SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ACİL, HEMEN.. Esenlik, 'Kâr' Amacını Bırakıp 'Tanzim Satış'a Dönmeli..

ACİL, HEMEN.. Esenlik, 'Kâr' Amacını Bırakıp 'Tanzim Satış'a Dönmeli..
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6'lık depremlerle büyük yıkım yaşanan, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği ya da yaralandığı, binlerce binanın yıkıldığı- oturulamaz hale geldiği Malatya'da önemli bir nüfus göçü yaşanırken, kentin yeniden hayata dönebilmesi için alınacak önlemlerin başında, başta barınma olmak üzere belli başlı sorunların halledilmesinin yanı sıra ekonomik yaşam koşullarında da, halkın yaşadığı felakete karşı destek sağlayacak şekilde düzenlenmesinin geldiği belirtiliyor. Bunun için de, Malatya il merkezinde 50'ye yakın marketi bulunan, ancak 2000'li yıllardan itibaren belediye yönetimini üstlenen kadroların, piyasada fiyatları dengeleyici, halkın daha kaliteli ve ucuz mal temin etmesini sağlamak yerine 'kâr' amacını ön plana çıkarmalarıyla, sosyal belediyeciliğin bir gereği olan 'tanzim satış mağazası' kimliğinden uzaklaşıp, ticari işletmeye dönüştürülen Büyükşehir Belediyesi'nin Esenlik Şirketi marketlerinde hızla bu konuda bir dönüşüm sağlanması isteniyor.

1990 yılında Münir Erkal'ın Belediye Başkanlığı döneminde kurulan, Erkal ve daha sonra göreve gelen Mehmet Yaşar Çerçi dönemlerinde Malatya'da marketçilikte fiyat oluşturan, kaliteli ürün ve uygun fiyatlarla halka ulaştırdığı tüketim maddeleriyle ildeki piyasayı halk lehine düzenleyen ve dengeleyen Esenlik Şirketi marketleri, şirketin gerçek kuruluş amacını görmezlikten gelen Cemal Akın, özellikle de  Ahmet Çakır döneminde piyasa marketçiliğine dönerken, Selahattin Gürkan'ın döneminde de  ‘kâr’ amaçlı bir şirket konumunu sürdürüyor.

Belediye başkanlarının adeta 'örtülü ödenek kaynağı' durumuna gelen Esenlik Şirketi'nin, iddiaya göre ilde marketçilik yapan özel sektörün de siyasi baskılarıyla, halka ucuz ve kaliteli ürün satan marketler yerine, yer yer diğer marketlere göre çok daha pahalı ürün satılan yerler haline gelmesi uzun süredir şikayet konusuydu.

AKP'li belediye başkanlarının, Esenlik Şirketi marketlerinin 'kâr' amaçlı çalışması tercihlerinin sosyal belediyecilik anlayışının çok uzağında olduğunu belirten vatandaşlar, pandemide de söz konusu marketlerin gerçekte bir kamuya bağlı şirket olduğu bilincinde hareket etmediğini, bugün çok büyük deprem felaketinin yaşandığı Malatya'da, bu durumun çok da farkında olmayan yönetim anlayışı nedeniyle, bu marketlerin yine piyasadaki diğer marketlerle aynı ya da daha yüksek fiyatla ürün satılan yerler olduğunu öne sürdüler.

Esenlik marketlerinde tüm ürünler piyasa fiyatları ya da bazen daha üstünde satılıyor. Et fiyatlarına da deprem sonrası zammı yansıtıldı

Bünyesinde entegre et üretimi, süt mamulleri üretimi gibi birimleri de barındıran Esenlik Şirketi'nin, bu marketlerde, şehri terketmeyenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine maddi katkı sağlayacak düzenmeleler yapılmasının, ilk ve acil konulardan biri olduğu, bu durumun deprem nedeniyle oluşturulan ve her gün yapılan koordinasyon toplantılarında hızla ele alınması gerektiğini belirten vatandaşlar, "Deprem nedeniyle Malatya'ya, ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerinden ulaşan yardımlar giderek azalıyor. Gıda ve diğer ihtiyaç maddesi yardımlarının daha ne kadar devam edeceği belli değil. Vatandaşlar, kendi imkanlarıyla ihtiyaçlarını dönemin gerçeklerine uygun şekilde daha uygun ekonomik koşullarda karşılayabilmeliler. Bunun için, Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Esenlik Marketler adeta lokomotif olabilir. Hiç değilse, imkanı olan vatandaşlar, piyasa pahalılığını hissetmeyecekleri bir şekilde faaliyeti düzenlenen, kâr etme alışkanlığını bırakıp, asıl işlevleri olan tanzim satış mağazacılığına hızla dönüştürülmesi gereken bu mağazalarda ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bunu, şu ana kadar belediyenin ve şirketin yöneticilerinin düşündüklerine dair hiçbir emare görülmedi. Aksine, piyasanın pahalılık koşulları aynen Esenlik Marketi fiyatlarına da yansıtıldı. Örneğin deprem sonrası fırlayan et fiyatları, bu marketlerde de aynen, hatta bazı yerlere göre daha yüksek rakamlarda. Malatya'nın yeniden yaşamaya başlayabilmesi için alınacak ekonomik önlemlerin başında bu pahalı marketçiliğe son verilmesi gerekiyor. Esenlik Şirketi,  çok sayıda şubesi olduğu ve çok satış yaptığı için uygun koşullarda mal alıyor, ona göre satış yapıyordu. Ama bu şimdi başarılı ve basiretli şirket yöneticiliği gereği olan durumdan uzaklaşmışsa, buna derhal son verilmeli ve Esenlik marketleri gerçek işlevine döndürülmelidir. Koordinasyon Kurulu, gerekirse ilk aşamada Esenlik alımlarının bir bölümünü sübvanse ederek, uygun fiyat koşullarını oluşturmasına yardım etmelidir.

Bunun için, Malatya'da deprem sonrası oluşturulan koordinasyon kurulunda yer alan  bakanlar, valiler, milletvekilleri ve belediye başkanları konuyu öncelikle gündeme almalıdırlar." diye konuştular.

Bu arada, deprem sonrası ilan edilen olağanüstü hal nedeniyle, bu marketlerin ‘tanzim satış’ işlevine dönüştürülmesinin önünde herhangi bir engel olmayacağı, gerekirse ehil ve işi bilen isimlerden yeni kadrolar oluşturulması da dahil olmak üzere her türlü düzenlemenin yapılabileceği kaydedildi.

GEÇEN YIL DA GÜNDEME GETİRMİŞTİK..
malatyahaber.com 12 Nisan 2022'de de Esenlik Marketlerle ilgili kouyu gündeme getirmiş, ancak Büyükşehir Belediyesi yöneticileri bu haber ve beklentilere duyarsız kalmışlardı. Söz konusu haber şöyleydi:

"Piyasada ekonomik koşulların yarattığı kaos ortamında başta gıda olmak üzere birçok sektörde yaşanan fiyat başıboşluğuna karşı, yönetimlerin fiyat artışlarını frenleme ve dengeleme açısından en önemli araçlarından biri olan 'tanzim satış mağazası' konumunda hizmete giren belediye Esenlik Şirketi'nin bu amaçla açılmış marketlerinde uzunca bir süredir, bu işlevini terkedip piyasadaki 'fırsatçı' yaklaşımı benimsemesi, hatta bazı ürünleri özel sektörün marketlerinden daha pahalıya satması eleştiri ve tepkilere yolaçıyor.

Halen yüzde 100'lük hissesi Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin olan Esenlik Şirketi'nin, hızla 'piyasayı ve fiyatları kontrol eden' eski işlevine dönmesi gerektiği belirtilirken, Büyükşehir Meclisi'nin iktidar ve muhalefete mensup üyelerinin bu konuda tavır koyarak, Esenlik Şirketi'nin 'sadece kar amacı güden, piyasanın daha fazla kazanç için tüm serbest ticaret koşullarını benimsemiş olan' şirketin bu politikasının değiştirilmesi için çaba göstermesi, Büyükşehir Belediye yönetimini bu yönde zorlaması isteniyor.

PİYASANIN DENGE UNSURUYDU, ŞİMDİ ÖZEL SEKTÖR MARKETİ GİBİ OLDU..
Münir Erkal'ın Malatya Belediye Başkanlığı döneminde limited şirket olarak kurulan Esenlik Şirketi'nin, halka dokunan ilk ve en önemli hizmeti marketçilik oldu.

Belediyelerin, vatandaşlara daha uygun kalite ve fiyat koşullarında ürün satarak çok önemli sosyal bir işlevi gördüğü 'tanzim satış mağazacılığının' bir örneği olarak faaliyete geçen Esenlik Şirketi, bu doğrultudaki politikasıyla çok kısa sürede Malatya'nın en çok ilgi gören marketi oldu. Direkt üreticiden ya da tedarikçiden pazarlıklı özel fiyatlarla, piyasa fiyatının altında alınan malları, düşük bir karla vatandaşa satan Esenlik marketleri, vatandaş lehine yarattığı bu durum nedeniyle gördüğü ilgiyle, şube sayısını katlayarak artırdı.

Fiyat ve ürün politikası nedeniyle, Malatya'da diğer marketleri de belli bir düzene sokan, adeta Malatya'da diğer marketlerin fiyatlarını da vatandaş lehine olacak şekilde dengede tutan Esenlik marketleri, bu politikaları nedeniyle diğer bazı marketlerde, onun işletmecilerinde sıkıntı yarattı. Esenlik'in 'tanzim satış mağazası' kimliği ve işlevine, düşük kar elde etmeleri nedeniyle karşı çıkan rakipleri, sonunda başarıya ulaştılar. Halen AKP Milletvekili olan Ahmet Çakır'ın belediye başkanlığı döneminde yapılan baskılarla, Esenlik marketleri kar amaçlı piyasa şirketlerine dönüştürüldü ve şirketin vatandaş lehine yarattığı piyasa koşulları ortadan kaldırıldı. Malatya'da ‘fiyat belirleyici’ olan Esenlik marketleri, rakiplerinin belediye yöneticieri üzerindeki etkisiyle  sıradanlaştırıldı, siyasi nedenlerle iş ilişkisi kurulan ‘pahalı satıcı’ yeni tedarikçileri nedeniyle rekabet yolundan uzaklaştırıldı.

Selahattin Gürkan döneminde de, belediyenin bünyesindeki bu marketlerin 'daha fazla kar' amaçlı olarak işletilmesi ve hatta fiyatlarının birçok özel şirket ya da şahıs marketindeki fiyatlarının da üzerinde olması vatandaşın tepkilerine yol açıyor.

Vatandaşlar, özellikle son dönemde görüldüğü gibi yağ ve şeker sıkıntısı karşısında, artık anonim şirket statüsünde olan Esenlik Şirketi'nin sıradan bir şirket yerine kamu bünyesindeki bir kurum olarak daha ucuz ve uygun koşullarda, yeterli miktarda mal temin edip, örneğin Şeker Fabrikası'nın bulunduğu Malatya'da şekeri direkt alıp uygun fiyatlarla satması gerekirken bunu yapmadığı gibi, fiyatlarının bazı ürünlerde diğer marketlerden daha pahalı olduğunu, Esenlik marketlerinin geçmişteki işlevlerinden çok uzaklaştığını, bunun kendilerini bir kamu hizmeti yerine serbest iş yapan kurumlar gibi gören belediye yönetimlerinden kaynaklandığını öne sürüyorlar. Vatandaşlar, Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketler tarafından üretilen ürünlerin, market ve sosyal tesislerde uygulanan fiyatların, piyasa fiyatlarının altında olmadığı gibi, birçok kalemde daha fazla olduğunu belirtiyorlar.

Belediye yetkililerinin, kendilerini kamu kurumu yöneticisi yerine şirket yöneticisi gibi görmelerinin ve 'örtülü ödenek' gibi kullandıkları bu şirketlerin gelirlerinin ne pahasına olursa olsun artırılmasına yönelik çabalarından vazgeçmeleri ve şirketleri, fiyat politikalarını, kuruluş amaçlarına döndürmeleri için yönetime baskı uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

Yine, piyasadaki koşullardan ve fiyatlardan ‘spekülatif’ diye rahatsız olan AKP iktidarı döneminde, aynı partiye mensup başkanın yönettiği Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, Esenlik Şirketi'nin halka, eskisi gibi piyasadan ucuz fiyatla ve kaliteli mal sunmasının başkanının siyasi görevlerinden biri olduğu da belirtiliyor.

Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları gibi STK'ların, yapıları ve temsiliyetleri nedeniyle bu işlevi üstlenmeyecekleri belirtilirken, başta Belediye Meclisi, sendikalar, siyasi partiler olmak üzere toplumun diğer önemli temsilcilerinin 'baskı' görevini üstlenmeleri gerektiği değerlendiriliyor."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

48 yorum yapılmış

  • adaletsiz dünya (1 yıl önce)
    Malatya il merkezinde 50'ye yakın marketi bulunan, ancak 2000'li yıllardan itibaren belediye yönetimini üstlenen kadroların, piyasada fiyatları dengeleyici, halkın daha kaliteli ve ucuz mal temin etmesini sağlamak yerine 'kâr' amacını ön plana çıkarmalarıyla, sosyal belediyeciliğin bir gereği olan 'tanzim satış mağazası' kimliğinden uzaklaşıp, ticari işletmeye dönüştürülen Büyükşehir Belediyesi'nin Esenlik Şirketi marketlerinde hızla bu konuda bir dönüşüm sağlanması gerekiyor. Halen yüzde 100'lük hissesi Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin olan Esenlik Şirketi'nin, hızla 'piyasayı ve fiyatları kontrol eden' eski işlevine dönmesi gerektiği belirtilirken, Büyükşehir Meclisi'nin iktidar ve muhalefete mensup üyelerinin bu konuda tavır koyarak, Esenlik Şirketi'nin 'sadece kar amacı güden, piyasanın daha fazla kazanç için tüm serbest ticaret koşullarını benimsemiş olan' şirketin bu politikasını değiştirilmesi halkı mağdur etmemesi gerekiyor. malatya belediyesi devletin halkın belediyesi ise neden kar güdümlü çalışıyor, değilse o zaman neden belediye adı altında insanlara fahiş fiyatlara ürün satıyor. belediyenin devletimizin adını kirleten bu market zincirine derhal çözüm bulunmalı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Selahattin Gürkan yeğenini ve eskiden motaşta şoförlük yapanı kordinatör diye şirketin başına getirmiş. . Personellerine aynı Selahattin Gürkanın yaptığı gibi yüksekten bakıp insan yerine bile koymazlar . Şimdi de personel bulamıyorlar .Van’dan ve çoğu şehirimizden destek gelmeseydi çorbaları kendileri dağıltacaktı. Çoğu personeli de işten çıkartmışlar depremin ilk iki günü işe gitmediler diye. Yazık çok yazık
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Millet olarak hep 3 harfli marketleri eleştirdik depremden dolayı Esenlik marketin fırsacılığı Tavan yaptığını gördük üzülerek belirtmek istiyorum kimse bu fırsatçıları konuşmuyor ve haber yapmıyor. Allah'tan 3 harfli marketler var yoksa kendi memleketimizi yerel marketleri bizleri inek gibi sağarlardı
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Ya yokmu bu malatyada büyükşehir başkanı neden hep sessizler bu esenlik neden kamu hizmeti yapmıyor verga kar amacı güdüyor kimse görmiyor mu malatya yerle bir olmuş insanlar mağdur esenlik hala eski telde gidiyor allahtan korkmuyorlarmi 1 kg 210 tl sebze dersen eskisi gibi pahalı temel gıda dersen yine aynı vallahi kusura bakmasın kimse a101 ile bim adi cıkmış
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Başkanımız sahada şehrimizin heryerine reklam yapmakla meşgul. Tüm bilbortlara yazmış geçmiş olsun malatya altına kocaman SELEHATTIN GÜRKAN yazmış adam nasıl çalışıyor görmüyormusunuz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Deprem yardımlarının bazı marketlerde satıldığı söylentisi dolaşıyor. Yetkililer kontrol etmeli. Asla izin verilmemelidir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • dobrowski (1 yıl önce)
    müstehak. müstehak. müstehak.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Kimse dert yanmasın.hakettiğimiz şekilde yönetiliyoruz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bu esenlik marketler zinciri artık malatyayı sömürmeyi bıraksın
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Esenlik O HAL yasasıyla işçi çıkarmanın yasak olduğu dönemde çoğu personelini işten çıkarmış,daha sonra tazminat ödememek için tek tek çağırıp veya whatsapdan yazdırarak ücretsiz izine ayırmıştır . Neden diye sorulduğunda ise şirketin maddi durumlarının bu maaşları karşılayamayacağını söylemiştir . Peki yeni malatyaspor futbolcu maaşlarına verilen onca tirilyonlar ne oldu ? Daha çok şey yazardım ama gündemimiz değil. O yüzden Allah’a havale ediyorum
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Yesilyurtlu (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Bu zor günlerde otobüste bilet sorduran belediye esenlikten kar amacı beklemesi normal.nasil İslami usullere göre cenaze defini yapanlar inşallah İslami usullere göre satış yaparlar.depremin ilk gunlerinde görünmeyen siyasilerin şimdi SOW yapma zamanı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Arda (1 yıl önce)
    Malatya için söylüyorum: önce esenlik müdürü olursun yükünü alırsın sonra il başkanı olmaya çalışırsın olmasa millet vekili yada belediye başkanı adayı olursun olmazsan zamanın dolar ayrilirsin aklanır gidersin hesaplar kapanır bu şirketin sahibi kim ortağı kim ne kar etti ne aldı ne sattın ne yaptın kimse bilemez aynı futbol kulüpleri gibi kimse hesap sormaz sonra gelir bir miktarını bir ağa bir şekilde alır hayırlı olsun
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Celal Lüle (1 yıl önce)
    Yazıklar olsun. Şimdiye kadar hep esenlik marketten alış veriş yaptık. Gereksiz zam yapanlara haram olsun
    %95
    %5
    Yanıtla
  • ÇOCUKLUĞUMUN GARİBAN MARKETİ (1 yıl önce)
    Çocuktuk babam elimden tutar götürürdü ozamanlar fakirin garibin marketleriydi çok severdim bir parça örgü peynir alırdı babam annem kızardi tuzsuz oluyor bereketsiz oluyor derdi sofrada kardeşlerimle paylaşır yerdik ozaman fakir adamların marketiydi şimdi sözüm ona zenginlere hitap ediyor KEŞKESİ OLMAYAN yöneticilere duyrulur!
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Rıdvan (1 yıl önce)
    Beşediyenin Esenlik marketleri tamamen kar amaçlı çalışıyor. Belediyenin kar amacı gütmemesi gerekirken en pahalı marketlerden biri Esenlik. Keşke birileri bunları denetlese de görsek, Ama nerde.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet Emrah idaçlı (1 yıl önce)
    Samsun'a geldik. Burda en kral yerde kıymanin kilosu 175 lira. Bu adamlarda kazanıyor yani. Söyleyecek çok şey yok aslında
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Öz malatyali (1 yıl önce)
    Arkadaşlar ağlamayın. Bu yöneticileri biz seçtik. Ve akıllanmayacagiz da. Hükümet ile devleti ayiramayan bir toplumuz. Demokratik anayasal hakkını kullanan insanlara vatan hayini diyecek kadar gözümüz dönmüş , aklımız tutulmuş bizim. Bu saatten sonra hiç kimseden hiçbir şeyden umudum yok. Yazık ettiniz bu ülkeye ve dürüst umudu olan insanlara....
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ottoman Empire (1 yıl önce)Öz malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Yorumundan anlıyorum ki sen analitik düşünen aklı çalışan gerçekleri gören merhametli bir insansin. Az öz konuşan. Selametle
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Bir de yine Belsos'un işlettiği Büyükşehir Yaşam ve Spor Merkezi vardı, oranın durumu ne oldu? 11 bin m2 kapalı alanı olan 50 dönüm üzerine kurulu ve henüz 10 yaşında bile olmayan, geniş tabana oturmuş ve sağlam olması lazım gelen koskoca bir yer. Kaç kişiye sıcak yuva olurdu. Orada da müteahhit ve belediye çürük yapı yaptığı için güvensiz mi yoksa?
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Orada kaç tane insan kalıyor. İaşe ve ibate ihtiyaçları karşılanıyor. Bu nasıl bir iftira. El insaf git gez gör öyle konuş ayıp.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)Ramazan isimli kullanıcı yorumuna
    Ne kızıyorsun birader, sorduk, söyledin. Sağol. Kaç tane haber gördüm, kaç tane toplanma yeri okudum, içlerinde yoktu. Ben de merak edip kızdım. Listeye yazmayan yetkilileri de ayıpla. Herkes şehirde değil, Malatya da Malatya'dan ibaret değil. Bina yüksek tavanlı, iki katlı ama tek kat sayılabilecek bir yapı. İyi bari orası da çürük çıkmamış.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bana öyle ahbap çavuş ağzı ile konuşma. Madem bilmiyorsun sorarsın yada önerirsin böyle bir yer var diye. Niye kalkıp müteahhit ile belediye çürük yaptı diye ithamda bulunuyorsun. Belediyenin yaptığı neresi çürük çıkmışta iyi bari orası çürük çıkmamış diyorsun.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ramazan (1 yıl önce)
    Başlığı görünce gülmek istedim ama acımız büyük kendime yakıştıramadım.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Kızılay'ın deprem zamanı parayla çadır sattığı dönemde mi :) Benim bu yöneticilerden bir ümidim kalmadı.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ay44 (1 yıl önce)
    Kızılay gibi bi kurum dahi ticarettin peşine düşmüşse esenliği normal karsılyorum.Yazıklar olsun
    %86
    %14
    Yanıtla
  • suna (1 yıl önce)
    sadece esenlik değil bazı acık yerlerde de fiyatlar asırı yükselmiş. domates 40tl olmuş. insanı hayatta kaldığına pişman ediyorlar. güya ohal var. lafa gelince birlik beraberlikten bahsediyorlar ama fırsatcılara hiç bir müdahale edilmiyor. bu mu yerli ve millilik? bu mu birlik beraberlik? elin yabancısı acıdı yardım gönderiyor malatyalı iliklerimize kadar sömürüyor.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Salih Yılmaz (1 yıl önce)
    Esenlik açıldığından beri sürekli alışveriş yapıyordum. Bu saatten sonra asla gitmem. Yazıklar Olsun.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Kağan (1 yıl önce)
    Kendi ülkemizde mülteci olduk lanet olsun elimde olsa Malatya'yı değil ülkeyi terk ederim şimdi milliyetçi lik söylemleri uçuşur havalarda bazılarının zoruna gider maalesef böyle durumlar hiç ama hiç iyi değil ...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Yavuz (1 yıl önce)
    Tek kelimeyle haklısınız Esenlik marketler tanzim marketlere dönüsturulmeli yada millete vatandaşa hizmet için kâr amacı güdülmemeli
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Sefa (1 yıl önce)
    Bangır bangır paylaşım yapmışlar ilk günden itibaren ..depolar yardımlar vs. Çoğu personel kardeşimiz enkazda vefat etmiş ..o binalara girip hizmet yapıyorlar ,,yaptığınız haber Hasudül Malatya örneği ..yazıklar olsun
    %18
    %82
    Yanıtla
  • fuat (1 yıl önce)
    elbet bu kötü günleri atlatacağız esenlik ve bunun gibi marketlerden alış veriş yapmayıp boykot edeceğiz
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Tek kelime kim olursa olsun RABBİM fırsatçıları KAHRETSİN İNŞALLAH!!!!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • uğur tn (1 yıl önce)
    Halen birliğimizden söz eden cahiller var yahu ne birliği,ne dirliği be ! Bir yorumcu yazmış birliğimiz ,dirliğimiz diye söylesene sen ,sen kimin kalemşörüsün ya da ne kadar maaş alıyorsun trol olarak? Yazıklar olsun bu pahalılık eski iktidarlarda olsaydı sokağa çıkıp kıyamet koparırdınız ,demediğiniz kötü söz kalmazdı şimdi ise ülkeyi tapınağa çevirdiniz. Peygamber efendimizde bile kusur bulursunuz da ,ülkeyi yönetenlerde kusur bulamayacak kadar allah korkunuzu yitirmişsiniz siz yazık allah sizi affetsin.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • ahmet soylu (1 yıl önce)
    El insaf ya şu zor zamanlarda malatya da bir esenlik vardı halkın yanında açabildiği her şubeyi açtı. Kendisi de çalışanları da depremzede olmasına rağmen kamyon kamyon doldurup depremzedelere gönderdiler. Böyle buradan atıp tutacağınıza bir kere esenlik deponun önünden geçseydiniz belki biraz utanırdınız.
    %10
    %90
    Yanıtla
  • TC nide yaz Ahmet rütben artar ....
    %88
    %12
    Yanıtla
  • ilk 2 gün kapalı olan ekmeği bile para ile satan esenlik kamyon kamyon malları kime göndermiş bilen var mı?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hamit (1 yıl önce)
    Bırakın Allahı severseniz depremin ilk günü ta van muradiye ilçesinde su getirilip dağıtılmış ama esenlik orta da yok Türkiye'nin dört tarafında ekmek getirilip millete dağıtılmış esenlik bilmem kaç gün sonra ekmeği parayla satmış hemde 5 TL bu vizyonsuzlar mı tanzim satış yapacak bırakın da sağlanacak halimize gülmeyelim
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Bre cahil bilmiyorsan gir sayfalarına bak gün gün herşeyi paylaşım yapmışlar?.sen önce bu et süt vs kim zam yapıyor onu sorgula
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Sen önce ağzını topla edepsiz adam Hamit gereçleri yazmış sen Malatya da yaşamıyorsun galiba
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali Osman (1 yıl önce)Sefa isimli kullanıcı yorumuna
    Tabi bilmek için görmüş olmak yetmez sefa efendi sayfalarına girmek lazım cahil işte bu insanlar değil mi çok bilmiş sefa efendi sen böyle sayfayı takip et ufkun açılır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Asas44 (1 yıl önce)
    Selaattin Gürkan çıkmış kar amacı gütmeden diyor ya geçen bir programda Allah tan kar amacın yok başkan kar amacın olsa vay haline milletin sizi Allah bildigi gibi yapsın demekten başka birsey gelmiyor elden.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    Çok pahalı ne yazık ki
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Nevzat başaran (1 yıl önce)
    Esenlik siyatsicilerin ran kapısı oldu
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    3 harfli market diye diye 7 harflinin üstünü örttüler
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Teşekkürler Malatya haber iyi ki varsınız iyi ki.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hasbi (1 yıl önce)
    Etin şu fiyatına bakın...Ne acı bir durum... Nerdennnn nereye....
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Çok arar olduk seni önceki yılların belediye başkanı A. Münir Erkal esenliği ekmek fabrikalarını sen kurdun turkiyenin en ucuz gıdasi ekmegi herseyi malatyadaydi bir örnek oldun malatyaya her il bunu senden örnek aldı Allah razı olsun senden.. Not bu arada Hakan kahtali beyi gören varmi?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Yeni türkiye...Uçuyoruz.et yemesekte olur sıkıntı değil.allah birliğimizi bozmasın.vekillerimiz ankarada meclis lokantasında ucuz yemek yesin yeter...mantık bu..
    %84
    %16
    Yanıtla