmuş, unutulmaya yüz tutmuş, artık bir hayal olmaktan başka bir şey ifade etmeyen anılarımızın mekânı Kernek!

Hıdrellez coşkusunun festivale dönüştüğü ve bütün Malatyalıları sardığı, zamanı durduran, bizlere kendimizi ayrıcalıklı hissettiren, kalplerimizde bıraktığı sevgi dolu izleri ile unutamadığımız bu mekânın artık bize anlatacak bir şeyi kalmadı. Kernek maalesef sadece türkülerde hatırlanabilen sisli anılarımızın arasındaki yerini aldı. Önünden her geçişimizde bize Malatyalı olduğumuzu hatırlatan, geçmişimizden kopuşumuzu engelleyen, bizi koruyan son kale de düştü.

FOTOĞRAF: Kernek 1960'lar

Ya o Kanalboyu! Nice yaşamların, sevdaların gizli tanığı, Kanalboyu, o güzelim kesme taşları üzerine beton dökülüp kör edildi. Hayatımızı monoton olmaktan çıkartan, yorgunluk derdimize, dinlenme dermanı olan Kanalboyu artık kendisi beton ve mermerden mamul, monoton bir mekân.

Kent insanının aidiyet duygusunun gelişmesinde önemli katkı sunan bu iki mekândan biri olan Kernek, dönüşüm maskesi ile beton yığınına dönüşürken, bir diğeri Kanalboyu da ismini aldığı asıl özgün yapısına veda etti. Kenarındaki söğüt dallarının sularını okşadığı Kernek ve kesme taşlara çarparak akan suyun sesini dinlediğimiz Kanalboyu ne yazık ki artık yok. Hayatımıza bu kadar fazla dokunan bu iki mekânın yok oluşu da Malatyalılara yüreğinde derin acılar hissettirmektedir

Her ilkbaharda gürültüyle patlayan “Kernek Pınarı”nın o pırıl pırıl parlayan suyu beton mezarına gömüldü. Oysa ülkemizde hangi kentin tam da orta yerinden suyu kaynağından çıkarken görmek mümkündür bu zamanda? Anneler, babalar çocuklarının ellerinden tutup suyun kaynağından çıkarken dans ettirdiği kum taneciklerini gösterip “Bak çocuğum su yeryüzüne işte böyle çıkar” deme şansını başka nerde bulabilirler ki?

Kernek, Kanalboyu; Acaba şu anda kente dair hangi mesajı veriyor, verebiliyor? Kernek’den, Kanalboyu’ndan, yeşilden arındırılmış bir Malatya’yı biz nasıl anlatırız başkalarına? Adına "bulunmaz eşin"diye türkü yakılan kaç şehir var ki. Bu kentin kıymetini anlamamız için daha neleri kaybetmemiz gerekecek acaba.

FOTOĞRAF: Kernek Parkı 1970'ler

Kentin belleğine yapılan müdahaleler giderek daha da travmatik bir hal aldı ve Malatya, içinde yaşayan insanların ruhuyla örtüşmeyen bir yapıya büründü. Modernleşme arzusu kentin kimliğini yitirmesine yol açtı. Mekân-insan ilişkisi bu durumdan oldukça etkilendi ve bu kentte yaşayanların aidiyet hissi hızla kaybolmaya başladı. Aslında Paşa Köşkü’nden, Şirket Han’dan başlayan bu yıkımdan Malatya’ya karşı sorumluluk hisseden herkesin vicdanen rahatsızlık duyduğundan eminim.

Kernek gibi, Kanalboyu gibi mekânlar, kentleri kent yapan, onlara bir kimlik ve özgünlük katan hafızalarıdır. Kent kavramına katkı sağlayan, hafıza işlevi gören soyut ve somut varlıklarıdır. Ancak, yıkımlar ile vücudu ve ruhu hasar görmüş bu mekânların acil tedaviye ihtiyacı vardır.

Zamanı tutmak belki mümkün değil ama hatıraları yaşatabilir, mekânlara hak ettikleri değeri vererek onurlandırabiliriz. Enlem ve boylamı 38 olan bu özel kentte yaşayanlar, kendilerini özel hissetmelerini sağlayan mekânların başında gelen Kernek ve Kanalboyu’nu geri istiyorlar. Artık karşı konulamaz hale gelen bu masum talep için kentin kurumları Malatya’nın hafızasını koruyabilmek adına üzerine düşeni yapmalıdır. Bu kentin sembol olmuş mekân ve yapıları, kültür adamlarının dâhil edileceği bir süreç içerisinde yeniden kazanılmalı ve korunmalıdır.

Bir kentin kültür adamlarının o kente dair ürettiği bilgi, kentin gelişim sürecine doğrudan etki edecek niteliktedir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için kentle ilgili karar verme yetkisini elinde bulunduranların, bu bilgilerden faydalanma ve kullanma arzusunun olması şarttır. Bir yandan kültürel değerleri korumak, diğer yandan gelişmelere ayak uydurabilmek için bu düşüncenin hayata geçirilmesi kaçınılmazdır. Unutulmamalıdır ki kentsel planlama süreci sadece teknik bir konu değildir ve bu sürecin içinde kültür adamlarının da rol alması zorunluluktur. Bu bir çeşit multidisipliner bir yaklaşım olarak da görülebilir.

FOTOĞRAF: Kanalboyu 1970'ler

Şehirli olmak, o kentin emanetlerine sahip çıkmaktır. O kentin geçmişine, değerlerine, inançlarına ve ruhuna karşı hassas olmak ve onları yaşatmak için çaba göstermektir. Şehri inşa etmek için hafızasını imha etmemektir. Kenti idare edenler için bu daha da önemlidir. Görevi sonunda toplumla helalleşmenin ilk ve temel şartı imha değil inşa etmiş olmaktır.

Şehrin belleğini oluşturan, ruhunu yansıtan, özgün değerleri kaybetmemek için, modernleşmek ve çağdaşlaşmak adına ortaya çıkan kentleşme çılgınlığından kurtulup bu sembollerin kent için ne anlam ifade ettiğinin çok iyi ortaya konulması gereklidir. Kernek bu açıdan önemli bir mekândır.

O siyah beyaz günlerin rengârenk Malatya’sında, ılık yaz esintilerini orada yakaladığımız, ruhumuzu papatyalar ile süslü yemyeşil ovalara götüren ve bizim için kıvrım kıvrım akan dere kenarlarından daha serinletici olan Kernek! Ahhhh Kernek ahh!

FOTOĞRAF: Betonlaştırılan Kernek, 2016 (Kernek Parkı'nın yerine yapılan düzenleme, Yeni Kernek Parkı!)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

61 yorum yapılmış

  • Hülya (1 yıl önce)
    Allahtan korkun yenilik çevre düzenleme diye diye yeni caminin önündeki asırlık cinari kestiniz ne emeksizde ne inonude kaldırım kenarında ağaç bıraktınız Kernegi önce betonlastirdiniz simdide bakalım ne yapacaksınız.Yazik çok yazık...
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (4 yıl önce)
    Burayı bu hale getirdiler.Bir Allah ın kulu çıkıp da ne yapıyorsunuz demedi.Partizanlık almış gidiyor.Ben yaparsam iyi mantığı var. Hiç bir şeye ses çıkarmıyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • VAİZİN OĞLU (4 yıl önce)
    KEŞKE İŞİ KİŞİSELLEŞTİRMEDEN ŞAHSIMA DEĞİL DE HABER KONUSU OLAN MAKALEYE YORUM YAZSAYDINIZ DAHA GERÇEKÇİ VE DAHA KALİTELİ OLURDU. MEMLEKETTE NE ÇOK PUSUYA YATAN ORDÜNARYÜS PROFESÖR VARMIŞ DA HABERİMİZ YOKMUŞ! MAALESEF BU MEMLEKETTE HERKES DÜŞUNDÜĞÜ FİKRİNİ ÖZGÜRCE SÖYLEYEMİYOR. SÖYLEYİNCE DE İŞTE BÖYLE HERKES SALDIRIYA GEÇİYOR. PEKİ BU TAHAMMÜLSÜZLÜK NİYE?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vay arkadaş.Yorumlarında en çok millete sallayan,posta koyan sen mi rahatsız oldun sana yönelik eleştirilerden.Senin yazdıklarındanda insanlar böyle rahatsız oluyor, bundan böyle daha saygılı üslupla yorum yazarsan daha iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuzca (4 yıl önce)
    cemil Meriç,"entelektüel bir bilgi hamalı değildir. Hakikat uğruna her savaşı göze alan bağımsız bir mücahittir." der. Nezir Kızılkaya yazdıkları ve yaptıkları ile kendilerini entelektüel olarak değerlendiren ama ortaya hiç bir şey koyamayan bir çok bilim insanının önünde yer alıyor. Onun yazdıklarını okudukça aklıma emile zola geliyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • H.SARIKAYA (4 yıl önce)
    Malatya iline serin dediler, Kerneğin gölüne derin dediler. Türkünün mısralarında geçen kerneğin gölüne ne oldu? Hürriyet parkına ne oldu? Vilayet parkına ne oldu? Yazık, çok yazık...
    0
    0
    Yanıtla
  • VAİZİN OĞLU (4 yıl önce)
    BİRAZ YENİLİĞE VE GELİŞİME AÇIK OLUN! NEDİR BU ESKİYE ÖZLEM İLKELLİĞE ÖZLEM? BU ŞEHRİN BÜYÜYÜP GELİŞMESİNE NEDEN BU KADAR TAHAMMÜLSÜZSÜNÜZ? KAYSERİ GİBİ ANTEP GİBİ ADANA GİBİ ÇEVRE İLLERE BİR BAKIN HELE YENİLİĞE DAİR NELER YAPLMIŞ BİR DE MALATYA'YA BAKIN?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • O zaman Adana Antep ve Kayseri’den getirsin baskan yöneticileri.Özümüze dönelim bana kalırsa adamla faydalı olsa kendi memleketlerinde yönetici olurlardı.Çok yazık .
    0
    0
    Yanıtla
  • Yenilik daha iyi ve güzel olandır.Sen buna yenilik mi?Diyorsun.O meydandaki bu güzel havuz mu güzel duruyor yoksa şimdiki yermi güzel. Bir yetkili Amsterdamda gördüğü yel değirmenini çok beğenmiş kerneğe kurdurmuştu..Allahtan vatandaş karşı çıktıda kaldırmak zorunda kaldılar.Bu mu ilericilik.Birde Kayseri ile gaziantep örneğini vermişsin.Oralarda İyi bildiğim yerler.Orada hangi semtte,o şehire ait hatıra yok edilmiş ,bir örnek versene.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yenilik, bir şehrin hafızasını yok etmek değildir.Aslını bozmadan düzenlemektir. Hadi bakalım selimiye camiini yıkıp daha güzelini yapalım desem ne dersin? Entellektüel birikimi olmayan, bilimsel donanımları bulunmayan biri başkan yapılırsa sonuç budur..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kernek meydanı Malatyanın hafizasıydı.Kernek göl gazinosu çok güzel ve oranın simgesiydi.Bu güzel parkın kaldırılıp,yerini betonla kaplamak ilericilik mi?oluyor.Su ve yeşilliğe tahammülsüzlüğünüz sizin ne kadar ilerici olduğunuzu gösteriyor.Kayseri ve Gaziantepde yeri heryıl tadilat gören,şeklideğişmiş neresi var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vaizinoğlu, baban diyanette yetkili biri galiba. Ona söyle bizim Yeni Cami de eskidi. Yıktırıp yerine güzel bir cami yapsın. Onu halledince Eski Malatya Ulu Camiiye de bir iyilik düşünür inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • sizin yenilik dediğiniz şey bütün memleketi betonlaştırmakmı yanyana koyun bakalım iki resmi aradaki 8 farkı bulabilecekmisiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Samimi soruyorum son görüntüde ki gelişim yenilik nedir anlatır mısın? Hayatında kaç şehir ülke gördün nerelerde yaşadın ciddi soruyorum. Futbol'da politika da her yerde böyle garip garip yorumlarını görüyorum da. Eğitimin nedir mesela?
    0
    0
    Yanıtla
  • babasultan (4 yıl önce)
    Elazığlı Adıyamanlı Kayserili Vanlı adamları yönetici yaparsanız böyle yönetir sizi işte.Selahattin baskan sen barı böyle yapma..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mebmet Ayten (4 yıl önce)
    3sene önce orduzu pınarbaşına gittim.Suları kurumuş berbat bir park denilen çöplük olmus.Halbuki Malatyada turkiyenin en büyük barajları var biraz gayretle orduzuya sahane sular aktarırlar.Malatyanın heer tarafi su olduğu halde sanki çölün ortasında berbet bir kent durumunda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik (4 yıl önce)
    YENI BAŞKANIMIZDAN .MALATYA MERKEZDE AGAÇLARIN VE YEŞILLIĞIN OLDUĞU ALTINDA OTURABILECEGI PARK ISTIYORUZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • lhsan (4 yıl önce)
    bence en güzel hali bu etrafı ywşilliği biraz arttırılırsa olacak sen 1940 ları hatırlıycan diye eski nostalji yaşayalım diye modern bi hale gelmesin mi yeni projeler hayata geçtide malatya malatya oldu yoksa saat 18 olunca malatya bitiyordu köylü köyüne çekildimi malatyada harekwt duruyordu bu tür projelwri destekliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Kernek meydanını bu kadar berbat bir yer haline getirenler aynı zamanda Belediyeyi borç batağına sürüklediler. Malatya ile hiç bir bağı olmayan Sivasta ağaç katliamı yapmış kişileri çevre duzenlemeci olarak ise aldılar, sonra yine kendileri işten attılar. Kernek meydanını betona gömenlerin de o çirkin TOKİ binalarını o tepeye dikenlerin de yatacak yeri yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Uveys El Karani (4 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen istirak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Malatya merkezde eskiden soykan ve vilayet parkı vardı aileler çarşıya çıktıklarında yâda sehirdisindan gelenler buralarda oturur yeşilliğin tadını çıkarırlardı birşeyler içip dinlenirledi Allah aşkına koca şehirde merkezde oturacak bir yer yok hürriyet parkınamı yürüsünler bu durumda olan tek şehirde herhalde bizim yeşil MALATYA mızdır yazıklar olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)Hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Emeklilere otobüsler 1 lira yapılsın. Emeklilere otobusler Ücretsiz olduğu için vatandaş Çarşıdaki parklara gidip oturamiyor. Çarşıdaki parklardaki banklar Emekliler le dolu. Nedense Hepsi erkek emekliler. Yaşlı emekli teyzelere oturacak yer kalmıyor. "Biletler 1 tl olsun, teyzeler oturacak yer bulsun." Bu bir kampanyadır. Destek bekliyorum. Lütfen. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • naim (4 yıl önce)
    biri yapıyor biri yıkıyor paralarda senden benden gidiyor yapmayın babam kalsın akrabalarınızı zengin etmeyin biz biliyoruz herşeyi
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA SEVDALISI (4 yıl önce)
    Sadece Kernek parkımı!!! Güzelim vilayet parkı,soykan parkı..yıkıp yokettiniz..bari eski halini yenileyeydiniz...Eskiye dair ne varsa tarumar ettiniz..Bu mekanlarla büyüdük..yazıkkk çok yazıkkk
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (4 yıl önce)
    Selahattin başkana güvenimiz tamdır. Aslına uygun şekilde Orduzu çınar park gibi suyu ve yeşili bol bir park yapacaktır. Bu arada hürriyet parkından Battalgazi belediyesine uzanan yeşil kuşak park projesini de sabırsızlıkla bekliyoruz Selahattin başkanım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgül (4 yıl önce)
    Merak ediyorum i kaynak suyu ne yaptilar yazik oldu akan o mis gibi suyu yok ettiler
    0
    0
    Yanıtla
  • Burten (4 yıl önce)
    Bunların tek sebebi seçeceğimiz belediye başkanını düşünmeden seçmekten oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyyüp Kılınç (4 yıl önce)
    Birileri sadece dünya der ve bu hırs ile takiye yaparak, yok eder güzelliği. Bunu yaparken de bazıları yalakaları da alkış tutar destekler seslerini yükselterek hakkı söyleyenleri susturur,
    0
    0
    Yanıtla
  • öztürk (4 yıl önce)
    Yel değirmeni gibi nir şey yaptılar dünya para verdiler sonra hayvanat bahçesine orduzuya götürdüler ahh ahhh
    0
    0
    Yanıtla
  • CENGİZ (4 yıl önce)
    demek ki biz buna layık imişiz....
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (4 yıl önce)
    Bu yazıda yazıları anlayacak idarecilerin olması dileğiyle Kaleminize sağlık???
    0
    0
    Yanıtla
  • Tevfik Dilek (4 yıl önce)
    Geçen hafta büyükşehir belediyesi ne yazdım Kernek de kurumuş etrafı pis öldürdünüz burayı burası tarihte Malatya'da ayrı bir yeri vardır iç dış turizm de hatırası olan yeri yok ettiler yazik Malatyalı sahiplensin ben yazıyorum ilgililer e sizde yazin
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (4 yıl önce)
    Çirkin yapılaşma ve beton yığını bir Malatya... Ne yazık ki Malatyalının hafızası acemi ellerle hunharca yok ediliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Eren (4 yıl önce)
    Acilen eski haline dönderilip daha kullanışlı daha modern daha verimli bir alan oluşturulması lazım.Malatya'nın sembolik yerlerinden biri ve en gözde yerlerinden biyerinin Malatya'ya yakışır bir düzenlemeyle projelendirilmesi lazım.teleferik vb. ilgi çekici bir kullanım sağlanması lazım. Artık büyükşehirimize yakışır bi hal alıp çağ atlamamız lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Eski güzel kernek günlerini büyüklerimizden dinledik sürekli. Bi de şimdiki haline bakarmısınız tamamen bir saçmalık malatya ile hiçbir şekilde uyuşmayan özdeşleşmeyen beton yığını. Anlatanlardan dinledik kernek babayı para havuzunu dilek ağacını eski halini istiyoruz kerneğin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hızır (4 yıl önce)
    Trafiğin orda rahatlatılması için bir formül bulunması lazım. Çok sıkışıyor ve kitleniyor ya genişlesin yada yanına ek bir yol açılsın. Yaz ve kış oranın en önemli problemi bence budur. Ayrıca daha düzenli ve kullanışlı bir çevre düzeni ortamı oluşturulsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eren (4 yıl önce)
    Acilen eski haline dönderilip daha kullanışlı daha modern daha verimli bir alan oluşturulması lazım.Malatya'nın sembolik yerlerinden biri ve en gözde yerlerinden biyerinin Malatya'ya yakışır bir düzenlemeyle projelendirilmesi lazım.teleferik vb. ilgi çekici bir kullanım sağlanması lazım. Artık büyükşehirimize yakışır bi hal alıp çağ atlamamız lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pirmesut (4 yıl önce)
    İnsallah malatyamiza akli basinda bir proje ekibi el atar.Eski kernek gölü yeniden canlandırlı. yeşil örtü artırılmalı .Malatyamızı bilen taniyan projeci arkadaslarla calisilmali. Malatyanin en acil en onemli yerlerinin basinda geliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergin Kutan (4 yıl önce)
    Biz Malatyalılar ve Malatya'da yaşayan insanlar olarak değerlerimize sahip çıkmazsak bütün güzelliklerimiz zamanla kaybolacak. Ne yazık ki Malatya bu konuda çok duyarsız ve herşeyi kabullenir olmuş. Kimse bunların yapılma aşamasında sesini çıkarmıyor, sonra da geriye bakıp ne güzeldi diyoruz. Yazı için geç kalınsada teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatma kabakulak (4 yıl önce)
    Ben bir malatyali olarak malatya belediye baskanlarinin malatyayi batirdigini yenilemedigini gösteris olarak beton yiginina donderdiğini ne yazikki aciyla izledim hic yesiillik yok turist yok aciyla izliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıdvan (4 yıl önce)
    2000 -2005 arası malatyada üniversite eğitimi için malatyada kaldım.kernek çok güzeldi.anılarım var orada.doğallığını bozmuşlar.her yer beton olmuş.ruhu ölmüş.malatyayı kökleriyle kopartıyorlar.her yer betonlaşıyor.ilk fotoğrafta ne kadar güzel anneler çocuklarıyla kenarında.toprağı özler olduk her yerde.malatya orjinal kalsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    öncelikle malatya haber sitesi yöneticilerine çok teşekür ederim böyle bi kötü yapılaşmayı gündeme getirdiği için ve bizleri eskiye götürdüğü için.. malesef. malatyamızda sosyal aktivitesi olan yönetici yok.. kernek diyince akla su gelir yeşillik gelir. beton yığınına çevirdiler. şimdiye kadar gelen belediye başkanlarına bakıldığında yeşilliğe önem veren başkan olmadı.. buna selahattin gürkanıda ekleyebiliriz. kuruyan veya kesilen ağıcın yerine dikilen yok.. mahalle. ve caddelerde yüründüğünde insanlar güneşten kavruluyor..! nedeni belli cadde ve mahalle araların da ağaç yok. ağaç dikmek çokmu zor veya çokmu pahalı. yeşillik üzerine malatyamız şarkılara bile taşınmış. ne demişler hadi güzelim gel beri. yeşil malatya dilberi diye. dağlara bakın kuru bozkir mahalle ve caddelere bakın aynı kuru bozkır... inşallah gündüzbey.. yeşilyurt ve banazıyı bozmayalar. tecde zaten elden gitti beton yığını oldu. yazık oluyor malatya ya
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (4 yıl önce)
    Burayı kim bu hale getirdiyse elleri kırılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf sami (4 yıl önce)
    Yeni hali super olmuş. Nedir eskilere takılıp kalıyorsunuz. Gelişmeyen değişmeyen yer mi var. Vallaha super su an. Eski püskü kalsa bu ne insan bi çeki düzen verir çevre düzenlemesi yapar derdiniz.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Şehirler yüksek binalar ve beton yığınına çevrildi hava alamıyoruz bunaliyoruz adeta açık cezaevi gibi Malatya ile özdeşleşen kerneği yok ettiler .
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Yıldırım 1967 kernekde oturyorduk (4 yıl önce)
    Kernek gazınosu malatyanın sempoluydu anom anom kerneklimsin kerneğe gelmye yemilmsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağaç sever (4 yıl önce)
    Sayın yetkililer kernek ve hürriyet parkındaki ağaçlar kuruyor lütfen gerekli yerleri uyarın oralarda vilayet parkı gibi rezil olacak özellikle hürriyet parkında onlarca ağaç kuruyor 70-80 yıllık ağaçlara yazık ediyorlar. Lütfen bunu gündemde tutun kamu oyu oluşturun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kunti (4 yıl önce)
    Hiç Meraklanmayin Malatya Sevdalisi Sayin Gurkan ve Ekibi En Kısa Surede Bu Onemli Degerimizi Eski Haline Kavusturacaklardir. Buna Inancim Tam Görun Bakın En Kısa Surede Burayla Alakalı Öze Dönüs Projesi Hazirlanacaktir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasiipor (4 yıl önce)
    Yukarıdaki toki ile ne kadar da uyumlu görünüyor. Burayı yaparken yüzlerce kamyon beton döküp kernek parkını resmen diri diri gömdüler. Allah rahmet etsin. Tokiler de musalla taşı oldu. İnsan geçmişinden bu derece nasıl nefret eder ki akıl almıyor. Bir anlayış hiç eleştirilmeden desteklenirse kendinde keramet arar ve böyle ölümsüz eserler bırakır. Zamanında halkın parası neden İnönünün heykeline harcandı diyenlerin böyle eserler bırakması ne kadar garip. Bu kafa bizans surlarını da Ege’deki antik kentleri de eline geçerse gömer demek ki.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali özbalkan (4 yıl önce)
    Kaleminize sağlık kernekte doğup büyüyen bir kişi olarak kernege ve MALATYA ya yapılan lar öz değerlerimizi veya tüm anılarımızı sildi.sadece hafızamızda kaldı ben izmirden arada bir geldiğimde ne yazıkki yerel yönetimler öz değerlerimizi harap ettiğini görüyorum.eskiyi cocuk ve torunlarıma anlatiyorum.ber 1985 te kernek parkında düğünümü yapmıştım MALATYA li olarak onlara hakkımız haram olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (4 yıl önce)
    Türkülere konu olan Kernek'e gelenler kernek dediğiniz bu mu diye alay ediyor artık. Resmen beton yığını oldu. İlk halini de beğenmiyorum ben. En güzel halini Münir Erkal yapmıştı. Onu da yıktılar. Selahattin başkana çağrım Acilen yeniden düzenlenip su ve yeşil ön plana çıkarılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • trtekin (4 yıl önce)
    makalenin yazılması zamanı çok isabetli. Malatya halkı suçludur beton yığını haline gelmesinde. herkes layıkıyla yaşıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • süvari (4 yıl önce)
    bu zamanda şu havuzu yapacak beyin yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat Baysal (4 yıl önce)
    Bir KERNEK li olarak çok duygulandım, sonuna kadar haklısınız, peki çözüm olarak ne yapabiliriz
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent Aksoy (4 yıl önce)
    Bir şehrin kimliği ancak böyle yok edilirdi.Kalemine sağlık Nezir Hocam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Büşra Erbaş (4 yıl önce)
    Guzellestirelim derken öldürdüler Kerneki.Ben o gazinosunun olduğu günleri çok özlüyorum.Demlik çay alır,cekirdegimizi çitler türküler dinlerdik.Bazen balkonumuzdan dinlerdik .Gazinonun içinde çarpışan otolar vardı .Havuzunda yüzen ordekler ,kazlar...Berbat ettiler ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (4 yıl önce)
    Kernek meydanını ancak bu kadar kötü hale getirebilirlerdi başardılar. Ucube bir yapı oldu. Eski gölet bundan yüz kat iyiydi. Tepede tokiler silüet felan bırakmadılar malatyada. Bu haliyle kerneğe yeminle 1 defa gittim daha gitmek içimden gelmedi. Çok ama çok kötü
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Sırf oradaki işletmeciyi çıkartmak için uğraştılar çabaladılar ve Malatya’lı olmayan değerini dahi bilmeyen bir zat tarafından katledilen kerneğin bence yeniden eski haline getirilmesi lazım. Oradaki işletmeci varken oralarda bir tane pislik göremezdiniz. Ama şuan herşey göz önünde açıkça ortada. Havuzun kokusundan geçilmiyor. Ahhh kernek ahhhh
    0
    0
    Yanıtla
  • özgur (4 yıl önce)
    BİRGÜN BİR BELEDİYE BAŞKANI KERNEĞİ ESKİ HALİNE GETİRECEK VE...O BELEDİYE BAŞKANI HALKIN KAHRAMANI OLACAK...VE...BİZLER MUTLU OLACAĞIZ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Beton yıgını sıcaktan yanıyoruz orda beceri lazım akıl lazım okumamış insan daha zeki gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernekli44 (4 yıl önce)
    Süper ? bir yazı ✍️ helal olsun Yıktılar dün anımızı Aynen de doğru Allah’a hesap versinler yuva yıkanın yuvası olur mu ?be yazar ağabey olmaz ??
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları