SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakanın 'İnönü'ye Taliban Öğrenci' Sorusuna Yanıtı

0
Güncellendi - 2021-11-21 02:59:04
Bakanın 'İnönü'ye Taliban Öğrenci' Sorusuna Yanıtı
A- A+ PAYLAŞ

AĞBABA'NIN SORUSUNA BAKAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NİN YAZISIYLA YANIT VERDİ.. Afganistan’da Taliban tarafından yönetiminin devralması sürecinde Afganistanlı bir Taliban mensubunun  İnönü Üniversitesi’ne kabul aldığı iddiasıyla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından, Milli Eğitim Bakanının yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesine, bakanlıktan, İnönü Üniversitesi'nin yazısının ek yapıldığı üst yazıyla yanıt verildi. Üniversitenin yazısında ise, habere konu edilen ve İnönü Üniversitesi'ne kesin kayıt yaptırma hakkı aldığı öne sürülen kişinin adının ve başvurusunun saptanamadığı belirtildi.

HABERTÜRK MUHABİRİ İDDİAYI DUYURMUŞTU..

22 Ağustos'ta Habertürk TV'de  yayınlanan haberde Afganistan’da silahlı bir Taliban militanının, İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığı ileri sürülmüştü.

Habertürk Muhabiri Mehmet Akif Ersoy, Afganistan’daki gelişmeleri anlattığı canlı yayında, yanına gelen ve Türkçe konuşan silahlı bir Taliban mensubunun yayın sonrası kendisine bir yazı göstererek “İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını söylediğini dile getirmiş, diyaloğu şöyle anlatmıştı:

“Biz yayın yaparken bir Taliban mensubu yanımıza geldi, Türkçe biliyordu, konuştu, kendisini göstermemizi istemedi. Yayın bittikten sonra, bana kimliğini gösterdi ve sonra bir yazı gösterdi. İnönü Üniversitesi’nden kabul almış. Türkiye’ye gitmek istediğini söyledi. ‘Ben Türkiye’den üniversiteden kabul aldım , Türkiye’de okuyacam’ dedi. Ben de evraklarına baktım. Dedim ki ben gazeteciyim, böyle bir kontağım yok, bunu bana niye anlattın? Böyle bir durumla karşılaştık.”

Sunucu Hülya Hökenek’in “Taliban üyesi biri üniversiteden kabul almış birisi değil değil mi? Orada yaşayan herhangi birisinden bahsediyorsun”sorusuna Ersoy ise “Hayır hayır. Burada bayağı silahlı bir Taliban mensubu” diye cevap vermişti.

AĞBABA'NIN SORU ÖNERGESİ..

Bu haberin ardından, CHP Genel Başkanı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 24 Ağustos 2021'de Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltmişti:

“1. Son beş yılda üniversitelere kabul alan Afganistan uyruklu öğrenci sayısı kaçtır? 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında kabul alanların sayısı ne kadardır?

2. Afganistan’da eğitim görüp Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapma hakkı verilen öğrenci sayısı kaçtır?

3. Malatya İnönü Üniversitesi’nde halihazırda okuyan ve yeni kabul alan Afganistan uyruklu öğrenci sayısı kaçtır?

4. Üniversitelere kabul alan yabancı öğrenciler hangi kriterler baz alınarak seçilmektedir? Afganistan uyruklu öğrencilerin kabulü için hangi şartlar aranmaktadır?

5. Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları öncesi güvenlik birimleri ne tür araştırmalar yapmaktadır? Bahsi geçen haberde sözü edilen kişinin kimliği tespit edilmiş midir?

6. Taliban yetkilileriyle öğrenci değişimi, denklik ve üniversitelere kabul hususlarında herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır?

7. YÖK’ün denklik kriterleri nelerdir? Türkiye’deki üniversitelerden kabul alan Afganistan uyruklu öğrenciler denklik sınavına tabi tutulmakta mıdır?”

BAKANLIĞIN YANITI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDEN..

Ağbaba'nın soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer imzasını taşıyan 10 Kasım 2021 tarihli üst yazı ekinde, İnönü Üniversitesi'nden 1 Ekim 2021'de gelen yazıyla yanıt verildi..

Soru önergesine verilen yanıttaki üst yazıda; son 5 yılda Türkiye’deki üniversitelerde kabul alan Afgan uyruklu öğrenci sayısının 9 bin 119 olduğu kaydedildi. 

Bakanın yanıtının ekinde, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nusret Akpolat'ın rektör vekili olarak imzaladığı ve YÖK'e gönderdiği şu yazı yeraldı:

“Üniversitemizde halen 42 Afganistan uyruklu öğrenci öğrenim görmektedir. İNÖYÖS 2021 yerleştirme ve kayıt işlemleri 10 Eylül 2021 tarihinde tamamlanmış olup, 2 Afganistan uyruklu öğrenci kesin kayıt yaptırmıştır.  Kesin kayıt yaptıran 2 Afganistan uyruklu öğrencide lise öğrenimlerini Türkiye’de tamamlamış ve Türkiye’de ikamet etmektedir. Bahsi geçen haberde sözü edilen kişinin ismi ve üniversitemize başvurusu tespit edilmemiştir.”

malatyahaber.com

GÖRSEL: Taliban Öğrenci iddiasının yeraldığı Habertürk yayını görüntüsü..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    9.119 Afgan öğrenci varmış ülkemizde. Diğer ülkeleri de katarsak bizim üniversitelerimiz yabancılara bedava eğitim veriyor. Bir üniversite öğrencisinin devlete maliyetini biliyormusunuz? Biz neyi yaşıyoruz? Biz kime hizmet ediyoruz? Bu ülke ne hale geldi? Gerçekleri gören veya görmek isteyen kimse yok mu?
    0
    0
    Yanıtla