SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çırmıhtı'nın Özgün Simalarından 'Hamdi Dayı' Hayatını Kaybetti

Çırmıhtı'nın Özgün Simalarından 'Hamdi Dayı' Hayatını Kaybetti
A- A+ PAYLAŞ

Çırmıhtı’nın renkli simalarından, geleneksel giyim tarzıyla göze çarpan Çırmıhtılı Hamdi Karakütük (fotoğrafta sağ baştaki) 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

1930’da Çırmıhtı Hamidiye Mahallesinde dünyaya gelen Hamdi Karakütük, 20. yüzyıl Malatya’sının erkeklerde görülen geleneksel kıyafetini vefat edene kadar giymeye devam etti. 

Yumurta topuk ayakkabısı, şalvarı, belinde kuşağı, köstekli saati, yeleği, genellikle beyaz renkte tercih ettiği çorap ve gömleği, sekiz köşe şapkasıyla dikkat çeken Hamdi Dayı, zamanın değişmesiyle bu kıyafetler tarihin tozlu sayfalarına karışırken, gözünü açtığında gördüğü “kreasyonundan” hiç vazgeçmedi. Akranlarının çoğu zamanla modern kıyafetler giymeye başlasa da o hep geleneksel giysileriyle dolaşmaya, evinde oturmaya devam ederek hafızalara kazındı. 

Uzun yıllar Eski Malatya’da bulunan Ziraat Okulunda çalışan Karakütük, yıkılan Derme İlkokulunun karşısındaki pasaj içerisinde bulunan bir dükkânda Ziraat Okulunun ürettiği hayvansal ürünlerin satışından sorumluydu. Bir zamanlar Malatya’nın popüler okulları arasında yer alan Ziraat bünyesinde üretilen süt, yumurta, yağ, bal, yoğurt gibi hayvansal gıdalar merkezdeki bu dükkanda halka arz ediliyordu. 

3’ü daha önce vefat eden 8 çocuk babası Hamdi Karakütük, 6 Şubat 2023 depremlerine kadar Çırmıhtı’da idi. Ancak depremde evinin yıkılması nedeniyle İzmir’deki oğlunun yanına gitmişti. 25 Nisan 2024 günü yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle vefat eden Hamdi Dayı, bir gün sonra Çırmıhtı’da Cuma namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Gedik Mezarlığında toprağa verildi. 

Yazı- Foto: Bülent KORKMAZ

FOTOĞRAFLAR: 2013’teki bu yürüyüş molası sırasında Malatyahaber.com yazarı Bülent Korkmaz ve oğlu Deniz, Hamdi ve Lütfü Dayıyla bir hatıra fotoğraf çektirdi. Tesbihini bir süreliğine meraklı Deniz’e veren Hamdi Dayının yürürken her zaman giydiği ayakkabıyı değil de terlik tercih ettiği görülüyor. (Kapaktaki fotograf)

Güler yüzü, hatırşinaslığıyla sevilip sayılan birisi olan Hamdi Dayı, karşısına çıkan torunu yaşında biri de olsa, selam verip aile fertlerinin halini hatırını sormadan geçmezdi. (Altta)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Porgalı (1 hafta önce)
    Aynı mahallede yaşadık Hamdi Dayı ile.Allah rahmet eylesin ne eski çırmıktı kaldı ne de eski adamlar.Depremlede çocukluğumuz gençliğimizin geçtiği mahalle gitti...Kalemine sağlık Bülent abi..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yasin ÇİFTÇİ (1 hafta önce)
    Allah Rahmet Eylesin. Malatya'da son yol açanlardandı...
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Şahin Doğan (1 hafta önce)
    Allah gani gani rahmet eylesin Mekanı cennet olsun Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Yaşar Karaaslan (1 hafta önce)
    Hamdi Dayı. İlk gençlik yıllarımızın ve Çekirdek Pasajı'nın unutulmaz ismi. Malatya'ya has şivesi ile yaptığı konuşmalar ve Nasreddin Hocavari espriler, kasketi-şalvarı ile tamamladığı giysileri ve babacan tavırları nedeniyle İdollerimiz arasındaydı. Hak Rahmet eyleye. Işıklar içinde olasın Hamdi Dayı.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 hafta önce)
    Ziraate ait Süt satılan yer Kığılı Pasajı’nın altında Dünya Kitabevinin çaprazındaydı sabah bidonlar sıraya girer saat 10 gibi süt gelirdi istediğin kadar alamazdın gelen süt kişi sayısına göre ayarlanırdı maksimum 4 kilo genelde 2 verirlerdi bazen sıra sana gelir süt biterdi 10 yaşlarında çocuktum Dünya Kırtasiyenin vitrini izlerdim
    %90
    %10
    Yanıtla