SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Asgari Ücret Tepkileri

Asgari Ücret Tepkileri
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılı için açıkladığı 8 bin 506 TL'lik net asgari ücret rakamına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'dan yapılan zammın yıl sonu enflasyon tahmininin dahi gerisinde olduğunu belirterek tepki gösterirken, AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, açıklanan ücretin ekonomik ve sosyal görünümle uygun olduğunu savundu.

"MİLYONLARCA ASGARİ ÜCRETLİNİN VEBALİ VAR"
CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, yeni asgari ücret rakamını değerlendirirken, “Enflasyon en büyük hırsızdır, bu hırsızlığa göz yuman, yol veren ise saray iktidarıdır. Erdoğan’ın sırtında küfe yok. Erdoğan’ın sırtında açlığa terk edilen milyonlarca asgari ücretlinin vebali var’’ dedi.

Asgari ücretin en az 10 bin 128 TL olması gerektiğini belirten Ağbaba şunları söyledi:

"8 Bin 500 TL asgari ücretin alım gücü 5 Bin 500 liralık asgari ücretin alım gücünün gerisinde kaldı.

8 Bin 500 TL Asgari ücret, ne yılın ortasında verilen eksik zammı, ne yılın ikinci yarısında enflasyon karşısındaki erimeyi ne de gelecek yılki muhtemel kayıpları karşılamadı, karşılamayacak. 8 Bin 500 TL asgari ücret, sofradaki kayıpları telafi etmeyecektir. Alım gücündeki kayıp giderilmeyecektir.

Sadece son 6 ayda temel gıda ürünlerine yüzde 70 ile yüzde 87 arasında zam gelmişken, asgari ücrete sadece yüzde 54 oranında zam geldi. Temmuz'dan bu yana asgari ücretlinin sofrasında eksilen pirinci, bulguru, makarnayı, peyniri yerine getirmemiştir.  Erdoğan sırtında açlığa terk edilen milyonlarca asgari ücretlinin vebali var.

Enflasyon en büyük hırsızdır, bu hırsızlığa göz yuman, yol veren ise saray iktidarıdır. 8 Bin 500 TL’lik asgari ücret ile iktidar yapılan hırsızlığa göz yummuş, hırsızlığa ortak olmuştur. Minareyi çalan iktidar, 8 bin 500 TL asgari ücretle kılıfı da hazırlamıştır.

Saray iktidarı asgari ücret tespit komisyonunu fiilen ortadan kaldırmış, asgari ücret tespit komisyonunun son kez toplanmasına dahi izin vermemiş, asgari ücreti kendi belirlemiştir. Masada yer alan işçi tarafını yok saymıştır. Yüzde 54’lük zam yıl sonu enflasyon tahmininin dahi gerisinde kalmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak talebimiz açık ve net. Asgari ücret en az 10 bin 128 TL olmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10 seviyesine çekilmelidir. Vergi dilimleri ise en az enflasyon oranındaki artış kadar yeniden güncellenmelidir. İşverenlere verilen yüzde 5’lik SGK prim desteği yüzde 10’a yükseltilmelidir. Yüzde 10 ‘a yükseltilecek SGK prim desteği asgari ücrete de yansıtılmalıdır. 8500 TL asgari ücret açlık sınırı karşısında en fazla bir ay dayanacaktır. Saray asgari ücretliyi bir yıl boyunca bir kez daha açlığa terk etmiştir."

"BU RAKAM GENEL EKONOMİK VE SOSYAL GÖRÜNÜMLE UYUMLU"
AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılı asgari ücret rakamını değerlendirdi. Kahtalı, "Bu açıklanan rakam vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmemekte kararlı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.

Kahtalı yaptığı açıklamada, "Asgari ücret doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyordu.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Buna göre 2023 yılında brüt asgari ücret 10 bin 8, net asgari ücret 8 bin 506,80 lira olacak. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti. Bu gerçekten çok önemli. Bu açıklanan rakam vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmemekte kararlı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. Küresel çapta yaşanan krizde hükümet olarak tüm kesimleri ilgilendiren adımlar atmaya devam ediyoruz. Açıklanan bu rakam genel ekonomik ve sosyal görünümle de uyumludur. Asgari ücret belirlenirken ülkenin ekonomik şartları, istihdamın etkilenip etkilenmeyeceği gibi olgular göz önünde bulundurulur ancak bu noktadan baktığımızda hükümetimiz ve işverenlerimiz gerçekten elini taşın altına koyarak bir rakam ortaya koydu. Ben milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Küresel çapta meydana gelen ekonomik krize rağmen Türkiye'de yatırımların hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Kahtalı, "Pandemi ve hemen ardından ortaya çıkan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın getirdiği en büyük sorun  tabii ki ekonomik krizdir. Bugün birçok ülke enflasyon sorunu ile boğuşuyor ancak biz tüm bunlara rağmen kalkınmamızı ve büyümemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. İhracatımız her geçen gün artıyor. Bunun yanında sürekli yeni iş olanakları sağlamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi inşallah çok kısa bir süre içerisinde enflasyonun belini kıracağız ve vatandaşlarımızı rahatlatacağız. Bu süreçte bile yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. Çok büyük projeler hayata geçirdik. Savunma sanayi alanı başta olmak üzere birçok alanda önemli projelerimiz var. Bir yandan kendi İHA'mızı SİHA'mızı ve Kızılelma'mızı diğer yandan kendi aracımızı yapıyoruz. Bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan terörden arındırılan bölgelerde petrol keşifleri yapıyoruz. Bunlar çok önemli adımlar. Türkiye Yüzyılının ilk adımlarıdır. İnşallah Türkiye yüzyılında ülkemizi hak ettiği konuma kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • ESKİMALATYALI (1 yıl önce)
    bu hızla giderse birgün gelecek (cumhur iktidarı devam ederse)çalışanların hepisi asgari ülret talep edecek işçi,memura tuık enflasyonunu yeterli görülmüştür
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Allah Cellecelaluhu Devletimize Hükümetimize ve Milletimize Zeval Ziyan Vermesin siz anca konuşursunuz başka bı şey yaptığınız yok
    %34
    %66
    Yanıtla
  • " Allah Cellecelaluhu Devletimize ve Milletimize Zeval Ziyan Vermesin" AMİN. Konuşmadan siyaset nasıl yapılacak ? Hak nasıl aranacak. " Ekonomiyi ben yönetiyorum " diyeni dumanla haberleşerek mi eleştirecek? Ya da MİMİKLERİ ile mi eleştirecek ? Allah muhafaza MİMİK olayını RTÜK duymasın. Bir kelam da iktidar ve ortakları olan partilerin destekçisi olan işverenler için söyleyin. Ne kadar maaş veriyorlar açıklasınlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mertersin (1 yıl önce)
    Ağbaba siz iktidara gelirseniz yapın 10.128 degil 15.000 yapında görelimm
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (1 yıl önce)Mertersin isimli kullanıcı yorumuna
    sırf yazmak içim yazma
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Barguzu (1 yıl önce)
    Sayn ağbaba çok merak ediyorum sen çalışanlarına ne kadar ücret veriyorsun. Eğer asgari ücret üzerinde bir ödeme yapıyorsan tebrik ederim anı gönülden kutlarım. Yok neyse onu ödüyorsan yukarıdaki ifadelerin kendinle çelişiyor.Eminim şirketlerinde ya da işletmelerinde çalışan onlarca insan var. Onlar için bu hassasiyeti gösteriyorsan helal olsun diyorum. Şu ana kadar Ben CHP'den tek bir vekil tanıdım o da rahmetli Mevlüt Aslanoğlu. Malatya için çalıştı didindi. Rabbim mekanını cennet eylesin.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Barguzulu (1 yıl önce)
    Sevinenler var gerçekten Allah akıl fikir versin
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ne yapsınlar oturup ağlasınlar mı asıl akıl fikir vermesi gereken sizlersiniz de siz kendinizi aydın kesiminden gördüğünüz için bu söylediklerim nafile bişeyden de memnun kalın be nasıl bi zamana denk geldik
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Neyden memnun kalalım fikret bey söylede biyelim.Verilen paranın zamlarla elimizden alındığınamı yoksa etraf şakşakçı dolu onamı.Ev kirası 4 den aşağı değil onamı.Neyden memnun kalalım.Gerin sağlam olmasa burdan atıp tutmazsın
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Feridun (1 yıl önce)
    Mart ayından sonra keşke asgari ücret artmasaydı bu zamları görmeseydik diyeceğiz. Aradaki fark bir kaç ay sonra mum gibi eriyip gidecek. Bugünleri arayacağız.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Sn.Ağbaba öncelikle kendi otel ve inşaat malzeme mağazalarında çalışanların ücretini 10.128 TL yapsın.Bekliyoruz.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • ABUZER (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    ağzımdan lafı almışssın helal sana
    %59
    %41
    Yanıtla
  • İnşaat firmasında bir arkadaşım çalışıyor ve iyi biliyorum ki maaşı söylediğinizden fazla ve ekstra prim alıyor. Ali bey dilerseniz sizleri irtibata geçirebilirim.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Bu yazı bir yorum değildir. Bir ispat ve tespit bile diyebiliriz. Peki bu gönderiyi beğenmeyen kişilere soruyorum, fazla maaş vermesi mi yoksa hayal ettiğiniz gibi olmaması mı sizi bu kadar kör yapan ?
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Hakan bey şu prim olayına kadar hakim olmanız çok ilginç !
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Tünay, yakın arkadaşım olduğu için çalışma şartlarını ve maaşını bilmem doğal.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir de bilmediklerin var. Zu ha ha. Sen muhasebecisimisin ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Asli (1 yıl önce)
    Birkaç güne esnaf askari ücrete memura ve emekliye yapılan zamma gözünü diker ve herşeye zam yapıp elinden alır devletin buna izin vermemesi lazım dolar petrol elektrik fiyatları kaç aydan beri sabit kaldığı halde herşeye zam yapılıyor ev almak istiyorsun bu fiyat nekadar yüksek dediğinde gözü doymaz mutahitin dediği söz Haziran'da fiyat 500000 daha artacak elimde kalsın daha kar ederim diyor
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ooooohhoo yaptılar bile. Hatta durmadan yapmaya devam ediyorlar. Doymazlar, doymayacaklar. Allah toprakla doyursun gözlerini.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • " Enflasyon ile mücadeleye sen de destek ol ". Çalışıyorsan veya emekliysen maaşına yapılan zammı kabul etme. Kiradaki evine zam yapma. Boş arsanı %50 kat karşılığı yerine %25 kat karşılığı ver. Depodaki kayısını yarı fiyatına sat. Öyle sahte dolar yakıp , i.phone kırmak ile ekonomi yönetilmiyormuş. Ey ...... demek ile döviz düşmüyormuş. Memleketin yarısı iktisat diğer yarısı işletme mezunu yine de iki yakamız bir ara gelmiyor. Demek ki kaliteli eğitim olmazsa olmuyormuş. Üretim olmaz ise olmuyormuş. Yerli tütünü bitirmek ile olmuyormuş. Şeker pancarını unutturup şeker kamışını getirmek ile olmuyormuş. Devletçilik ilkesi ile kavga edip hırçın özelleştirme ile olmuyormuş. İşi ehline vermez akrabamı kollayayım demekle olmuyormuş. Demek ki yanlış tercihi düzeltmeyince olmuyormuş. Olmaz.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ne olacak ki memleketin islamcisi da milliyeçisi de bir garip oldu, sgk genel müdürü iken kendi akrabalarini ve tanidiklarini ișe alanlardan 5 dikiș öndeler șimdii.. En büyük zararlari da bu muhafazakarim diyeceksin adam kayirmaciliğinda hak ve hukuk çiğnemede 5 dikiș önde gideceksin, camilerde keșke bir Cumada ehliyetsiz adam kayirmaciliği sorununu bir kaç hafta dile getirseler... Coluk çocuğumuza iyi bir ülke anca hukuka riayet eden, adil, liyakat sahibi, dürüst insanlar ile mümkündür.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • " SGK ya iş aldığı yakınları " iddiası yıllardır ispat edilemedi. MuhafazKAR kitlenin ABİ lerinden öğrendikleri algı operasyonu görülüyor ki halen etkisini devam ettiriyor.
    %0
    %100
    Yanıtla