SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Aradaki Fark Nereye Gidiyor?"

0
Güncellendi - 2020-10-06 02:06:10
A- A+ PAYLAŞ

TARLADA 50 KURUŞ, MANAVDA 2-3 TL.. Darende ilçesinde domates üreten çiftçiler, tarlada 50 kuruşa sattıkları ürünlerin pazar ve manavlarda 2-3 TL'ye satıldığını belirterek, “Biz tarlada ucuz satıyoruz, tüketici pahalı yiyor. Aradaki fark nereye gidiyor?” dedi.

Gökpınar Sulama Projesi'nin hayata geçmesi ile Darende’nin Günpınar ve Başdirek mahallelerinde sebze üretimi arttı. Ancak üretilen sebzeleri ucuz fiyatla sattıklarını söyleyen çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ettiler. Çiftçi İbrahim Canpolat, ürün yelpazesini geliştirmek için domates dikimine karar verdiklerini belirterek, “Yaklaşık 35 dönün araziye domates dikimi yaptım. Ama zarar etmeden sezonu kapatırsak kar sayacağız. Nedeni ise gübre pahalı, su pahalı. Dönümü 180 TL’ye sulama yapıyoruz. Biz bunlara katlanıyoruz ama ürünümüz elimizde kalıyor. Esnaflar bizden domatesin kilosunu 50 ve 60 kuruş arası alım yapıyor. Ama 2 ve 3 TL arası satış yapıyorlar. Aradaki dengesizliği görüyorsunuz. Üreten kazanamıyor, vatandaş pahalı yiyor ama aradaki farkı kimler kazanıyor anlamış değiliz. Kazanamıyoruz da bu işe neden girdiğimi söyleyelim. Pancar ekiyordum, patates ekiyordum, kuru fasulye ekiyordum, bir ürün yelpazesi oluşturalım dedim, ayrıca pancarın ekim alanı daralıyor, patatesin ekim alanı daralıyor, iki sezon farklı ürün ekmeyelim dedik. Domates işine bu mantıkla başladım. Ama gördüğünüz gibi ürünümüz tarlada duruyor. İnşallah yetkililer sesimizi duyar ve sorunlarımıza çözüm bulurlar. Biz ucuz satıyoruz, tüketici pahalı yiyor. Aradaki fark nereye gidiyor?” dedi.

Canpolat, “Darende Ziraat Odası başkanımıza, odanın ziraat mühendisine teşekkür ediyorum. İlk kez bir ziraat mühendisi ve oda başkanı ziyaretimize geldi. İlçe tarımdan kimseler arayıp sormadı. Şunu da söyleyelim, destek de istemedik, kendi imkanlarım ve bilgimle bu ürünü yetiştiriyorum. Bu ürün için doğal elementler kullandım. Hormon ilaçları kullanmadım. Bitkinin ihtiyacı olanları kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca ise, vatandaşların yerli ürünleri tüketmesini istedi. Karaca, “Bugün Darende’nin sebzede cazibe merkezi olan Başdirek ve Günpınar mahallerindeki çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz. Domates üretimi yapan İbrahim Canpolat kardeşimizin ürününün elinde kalma tehlikesi yaşaması bizleri üzdü. Farklı illerimizden gelen sebzeleri tüketeceğimize kendi ilçemizde yetişen doğal sebzelere neden ilgi göstermiyoruz. Bizler kendi çiftçimize sahip çıkmalıyız. Darende Ziraat Odası olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Yerli ürünlerimize ilgi gösterilsin istiyorum” dedi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Emre (3 yıl önce)
    Dallama 50 krş çiftçi nasıl kar edecek damlama gübre fide ilaç tarla kirası Bunlar 50 krş kurtarır mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    Şehirler arası seyahat ederken yol üstü sebze-meyve satanlardan hiçbiriniz 0,50krş a domates veya diğer "ucuz" veriyoruz dedikleri ürün fiyatlarına denk geldiniz mi? Ben hiç gelmedim. Yol üstü domates 1,5 - 2,00 TL.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    0,50 krş bu ürünün işçiliksiz tarlada dalında olan fiyatıdır. Ürün toplanması, kasalanması, yüklenmesi, nakliyesi, hal rusüm ve stopaj + komisyoncu karı, kdv, market-manav fire+kar, %8kdv = Domates 2TL normal. Çiftçilerin söylediği fiyatlar tarlada ki, yukarıda saydığım şeyler hariç fiyatlarıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gündüzbeyli (3 yıl önce)murat isimli kullanıcı yorumuna
    Murat, tarlada yetiştikten sonraki süreci öyle sıralamışsınki inan kilo başına kazanılan 1,5 tl az diyesim geliyor. Allah'tan kork, senin bu sıralamayı çiftçi yapsa biz bu domatesi 10 tl'ye yiyemeyiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazdığım şeylerde herhangi bir fazla birşey yok. Durum bu şekilde, işin içinde olan biri olarak yazdım. Ben de sizler gibi bu tarz haberleri görünce üzülüyordum ta ki işin içine girene kadar. Sonra öğrendim ki bu fiyat ham fiyatlar, yani herhangi bir işlem yapılmadan. Saygılarımla..
    0
    0
    Yanıtla
  • mert (3 yıl önce)
    yapacak bir şey çiftçi olarak kooperatif kurup, malınızı kendiniz satacaksınız tabi o arada kooperatifinizi yıkacak adamlara emanet etmeyeceksiniz. bak sen o zaman nasıl kazanıyorsun. hollanda bu sayede tarımda üst düzey oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Büyükşehir Belediyesi'nin bu çiftçinin domateslerini satın alıp yoksullara dağıtması zor olmasa gerek. Gürkan Başkan konuya el atmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan balcı (3 yıl önce)
    kusura bakmasın çiftçi hak ediyor,tarladaki domatesi hal'e 50 kuruşa veriyor biz müşteri olsak 1.5 liradan başlıyor fiyat.
    0
    0
    Yanıtla