SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakan Soylu MİAD'ın Konuğu Oldu

Bakan Soylu MİAD'ın Konuğu Oldu
A- A+ PAYLAŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da katıldığı bir toplantıda “7 yıla yakın içişleri bakanlığı görevi yapıyorum. Hayatımda bir gün bakanlığın konforunu yaşamış değilim. Yaşadıysam haram olsun” dedi.

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim çalışmaları kapsamında Malatya İş Adamları Derneğinin düzenlediği programda vatandaşlar ile bir araya geldi. Programa Bakan Soylu'nun yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, iş adamları, dernek üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

“Her birinin kendine ait medeniyet mirası vardır”
Depremin vurduğu 11 ilin medeniyet mirasının olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Depremin ilk anında yıkılan ve arama-kurtarma yapılması gereken 26 bin 32. Bir önceki depremde Malatya ve Elazığ’daki bina sayısı yaklaşık etkilediği şehirler itibarıyla 200 -250 civarındaydı. Biz 1 buçuk ay deprem bölgesinde kaldık. Bilim adamları, biz 3 faya kadar çalıştık, diyorlar. Ama 7 faya kadar biz çalışmadık. Başka bir ifadeyi ortaya koymak isterim. Bu 11 il aynı zamanda kendisine ait hassasiyetleri olan vilayetlerdir. Hatay, bizim medeniyetler bahçemizdir. Kahramanmaraş’ımız 7 güzel insanımızın şehridir. Adıyaman, barışın ve huzurun şehridir. Malatya’mız, Doğu’nun baş şehridir. Her bir ilimizin kendine göre hassasiyetleri vardır. Her birinin kendine ait medeniyet mirası vardır” dedi.

“3 ayı aşmış durumdayız”
Depremin üzerinden 90 gün geçtiğini söyleyen Bakan Soylu, “3 ayı aşmış durumdayız. 90 günü bitirdiğimizde yaklaşık 830 binin üzerinde çadır kuruldu, 3 milyon insan çadırlarda yaşadı. Bugün itibariyle 100 bin konteyner tamamlandı. 400 bine yakın afetzede konteynerlerde yaşadığı, önümüzdeki 2 ay içerisinde 100 bin konteynerin daha tamamlanacağını yani 200 bin konteynerin deprem bölgesinde olacağını, 400 bin üzerinde afetzede ailemize kira yardımı yaptığımızı, 1 milyon 720 bin ilk 10 bin lira verdiğimizi, 600 bin ailemize 15 bin liralık taşınma yardımı verdiğimizi, günde 4 milyon afetzedemize aşını 3 öğün olarak vermeye çalıştığımız, Ramazan’da 2 milyon insanımıza iftar verdiğimiz, 15 bin esnafımıza geçici dükkân kurduğumuz, bunlar konteyner değil, ahşap kimi kalıcı esnaf dükkânı şeklinde vereceğimiz, bunlarının 10 binin tamamlandığı, 4 bininin de tamamlanma aşamasındadır” şeklinde konuştu.

“Hayatımda 1 gün bakanlığın konforunu yaşamış değilim”
Vatandaşlara seslenen Bakan Soylu, “7 yıla yakın içişleri bakanlığı görevi yapıyorum. Hayatımda 1 gün bakanlığın konforunu yaşamış değilim. Bir tek gün, yaşamadım, yaşadıysam haram olsun. Bunu çok net ve açık söylüyorum. Çünkü bizim derdimiz şudur: biz lider olduk hem de dünyanın sıkıntıya düştüğü anda lider olduk. Bu tip liderler ülkelerine yüz yılda bir gelir. Milletin derdi ile dertlenen, ‘miş’ gibi yapmayan, halkın önünde başka, kapalı kapılar ardında başka konuşan aynı zamanda sadece milletin değil, milletin derdini, ümmetini kendi derdi gibi bilen, sadece ümmetinde değil aynı zamanda insanlığın derdini kendi derdi gibi bilen Ukrayna’da Haiti’ye kadar dünyanın neresinde bir mesele varsa onu kalbinde bir sızı olarak bilen ve onun için coğrafyanın güçlenmesi, bu ülkenin zenginleşmesi, bu ülkenin altyapısının güçlenip, kuvvetlenmesi için çaba sarf eden bir liderliği yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu’nun konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

GÜRKAN DA KONUŞTU

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, gerçekleştirilen programda Malatya’nın deprem sonrasında yeniden küllerinden doğarak güçlü bir şekilde ayağa kalkacağını söyledi.

Malatyalılarla İstanbul’da bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu ve bu anlamda MİAD’a teşekkür ettiğini ifade eden Başkan Gürkan, “ Malatya, Malatya şehrinden daha büyüktür. Türkiye dışına çıktığınız zaman nasıl ki ülkemizi büyük görürseniz, Malatya dışına çıktığınızda da Malatya’yı büyük görürsünüz. Bir milyona yakın nüfusumuz sadece İstanbul’da ikamet etmektedir. Bu anlamda biz Malatya’yı tarif ederken ‘İnsanlık medeniyetin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri’ olarak tarif ediyoruz. Malatya’nın tarihi sürecine baktığımızda M.Ö 9000 bin yıllarında şimdiki Ağılyazı diye tabir ettiğimiz ve Fırat kenarında olması nedeniyle o dönemde Fırat’ın sularının yükselmesiyle M.Ö 7000 bin yıllarında Arslantepe bölgesine yerleşilmiştir. Oradan da büyük bir deprem olması nedeniyle Eski Malatya diye tabir ettiğimiz aşağı şehir bölgesine yerleşilmiştir. 1839’da da Kavalalı İsyanıyla birlikte ordu Eski Malatya’da ikamet edince şuan ki yerleşim yerine gelmişiz. Şuan ki yerleşim yerimizde de asrın felaketini yaşadık. 

İnşallah Malatya’nın bir daha yeri değişmeyecek. Biz şunu dedik; Malatya’da yerinde dönüşüm, seyrekleşme, bütüncül plan ve yatay mimariyle kentin kimliğine, hafızasına, belleğine, omurgasına, sosyolojik yapısına, demografik yapısına hiçbir şekilde zarar gelmeden bütüncül planla küçük planların bütüncül plana entegrasyonu olacak dedik. Yani yerinde dönüşümü ve Malatya’nın yerinde kalmasını, uydu kentler denilen yerleşim yerlerini de şehrin ana omurgasına entegrasyonunu ifade ettik. Bunu bakanlarımıza da söyledik. Sayın İçişleri Bakanımızın olduğu dönemde de ifade ettik. Bu fikrimizde hakikaten makul karşılandı. Hacı Bayram Veli Hazretlerinin dediği gibi, İnsan taşın toprağın içerisinde şehri inşa ederken kendisini inşa eder. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk olanın şehri gülistan olur. Bizim gönlümüz aşk dolu ve şehrimizi de tekrar yerinde gülistan yapmaya kararlıyız. Bu konuda da hiçbir hemşerimizin en ufak bir tereddüttü olmasın. 

6 Şubat tarihindeki deprem 14 milyona yakın insanımızı etkilediği gibi Malatya’mızı da etkilemiştir. Malatya, Sayın Cumhurbaşkanımızın depremin ardından hemen bizleri arayarak koordinasyon için bakanlarımızı göndermesi ve diğer bakanlarımızla birlikte hızlı bir şekilde ayağa kaldırılması noktasında büyük gayret gösterildi. Bir taraftan da şehrin planlama çalışmalarını da birlikte yaptık. Şuanda son aşamasına geldi. Allah’ın izniyle şehrimiz küllerinden doğarak yeniden güçlü bir şekilde güçlenip ayağa kalkacaktır. Bu konuda da kimsenin bir tereddüttü olmasın. Hemşerilerimizle ne kadar gurur duysak azdır. Deprem süreci içerisinde Malatyalı hemşerilerimiz, devletimizin bütün kurum ve kuruluşları, başta Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız şehrimizin ve deprem bölgesinin ayağa kaldırılması noktasında azami gayret göstermiştir. Sayın İçişleri Bakanımız Malatya koordinatör bakanı olmamasına rağmen günübirlik her gün Malatya’mıza gelmiş AFAD ve Kızılay’la ilgili işlemlerin sağlıklı yürütülmesi noktasında ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli talimatlar verilmiştir. Bu anlamda Malatyalı hemşerilerim adına kendilerine müteşekkir olduğumu ve teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya emin ellerde, Malatya güçlü bir hükümetin, güçlü bir devletin bir şehri olarak mazisine layık istikbale hazırlanma noktasında emin adımlarla ileriye gidiyor” diye konuştu.

İstanbul, iha- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Seyfi (11 ay önce)
    Senin partine oy vermeyen vatan haini mi oluyor,Ey ağzına geleni söyleyen bakan...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (11 ay önce)
    Bakanlığın konforunu yaşamamış sayın bakan. O zaman istifa et. Orası konfor içinde yaşamak için değil, halka hizmet etmek için kurulmuş bir devlet kurumu.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Malatyali44 (11 ay önce)
    Tarihin en vasat bakanı.1 tane güvenlik makalesi okumayan, öfke kontrolü olan biri nasıl iç işleri bakanı olabilir? Vekil adayı oldu bakanlıktan bile istifa etmedi. Vah güzel ülkem vah. Sen adaletli,hukuka değer veren yöneticiler secmezeen bu ülke nasıl refaha kavuşacak ki.
    %59
    %41
    Yanıtla