SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AFAD'dan Açıklama.. Artçı Depremde 1 Kişi Öldü, 110 Kişi Yaralandı

AFAD'dan Açıklama.. Artçı Depremde 1 Kişi Öldü, 110 Kişi Yaralandı
A- A+ PAYLAŞ

AFAD Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen AFAD Başkanı Yunus Sezer, Malatya'daki depremin ardından ekiplerin helikopterlerle olay bölgesine sevk edildiğini belirterek, "Maalesef depremde 1 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu.

Sezer, arama kurtarma çalışmalarının özellikle 5 binada yoğun şekilde devam ettiğini bildirerek, "Kahramanmaraş merkezli depremlerden itibaren neredeyse üç dakikada bir artçı sarsıntıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunların birçoğu 5 ve üzeri büyüklükte." dedi.

Bölgedeki hasarlı binalardan uzak durulması yönünde vatandaşları uyardıklarını hatırlatan Sezer, şöyle devam etti:

"Bu duyurumuzu tekrar yapmak istiyoruz. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. Eşya tahliyesi zaten yasaklanmıştı. Bu tür tahliye işlemlerini de kesinlikle yapmasınlar, binalara girmesinler. Vefat eden vatandaşımıza, ailesine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun."

Enkaz'dan 32 kişi kurtarıldı, 2 binada arama kurtarma devam ediyor
AFAD Başkanı Sezer, depremde 32 kişinin enkazdan kurtarıldığını, 2 binada arama kurtarma çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

Son deprem nedeniyle 29 binanın yıkıldığını aktaran Sezer, arama kurtarma çalışmalarında 657 kişinin görev aldığını ifade etti.

Depremde 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 110 kişinin yaralandığını söyleyen Yunus Sezer, 32 kişinin enkazdan kurtarıldığını, 2 binada arama kurtarma çalışmasının devam ettiğini kaydetti.

AFAD Başkanı Sezer, hasarlı binalara girilmemesi ve eşya alınmaması konusunda uyarı yaptıklarını hatırlatarak, "Afet bölgesindeki tüm vatandaşlarımızın telefonlarına bildirimde bulunduk, daha önce de bulunmuştuk. Sürekli artçı sarsıntılar meydana gelmekte, hasar alan binalarımızın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınmaktadır." diye konuştu.

Yunus Sezer, vatandaşların can güvenliği için, hasar gören binalardan kesinlikle uzak durmaları gerektiğini yineledi.

"Her üç dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor"
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar da bölgede çok olağandışı bir deprem aktivitesiyle karşı karşıya olunduğunu bildirdi.

Tatar, ikisi 7,7 ve 7,6, diğerleri 6,4 ve 5,3 olmak üzere birbirinden bağımsız 4 deprem, ayrıca 5-6 arası büyüklükte 45 artçı sarsıntı olduğunu belirtti.

Malatya'daki 5,6 büyüklüğündeki depremin de büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde oluşan bir artçı sarsıntı olarak değerlendirildiğini ifade eden Tatar, şöyle konuştu:

"Kaynaklanan fay daha önce Doğanşehir civarında hasar yaratan ve Malatya fayına kabaca verev yönde bulunan Doğanşehir fayının en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem ve bu deprem sonucunda da bugün ne yazık ki bir vatandaşımızı yitirdik.

Şu ana kadar toplam 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Bu bizim yaklaşık altı ayda kaydettiğimiz depremin, bu depremler sonucunda sadece üç haftada kaydedildiğini gösteriyor. Bu gerçekten büyük bir rakam ve 3-4 arası büyüklükte, yani vatandaşlarımızın hissedebileceği büyüklükteki depremlerin sayısı 1963, 4-5 arası büyüklükteki artçı deprem sayısı 471, 5-6 arası büyüklükteki depremlerin sayısı da bugünkü depremle birlikte toplam 45 oldu.

Bu ne anlama geliyor? Bizim bundan üç dört ay önce yaşadığımız 4,9 büyüklüğündeki İzmir ve 5,9 büyüklüğündeki Düzce depremlerinin büyüklüğüne eş değer sadece şu ana kadar 45 artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz. Toplam 10 bin 282 artçı sarsıntıdan bahsettim. Bunların dağılımına baktığımızda neredeyse her üç dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliyoruz. Bu artçı sarsıntılar bir süre daha devam edecektir."

"İkincil afetlerin tespiti konusunda ekipler kırsalda çalışmalarını sürdürüyorlar"
Tatar, özellikle 5'in üzerinde ve biraz altında, vatandaşların hissedebileceği büyüklükteki artçı sarsıntıların olacağını, bu kadar büyük bir aktivitenin içerisinde bunların son derece olağan olduğunu söyledi.

Buna vatandaşların hazırlıklı olmasını ve artçıları soğukkanlı şekilde, panik yapmadan karşılamasını isteyen Tatar, depremin 22. gününde büyük bir travma yaşandığını, bir yandan sürekli artçı sarsıntılar olduğunu diğer yandan iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Tatar, özellikle artçı sarsıntılardan sonra bazı yerleşim yerlerinde kaya düşmesi tehlikesinin de olabildiğini ifade ederek, "Bu anlamda AFAD ekiplerini oluşturdu. Şu anda bu depremler sonrasında yaşanan ve bizim ikincil afet olarak değerlendirdiğimiz kaya düşmesi, heyelan, çökmeler, obruk çökmeleri gibi ikincil afetlerin tespiti konusunda ekipler sahada, bütün kırsalda çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

Tatar, vatandaşlardan AFAD'ın ve diğer resmi kurumların yayınladıkları dışındaki bilgilere itibar edilmemesini istedi.

Sağlık Bakanı Koca: Yaralılardan 6'sı ameliyatta, 3'ü yoğun bakımda
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Malatya'daki depreme ilişkin paylaşımda bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık kurumlarımızda tedavi altına alınmış durumdalar. Yaralılardan 6'sı ameliyatta, 3'ü yoğun bakımda. Her birine acil şifa, Malatya halkına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

Ankara, AA

FOTO: Artçı deprem sırasında yıkılan Necip Fazıl Kısakürek Caddesi'ndeki 5 katlı bina enkazı (İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Memet (1 yıl önce)
    Acilen malatya ferhadiye mah. Atlas sok hava ikmal evlerinin yıkılmasi lazim 1975 yapimi eski yiğma binalar heran yikilabilir az hasarli vermişler gerekli mercilere duyurulur
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    6 şubattan beri kaç tane şiddetli deprem oldu. Artçı veya normal kalan binalarla buna dayanamadı. Sağlamı da zemini de sağlam olan da bu kadar depreme dayanamaz hasar tespitleri adamakıllı yeniden yapılmalı. Sivas caddesinde apartmanin altındaki dükkanların duvarları yıkılmış yıkık halde az hasarlı raporu verilmiş neymiş kolonları sağlammış memlekette ne insan kaldı ne bina luften sayın yetkililer işinizi düzgün yapın. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Yıkılan binaların içinde az hasar raporu verilenler olduğu için bugün apar topar e devletten sorgulama ekranı kapatıldı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Öz Kernekli (1 yıl önce)
    Binaların %90’ı yorgun. Yaşadığımız şey basit bir deprem değil ! Binalara yaklaşmayın bile.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • turgay (1 yıl önce)
    Bostanbaşının zemini çürük dediler nedense yüzde 10 u hasarsız raporu verilmiş,tekrardan iyice inceleme yapılmalıdır
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Malatya’nın her yeri bomba konmuş gibi millet perişan yardımlar azaldı güvenli okullarda insanları kovuyor millieğitim hanımı cimere şikayet edelim çadır yok millet isyanda yetkililer görevini yapsın yardımlar çadırlar gelsin insanlar zaten perişan yazık günah milletvekilleri ortada yok
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Akademik (1 yıl önce)
    37 yıllık akademisyen bir inşaat mühendisi olarak şunu belirteyim, malatyada bina güçlendirmeye kesinlikle karşıyım, hele hele şu karbon lif veya elyafla asla ve asla... Eğer kolonlar veya perdeler çatlamışsa demirler açığa çıkmışsa o binalar derhal yıkılmalı... Bina güçlendirme simsarlarına sakın güvenmeyin, kolu kırılmış, alçıyla tekrar birleştirimiş bir boksör nasıl artık ringe çıkamazsa, deprem bölgesinde orta ya da ağır hasar almış bir bina güçlendirmeyle bir ileri depreme dayanamaz... Güçlendirme firmalarını iyi tanırım, uyduruk birkaç şey yapıp para kotarma derdindeler... Bunların sahtekar işportacılarla bir farkı yok... Sakın bu firmaların eline düşmeyin ve onların tatlı sözlerine kanmayın... Benden uyarması...
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Bu gün deprem olduktan sonra yorgun binaları izleyen meraklı insanlarımızın çogu yaralandı malesef ve bina yıkılırken saçılan şarapnel parçaları meraklı kalabalığın yaralanmasına sebeb oldu lütfen bu işin şakası olmaz herkes kendi yakınını bu konuda uyarsın deprem sonrası güvenli boş bir alana geçip herkes kendi can güvenliğini sağlamalı bu günkü depremde dikkatli olması tehlikeli bir yerde durduğunu söyledigim kişinin 10 dk sonra yorgun bir binanın yanında yaralandığını gördüm çok üzüldüm .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Arkadaşlar malesef Malatya halkı laftan anlamiyor bu gün meraklı insanlara binaların çökme tehlikesi var lütfen uzaklaşın diye bağırarak haykirdim ve bir dayiya dikkatli olmasını burada izliyerek kuru bir kalabalık olduğunu ve görevlilerin işine engel olduğunu söyledim ve güvenli bir alana gitmesini rica ettim çok tehlikeli bir alanda duruyorsun dedim ve çok kötü bir şekilde hakaretlere maruz kaldım sanane benden istediğim yerde izlerim sen benim işime karişamazsin dedi ve depremde yorulan bina yıkıldı 5 dk sonra ve bana bu hakaretleri yapan 50 yaşlarindaki dayının burnundan ve başından yaralandigini gördüm neden kendi işimizi kendimiz zorlaştiriyoruz binalarda kimse yok ve bugün yaralanan insanlar hep meraklı insanlardı
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Başefendi (1 yıl önce)
    E-devlet çöktü. Binaların yeniden gözden geçirilmesi lazım. Hele de bugünkü depremden sonra. Her artçı bir hasar bırakıyor çünkü.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • E-devlet te hasar tespit sorgulamasinda Malatya sorgulamadan kaldırılmış. Sanırım tekrar kontrol edilecektir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bennmalatya (1 yıl önce)
    Adres sisteminde yapılan hatalar nedeniyle birçok insan mağdur ve bir türlü düzeltilmedi. Adresimiz hep yanlış görünüyor. Bir haftada 3 defa bina numarası değişti. Şuan adres Malatya da ikamet ettiği halde adres malatya görünmediği için mağdur olan bir çok vatandaş mevcut. Bir an önce düzeltilmesi lazım. Allah herkese yardım etsin amin
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (1 yıl önce)Bennmalatya isimli kullanıcı yorumuna
    Aynı sorun bende de var başvuru yapılmıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battal (1 yıl önce)
    Binalar çok ciddi bir sekilde yeniden gözden geçirilmeli..
    %97
    %3
    Yanıtla
  • ayilmaz (1 yıl önce)
    Binaların yeniden değerlendirilmesi şart...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Binalarımızın tekrar gözden geçirilmesini halep ediyoruz
    %93
    %7
    Yanıtla