SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"ABD İle İlişkileri Bozmaya Karar Verdim"

0
Güncellendi - 2019-01-24 03:38:00
A- A+ PAYLAŞ

Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido, kendisini “Devlet Başkanı” ilan etmesinin ardından, Guaido’yu tanıyan ilk ülke ABD oldu. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro muhalifleri Venezuela’da sokaklara döküldü. Devam eden protesto gösterileri sırasında Maduro’yu “gayrı meşru” ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido, kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak ilan etti. Açıklamanın ardından Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Bugün Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela'nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak resmen tanıyoruz, Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru hükümet kolu olan Ulusal Meclisi tanıyoruz. Nicolas Maduro’ya gayri meşru davrandığı ve bu nedenle devlet başkanlığı görevinden düştüğünü kabul ediyoruz. Venezuela halkı, Maduro ve rejimine karşı cesaretlerini dile getirdi. Yasaların özgürlüğünü ve geçerliliğini istedi” denildi.

Anayasa’nın 233’üncü maddesini kullandı 

Muhalif protestocuların önünde kurulan bir platformda gayri resmi yemin eden Guaido, “Bugün, 23 Ocak 2019. Ulusal Meclis Başkanı olarak, Anayasa'nın 233’üncü maddesinin bana verdiği yetki ve Yüce Tanrımın izniyle ülkemin icra yetkilerini resmen devlet başkanı olarak üstlendiğime yemin ederim” ifadelerini kullandı.

MADURO ABD'YE REST ÇEKTİ

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, kendisini gayri meşru ilan edip, geçici devlet başkanı olarak duyuran Juan Guiado’ya destek veren ABD’ye meydan okuyarak rest çekti. "ABD ile diplomatik ilişkileri bozmaya karar verdim” diyen Maduro, “Hiç kimse burada teslim olmaz, savaşacağız” dedi.

“Washington’dan yönetmeye çalışıyorlar” 

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó’nun halk önünde yemin ederek kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan çok sert bir açıklama geldi. ABD’yi kendisini devirmeye çalışmakla suçlayan Maduro, “Washington'la ilişkileri kesmeye karar verdim. Anayasa’nın bana verdiği yetkilere uygun olarak ABD ile diplomatik ilişkileri koparmaya karar verdiğimi duyururum” diye konuştu.

ABD delegasyonuna 72 saat süre 

Sözlerine “Venezuela'yı Washington'dan yönetmeyi düşünüyorlar” diyerek devam eden Maduro, ABD delegasyonuna ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verdi. “Hiç kimse burada teslim olmaz, savaşacağız” diyen Maduro ayrıca Kolombiya oligarşisine dikkat çekerek "Sorunlarımız evde çözülecek. Hükümetimiz, ülkenin egemenliğini tüm uluslararası çabaya rağmen savunacak” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE'DEN DESTEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Kalın, paylaşımda şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak Türkiye'nin desteğini ifade etti ve 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde bütün darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşunu koruyacaktır."

Kalın, mesajının sonunda "#WeAreMADURO" etiketine de yer verdi.

Karakas, Washington, Ankara- iha, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ahmet (5 yıl önce)
    Rabbim yardım etsin inşallah şeytan abd her tarafı karıştırıyorsun inşallah yerle bir olursun
    0
    0
    Yanıtla