SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Avrupa ve Amerika'da Uygulanan Yöntemle Yıkıyoruz'

'Avrupa ve Amerika'da Uygulanan Yöntemle Yıkıyoruz'
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Malatya'da ağır hasarlı binalar, patlayıcı kullanılarak yıkılıyor.

Yeşilyurt ilçesindeki Bostanbaşı Mahallesi'nde 2020 yılında tamamlanan ve depremde ağır hasar alan 12 katlı binanın yıkımında patlayıcı kullanıldı.

Uzman ekiplerce güvenlik önlemlerinin alındığı binanın, 270 kilogram ağırlığında 3 bin 500 dinamit kullanılarak kısa sürede kontrollü yıkımı gerçekleştirildi.

Firma yetkilisi Hamit Avcı, AA muhabirine, 7 ve daha fazla katlı binaların yıkımında patlatma yöntemi uyguladıklarını söyledi.

Kentte 35 bin civarında binanın yıkılacağını hatırlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Yıkımı yapılacak binaların 1400'ü 7 kat ve üzeridir. Her bir bina ortalama 10 bin metrekare civarında ve bu binaların iş makinesiyle yıkılması mümkün değil. İş güvenliği açısından 60 metre yüksekliğindeki binanın iş makinesiyle yıkılması teknik açıdan mümkün değil. Bu nedenle Avrupa ve Amerika'da uygulanan kontrollü patlatmayla yıkım yapıyoruz."

Avcı, kentteki 7 ve üzeri katlı 1400 civarındaki binanın patlatma yöntemiyle yıkılmasının 10 ay süreceğini sözlerine ekledi.

Firma yetkilisi Ramazan Onat ise patlatma yöntemini uygularken üniversitelerden destek aldıklarını ve yıkım öncesi gerekli bilimsel çalışmaları yaptıklarını anlattı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Adalet (8 ay önce)
    Yıkıma neden olanların milletin canına ve malına kastedenlerin nerede olduğunu merak ediyorum. Tutukluların hepsi salındıysa ,mallarına el konulmadıysa sorumlu mütahaitler, belediyeler ve yapı denetim çalışanlarına ne tür bir ceza verilecek ? Görevden alınacak mı, meslekten men edilecek mi ? Yıllarca kredi ödeyecek vatandaşların sırtındaki yükün cezası sorumlulara kesilmeyecek mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (8 ay önce)
    Şehrimizde Avrupa ve Amerikada uygulanan standartlara göre yapılmış bu binaların!Gene bu ülkelerde uygulanan bir sistemle yıkılıyor olması şehrimiz adına çok olumlu bir gelişmedir.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ahmet (8 ay önce)
    Bu sembolik bir yıkım,tüm ağır hasarlı binaların yıkılması na TSK nin cephanesi yetmez
    %0
    %100
    Yanıtla
  • hadbi (8 ay önce)
    Bence şehri boşaltıp, havadan uçaklarla bombardıman yapılması en mantıklısı... çünkü sağlam bina kalmamış...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Tolga (8 ay önce)
    Anca yıkımda abd ab gibisiniz de yapımda niye abd ab gibi değilsiniz demezler mi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (8 ay önce)
    Bostan başı ardictepe konutlarını yapan mühendis rahat uyuyor musun ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fani Gani (8 ay önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Hepsi gayet mutlu ve rahat uyuyorlar.Bundan emin olabilirsiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğru zaten vicdan olsa iş bu noktaya gelmezdi . Bencede rahat uyuyorlardır. Allah'a havale ettim . O bildiği gibi yapar zaten .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Salih Nayman (8 ay önce)Fani Gani isimli kullanıcı yorumuna
    Yaptığı ev ağır hasarlı ondan mı mutlu ve rahat uyuyor . Mühendisin mutlu uyuduğunu bilecek kadar yakınındaysan hakkımızı helal etmediğimizi de kendisine söylersin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ayilmaz (8 ay önce)
    1 gün önce dinamitle bina yıkıldı.Acaba bunun olumsuz etkisi oldu mu?çünkü bu yıkılmadan sonra deprem artmış olabilir mi?Dinamitle patlatma depremi tetikler mi??
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Zeki (8 ay önce)
    Keşke binaları Avrupa ve Amerika’da uygulanan yöntem ve denetimlerle yaptırsaydınız da bu kadar can, milli servet heba olmasaydı. Ama takdiri ilahi naparsın, kıskanan Avrupa çatlasın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (8 ay önce)
    deprem bölgesinde binalar 3 veya 4 katı geçmemeli.. ama anlayan yok ..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (8 ay önce)
    O Bölgede (Bostanbaşı)birkaç yıllık binalardan ağır hasarlı olmayan bina neredeyse hiç yok ,insanların kredi ile aldıkları konutları ve milli servet yok olmuş gitmiş ,maalesef hiç bir sorumlu bulunamadı ,kimler imar izni verdi, kimler bu inşaatları kontrol ettiler ,bu inşaatların mühendisleri ve inşaat şefleri neredeler, 45 bin binayı yıkmak,enkazın kaldırmak ayrı bir sorun,esasında bu yıkılan evlerin tozu dumanı içerisinde yaşamak ileride en büyük sağlık sorunu olacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (8 ay önce)
    zemini su olan yerlere ev yapılırsa olacağı bu hala orta hasara çevirmek isteyenler var devlet bunlara dur desin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bld (8 ay önce)
    Eski ve yeni belediye başkanlarımız yıkım törenine katılmadılar mı? Temel atma törenlerinde hep görüyoruz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • nedim (8 ay önce)
    bari patlatirken bölgede anons yapsaydınız . Bunu becerin biraz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tahir (8 ay önce)
    Doğa intikamını aldı.... Sen beni amacım dışında yani tarım dışında kullanırsan pahalıya malolurum demiş doğa..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Raif (8 ay önce)
    Eğitimde çöküşün, Denetimdeki lavubaliğin ve Kamu kurumlarındaki Liyakatsizliğin sonucu... Alkışlar... O binaların yapımı için harcanan enerji, zaman, malzeme... İnsanların bir anda ömür boyu birikimlerinin dinamitle havaya uçurulması...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Mustafa Kemal (8 ay önce)
    Yaparkanen afrika yıkarken abd ab bu da güzel
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Bynedim (8 ay önce)
    Co2 emisyonu ve zaman açısından çok iyi fakat bir hata bir çok soruna neden olur güvenlik max.seviyede alınmalı arkadaşlara iyi çalışmalar dilerim
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kernekli (8 ay önce)
    Avrupa ve Amerika’da uygulanan yöntemle yapsaydık bu günleri yaşamazdık.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Orhan (8 ay önce)
    Yıkım anına binayı yaptıran müteahiti getirip izlettirmek zorunlu olsa keşke. Eserinle gurur duy diyeceksin 3 yıllık 5 yıllık binalar nasıl patlatılıyor. İnsanların çocuğunun kursağından kestiği birkimleriyle ve hala taksidini ödediği krediyle aldığı evlerin yok olması nekadar acı. Sorumluların vicdanları ne durumda acaba. Evleri satarken ki o böbürlenmeler gözümün önüne geliyorda..... içimden geçirdiğim şeyleri yazamıyorum burada.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bakış acini genişletip bir de 4 katlı yere 12 kat izin veren belediye başkanı sayın Cemal Akın a da birşeyler iletmek istermisiniz. Yoksa bu müteahhit kendi kendine dikip kendi kendine mi onay almış.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Yaz kardeşim yaz oraları yapanlar kadar tarlaları imara açanları yüksek kata imar verenleride yaz yazsan bir şeyler mi olacak kesinlikle hayır bugüne kadar bir şey olmadıki bundan sonra olsun göstermelik birkaç mütahid içeri alındı sonuç hepsi serbest kaldı.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (8 ay önce)Orhan isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen kardeşim, dün o saatte Bostanbaşı fırın Ertan 'nın oradaydım, çok yüksek bir ses ve kısa bir zaman sonra toz bulutu oraya ulaştı, o evlerin ne şartlarda, ne zorluklarla, nelerden kısılarak alındığını bilen birisi olarak duruma çok üzüldüm ama elden bir şey gelmiyor, 6 ay oldu bir arpa boyu yol gidilmedi bu da Malatya' daki yaşayan yüzbinlerce kişiyi sıkıntıya yoruyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bence, yapılacak en doğru şey, o binanın yapımında imzası olanların, özellikle belediyede imar verenler, mütaahitleri, mühendisleri, şantiye şeflerini, yapı denetimcileri ve binaya beton sağlayan firmaların sahiplerini, mühendisini ve teknisyenini bina içine koyup öyle patlatmaktır. Belki bu şekilde toplumdaki bozuk insan sayısı biraz azalır.
    %100
    %0
    Yanıtla