SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sancaktar Mezarlığı'nda 'Mezarı Meçhul' Bir Garip: Almas Yıldırım

Sancaktar Mezarlığı'nda 'Mezarı Meçhul' Bir Garip: Almas Yıldırım
A- A+ PAYLAŞ

Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinin yılmaz savunucusu 'Boğulamayan Ses' Şair Almas (Elmas) Yıldırım, vefatının 71. yılında İnönü Üniversitesi ile İnügam'ın düzenlediği toplantıda anıldı.

İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi salonundaki toplantıya, İnönü Üniversite Rektörü Ahmet Kızılay ,Türksoy Genel Sekreteri Sultan Raev,Türksoy Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gaffarlı,  Prof. Dr. Esma Şimşek ile diğer konuklar katıldılar.

Elçin Gaffarlı konuşmasında,  Türk Dünyasının  yazarlarını, şairlerini, aşıklarını, bilim adamlarını  " Türksoy" çalışmalarıyla tanıtmanın memnuniyetini yaşadığını  ifade etti.

Sultan Raev konuşmasında 'Türksoy' "Türk Dünyası'nın  zengin kültürünü ve sanatını tüm dünyada geniş kitlelere tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak misyonuyla çalışmalarını sürdüren Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı  ( TÜRKSOY )  her yıl  bu Kültürü  zenginleştiren ve  dünya kültür hazinesine katkılarda bulunan deha sanat insanlarımızı ve onların bize bıraktıkları kültürel mirası yaşatmaya  çalışmakta, çeşitli etkinliklerde bulunmaktadır. Bugün Almas Yıldırım'ın Doğumunun 115.yılı ve ölümünün 71.yılı anısına şairin yüksek sanatını ortaya koyan seçilmiş  şiirlerinin  yer aldığı kitabı  sizlerle buluşturmayı  mutluluğunu yaşamaktayız. Bu vesile ile kitapta yer alan şiirleri  Türkiye Türkçesine aktaran  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim görevlisi  ,Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü değerli şair  Kenan Çorbağa'ya ve kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım" dedi.

ALMAS YILDIRIM

Türk Dünyası Milli Şairleri arasında yer alan Azerbaycanlı Elmas Yıldırım,  Ahmet Cevat ve Hüseyin Cavit gibi Türkçü şairlerin etkisi altında idi. Bu durum onun da damgalanmasına yol açtı. Önce Dağıstan’a sürdüler. Şair, burada Şeyh Şamil’i keşfetti. " Türk milliyetçileri gençliklerinde, toplantılarda konferanslarda  Şeyh Şamil şiirini okuyorlardı .Ülkemizde dillerden düşmeyen Şeyh Şamil şiiri de işte o günlerin esiniyle yazılmıştır: “Şamil, Kafkas Dağlarının hürriyet güneşidir/Şamil Atatürküm’ün öz be öz gardaşıdır / Şamil’i bilmeyenler atasını ne bilir”

Azerbaycan'ın Namık Kemal'i Elmas Yıldırım, çok sevdiği yurdundan kaçmak zorunda kalmış yüreği Azerbaycan ve Türklük sevgisiyle dop dolu olan " Esir Azerbaycanlı bir şairdir" Esir Azerbaycan'ın bağımsızlığı için şiir yazan haykıran Sovyet emperyalizmine, ideolojisine  baş kaldıran yiğittir, kahramandır. O aydın  bir yazardır. O bir dava adamıdır. O bir rejim mağdurudur...

Türk dünyasında “Hürriyet ve Vatan Şairi” olarak tanınan Elmas Yıldırım 1907’de Bakü’nün Kale köyünde doğdu. Azerbaycan’ı işgal eden Sovyet yönetimi tarafından üniversiteden atıldı. 

Kurşuna dizileceğini anlayınca Aşkabat’tan eşi ve üç aylık oğlu Azer’le kaçtılar. İran’da yakalandılar ve ailecek tutuklandılar. Ağır işkencelerden sonra nihayet serbest bırakılarak Meşhed’e gönderildiler.

Yıldırım, İran’da maddî-manevî büyük sıkıntılar yaşar. Bir yolunu bulup Türkiye’ye kaçar. Önce Van’a, oradan da Elazığ’a gelir. Türkiye, Elmas Yıldırım’a kucak açar; Elazığ, onu bağrına basar. Elazığ’daki Hazar Gölü (Gölcük) ona Azerbaycan’daki Hazar’ı hatırlattığından sık sık bu gölün kıyısına gider, dertleşir, ağlar, şiirler yazar:

Aç koynunu, uzaktan gelmişim, çok yorgunum;
İli, yurdu çalınmış bir garip Kafkaslıyım;
Zannetme ki yoksulum, Kürlüyüm, Araslıyım;
Bakü’den ayrılalı yakın zamandır, Gölcük!..

Palu’nun köylerinde, Keban’da, Ağın’da, Hankendi’de, Baskil-Aydınlar’da, Tunceli-Nazimiye’de ve Malatya-Kale’de çeşitli görevlerde bulunur.    Elmas Yıldırım’ın, Bakü’nün Kale’sinde başlayan ömrü nihayet Malatya’nın Kale’sinde sona erer. 14 Ocak 1952’de Kale Nahiye Müdürü iken vefat eder. Kabri Malatya-Sancaktar Mezarlığındadır.  Elmas Yıldırım'ın mezar taşı yazılı olmadığından kabri tespit edilememiştir.

Nazım Hikmet’le Elmas Yıldırım, Bakü'de aynı edebiyat gecesinde şiir okumuş.(Kavlak) 1927 yılında düzenlenen bu edebiyat gecesinin afişini ele geçirmiş ve yayımlamış kitabında. Yazgıları birbirine çok benzeyen bu iki şair arasındaki benzerlikler İkisi de ülkelerinden ayrılmak zorunda kalmışlar. İkisi de vatanlarına hasret ölmüşler. İkisi de bu hasretlerini dile getiren değerli şiirler kaleme almışlar. Ve fikirleri, dünya görüşleri tamamen zıt olan bu iki şairin yolu bir yerde kesişmiş. O kesişme noktasında Türklük olgusu Türkçe şiir...

Kimse bilmez Tanrı dağının yaşını,
Duman tutmuş Altayların başını
Uçmuştur baştan devlet kuşunu,
Servetine yüz çevirmiş zaman hey...
Koca Türkün düştüğü dert yaman hey..."

Kaynak: https://fikridemirtas44.blogspot.com/2023/01/turk-dunyasnn-unlu-sairi-elmas-yldrm.html

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Cengiz (1 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin.Mezar yeri, yapılacak kapsamlı bir araştırma ile bulunup merhum şairin kabri düzenlenmelidir. Üniversite , belediye, valilik ve diğer ilgili kurumların konu ile ilgilenecegini umuyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Rabbim mekanını cennet etsin..Yazınız çok iyi...
    %100
    %0
    Yanıtla